Hur diagnostiserar och hanterar högfungerande bipolär sjukdom?

Det första steget mot att få adekvat vård är att känna igen symtomen på bipolär sjukdom
Det första steget mot att få adekvat vård är att känna igen symtomen på bipolär sjukdom och prata med din läkare.

Högfungerande bipolär sjukdom kan vara svår att diagnostisera och behandla. Människor som inte ser utåt sjuka kan kämpa för att få det stöd de behöver från sin läkare, familj och vänner. Men att få det stödet är avgörande för att leva ett hälsosamt liv, för bipolär sjukdom är lika allvarlig för högt fungerande människor som för alla andra. Det första steget mot att få adekvat vård är att känna igen symtomen på bipolär sjukdom och prata med din läkare. Därefter kan du hantera din sjukdom genom att respektera dina gränser och upprätthålla en balanserad, hälsosam livsstil.

Del 1 av 3: känner igen högt fungerande bipolär sjukdom

 1. 1
  Lägg märke till om ditt humör svänger från högt till lågt och tillbaka igen. Ett mycket oregelbundet humör är det avgörande kännetecknet för bipolär sjukdom. En manisk episod varar vanligtvis i sju dagar eller längre, en hypomanisk episod varar i fyra dagar eller längre, och en depressiv episod varar i två veckor eller längre. Om ditt humör tenderar att följa ett mönster av höjder och nedgångar, är det värt att undersöka ytterligare för att se om bipolär sjukdom kan vara orsaken.
  • Du kan få mer inblick i dina humörsmönster genom att hålla en logg. Använd en dagbok för att spåra ditt humör vid vissa intervaller på dagen, till exempel frukost, lunch och middag. Du kan också lägga till information om vad som kan ha lett till en förändrad stämning som en kamp med en partner eller en dålig natts sömn.
 2. 2
  Kontrollera om det finns perioder med extrem lycka, självförtroende eller agitation. Mani - termen för en period av förhöjt humör - kan orsaka känslor av optimism och hög energi. Det kan också orsaka ilska, irritabilitet och hänsynslöst beteende. Människor som upplever en manisk fas kan fortsätta spenderar, engagera sig i riskabla beteenden, agera hyperaktiva eller slåss.
  • Vissa personer med bipolär sjukdom upplever perioder av hypomani, vilket är en mildare version av mani. Hypomani kan leda till en fullständig manisk episod om den inte behandlas.
 3. 3
  Tänk på om du har upplevt depressiva episoder. Perioder av depression är ett viktigt inslag i bipolär sjukdom. Under en depressiv fas kan du känna dig hopplös, skyldig eller tom. Du kanske har svårt att tänka eller tappa intresset för aktiviteter du en gång haft. Det är också vanligt att få sömnproblem eller värk under en depressiv episod.
  Känner igen högt fungerande bipolär sjukdom
  Del 1 av 3: känner igen högt fungerande bipolär sjukdom.
 4. 4
  Tänk på om du uppfyller livets krav. Håller du dig tillsammans hela dagen, presterar bra på jobbet och kollapsar sedan med utmattning så snart du kommer hem? Alla blir ibland överväldigade, men om du utför ditt ansvar känns som en ständig kamp för dig, är bipolär sjukdom en möjlig förklaring.
  • Till exempel, kanske tanken på att gå ut ur sängen varje morgon kräver mycket energi. Du kanske har svårt att slutföra skolarbetet, laga mat åt dig själv eller betala räkningar i tid. Att ha problem inom olika områden kan vara en indikator på ett problem.
 5. 5
  Var öppen med din läkare om hur du mår. Låt din läkare veta om du har svårt att hantera livets krav. Försämpa inte dina symtom på grund av stolthet eller förlägenhet. Det är din läkares jobb att hjälpa dig, och om de inte vet hur mycket du kämpar, kommer de inte att kunna ordinera mediciner eller ge andra rekommendationer på lämpligt sätt.
  • Säg inte "Den här veckan har varit riktigt tuff." Säg istället något som "Jag saknar lektioner och kan inte fokusera tillräckligt för att studera."
 6. 6
  Få en medicinsk diagnos. Oavsett dina egna intryck av ditt humör och din funktion, måste du få en officiell diagnos från en psykiater eller annan mentalvårdspersonal innan du kan verifiera högfungerande bipolär.
  • Om du känner att den första läkaren inte tar dina bekymmer på allvar, sök en andra åsikt. Det kan kräva flera utvärderingar för att klargöra ditt tillstånd. Det kan vara svårt att skilja mellan bipolär sjukdom och andra störningar, så det är viktigt att ha en grundlig utvärdering och vara ärlig om dina symtom.
  • När du har fått en diagnos kan du prata med din läkare om det behövs någon behandling eller om du bara behöver göra livsstilsförändringar för att förbättra ditt humör.

Del 2 av 3: känna till dina gränser

 1. 1
  Undvik att försöka göra allt under de tider du mår bra. Episoder av mani och depression punkteras ofta av perioder då ditt humör är normalt. Antag inte att detta betyder att du är "bättre". Fortsätt att följa din läkares anvisningar under dessa tider och undvik att bli för stressad eller ta mer än du kan hantera.
  • Det är frestande att dra nytta av "goda dagar" och ladda upp ditt schema. Undvik att ta den här rutten eftersom det kan förvärra ditt humör och kasta bort din återhämtning. Avvisa förfrågningar om att ta på sig mer arbete eller skyldigheter just nu. Fokusera på din hälsa.
 2. 2
  Ta din medicin enligt anvisningarna varje dag. Att ta en humörstabilisator är en mycket viktig del av behandlingen av bipolär sjukdom. Följ din läkares instruktioner för eventuella mediciner du tar. Sluta inte ta mediciner utan att först prata med din läkare. Om din medicin orsakar obehagliga biverkningar, be din läkare att ändra din dos eller byta dig till ett annat slag.
  • Om du mår bra är det ett tecken på att dina läkemedel fungerar - inte ett tecken på att du inte behöver dem längre.
  Högfungerande bipolär sjukdom kan vara svår att diagnostisera
  Högfungerande bipolär sjukdom kan vara svår att diagnostisera och behandla.
 3. 3
  Begränsa din stress så mycket som möjligt. Stress kan i princip förvärra alla mentala hälsotillstånd, vilket gör att mindre symtom blir svåra. När du är stressad är det mer sannolikt att du får en manisk episod eller går in i en depressiv funk. Håll dina stressnivåer låga genom att inte överplanera dig själv, träna avkopplingstekniker och träna dina kreativa muskler regelbundet.
  • Prova olika avslappningstekniker för att se vilka som fungerar för dig. Meditation, djupa andningsövningar och visualisering är några bra övningar att tänka på.
  • Det kan också hjälpa till att nå ut till andra för stöd och öva egenvård. Gör ett stående datum med din bästa vän för att umgås och titta på komediefilmer eller videor. Skratt kan också hjälpa till att lindra spänningar.
 4. 4
  Övervaka ditt humör. Kontrollera regelbundet med dig själv och utvärdera hur du mår. Tänk på vilka omständigheter och händelser som tenderar att utlösa en bipolär episod för dig, och var särskilt medveten om ditt humör vid dessa tillfällen. Det är lättare att fånga en manisk eller depressiv episod tidigt än att stoppa den när den är i full gång.
  • Att skriva i en dagbok kan vara ett bra sätt att spåra ditt humör.
 5. 5
  Se din läkare regelbundet. Att prata med din läkare hjälper dig att hålla dig till din behandlingsplan och ta en aktiv roll i ditt eget välbefinnande. Även om du inte tror att du behöver fortsätta regelbundet att besöka din läkare.
  • Du kan säga, "Jag har spelat in mitt humör och märkt att de är stabila" eller "Jag har haft problem med att sova nyligen." Var ärlig för att få bästa möjliga vård.

Del 3 av 3: leva ett balanserat liv

 1. 1
  Håll dig till ett schema. Att veta vad du kan förvänta dig varje dag kan hålla din stress nere och ditt humör. Personer med bipolär sjukdom fungerar bäst när de följer en relativt strikt rutin. Kom med ett schema som fungerar för dig och håll dig till det.
  • Ange vissa tider för att sova, träna, arbeta och laga mat, och försök att hålla konsekvent även på helgerna.
 2. 2
  Prioritera sömn och vila. Det är mer sannolikt att du blir stressad eller överväldigad när du är trött. Dessutom kan sömnbrist vara ett symptom på mani eller till och med utlösa det. Få minst åtta timmars sömn per natt och bygg tid för vila i ditt dagtidsschema.
  • Det är bäst att somna och vakna vid samma tid varje dag. Skapa också en nattritual som signalerar din kropp att det är dags att vila. Inkludera aktiviteter som att bada, dimma ljuset, sänka temperaturen och läsa en mild bok eller berättelse.
  Vissa personer med bipolär sjukdom upplever perioder av hypomani
  Vissa personer med bipolär sjukdom upplever perioder av hypomani, vilket är en mildare version av mani.
 3. 3
  Välj din diet noggrant. Rätt mat kan hjälpa dig att reglera ditt humör, medan fel kan göra att du mår sämre. Syfta till att äta mycket grönsaker, fullkorn, frukt, nötter och baljväxter. Undvik bearbetat socker, som kan skicka ditt humör i en svans.
  • Överväg att spåra dina näringsämnen för att se till att du får allt du behöver. Brister i näringsämnen kan påverka ditt humör.
  • Undvik koffein och alkohol. Båda kan kasta bort ditt humör, och alkohol kan interagera med alla mediciner du tar.
 4. 4
  Träna regelbundet. Planera tid varje dag för att ta en promenad, simma eller träna på gymmet. Oavsett om du föredrar din träning mild eller intensiv, kan regelbunden träning avvärja depression och öka ditt allmänna välbefinnande.
  • Du kan hålla dig till en träningsrutin genom att be en vän eller familjemedlem att gå med dig. Detta främjar en hälsosam och positiv social anslutning och låter er båda dra nytta av endorfins humörstimulerande inverkan.
 5. 5
  Odla ett supportnätverk. Socialt stöd är en viktig del av ett hälsosamt, balanserat liv. Ta dig tid för de relationer som är viktiga för dig och se dina vänner och familj regelbundet.
  • Om människorna i ditt liv inte stöder eller förstår bipolär sjukdom, överväga att gå med i en bipolär stödgrupp för att träffa andra som har att göra med samma problem som du.
 6. 6
  Vet vad du ska göra under en bipolär episod. Gör en nödplan i förväg istället för att vänta tills ditt humör börjar rivas. Det är ofta möjligt att förhindra att en fullständig manisk eller depressiv episod utvecklas om du upptäcker de tidiga tecknen och vidtar åtgärder i tid.
  • En bra beredskapsplan bör inkludera att ringa din läkare direkt, delta i aktiviteter för att reglera ditt humör och undvika situationer som gör att du känner dig stressad eller arg.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail