Hur bryter jag ditt vatten?

Om du är heltid eller försenad och vill bryta ditt vatten, tala med din läkare om metoder som att gå en promenad eller utföra bröstvårtstimulering för att frigöra oxytocin, ett hormon som orsakar sammandragningar. Din läkare kan också be dig att komma in för en undersökning, eftersom du kan vara i aktiv förlossning utan att inse det. Om så är fallet kan din läkare rekommendera att du bryter vatten för att få sammandragningarna igång. Det här låter kanske skrämmande, men den goda nyheten är att det är en snabb procedur som i allmänhet inte är mer obekväm än en vanlig vaginal undersökning. Fortsätt läsa för mer råd från vår gynekologiska granskare, inklusive hur du blir inducerad om du fortfarande inte är i förlossning efter att ditt vatten har gått sönder.

Hur bryter jag mitt vatten när jag har fått sammandragningar
Hur bryter jag mitt vatten när jag har fått sammandragningar?

När du når slutet av din graviditet kan du verkligen vara orolig för att det ska vara över. Det är vettigt att du är redo att träffa din nya bebis! Din vattenbrytning är ett tecken på att du antingen är i arbete eller håller på att bli. Om du är heltid (eller försenad) kanske du vill uppmuntra arbetskraft att börja. Det finns många naturliga metoder att försöka, men du bör vara medveten om att de inte stöds av vetenskapen. Innan du försöker uppmuntra ditt vatten att gå sönder, prata med din läkare. Du kan också behöva låta en läkare bryta ditt vatten åt dig.

Metod 1 av 3: att låta en läkare bryta ditt vatten

 1. 1
  Låt läkaren bryta ditt vatten om du är i aktiv förlossning. Om livmoderhalsen är helt eller nästan helt utvidgad kan du vara i förlossning. Under en vanlig undersökning kan din läkare upptäcka att du faktiskt arbetar. Detta kan hända utan att ditt vatten går sönder. I det här fallet kommer läkaren sannolikt att rekommendera att du bryter ditt vatten på ett konstgjort sätt. Detta är helt normalt och kan hjälpa till att få sammandragningarna igång.
  • Du kommer sannolikt inte att behöva göra ett separat möte för denna procedur. Om läkaren bestämmer att de behöver bryta ditt vatten kommer de sannolikt att göra det direkt eller träffa dig på sjukhuset inom kort.
 2. 2
  Ställ din läkare frågor om proceduren. Om din läkare rekommenderar att du bryter ditt vatten på konstgjord väg bör du ställa frågor för att se till att du förstår proceduren. Några bra frågor inkluderar:
  • Varför behöver jag den här proceduren?
  • Kommer detta att hjälpa mitt arbete?
  • Kommer det att vara smärtsamt?
 3. 3
  Diskutera fördelar och risker. Det här låter kanske skrämmande, men din läkare kommer sannolikt inte att rekommendera proceduren om det inte gynnar dig. Det är normalt att vara orolig, så prata med din läkare så att de kan hjälpa till att lindra oro. De kan förklara att riskerna inkluderar högre odds för att behöva en kejsarsnitt eller ha högre blödning än genomsnittet efter födseln.
  • Fördelarna uppväger vanligtvis riskerna. Den största fördelen är att ditt arbete kan gå snabbare, vilket kan vara viktigt om du eller din baby har att göra med några hälsoproblem.
  Hur kan jag bryta mitt vatten
  Hur kan jag bryta mitt vatten?
 4. 4
  Lugna dina nerver med avslappningstekniker. Den goda nyheten är att denna procedur i allmänhet inte är mer obekväm än en vanlig vaginal undersökning. Det är också väldigt snabbt! Det är dock helt normalt att känna en viss ångest. Du kan prova några av dessa avslappningstekniker:
  • Djupandning
  • Lyssna på lugnande musik
  • Mediterar
 5. 5
  Låt din läkare bryta fostervattnet konstgjort. När du har diskuterat proceduren med din läkare, kommer de att börja proceduren för att bryta ditt fostervatten (bryta ditt vatten). Din läkare kommer att använda en steril, tunn plastkrok för att trycka på membranet. Detta gör att ditt vatten går sönder och att dina sammandragningar blir starkare.

Metod 2 av 3: använda naturliga metoder för att uppmuntra arbetskraft

 1. 1
  Utför nippelstimulering. I de flesta fall börjar arbetet utan uppmuntran. Om du vill säkert påskynda processen rekommenderar vissa människor nippelstimulering. Tanken är att detta frigör oxytocin, ett hormon som orsakar sammandragningar. Gnugga eller rulla försiktigt med fingrarna.
  • Du kan också be din partner att utföra bröstvårtestimulering.
  • Kontrollera med din läkare innan du testar några metoder för att uppmuntra arbetskraft.
 2. 2
  Ha sex om inte din läkare har sagt att det är osäkert. Sex kan också frigöra oxytocin, och en orgasm kan stimulera livmodern. Om inte din läkare uttryckligen har rekommenderat det kan du försöka ha sex för att uppmuntra senare. När arbetet börjar kan det orsaka att ditt vatten går sönder.
  • Kom ihåg att det inte finns några hårda bevis som indikerar sexens effektivitet.
  Hur kan jag bryta mitt eget vatten
  Hur kan jag bryta mitt eget vatten?
 3. 3
  Gå på en promenad. Ett annat alternativ är att ägna sig åt lite fysisk aktivitet. Teorin bakom detta är att det också kan frigöra oxytocin. Försök ta en kort, mild promenad. Du vill inte överdriva det. Du behöver din energi för arbete.
  • Du bör prata med din läkare om hur ofta du ska gå och hur länge.
 4. 4
  Ät kryddig mat om du tål dem. Även om det inte finns några vetenskapliga bevis som stöder detta, rapporterar många kvinnor att kryddig mat hjälper till att få arbetskraft. Var dock medveten om att många experter tror att kryddig mat frisätter capsaicin, som motverkar naturliga endorfiner. Detta kan göra arbete mer smärtsamt. Om du fortfarande vill prova något kryddigt, äta varm paprika eller din favorit kryddiga maträtt med måtta.

Metod 3 av 3: vidta åtgärder när vattnet går sönder

 1. 1
  Lär dig tecknen på att vatten går sönder. Ditt vatten kan naturligtvis gå sönder i början eller under ditt arbete. Många människor förväntar sig en stor vätska, men du kan ha en annan upplevelse. Förutom ett gush, kan du också uppleva en känsla av fukt i din vagina eller ofta läcker av små mängder vätska från din vagina.
 2. 2
  Förvänta dig att arbetskraft börjar snart, i de flesta fall. Om du inte redan är i förlossning kommer det sannolikt att börja efter att ditt vatten har gått sönder. Gör dig redo att följa din födelseplan. Om du till exempel ska till sjukhuset, ta tag i väskan och gå ut genom dörren. Be om hjälp om du behöver en åktur eller annan hjälp.
  Det är bäst att låta en erfaren läkare bryta det åt dig eller låta vattnet gå sönder naturligt
  Det är bäst att låta en erfaren läkare bryta det åt dig eller låta vattnet gå sönder naturligt.
 3. 3
  Ring din läkare eller barnmorska. Oavsett var du planerar att föda bör du meddela din vårdgivare att ditt vatten har gått sönder. De kommer sannolikt att ställa dig några frågor och ge dig några instruktioner.
  • Om du inte är säker på om ditt vatten har gått sönder eller inte kan du ändå ringa dem och beskriva vad du upplever.
 4. 4
  Bli inducerad om förlossningen inte börjar. Arbete bör börja strax efter att ditt vatten har gått sönder, i de flesta fall. Men om det inte gör det kan din vårdpersonal hjälpa dig. Om arbetet inte har börjat inom 24 timmar kommer du sannolikt att erbjudas en induktion. Det här kan verka läskigt, men försök att inte oroa dig. Att inducera arbete är riktigt vanligt. Det kan vara till stor hjälp eftersom din vätska har högre risk för infektion utan vätska i fosterväskan. Din läkare kan också framkalla om du eller ditt barn lider av ett medicinskt tillstånd som:
  • Högt blodtryck
  • Preeklampsi
  • Graviditetsdiabetes
  • Blödning under graviditeten
  • Din läkare kan framkalla förlossning genom att införa syntetiska prostaglandiner i din vagina, vilket kan mjuka livmoderhalsen.
  • De kan också inducera genom att starta ett intravenöst läkemedel som Pitocin. Detta kommer att få livmodern att dra ihop sig.

Tips

 • Ta inte örter som nattljusolja eller rött hallonblad. Studier har inte visat att de är säkra.
 • Försök att ha tålamod. Ditt arbete kommer så småningom att börja.

Frågor och svar

 • Hur inducerar jag arbete?
  Det finns inget säkert sätt att framkalla arbete. Labor sker på egen hand och när det är dags och det är det.
 • Hur bryter jag mitt vatten när jag har fått sammandragningar?
  Du måste hitta en läkare eller barnmorska för att bryta ditt vatten. Men bara för att ditt vatten inte har gått sönder betyder det inte att du inte arbetar. Det kan vara en bra idé att diskutera dina sammandragningar med din läkare eller barnmorska.
 • Jag är gravid i 30 veckor och har ont i magen. Hur kan jag bryta mitt vatten?
  Bryt inte ditt eget vatten. Din bebis är inte tillräckligt utvecklad och du har fortfarande 7 veckor kvar innan barnet anses vara "tidigt".
 • Jag är 35 veckor och 4 dagar gravid och mina underkläder var våta och jag har haft sammandragningar. Jag känner att mitt vatten kommer att gå sönder. Hur får jag den känslan att sluta?
  Kontakta läkare. Ditt vatten kan gå sönder vid den mest oväntade tiden. Gör mer roliga aktiviteter och koppla av, som kommer att distrahera dig. När vattnet verkligen går sönder vet du. Säkert.
 • Kan jag göra mitt arbete framför barn?
  Det skulle vara upp till dig och om läkaren tillåter dem i förlossningsrummet.
 • Jag är 35 veckor och 4 dagar gravid med mitt första barn och jag har haft intensiv smärta i min nedre region, men sjukhuset kommer inte att se mig förrän mitt vatten går sönder. Finns det något sätt att dämpa smärtan naturligt?
  Försök applicera ett coolt paket på det drabbade området. Det liknar ett ispaket, men mer isolerat så det är inte lika kallt. Massage kan också hjälpa.
 • Kan jag ha sex medan jag är gravid?
  Om inte din läkare har sagt att du inte eller att ditt vatten har gått sönder är det säkert att ha sex medan du är gravid.
 • Hur kan jag bryta mitt eget vatten?
  Bryt aldrig ditt eget vatten. Att göra det är farligt och riskerar dig och ditt barn.
 • Är det möjligt för arbetskraft att gå framåt med en show?
  Ja, arbetskraft kan gå framåt utan att ha en blodig show så länge du har tillräckligt starka sammandragningar för att utvidga livmoderhalsen.
 • Ska jag använda ricinolja för att bryta mitt vatten?
  Nej. Du borde aldrig bryta ditt eget vatten. Det är bäst att låta en erfaren läkare bryta det åt dig eller låta vattnet gå sönder naturligt.
Obesvarade frågor
 • Vilka är tecknen på tidigt arbete?

Kommentarer (5)

 • waelchigwen
  Jag hoppas att människor bara svarar på mig och att andra kvinnor förstår.
 • psaunders
  Jag lärde mig hur viktigt det är att få en läkare att bryta ditt vatten.
 • bogisichcullen
  Nu vet jag att ricinolja verkligen inte fungerar, så tack för att jag sa vad jag inte ska göra. Det var till stor hjälp.
 • xfritsch
  Det hjälpte mig mycket eftersom jag har försökt så många saker för att bryta mitt vatten. Nu gör jag inte det, jag väntar tills det är dags.
 • novella74
  Denna artikel hjälpte till med varningen om graviditeten.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail