Hur identifierar man hyperurikemi?

Höga nivåer av urinsyra i kroppen är den bakomliggande orsaken till hyperurikemi
Höga nivåer av urinsyra i kroppen är den bakomliggande orsaken till hyperurikemi och gikt.

Hyperurikemi är ett tillstånd som orsakas av överskott av urinsyra i kroppen. Det kan finnas inga uppenbara symtom på hyperurikemi, och det behöver ofta inte behandlas. Det kan dock utvecklas till gikt eller giktliknande symtom, vilket är hur många människor först inser att de har problemet. Intensiv smärta runt en led som plötsligt uppträder, och vanligtvis mitt på natten, är det klassiska symptomet. Smärtsamt som tillståndet kan vara, är det vanligtvis lätt att behandla.

Metod 1 av 2: upptäcka tecken och symtom

 1. 1
  Var uppmärksam på ledvärk. Den första fasen av gikt visar vanligtvis som plötslig, intensiv smärta. Detta påverkar knän, fotlederna eller andra leder.
 2. 2
  Testa värme, rodnad och ömhet i leden. Gikt kan orsaka att den smärtsamma platsen känns varm vid beröringen och att den blir röd. Smärtan kommer att intensifieras när du rör vid området.
 3. 3
  Försök att flytta fogen. Om smärtan inte är för stor, böj knäet, fotleden eller andra led. Gikt kan göra det svårt att flytta leden, så du kan känna stelhet eller inte kunna röra dig så fritt som du normalt skulle göra.
 4. 4
  Notera när attacken inträffar. Oftast kommer giktattacker att inträffa mitt på natten. Några timmar efter att du somnat kan du plötsligt väcks av smärtan.
  Se din läkare om du upplever symtom på hyperurikemi eller gikt
  Se din läkare om du upplever symtom på hyperurikemi eller gikt.
 5. 5
  Identifiera eventuella utlösare som kan ha orsakat attacken. Akuta fall av gikt kan orsakas av saker som att vara stressad, konsumera alkohol eller droger eller ha en annan sjukdom. Om du har svårt att drabbas av ledvärk i samband med någon av dessa utlösare kan det bero på hyperurikemi.
 6. 6
  Se upp för smärtan att försvinna. Gikt, till skillnad från andra typer av smärta, kan vara sällsynt och flyktigt. Många attacker avtar på 3-10 dagar, även om ingen behandling ges.

Metod 2 av 2: få en diagnos

 1. 1
  Se din läkare om du upplever symtom på hyperurikemi eller gikt. Gikt eller giktliknande symtom kan vara mycket smärtsamma men är normalt lätt att behandla. Om du upplever någon plötslig ledvärk, gå till din läkare för en diagnos.
 2. 2
  Låt din läkare testa dina urinsyranivåer. Höga nivåer av urinsyra i kroppen är den bakomliggande orsaken till hyperurikemi och gikt. Om din läkare tycker att dina symtom är misstänkta kommer de att testa dessa nivåer för att vara säkra.
  • Detta test involverar normalt en blodtagning. Din läkare kommer att analysera blodprovet för att kontrollera hur hög din urinsyranivå är.
 3. 3
  Kontrollera om det finns urinsyrakristaller. Detta är ett annat sätt att testa koncentrationen av urinsyra i kroppen. En nål kommer att sättas in i leden som stör dig och lite vätska dras ut. Din läkare kommer att undersöka denna vätska under ett mikroskop för att se om det finns kristaller.
  • Du kan ha hyperurikemi eller gikt, även om det inte finns några kristaller, så din läkare kan också beställa ytterligare tester.
 4. 4
  Be din läkare att utesluta andra problem. Symtom orsakade av gikt kan likna de andra tillstånden. För att göra en definitiv hyperurikemi / giktdiagnos måste dessa andra tillstånd uteslutas. Till exempel kan din läkare testa ett vätskeprov från din problemled för bakterier för att se om problemet istället orsakas av en ledinfektion.
  Det kan finnas inga uppenbara symtom på hyperurikemi
  Det kan finnas inga uppenbara symtom på hyperurikemi, och det behöver ofta inte behandlas.
 5. 5
  Följ din läkares anvisningar för vård. Hyperurikemi är inte en sjukdom, och många gånger är behandling inte nödvändig om den inte utvecklas till gikt. Din läkare kan dock rekommendera dig att göra kost- eller livsstilsförändringar för att minska risken för att detta händer.
  • Till exempel kan din läkare rekommendera dig att begränsa saker som rött kött, alkohol, torkade bönor och majssirap, som alla kan bidra till hyperurikemi.
  • Du kan också rekommenderas att träna. Bra alternativ inkluderar aktiviteter som involverar aerobics, flexibilitet eller styrketräning utan att vara ansträngande, inklusive simning, tai chi, promenader, dans och styrketräning.
 6. 6
  Behandla gikt. Om din läkare bestämmer att du har gikt, föreslår de vanligtvis mediciner att ta som ger dig lättnad från attacker och hjälper till att förhindra framtida. Följ alltid deras doseringsanvisningar och fråga om eventuella biverkningar. Vanliga alternativ inkluderar:
  • NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) som ibuprofen och naproxennatrium.
  • Colchicine, en annan typ av smärtstillande medel. Detta läkemedel kan ha obehagliga biverkningar, som illamående.
  • Kortikosteroider. Dessa har också potentiella biverkningar och ordineras mindre ofta.

Tips

 • Gikt kan potentiellt vara ett problem för alla, men det är mer troligt att det slår äldre och kvinnor.
 • Om du lider av giktvärk och inte har några komplikationer, rekommenderar läkare normalt bara att ta ett NSAID som ibuprofen för behandling.

Frågor och svar

 • Vad är orsakerna till urinsyra?
  Urinsyra produceras som en normal del av våra kroppsfunktioner och endast höga nivåer med symtom orsakar problem. Nivåerna varierar med vår kost, aktivitet, mediciner och om vi är sjuka.

Kommentarer (3)

 • lacy15
  Lärde att höga nivåer av urinsyra i blodet är ett tecken på gikt.
 • callumhunter
  Webbsidan är så användbar, särskilt siffror.
 • nadercecile
  Lärde mig om några tecken som jag inte hade känt.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail