Hur väljer man en yogamatta?

För att välja en yogamatta, börja med att välja en tjockare matta om du är smal eller har en liten ram eller en tunnare matta för en mer robust ram. Välj dessutom en tjockare matta om du får ont i lederna, eftersom de ger extra stöd. Välj sedan mellan en vanlig matta av gummi eller bomull och en halksäker matta som ger dig mer grepp för stränga former av yoga. Om du gör en typ av yoga som innebär mycket att sitta eller lägga dig, prova en vadderad matta för bättre komfort eller stöd. För mer råd, inklusive hur du väljer den perfekta mattan för het yoga, läs vidare!

Om du gör hetyoga kanske du vill välja en matta som är särskilt utformad för denna typ av yoga
Om du gör hetyoga kanske du vill välja en matta som är särskilt utformad för denna typ av yoga.

Om du är intresserad av yoga behöver du en matta. Yogamattor finns i olika längder och texturer och är gjorda av många olika material. Om du vill ha en yogamatta bör du överväga olika faktorer. Tänk på dina personliga behov, särskilt när det gäller vilken typ av yoga du utför. Du bör också tänka på vilken typ av material du vill ha. Tänk också på de fysiska aspekterna av mattan, som textur och tjocklek.

Del 1 av 3: överväga dina behov

 1. 1
  Tänk på din kroppstyp. Vilken typ av yogamatta du behöver beror till viss del på din kroppstyp. Om dina leder lätt blir ömma kan du behöva en tjockare matta. Tjockare mattor eller mattor med extra vaddering kan vara lättare för lederna. Standard yogamattor är 0,13 tum tjocka, men går upp till 0,25 tum. Tänk på en tjockare matta om du gillar mer dämpning.
  • Tänk på längden om du är lång. En standard yogamatta är 173 centimeter lång, vilket kanske inte är tillräckligt lång om du är på den högre sidan. Titta in i en supersträckt yogamatta om du är mer än 5'6" lång.
  • Tänk på eventuella skador. Till exempel, om du har knäproblem, kanske du vill ha en tjockare matta för att stoppa dina knän.
  EXPERTTIPS

  Ellen east, yogainstruktör, tillägger: "En tjockare matta kan vara bekvämare för sittande poser, men du vill ha en tunnare matta för stående poser och särskilt för balansposer. 4 mm är en bra tjocklek.

 2. 2
  Titta på din typ av yoga. Den typ av yoga du kommer att göra kan också påverka vilken typ av matta du ska köpa. Tänk på din yoganivå innan du köper en matta.
  • Om du är ny inom yoga är det okej att gå med en matta av mindre kvalitet. Gå till en basmatta mellan 7,50€ och 15€ Du kan bestämma att yoga inte är något för dig, så du vill inte investera i dyr utrustning. När du räknar ut hur din kropp reagerar på yoga kommer du också att bättre kunna räkna ut dina personliga behov. Gå till en billig matta nu och välj sedan en dyrare på vägen.
  • Flow- yogakurser kräver mer komplexa rörelser, och du behöver en matta med mer dragkraft för att hålla armar och ben på plats. För yin-klasser kommer du dock primärt att sitta på marken, så greppet är mindre viktigt. Gå istället för en mjuk, kuddig matta.
  • Vissa människor deltar i en form av "het yoga", där de bedriver yoga i ett uppvärmt rum. Om du gör hetyoga kanske du vill välja en matta som är särskilt utformad för denna typ av yoga. Dessa mattor är utformade för att förhindra att du glider när svetten kommer på din matta.
 3. 3
  Tänk på var du gör yoga. Var du ska göra yoga gör också stor skillnad i din matttyp. Om du till exempel tänker främst göra yoga hemma behöver du inte oroa dig för en lättviktad matta som du enkelt kan transportera. Om du tar yogakurser utanför ditt hem kanske du vill titta på en matta som du enkelt kan bära med dig.
  • Du kanske också vill titta på en lättare matta om du reser mycket och gör yoga när du är på väg. Du kanske också vill överväga att investera i en andra yogamatta som du kan ta med på resor.
Vilken typ av yogamatta du behöver beror till viss del på din kroppstyp
Vilken typ av yogamatta du behöver beror till viss del på din kroppstyp.

Del 2 av 3: välja material

 1. 1
  Var försiktig med PVC-mattor. Polyvinylklorid (PVC) är ett av de vanligaste materialen för att göra yogamattor. Det har emellertid ett dåligt rykte i yogasamhället eftersom vissa studier tyder på att det kan vara cancerframkallande. Det är också svårt att återvinna. Om din matta blir gammal och sliten, måste du helt enkelt kasta bort den. Om du är en hälsobevisst person kanske du vill undvika en PVC-matta.
 2. 2
  Prova en gummimatta. Många föredrar mattor av naturgummi framför PVC-mattor. En enkel gummimatta är ungefär lika lätt att hitta som PVC-matta, men har ett bättre rykte bland yogaentusiaster. En gummimatta kan vara en bra idé om du bara börjar, eftersom de är enkla att hitta och något billiga.
 3. 3
  Använd en vadderad matta. Vadderade mattor är mycket mjukare och bekvämare än vanliga yogamattor. En vadderad yogamatta är gjord av två delar: en inre del, gjord av skum och ett yttre avtagbart tygöverdrag.
  • Dessa mattor kan vara bra för yoga som innebär mycket sittande eller liggande. De ger i allmänhet mycket mer stöd än den genomsnittliga mattan. De ger dock inte mycket grepp. Du kan komma att glida och falla under vissa ställningar när du använder en vadderad matta.
  • En nackdel med vadderade mattor är att de bara kan tvättas delvis. Du kan tvätta det yttre tyglagret, men det inre skummet kan inte tvättas.
 4. 4
  Titta på bomull. Vissa yogamattor är helt enkelt gjorda av bomull. Många föredrar bomull eftersom det är ett mer naturligt material. Även om bomull kan bibehålla mer svett, är det lätt att tvätta. Den är också mjuk men kan ha något mer grepp än en vadderad matta. Emellertid kan bomull lättare behålla svett. En bomullsyogamatta kan kräva ofta tvätt.
  Gå till en dyrare matta från ett ansedd sport- eller yogaföretag
  Om du planerar att göra yoga på lång sikt, gå till en dyrare matta från ett ansedd sport- eller yogaföretag.
 5. 5
  Tänk på en halkfri matta. Halksäkra mattor, även kända som klibbiga mattor, är mattor som är utformade för att du ska kunna flytta till många olika positioner. Dessa mattor ger extra grepp och stick. Om du gör en särskilt rigorös form av yoga, överväga en halksäker matta.

Del 3 av 3: överväger andra aspekter av mattan

 1. 1
  Tänk på konsistens. Din matts struktur gör skillnad när det gäller din personliga komfort. Mattor finns i en mängd olika strukturer, så se till att du överväger strukturen noggrant innan du gör ett val.
  • Stickiermattor, som non-stickmattor, tenderar att ha en hårdare struktur. Även om detta kan irritera huden kan det faktiskt vara en fördel om du gör yoga som involverar många intensiva poser.
  • Om du föredrar en slät matta kan PVC-mattor vara det bästa sättet att gå. Många yogaföretag säljer dock mer miljövänliga mattor som ger en jämn struktur. Försök att undersöka ett företag med rykte om att vara miljömedvetet om du vill ha en mjuk, icke-PVC-matta.
 2. 2
  Välj en matta som är passande tjock efter dina behov. Som sagt, om du är ny inom yoga behöver du mer stoppning. De flesta vanliga yogamattor är 0,13 tum tjocka, vilket kanske inte är tillräckligt tjockt för en nybörjare. Yogamattor kan dock vara så tjocka som 0,25 tum. Om du behöver mer stoppning, överväga att gå till en tjockare matta.
  • En bra däremellan skulle vara en matta på 0,17 tum. Om du är nybörjare av yoga men mer petite i ram kan det vara ett bra alternativ för dig. En matta med mellan tjocklek kan också vara bra om du reser mycket, eftersom de är lättare att rulla upp och transportera.
 3. 3
  Välj en matta som är lätt att förvara. Det kan vara besvärligt att ha en yogamatta som är svår att rulla upp. Välj en matta som är gjord av lättviktigt material och rullar lätt upp. Testa en matta i butiken genom att rulla upp den några gånger. Se till att mattan är lätt att manövrera så att du inte behöver oroa dig för att förvara den.
  För att välja en yogamatta
  För att välja en yogamatta, börja med att välja en tjockare matta om du är smal eller har en liten ram eller en tunnare matta för en mer robust ram.
 4. 4
  Tänk på tillbehör. Beroende på dina behov kan du behöva vissa tillbehör till din yogamatta. Ett handtag kan vara en bra idé om du reser till yoga varje dag. Du kanske också vill köpa en bärväska till din matta samt en bomullsspänne för att säkra din matta när du rullar upp den.
  EXPERTTIPS

  Ellen east, yogainstruktör, berättar för oss: "Det är en bra idé att torka av mattan efter varje användning, med en inköpt mattor, vanligt vatten eller en DIY-blandning - vanligtvis gjord av trollhassel, vatten och eteriska oljor.

 5. 5
  Titta på priset. Yogamattor varierar mycket i pris. En 0,30 cm tjock PVC-matta utan vaddering, klibbighet eller andra krusiduller är det billigaste alternativet. Du kan få en matta av den här typen för cirka 7,50€, men den slits ut snabbt. Om du menar allvar med yoga, överväga att investera i en matta av högre kvalitet.
  • Om du planerar att göra yoga på lång sikt, gå till en dyrare matta från ett ansedd sport- eller yogaföretag. En matta från Lululemon Athletica kan till exempel vara en värdig investering om du är en yogaentusiast.
  • Vissa funktioner, som vaddering och klibbighet, kostar extra. Men om du har bestämt att dessa tillbehör är viktiga för dig på grund av dina personliga behov, kan de vara värda det extra priset.

Frågor och svar

 • Är en yogamatta tillverkad av termisk plast lämplig för yoga?
  Så länge det är bekvämt och inte glider när du använder det, då är du bra. När allt kommer omkring är det en yogamatta, så den är utformad för att användas för yoga.
 • Jag har haft totalt knäbyte för 10 år sedan och vill börja yoga som nybörjare. Jag är inte bekväm att knäböja i mer än en minut på en hård yta och vill verkligen inte äga 20 mattor. Vad kan jag göra?
  Om du vill göra yoga utan att någonsin knäböja är det fullt möjligt. Jag gör fem minuter varje morgon och jag använder inte ens en matta, jag är bara på fötterna. Poängen med yoga är att kombinera stretch- och styrkaövningar i en session, så att du får en oändlig mängd olika träningspass. Så om du inte vill knäböja behöver du verkligen inte. Som med allt annat, ju oftare du knäböjer, även i några sekunder, desto lättare blir det.

Kommentarer (4)

 • axelina82
  Jag är ny på yoga, har ont i lederna och är inte liten. Detta hjälper mig att välja min nästa matta!
 • blickwanda
  Det här är en utmärkt webbplats, jag använder den hela tiden. När jag behöver hjälp kommer jag till den här webbplatsen, jag vet att jag kan lita på den mer än någon annan!
 • xemard
  Bra info här om du vill börja.
 • kwest
  Denna artikel gav mig den grundläggande informationen som behövs för att fatta ett utbildat beslut om att köpa en yogamatta.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail