Hur man behandlar blötdjur (Molluscum Contagiosum)?

Även om molluscum contagiosum vanligtvis försvinner på egen hand, kan du vara angelägen om att ta bort lesionerna. Om så är fallet, fråga din läkare om kryoterapi. Denna teknik innebär att man använder flytande kväve för att frysa lesionerna, ta bort dem från huden, tillsammans med det virus som orsakar dem. Andra behandlingsmetoder inkluderar curettage, vilket innebär skrapning av lesionen, och laserterapi. Var och en av dessa behandlingar kan orsaka ärr. Aktuella krämer inklusive salicylsyra eller antivirala läkemedel kan också användas för att läka skadorna. Fortsätt läsa för råd från vår medicinska granskare om orala mediciner som kan hjälpa!

Molluscum contagiosumvirus
Molluscum contagiosumvirus och smittkoppsvirus är från samma grupp av virus, men smittkoppsvaccinationen skyddar dig inte mot blötdjursbekämpning.

Molluscum contagiosum är en virusinfektion som orsakar stötar / lesioner som förekommer på olika delar av kroppen. De stötar som orsakas av viruset försvinner vanligtvis på egen hand inom sex till tolv månader, men i vissa fall kan det ta flera år att försvinna på egen hand. På grund av detta finns det människor som inte är villiga (eller kan) vänta på att symtomen ska klara sig själv. Med lite forskning kan du bestämma vilka behandlingsalternativ som är bäst för dig om du märker att du har ett fall av blötdjur.

Metod 1 av 4: bestämma om du behöver behandling

 1. 1
  Lär dig mer om viruset. Molluscum contagiosum är en infektion som orsakas av ett virus som resulterar i märkbara hudskador som kan förekomma var som helst i kroppen. Dessa skador är små, upphöjda och vita eller rosa i färg. De är vanligtvis inte mindre än storleken på ett nålhuvud, men inte större än storleken på en penna suddgummi. Blötdjursutbrott bör så småningom rensas på egen hand (vanligtvis inom sex till tolv månader, men i vissa fall kan det ta upp till fyra år).
  • Det finns tre huvudgrupper som påverkas av blötdjur: inkluderar barn, sexuellt aktiva unga vuxna och de med nedsatt immunförsvar.
  • En av de största anledningarna till att människor väljer att inte låta detta tillstånd klara sig själv är om lesionerna finns på eller runt könsorganen och de vill fortsätta att vara sexuellt aktiva.
 2. 2
  Bestäm om du har synliga skador som stör dig. Eftersom lesionerna vanligtvis försvinner på egen hand, finns det ofta inte ett pressande behov av att få bort dem eller behandlas; Men om skadorna ligger på en uppenbart synlig plats på din kropp (som ansikte, nacke eller armar), kan du välja att undersöka behandlingsalternativ eftersom det gör dig mer bekväm.
  • Synliga lesioner i könsorganet kan vara en indikation på en annan typ av sexuellt överförbar sjukdom, så det är viktigt att få dessa lesioner kontrollerade av en läkare.
 3. 3
  Bestäm om du vill vara proaktiv för att förhindra överföring. Om du är särskilt orolig för att överföra denna sjukdom till andra, bör du överväga behandlingsalternativ. Om du är sexuellt aktiv, har barn eller på annat sätt känner att det är oundvikligt att kontakta andra kan du överväga behandling.
  • Överföring av blötdjursviruset sker genom direkt person-till-person-kontakt eller genom att vidröra ett infekterat föremål. Det virus lever inuti det översta lagret av huden på skada (inte inuti kroppen), så forskarna tror att kontakt med materialet inuti skadorna är vad som orsakar överföring av sjukdomen.
 4. 4
  Diskutera dina alternativ med din läkare. Oavsett vad du bestämmer ska du diskutera dina val med en läkare så att de kan vägleda dig till rätt behandlingsförlopp och svara på eventuella frågor du har.
  • Det är aldrig en bra idé att försöka ta bort en blötdjurstopp själv. Om du gör det kan viruset spridas, orsaka onödig smärta, skapa en allvarlig bakterieinfektion eller orsaka ärrbildning som annars skulle ha kunnat undvikas.
  • Att diskutera dina alternativ med en läkare är viktigt, särskilt eftersom det finns behandlingar som annonseras på Internet för att behandla blötdjur som gör mer skada än nytta.
Även om molluscum contagiosum vanligtvis försvinner på egen hand
Även om molluscum contagiosum vanligtvis försvinner på egen hand, kan du vara angelägen om att ta bort lesionerna.

Metod 2 av 4: att ta bort lesioner fysiskt

 1. 1
  Titta på kryoterapi. Denna metod (frysning av lesionen med flytande kväve) är samma process som ofta används för att ta bort vårtor från huden. Denna metod kan lämna ärr.
  • Denna typ av behandling är ofta bra för att eliminera själva toppskadorna. Och eftersom det är där viruset lever i kroppen, kan detta hjälpa till att bli av med utbrotten helt och hållet.
 2. 2
  Överväg curettage. Det är här vätskan från stöten avlägsnas genom att tränga igenom kärnan och skrapa det underliggande materialet. Denna metod kan också lämna ärr.
  • Återigen, överväga inte att göra detta själv. Även om det låter lätt att göra, kan du oavsiktligt infektera andra delar av kroppen med lesionsvätskan eller överföra den till andra under processen.
  • Du kan också orsaka en bakteriell infektion i huden genom att skrapa eller skrapa dig själv.
 3. 3
  Använd lasrar på lesionerna. Med denna typ av behandling använder en hudläkare en specialiserad laser för att rikta och eliminera stötar på din hud. Även om den är effektiv kan behandlingen ibland vara smärtsam.
  • Detta kan också vara en effektiv behandlingsmetod för personer med nedsatt immunförsvar.
Molluscum contagiosum är en infektion som orsakas av ett virus som resulterar i märkbara hudskador
Molluscum contagiosum är en infektion som orsakas av ett virus som resulterar i märkbara hudskador som kan förekomma var som helst i kroppen.

Metod 3 av 4: behandling av blötdjur oralt eller lokalt

 1. 1
  Använd aktuella krämer. Det finns krämer som innehåller vissa kemikalier (dvs. salicylsyra, podofyllin, tretinoin och kantaridin) som kan användas för att effektivt ta bort stötar. Krämerna appliceras direkt på varje lesion.
  • Den kräm Imiquimod bidrar till att stärka hudens immunförsvar. Detta används ibland för att behandla lesionerna.
  • Dessa krämer tar inte alltid bort stötar och de kan vara skadliga. Så var noga med att rådfråga din läkare innan du använder någon av dem.
 2. 2
  Applicera ett antiviralt läkemedel på huden. Att använda retinoid eller någon annan typ av antiviralt läkemedel på huden kan hjälpa till att bota blötdjursutbrottet hos de flesta friska patienter. Denna typ av aktuell behandling hjälper till att eliminera viruset och därmed minska lesionerna över tiden.
  • Se till att följa läkarens anvisningar för applicering.
 3. 3
  Använd cimetidin. Detta är ett oralt läkemedel som ordinerats av en läkare och oftast ges till barn eftersom det är mindre smärtsamt och kan utföras hemma där patienten är mer bekväm.
  • Tyvärr svarar ansiktsskador inte lika bra på denna typ av behandling som skador i andra delar av kroppen.
  • Som med de flesta läkemedel kan cimetidin orsaka oönskade biverkningar som huvudvärk, diarré, yrsel, dåsighet, förvirring eller depression.
Gravida kvinnor eller kvinnor som ammar ska inte ta några mediciner eller behandlingar för molluscum
Gravida kvinnor eller kvinnor som ammar ska inte ta några mediciner eller behandlingar för molluscum contagiosum utan att först fråga en läkare.

Metod 4 av 4: få behandling om du har ett svagt immunförsvar

 1. 1
  Välj en annan behandlingssätt om du har ett försvagat immunförsvar. Många av de vanliga behandlingsbehandlingarna är inte effektiva för patienter med nedsatt immunförsvar eftersom deras immunförsvar inte kan svara normalt på behandlingarna.
  • Utbredd ansiktsblötdjur har blivit en vanlig markör för svår HIV-infektion eftersom det låga antalet CD4-celler hos dessa typer av patienter skapar den perfekta värdmiljön för blötdjurviruset.
 2. 2
  Få terapi för att förbättra immunförsvarets funktion. Det finns många terapier som används för att återställa immunsystemets funktionalitet hos patienter med nedsatt immunförsvar. Några av dessa behandlingar inkluderar stimulerande cytokiner (kemiska meddelanden som möjliggör kommunikation i immunsystemets celler), införande av Interleukin-2 för att öka CD4-celler eller antiretroviral terapi.
 3. 3
  Använd intralesional interferonbehandling. Denna typ av terapi syftar till att eliminera virusets förmåga att reproducera sig inom sin värd. I många fall hjälper det till att utrota viruset helt och hållet.
  • Denna typ av behandling har ofta svåra biverkningar inklusive influensaliknande symtom, ömhet runt skadeplatsen, depression och slöhet.

Tips

 • Molluscum contagiosumvirus och smittkoppsvirus är från samma grupp av virus, men smittkoppsvaccinationen skyddar dig inte mot blötdjursbekämpning.
 • Gravida kvinnor eller kvinnor som ammar ska inte ta några mediciner eller behandlingar för molluscum contagiosum utan att först fråga en läkare.

Varningar

 • Människor med HIV har en ökad risk för att få blötdjur.

Frågor och svar

 • Vilken eterisk olja kan hjälpa till med detta?
  Det har gjorts en studie som visade förbättringar i lesionerna och inga biverkningar när de behandlades topiskt med Melaleuca i kombination med jod.
 • Vad är dosen av cimetidin?
  Din dos beror på ditt medicinska tillstånd, oavsett om du använder receptbelagd eller OTC, och hur du tolererar medicinen.
 • Kommer molluscum contagiosum att försvinna snabbare med mediciner eller i sig själv?
  Denna infektion rensas vanligtvis av sig själv inom ett år. Läkemedel är sannolikt, men inte garanterat, för att påskynda infektionens upplösning. Det är viktigt att också ta itu med källor till återinfektion, såsom ohälsosamma levnadsförhållanden.

Kommentarer (1)

 • queendamore
  Min dotter, 4 år, har blötdjurskontagiosum runt ögonen. Jag är väldigt orolig eftersom de inte blir större. Läkaren säger bara vänta. Vill ha mer information, tack.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail