Hur hanterar man håravfall?

Om ditt håravfall är allvarligt eller inte svarar på andra behandlingar kan din läkare rekommendera
Om ditt håravfall är allvarligt eller inte svarar på andra behandlingar kan din läkare rekommendera håravfallskirurgi.

Håravfall är vanligt problem för män och kvinnor. Det kan orsakas av sjukdomar, ofta ett svar på cancerbehandlingar eller en naturlig del av att bli äldre. Om du blir skallig finns det flera sätt att hantera ditt håravfall.

Metod 1 av 3: ändra ditt utseende

 1. 1
  Anta en smickrande frisyr. Medan håravfall ibland kan vara svårt att bekämpa, kan det hjälpa att anta en platt frisyr som drar uppmärksamhet bort från håravfallet.
  • I allmänhet sträva efter att hålla håret kort. Särskilt för män gör relativt kort hår mindre skallighet. Eftersom kala fläckar är tydligare när håret växer ut kan en kort stil dölja håravfall.
  • Att bara raka huvudet kan vara snyggt och sparar kostnaden för schampo och balsam. Om dina kala fläckar blir särskilt märkbara, överväga att raka bort det kvarvarande håret. Medan skallighet hos män är något mer accepterad än skallighet hos kvinnor håller ett växande antal kvinnliga kändisar håret mycket kort. Detta betyder att ett rakat huvud ibland anses vara ett modeuttalande för kvinnor.
  • En surrklippning liknar att bli rakad, men lämnar en ljus hårstrå. Ett kejsarsnitt är ett annat alternativ, där lugg skärs i en horisontell frans och utformas framåt.
  • Om du fortfarande har lite hår på toppen av håret, ska du klippa huvudet kort men lämna tillräckligt för att kamma resten över en skallig fläck. Håll sidorna täta och korta. Denna frisyr liknar den som används av karaktären Roger Sterling och Mad Men.
 2. 2
  Rikta uppmärksamheten bort från ditt håravfall. Många tycker att riktad uppmärksamhet bort från håravfall är ett bra sätt att hantera skallighet.
  • Att bära färgglada kläder, smycken och smink kan hjälpa till att rikta uppmärksamhet mot din klädsel snarare än ditt hår.
  • Du kan också köpa smakfulla halsdukar eller hattar att sätta över huvudet när du är ute offentligt.
  • Om du är manlig kan du klä dig i kostymer och slipsar eller fina klädkläder få dig att känna dig positiv och ta uppmärksamhet från ditt håravfall.
  • Många män bekämpar skallighet genom att växa ansiktshår. Om du kan odla hår i ansiktet, kan skägg, mustasch eller annan ansiktshår hjälpa dig att dra uppmärksamhet från din skallighet.
  Finns det sätt du kan hjälpa ditt barn att hantera sitt håravfall
  Om du har ett barn som tappar hår på grund av ett medicinskt tillstånd, finns det sätt du kan hjälpa ditt barn att hantera sitt håravfall.
 3. 3
  Investera i en peruk. Många väljer att köpa en peruk när de börjar tappa håret. Att välja en peruk kan vara en spännande, rolig upplevelse under en svår tid.
  • Eftersom peruker kan vara dyra kanske du vill se om några organisationer eller företag ger dig en peruk till en kostnadsfri eller rabatterad kostnad. Det finns en mängd välgörenhetsorganisationer som hjälper cancerpatienter att säkra autentiska snygga peruker att bära under hela behandlingen.
  • Många cancerpatienter tycker att det är en spännande upplevelse att köpa en peruk. Du kan välja en hårfärg eller stil som inte var möjligt med ditt naturliga hår. Du kan ta med familjemedlemmar och vänner ensamma för att hjälpa dig att välja din peruk och göra det till ett roligt evenemang.
  • Kom ihåg att du aldrig ska köpa en peruk utan att testa den. Du vill se till att någon peruk är smickrande för din specifika ansikts typ.

Metod 2 av 3: söka medicinsk behandling

 1. 1
  Prata med en läkare. Om du är orolig för håravfall och letar efter medicinska behandlingar är det första steget att prata med din läkare för att bedöma den möjliga orsaken.
  • Din läkare kommer sannolikt att ta din medicinska historia på kontoret. Skallighet är mycket ärftlig, så om du har en familjehistoria av skallighet ska du prata med din läkare.
  • Det finns flera medicinska tester som används för att mäta håravfall. Din läkare kommer sannolikt att börja med icke-invasiva procedurer som att få dig att samla och räkna löshår, fylla i ett frågeformulär eller samla bort hår i avloppet när du tvättar håret. Om hon tror att ytterligare tester behövs kan mer invasiva ingrepp som en biopsi i hårbotten vara nödvändiga. Du kommer att placeras i lokalbedövning och en 4 millimeter sekund av din hårbotten tas för medicinsk testning.
  • Eftersom håravfall är relaterat till ett antal underliggande medicinska tillstånd, såsom hypotyreos, kan din läkare beställa ett blodprov.
 2. 2
  Prova mediciner. Beroende på resultatet av din medicinska undersökning kan din läkare ordinera eller rekommendera ett antal olika mediciner.
  • Minoxidil (Rogaine) är ett receptfritt skum som du gnuggar i håret. Minoxidil är utformat för att användas av både män och kvinnor och kan främja hårväxt eller stoppa ytterligare håravfall. Biverkningar kan inkludera hårväxt på oönskade platser, irritation i hårbotten och snabb hjärtfrekvens.
  • Finasteride (Propecia) är ett recept som endast används av män. Den är utformad för att öka hårväxt eller stoppa ytterligare håravfall. I sällsynta fall har det varit känt att orsaka sexuell dysfunktion och en sänkt sexlust.
  Andra som behandlar håravfall i allmänhet
  Det finns också stödgrupper relaterade till specifika håravfallstillstånd, som alopeci och andra som behandlar håravfall i allmänhet.
 3. 3
  Överväg operation. Om ditt håravfall är allvarligt eller inte svarar på andra behandlingar kan din läkare rekommendera håravfall.
  • Vanligtvis påverkas bara toppen av huvudet av håravfallskirurgi. Pluggar av hår som innehåller hår tas bort från baksidan eller sidorna av hårbotten och implanteras i de kala sektionerna.
  • Nackdelen med operation är att den är dyr, vanligtvis inte täckt av försäkring och kan vara smärtsam. Det medför också risken för permanent ärrbildning.

Metod 3 av 3: söka stöd

 1. 1
  Prata med din familj och dina nära och kära om ditt håravfall. Håravfall är en vanlig biverkning av cancerrelaterade behandlingar och kan också vara ärftlig och en del av åldrandet. Håravfall kan vara smärtsamt för många. Prata med dina familjemedlemmar och nära och kära om ditt håravfall. Att söka emotionellt stöd från de närmaste oss är ett utmärkt sätt att hantera en svår situation.
  • Om du har barn kan håravfall vara ett problem. Små barn älskar särskilt att leka med sina föräldrars hår och dess plötsliga förlust kan skada dem. Om håravfallet är relaterat till cancer, förstår mycket små barn inte cancer och misstänker det som en hårsjukdom ensam. Förbered ditt barn för ditt kommande håravfall och försäkra dem om att det kommer att växa tillbaka. Inkorporera dem i roliga aktiviteter, som att välja peruker och halsdukar. Uppmuntra din partner, om du har en, och andra äldre släktingar och vänner att behandla håravfallet som en normal del av livet så att dina barn är mindre benägna att bli rädda för det.
  • Många människor oroar sig för hur håravfall påverkar intimiteten med sin partner. Kom ihåg intimitet och sexuell attraktion baseras inte enbart på utseende, och att mycket spelar in när det gäller attraktion. Du och din partner bör prata öppet om ditt håravfall. Det är okej att ibland söka försäkran om att din partner fortfarande tycker att du är attraktiv trots håravfallet. Du kan också be om din partners input när du väljer peruker, halsdukar och andra plagg för att täcka skallighet.
 2. 2
  Sprid medvetenhet om kvinnlig skallighet. Även om manlig håravfall är välkänd, inser många inte att tusentals kvinnor också har håravfall. Ofta känner kvinnor som lider av håravfall ensamma och främmande. Att prata med andra om ditt tillstånd kan hjälpa till att sprida medvetenhet och främja acceptans.
  • Många kvinnor berättar historier online om sina kämpar med håravfall. Du hittar sådana berättelser på YouTube eller online-tidningar. Om du är för blyg för att dela en berättelse själv kan du bara påminna dig om att du inte är ensam genom att läsa om andras kamp.
  • Börja diskutera ditt håravfall med vänner, familjemedlemmar och nära och kära tidigt. Förklara för dem det medicinska tillstånd som orsakar ditt håravfall, alla åtgärder du vidtar för att förhindra det och vad de kan göra för att hjälpa och stödja dig.
  • Använd sociala medier till din fördel. Lägg upp länkar, artiklar och videor om håravfall för kvinnor på din Facebook-sida och Twitter-flöde. Eftersom sociala medier gör att du snabbt kan nå en stor publik kan detta vara ett bra sätt att sprida medvetenhet.
  Att söka stöd från andra i liknande situationer kan hjälpa dig att hantera förlusten
  Hårförlusten kan skämmas för cancerpatienter och att söka stöd från andra i liknande situationer kan hjälpa dig att hantera förlusten.
 3. 3
  Gå med i en online community eller supportgrupp. Många människor ser håret som en integrerad del av sin identitet. Hårförlusten kan skämmas för cancerpatienter och att söka stöd från andra i liknande situationer kan hjälpa dig att hantera förlusten.
  • Organisationer som Look Good, Feel Good och Headstrong driver supportgrupper inom en mängd olika områden. Du kan prova att surfa på deras webbplatser för att se om de har några platser i ditt område. Du kan också fråga på ditt lokala sjukhus om de känner till några cancerrelaterade stödgrupper. Även en grupp som inte är särskilt inriktad på hår och håravfall kan vara en plats för dig att diskutera kämpar.
  • Om du inte hittar en organisation i ditt område finns det många onlinegrupper där du kan diskutera håravfall och andra cancerrelaterade bekymmer med andra. En enkel google-sökning skulle hjälpa dig att hitta många butiker för support.
  • Det finns också stödgrupper relaterade till specifika håravfallstillstånd, som alopeci och andra som behandlar håravfall i allmänhet. För att hitta en supportgrupp i ditt område kan du titta online, fråga en läkare eller terapeut eller prata med personer du känner som också har att göra med håravfall.
 4. 4
  Hjälp barn att hantera håravfall. Om du har ett barn som tappar hår på grund av ett medicinskt tillstånd, finns det sätt att hjälpa ditt barn att hantera sitt håravfall.
  • Se till att du tar en bild av ditt barn innan håravfallet börjar. På det sättet, om ditt barn vill ha en peruk kan hon använda den här bilden för att hitta en som liknar hennes nuvarande frisyr.
  • Prata med ditt barns lärare om hennes håravfall. En lärare kan hjälpa till att diskutera håravfall med andra barn och vidta förebyggande åtgärder för att bekämpa potentiell mobbning.
  • Försök hitta andra barn i ditt område som går igenom håravfall. En socialarbetare, läkare eller sjuksköterska kan hjälpa dig att hitta andra familjer. Det kan vara till hjälp för ditt barn att se att hon inte är ensam och kunna ha lekdatum med barn som går igenom liknande problem.

Tips

 • Tala alltid med din läkare innan du gör några förändringar i livsstilen, särskilt när det gäller mediciner du tar.
 • Om du är obekväm med att inte ha hår offentligt, använd bara en peruk så kommer ingen att märka det.

Frågor och svar

 • Vissa dagar tycker jag att jag bara tappar 5-8 hårstrån, medan vissa dagar, särskilt på en hårtvättdag, förlorar jag så många som 30. Kan du ge mig mer råd?
  Du behöver mer järn i din kost. Järn hjälper hårroten att falla ut. Kamma aldrig tillbaka håret med bara en svepning. Ta cirka 4-5 små swipes när du kammar håret. Detta förhindrar permanent håravfall.

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail