Hur blir man nykter?

Det bästa sättet att nykta sig snabbt är att sluta dricka alkohol omedelbart och flytta till vatten så att du kan bli hydratiserad. Tillsammans med dricksvatten, äta något socker som en läsk eller något godis eftersom fruktosen kan sänka din blodalkoholnivå. Du kanske vill ha fet mat som pizza, men försök att undvika sådana eftersom de bara kan hamna i uttorkning mer. Eftersom din kropp behöver bearbeta alkoholen genom blodomloppet behöver du bara ge den tid genom att sova bort den. Alternativt kan du plocka upp ett baksmältningspiller i en hälsokostaffär för att försöka rensa huvudet. Om du vill nykta för att köra hem, kom ihåg att det alltid är säkrare att krascha på en väns plats eller ringa en hytt så att du inte får problem! För mer råd, inklusive hur man blir nykter för gott, bläddra ner.

Desto snabbare blir du nykter
Om du inte är nykter, desto snabbare slutar du dricka, desto snabbare blir du nykter.

Om du är trött på att ha droger eller alkohol i foten i halsen kan du lära dig att krypa ut underifrån. Att bli nykter innebär att bekämpa den goda kampen: städa upp din kropp och ditt sinne, lära dig att kontrollera de begär som en gång kontrollerade dig. Oavsett om du är en kronisk användare eller bara har haft några för många, kan du lära dig att bli nykter och börja på vägen till återhämtning.

Metod 1 av 3: nykter snabbt

 1. 1
  Drick vatten. Om du är för berusad och du måste tänka dig nykter snabbt, är det bästa sättet att göra det att sluta dricka eller använda omedelbart och försöka bli hydratiserad. Oavsett vad som har huvudet snurrat, kommer vatten att hjälpa till att få det rakare.
  • Stänk också lite kallt vatten i ansiktet, särskilt om du är på något annat än sprit. Om du är på en downer kan detta hjälpa dig att väcka dig och skärpa dina sinnen.
  • Prova sportdrycker som innehåller mycket elektrolyter, vilket kan hjälpa dig att bli lite skarpare genom att ersätta elektrolyterna och kaliumet som dricker blodiglar från din kropp.
 2. 2
  Ät något högt i fruktos. Det är viktigt att äta något, vad som helst, om du vill nykta dig snabbt. Och om du är berusad kan det faktiskt hjälpa dig att sänka dina blodalkoholnivåer avsevärt att äta vissa livsmedel med hög fruktos jämfört med andra livsmedel. Att äta lite sockerflingor, dricka en cola eller något annat fruktigt godis kan hjälpa dig att nykta dig.
  • Det är en vanlig missuppfattning att äta bröd eller andra kolhydrater när du är full "absorberar" alkoholen i magen. Alkohol absorberas mycket snabbt i blodomloppet och kolhydrater hjälper bara till att förhindra berusning om du konsumerar dem innan du dricker.
  • Undvik särskilt fet mat om du försöker nykter. Fet pizza eller hamburgare kommer till slut att uttorka dig mer, till slut och avbryta sömnen.
 3. 3
  Använd kaffe för några toppar och undvik det för andra. Beroende på vad du har böjt kan kaffe vara positivt eller negativt. Kort sagt, undvik det om du är full, och ha några om du är hög, men bara om det låter bra.
  • Det är en vanlig missuppfattning att dricka en kopp svart kaffe hjälper till att nykta dig om du har haft några för många öl. Inte sant. Koffein uttorkar dig ytterligare, kan försämra bedömningen och göra det svårt att sova så småningom.
  • Om du är för hög på downers eller psychedelics, kan du ha en kopp kaffe hjälpa dig att bli nykter och ge dig lite skärpa, beroende på ditt temperament. Om du upplever allvarlig ångest och känner dig panisk kan en kopp kaffe göra det värre.
  • Ta aldrig koffein till nykterhet om du har mycket amfetamin, kokain eller andra läkemedel. Det kommer bara att göra det värre.
 4. 4
  Ta en dusch. Kalla duschar är en bra idé för att nykta, oavsett vad du trasslar på. Även om det inte kommer att få din kropp att bearbeta alkohol snabbare, kan det hjälpa till att maskera lukten som beror på att vara berusad och hjälpa dig att vässa ditt sinne och vakna lite.
  • Om du är riktigt hög kan du ta en kall dusch också för att ge dig ett rep tillbaka till den verkliga världen. Att bara gå igenom tvättrutinen hjälper dig att känna dig mer normal.
  Hur kan jag nykta en berusad vän
  Hur kan jag nykta en berusad vän?
 5. 5
  Få ett "nykter" piller om du är full. Finns i vissa hälsokostaffärer, örtpastiller med namn som "Sober Up" eller "Chaser" marknadsförs ofta som bakruspiller och kan användas med viss framgång när du fortfarande är trasslig och försöker få ett klart huvud.
  • Effekten av dessa piller är ofta mycket olika. Undvik brusande tabletter som är lite mer än aspirin och koffein, och fokusera på örttillskott för att se vad som fungerar.
 6. 6
  Sova. Det mest pålitliga och effektiva sättet att bli nykter är att alltid ge det tid och att sova bort det. Din kropp bearbetar alkohol och droger genom blodomloppet i sin egen takt, och det är ganska svårt att påverka det utan att ge det tid. Oavsett vad du känner dig, hög eller full, drick ett stort glas vatten och lägg dig i sömn.
  • Blanda under inga omständigheter sömnhjälpmedel med andra droger eller alkohol. Om du känner dig riktigt hög eller full, sluta lägga till nya ämnen i blandningen, annars riskerar du kombinationer som kan göra dig sjuk.
 7. 7
  Ring en taxi. Om du läser den här artikeln för att du snabbt försöker nykta dig för att köra hem, hitta en annan plan. Dessa knep involverar mestadels sätt att få dig att känna dig mer normal och ha kontroll över dina förmågor, vilket hjälper dig att undvika dåliga baksmällssymtom nästa dag, men det betyder inte att du ska klara ett andningsapparattest just nu. Att hitta en soffa och krascha på den är det bästa sättet att bli nykter. Kör hem på morgonen, om du måste, eller betala för en hytt nu och undvik risken.

Metod 2 av 3: sluta för gott

 1. 1
  Kom med en plan. Om du är trött på att använda och vill bli nykter är det bra att strategisera. För vissa människor är det bästa sättet att sluta kallkalkon, medan andra kommer att behöva förhandla mer med sitt val av läkemedel. Det är inte lämpligt för alla att "bara sluta" plötsligt, vilket kan vara en drastisk chock för ditt system och kan vara ganska farligt, beroende på vilket läkemedel du använder.
  • Om du är alkoholist kan du checka ut av en läkare. Kroniska användare av alkohol riskerar delirium tremens och allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtstillestånd, om du plötsligt slutar använda helt. Att avta och använda receptbelagda läkemedel är ibland det bästa sättet att avgifta.
  • Om du är beroende av opiater är det viktigt att du checkar ut av en läkare och överväga "varma kalkon" -metoder och använda receptbelagda läkemedel för att lossna långsammare.
 2. 2
  Välj ett datum för att sluta för gott. Det är bra för många missbrukare att välja ett datum någon gång i framtiden, rita in det och sluta när dagen rullar runt. Oavsett om det är nästa vecka, några veckor framåt eller slutet av året, välj ett viktigt datum och planera att hålla fast vid det.
  • Att sätta ett datum hjälper missbrukare att minska och börja hantera de psykologiska frågorna om att bli nykter långsammare. Det gör det enklare än att säga att du kommer att sluta "Någon gång i framtiden" eller "Kanske nästa år."
 3. 3
  Börja avta din användning. Oavsett vad du är beroende av är det viktigt att börja använda mindre och mindre innan du försöker bli helt nykter. Börja avta så snart du bestämmer dig för att börja sluta och fortsätt avta så mycket som möjligt fram till slutdatumet. Uttagssymtom blir mycket mindre allvarliga om du avsmalnar.
  • Om du konsumerar en viss mängd varje natt, försök sprida den över två nätter istället. Se hur du mår. Så småningom, försök att göra det beloppet tre dagar när du känner dig upp till det.
  • Lär dig " tio minuters fördröjning." När du känner ett sug kommer bara att berätta för dig själv att du måste vänta tio minuter för att ta det. Gör andra saker. Distrahera dig själv. I slutet av tio minuter, se om du fortfarande är så desperat efter det som tidigare. Ge det ytterligare tio minuter, om du kan.
  • Det är viktigt att undvika att använda "avsmalnande" som ett psykologiskt försvar. Om du skjuter upp för att sluta för att du fortfarande är "avsmalnande", (men det är du faktiskt inte), går du inte vidare med din plan. Det är viktigt att vara realistisk om du vill bli nykter.
  Planera lite träning eller lite tid med en nykter vän
  Planera lite träning eller lite tid med en nykter vän och göra en nykter aktivitet.
 4. 4
  Prata med en läkare om hantering av uttag. Olika läkemedel har olika biverkningar och hälsoproblem, medan din kropp avgiftar. Beroende på vad du försöker sluta kan det finnas receptbelagd hjälp där ute för att komma ner långsammare och för att lindra drogen i en gradvis takt. Anti-ångestmedicin och antidepressiva medel kan ibland hjälpa dig att hantera begär och komma igenom den svåra abstinensperioden.
  • Om du är beroende av opiater, överväg att använda suboxone / subutex för att lindra det. Det är mer tillgängligt och ofta billigare och lättare att få än metadon, som kommer med en mängd sekundära missbruksproblem. Båda är dock effektiva behandlingar.
  • Om du är beroende av alkohol kommer ofta naltrexon och andra läkemedel att ordineras, vilket skapar en obekväm illamående känsla i kroppen när alkohol konsumeras. Detta i kombination med antidepressiva medel kan vara en effektiv behandling.
 5. 5
  Bli av med allt du har när dagen kommer. Släpp ut all din sprit, ditt dop, ditt tillbehör, vad det än är som du har liggande, när tiden kommer. Gör det omöjligt att använda.
  • Få en vän som hjälper dig om du kämpar för att kasta ut allt. De kan hjälpa till att ta det någon annanstans och underlätta hela processen. Luta dig på dina vänner för hjälp här.
  • Det är viktigt att inte bara kasta det i soporna (missbrukare är inte över skräpgrävning) utan att förstöra allt. Släpp ut spriten. Spola piller.
  • Förvara inget i huset, för nostalgi, för matlagning eller av andra skäl. Om du bor med någon som använder, lämna. Separera dig från ditt läkemedel fysiskt.
 6. 6
  försök att fortsätta äta för att hålla upp styrkan. Avgiftning av allt kan vara grovt, oavsett om du använder läkare som ordinerats för att hjälpa till att hantera eller inte. Uttagssymtom inkluderar ofta huvudvärk, illamående, sömnlöshet och allmänna influensaliknande symtom som kan vara var som helst från några timmar till en vecka. Det är viktigt att ta itu med dina symtom, vila upp och försöka bli ren.
  • försök att äta något närhelst du kan. Förvara intetsägande mat, som jordnötssmör, kex och buljongsoppor, som du kommer att kunna kväva om du känner dig illamående.
  • Även om det kanske låter som det sista du vill göra, kan du komma ut och svettas ett tag kan hjälpa dig att ta itu med rastlöshetsproblem och tänka på saker, ge dig tillbaka lite energi och faktiskt lindra dina detox-symtom något.
 7. 7
  Håll dig hydratiserad för att spola ditt system. Avgiftning är en process för att stimulera lever, njurar, tarmar och lungor för att bearbeta orenheter. Vad det betyder för dig är att du vill fortsätta att sätta in hälsosamma saker för att driva ut de giftiga resterna av droger av alkoholmissbruk och få ditt system synkroniserat igen. Enklaste sättet? Syfta till att dricka mellan 1,5 och 2 liter vatten varje dag.
  • Idrottsdrycker hjälper din kropp att hålla sig hydratiserad och fylla på elektrolyter som droger eller alkohol kan ha tömt från ditt system. Om smaken är för illamående, skär den med lite vatten för att göra den mer välsmakande.
  • Detox-te finns vanligtvis i hälsobutiker, som är utformade för att främja leverhälsan. Te med lakritsrot, ingefära, citrongräs och maskros är bra val för avgiftning.
  • Försök att konsumera mat och dryck med många levande kulturer och probiotika, vars egenskaper hjälper dig att hålla saker i rörelse i matsmältningsorganet. Surkål, kombuchadrycker och grekisk yoghurt är bra val för detoxdiet.
 8. 8
  Vila så mycket som möjligt. försök att sova så mycket som möjligt medan du hanterar din ångerperiod. Tid och vätskor är det bästa sättet att komma igenom denna svåra passage.
  • Det är ofta svårt att få mycket sömn, och du kommer ofta att vara irriterad och rastlös under några dagar, så det är ett bra tillfälle att ta av jobbet, om du kan, och krypa i sängen ett par dagar.
  • Om du inte kan sova, bara vila. Titta på TV, läs, lyssna på musik, hitta något sätt att försöka ta dig från saker och distrahera dig själv.
 9. 9
  Hantera dina begär. Vid något tillfälle, när du befinner dig i trängseln, kommer det att inträffa dig att allt kan sluta snabbt med en dos. Om du vill bli nykter kan du inte låta detta hända. Hur du hanterar dina begär beror på dig och ditt läkemedel, men det är viktigt att lära sig att hantera dessa begär och kontrollera dem, istället för att låta dem kontrollera dig.
  • För vissa människor är det effektivt att utöva en kompis-systemvanor när som helst du känner dig sugen. Läs nästa avsnitt om hur du hittar en supportgrupp och håller dig ren.
  • Om du är ensam och inte känner att du kan nå ut, prova att journalisera i en nykter dagbok. Skriv ner skälen till att du blir nykter varje gång du har lust att använda istället för att använda. Förvara listan i fickan och hitta en anledning att inte använda, varje gång.
  • Försök att ersätta vanan. Om du vill ha en drink med sprit, ta en kopp te istället. Gå igenom samma ritual som du kan gå igenom med en drink, men ersätt den med den nya drinken. Om du vill använda, gör vad du normalt skulle göra, men utan droger.
Mindre innan du försöker bli helt nykter
Oavsett vad du är beroende av är det viktigt att börja använda mindre och mindre innan du försöker bli helt nykter.

Metod 3 av 3: förbli ren

 1. 1
  Hitta en supportgrupp. Missbrukare med stöd är mycket mer benägna att lyckas bli nykter. Alkoholister eller narkotika är tillgängliga i de flesta städer och många små städer, och erbjuder dagliga möten och en stiliserad serie steg som fungerar för många människor. Hitta ett möte i ditt område och kolla in det.
  • AA och NA är inte för alla. Om tanken på att lyssna på en massa missbrukare pratar om att använda låter som om det skulle göra dig galen, är det fortfarande en bra idé att kolla in det själv och se vad, om något, kommer du att kunna ta från det.
  EXPERTTIPS

  Vår expert håller med: Om du vill bli nykter och hålla dig ren är det avgörande för din långsiktiga framgång att du blir involverad i någon form av socialt eller samhällsstöd. Prata också med en terapeut för att lära dig hälsosamma hanteringsmekanismer och fixa de saker i ditt liv som inte fungerar för dig. Det finns ett antal terapeuter som kommer att se patienter för mycket låga priser, och det är absolut värt att investera i ditt emotionella och mentala välbefinnande.

 2. 2
  Undvik situationer som kan uppmuntra dig att använda. Vad fick dig att använda i första hand? Omständigheter? Påfrestning? Det behöver inte finnas en bra anledning eller en anledning, men det är viktigt att identifiera de situationer som kan få dig att använda igen
  • Var du ett fan av drycken efter jobbet? Hitta något annat att göra med den efter arbetstid för att fira slutet på dagen. Planera lite träning eller lite tid med en nykter vän och göra en nykter aktivitet.
  • Det kan vara nödvändigt att bryta bandet med några av dina vänner och hitta en ny supportgrupp att lita på om de inte kommer att kunna acceptera och stödja din nykterhet. Få nykter vänner, göra nya aktiviteter.
 3. 3
  Försök inte att avsluta allt på en gång. Om du är en drinkare och en rökare eller missbrukar flera droger samtidigt rekommenderas det vanligtvis att du tar itu med var och en av dessa missbruk separat, vid en separat tidpunkt. Det kanske inte är nödvändigt för dig att sluta med allt för att betrakta dig som nykter, men på något sätt är det bra att ta det ett steg i taget. Fokusera på det du har slutat nu och överväldig dig inte med andra saker.
  • De flesta avgiftningsanläggningar och AA-möten är cigarettvänliga. Om du vill sluta, sluta senare, speciellt om du känner att det ger dig en bra krycka på kort sikt. Det är självklart en krycka som är dödlig, men det är en kamp för ytterligare en dag.
  • Så småningom är det bra att bestämma hur långt du vill ta den här nykterhetssaken. Vad betyder "nykter" för dig? Är du nykter om du slutar heroin men fortsätter att röka potten? Är du nykter om du slutar dricka men ändå röker cigaretter? Måste du vara helt rak för att betrakta dig som nykter? Nykterhet kommer att vara annorlunda för varje missbrukare.
 4. 4
  Sätt ett belöningssystem på plats. Att bli nykter är att slåss en bra kamp, och du förtjänar att belöna dig själv för att du har försökt det och lyckats. Många missbrukare tycker att det är bra att starta en nykter burk, i vilken du kan lägga in de pengar du brukar spendera på droger eller alkohol, varje gång du känner för att köpa den och sedan använda pengarna för att göra något annat. Köp en gitarr. Åka på semester. Unna dig själv för små och stora framgångar.
  • Ofta använder missbrukare sitt val av läkemedel eller dryck som belöning, så detta är en bra ersättningsmetod med hög framgångsgrad.
 5. 5
  Bestäm hur du ska prata om din nykterhet. Många tidigare missbrukare fruktar att ha det nyktera samtalet. Att berätta för dina vänner och familj att du inte använder mer kan tyckas triumferande, men det kan också vara full av komplikationer, besvärlighet och sårade känslor. AA och andra nykterhetsgrupper kan hjälpa dig att vägleda dig genom denna process, men beslutet är fortfarande upp till dig.
  • Allt du behöver är en person. Hitta någon som du kommer att kunna öppna för och prata ärligt om ditt missbruk och dina kämpar, men också även mot vanliga saker. Att bara komma igenom en vanlig onsdag är en av de tuffaste delarna av nykterhet, och andra missbrukare har erfarenhet av det. De kan hjälpa till.
  • Försök inte förklara att du slutar för alla. Varför du slutar använda är ditt företag. Om du vill diskutera det med andra människor för att du är stolt och för att det hjälper dig att hålla dig nykter, gör det. Om det gör dig obekväm, håll det för dig själv.
 6. 6
  Ta det en dag i taget. En av de svåraste sakerna med att sluta är att föreställa sig hela ditt liv framför dig utan att någonsin kunna använda det igen. Aldrig en öl till? Aldrig en annan rök? Det är inte sättet att tänka på, och att försöka "aldrig använda igen" kommer garanterat att driva många människor tillbaka till att använda. Fokusera istället på att komma igenom varje dag.
  • Håll koll på din nykterhet. Räkna upp dagarna. Fokusera inte på imorgon, bara fokusera på att komma igenom idag. Ansikte imorgon när det kommer.
Vill bli nykter är det bra att strategisera
Om du är trött på att använda och vill bli nykter är det bra att strategisera.

Tips

 • Att bli nykter kan göras på ett antal sätt; allt beror på hur berusad du är och om du är berusad är ett vanligt problem eller en engångsuppgift.
 • Om du inte är nykter, desto snabbare slutar du dricka, desto snabbare blir du nykter.
 • Att få mer vätska i dig hjälper dig att spola igenom alkoholen så småningom och ge din uttorkade kropp ett lyft. Detta kommer dock att ta tid.

Varningar

 • Försök aldrig, under några omständigheter, att använda dessa tips för att bli nykter snabbt innan du kör. Om du är full, sova av det eller ring till en hytt. Gå inte in i en bil.

Frågor och svar

 • Hur kan jag nykta en berusad vän?
  Försök att placera dem i ett lugnt och tyst område utan skarpa föremål. Försök få dem att somna. Om de börjar kräkas, håll dem sittande upprätt så att de inte kvävs av det.

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail