Hur hanterar man rädslan för det okända?

Det är helt naturligt att vara rädd för det okända, men det finns några saker du kan göra för att minska din ångest. Försök att ta små steg för att underlätta dig för vad du är rädd för. Till exempel, om du är orolig för att gå med i ett nytt idrottslag eftersom du inte känner någon eller hur det kommer att bli, prata först med någon i laget så att du kan fråga dem om det. Du kan också förbereda dig för saken så att du får en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig. Till exempel, om du är rädd för att prata med din förälskelse, bestäm vad du ska säga innan du närmar dig dem. Var inte rädd att be en vän att följa med dig om emotionellt stöd om det är lämpligt. Förväntan på saken är vanligtvis värre än själva saken, så ta bara ett djupt andetag och gå för det! För fler tips från vår medförfattare, inklusive hur du räknar ut specifikt vad du är rädd för, läs vidare.

Du kan hantera rädslan för det okända om du hittar orsaken till din rädsla
Du kan hantera rädslan för det okända om du hittar orsaken till din rädsla, lära dig mer om vad du är rädd för och utsätta dig själv för det du fruktar.

Framtiden och vad den kan medföra kan vara skrämmande och osäkerhet medför mycket ångest. Du kanske är orolig för att du inte vet vilka effekter förändringarna i ditt liv kommer att ha på dig. Du kanske undrar om saker kommer att gå som planerat. Du behöver inte låta bekymmer om framtiden och bekymmer om förändring begränsa ditt liv. Det finns saker du kan göra för att ta kontroll över ditt liv och möta förändring och framtiden med mod. Du kan hantera rädslan för det okända om du hittar orsaken till din rädsla, lära dig mer om vad du är rädd för och utsätta dig själv för det du fruktar.

Metod 1 av 3: hitta orsaken till din rädsla

 1. 1
  Försök med mindfulness. Ett sätt att bli medveten om orsaken till din rädsla är att vara mer medveten om dig själv i allmänhet. Att vara närvarande i ögonblicket och vara medveten om dina känslor och tankar kan hjälpa dig att identifiera vad du är rädd för. Det kan också hjälpa dig att inse vilka strategier som hjälper dig att övervinna din rädsla. Meditation och yogakurser kan träna din mindfulness för vardagen.
  • Var helt närvarande i ögonblicket genom att fokusera dina sinnen och ditt sinne på vad du gör. Om du till exempel äter, var uppmärksam på hur maten luktar, ser ut, smakar och känns i munnen.
  • Var uppmärksam på hur vissa situationer och tanken på vissa situationer får dig att känna dig. Till exempel kan du tänka, "När jag funderade på att prata vid mötet blev jag illamående." Förvara en dagbok för att spåra dessa tankar och upptäckter.
 2. 2
  Undersök ditt förflutna. Rädsla för det okända har ofta en bakomliggande orsak som du kanske inte känner till. Att räkna ut vad du är rädd för okända situationer och varför du är rädd kan hjälpa dig att övervinna rädslan. Det är ofta lättare att få insikt i andra människor än om oss själva, så överväga att prata med en betrodd vän eller en terapeut som kan hjälpa dig att identifiera mönster eller kopplingar. Under tiden kan du börja med lite självreflektion:
  • Tänk på förra gången du fruktade det okända eller om något du är rädd för nu. Du kan till exempel frukta att leva på egen hand efter en skilsmässa.
  • Skriv ner vad denna situation betydde eller kommer att betyda för dig. Att leva ensam betyder till exempel att vara självständig, spendera mer tid ensam och vara ansvarig för allt.
  • Markera de saker som gör dig orolig för situationen. Du kan till exempel vara okej med att vara oberoende och ansvarig för allt, men att vara ensam kan skrämma dig.
  • Fråga dig själv varför dessa specifika saker skrämmer dig. Hänt något i ditt förflutna för att göra dig orolig för liknande situationer? Hur hanterade du (eller den drabbade personen) situationen?
  Ett sätt att hantera din rädsla för det okända är att bli lättare i allmänhet
  Ett sätt att hantera din rädsla för det okända är att bli lättare i allmänhet.
 3. 3
  Spela fyll-i-tomt. Detta spel är ett sätt att ta reda på vad du är rädd för. Det kan vara användbart när du har problem med att formulera vad du fruktar. Genom att slutföra meningen "Jag är rädd för __ för __" kan du tvinga dig själv att räkna ut vad du är rädd för och varför.
  • Du kan till exempel frukta att resa på grund av den osäkerhet du känner att den har. Du kan säga, "Jag är rädd för att resa eftersom någon kan bryta in medan jag är borta."
  • Eller till exempel kan du vara rädd för att dejta. Du kan säga till dig själv: "Jag är rädd för att fråga någon ut eftersom de kanske avvisar mig."

Metod 2 av 3: lära dig vad du fruktar

 1. 1
  Organisera och förbered. Att vara organiserad kommer att göra det lättare för dig att vara beredd, och att vara beredd kommer att göra det lättare för dig att hantera din rädsla för det okända. Att veta var du ska vara, när du ska vara där, vilka material du behöver och var dessa material kommer att hjälpa mycket. Det kommer att eliminera mycket av din rädsla eftersom du kommer att ha kontroll över några av de faktorer som kan oroa dig.
  • Du kan till exempel vara en bra basketspelare och vill gå med i ett lag, men kan vara orolig för att du inte vet hur det kommer att gå. Bli organiserad och ta reda på när försök är och vilka färdigheter du måste visa. Förbered dig sedan genom att öva.
  • Eller, till exempel, om du är rädd för att fråga din förälskelse, kan du förbereda dig genom att ta reda på mer om dem och ge dig själv ett pep-talk.
 2. 2
  Lär dig själv. Det sägs att "kunskap är makt" och när man hanterar rädsla för det okända kan detta vara sant. Ju mer du vet om en situation, desto bättre kan du förbereda dig för den och ta itu med eventuell rädsla för den. Ta reda på allt du kan om situationen så att du kan bli organiserad och beredd att ta itu med den.
  • Fråga frågor. Be till exempel din mamma om mer information om sin nya partner. Ju mer du vet om personen, desto mer förberedd blir du att inkludera dem i ditt liv (eller inte).
  • Gå online eller gå till biblioteket och ta reda på vad du kan. Du kan till exempel göra en online-sökning om att resa utomlands för att hjälpa dig att hantera din rädsla för vad som kan hända utomlands.
  Att räkna ut vad du är rädd för okända situationer
  Att räkna ut vad du är rädd för okända situationer och varför du är rädd kan hjälpa dig att övervinna rädslan.
 3. 3
  Använd ditt supportsystem. Dina vänner och familj kan hjälpa dig att ta itu med din rädsla för det okända på många sätt. De kan hjälpa dig att bli organiserad och förberedd, svara på frågor eller hjälpa dig att hitta information och uppmuntra dig. Låt folket nära dig veta om din rädsla så att de kan hjälpa dig att hantera det.
  • Du kan till exempel säga till din bästa vän: "Jag är rädd för att gå till dansen. Jag vet inte vad som kan hända. Kan du hjälpa mig att hantera det här för jag vill gå."
  • Eller till exempel kan du fråga din pappa, "Skulle du hjälpa mig med att köra? Jag vill få mitt körkort, men jag är rädd för alla olika saker som kan hända. Kan du svara på några frågor åt mig?"

Metod 3 av 3: utmana din rädsla

 1. 1
  Förbered dig på att möta din rädsla. Att möta din rädsla kan hjälpa dig att inse att situationen inte är så dålig som du föreställde dig, och det bygger ditt självförtroende när du visar dig själv att du kan hantera det. Innan du hoppar in i poolens djupa ände måste du dock lära dig att simma:
  • Öva avslappningstekniker för att hjälpa dig genom skrämmande situationer. Tvinga dig inte för långt från din komfortzon förrän du har tränat dessa tekniker många gånger.
  • Be en vän följa med dig till läskiga situationer och uppmana dig att använda dina avslappningstekniker när du börjar bli nervös.
 2. 2
  Börja smått. Du behöver inte försöka ta itu med all din rädsla och till och med rädsla som stör dig mest. Försök istället att utmana din rädsla lite i taget. Att börja litet kan hjälpa till att bygga förtroende för dig själv när du övervinner varje ny utmaning. Det kan också hjälpa dig att lära dig vilka strategier som fungerar för att hjälpa dig att hantera din rädsla. På så sätt kan du använda dessa strategier och självförtroende när du möter större rädslor. En terapeut som specialiserat sig på "systematisk desensibilisering" kan strukturera denna process åt dig.
  • Till exempel, om du fruktar att flytta till en ny stad kan det också göra dig rädd för att ens söka efter hem. Istället för att ta itu med din stora rädsla för att flytta, utmana din mindre rädsla för att söka hem.
  • Eller till exempel kan du vara rädd för att hantera nästa betyg eftersom du inte vet hur du kommer att få vänner och göra jobbet. Fokusera på att utmana din mindre rädsla för att göra jobbet.
  Du kan till exempel göra en online-sökning om att resa utomlands för att hjälpa dig att hantera din rädsla
  Du kan till exempel göra en online-sökning om att resa utomlands för att hjälpa dig att hantera din rädsla för vad som kan hända utomlands.
 3. 3
  Använd humor. Ett sätt att hantera din rädsla för det okända är att bli lättare i allmänhet. Att ta ett mer avslappnat perspektiv på livet och vad det kan ge kan bidra till att minska stress relaterade till specifika situationer. Försök att göra saker som ger dig ett leende och skrattar i halsen.
  • Tillbringa tid med människor som gör dig lycklig. Ta till exempel dina yngre syskon till parken.
  • Ta ett par minuter för att bläddra i en rolig webbplats som du tycker om eller kolla in de senaste memes på sociala medier.
  • Prenumerera på ett skämt från appen eller webbplatsen eller ladda ner en humoristisk e-bok.
  • När du börjar oroa dig för det okända, föreställ dig det roligaste, mest outlandiska resultatet som möjligt. Till exempel, om du är rädd för att byta skola, tänk dig att den första dagen har alla clownskor.
 4. 4
  Rådgör med en professionell. I vissa fall kan rädsla för det okända orsaka panikattacker eller till och med utvecklas till en fobi eller ångestsyndrom. Om din rädsla orsakar dig betydande försämring i ditt liv kanske du vill överväga att prata med en mentalvårdspersonal. De kan ge dig strategier som hjälper dig att hantera, behandlingsalternativ och ta itu med eventuella djupare problem du har.
  • Till exempel, om din rädsla för farliga situationer som kan hända hindrar dig från att lämna ditt hem, kanske du vill kontakta en terapeut eller rådgivare.
  • Prata med någon du litar på, som en förälder, din läkare, skolrådgivare eller personalrepresentant, för information om terapeuter i ditt område.

Tips

 • Tänk på hur trist ett tillstånd av absolut säkerhet och förutsägbarhet skulle vara. Om du alltid visste vad som skulle hända imorgon, nästa vecka eller till och med vad som händer när du dör, skulle livet vara för tråkigt och förutsägbart. Osäkerhet ger utrymme för förändring och möjlighet, och de bästa överraskningarna händer mycket av tiden!

Frågor och svar

 • Jag är rädd för att förlora min "manlighet" efter att ha sett en nyhetshistoria om en man som förlorade sin. Vad gör jag?
  Tänk på det så här, anledningen till att berättelsen var på nyheterna är att något sådant händer är extremt sällsynt. Det var en freak-olycka. Chanserna för att det händer dig är oändligt små. Gör ditt bästa för att tänka på det.
 • Hur hanterar jag rädsla för demoner och spöken?
  guiden har en artikel som specifikt handlar om att ta itu med din rädsla för spöken och det paranormala som du kanske vill läsa igenom.
 • Vad händer om jag får panik när jag tänker på döden?
  Döden är en läskig sak, men den är oundviklig. Vet bara att du fortfarande har ett långt liv att leva och du bör njuta av det medan du är här. Om du spenderar all din tid på att oroa dig för döden har du inte levt ett särskilt bra liv. När du börjar tänka på döden är det bara lugnt att avfärda tanken och börja tänka på något annat.
 • Vad händer om jag är rädd för att stänga ögonen på natten för att jag tror att en utlänning kommer till mitt rum på natten? Jag sover inte heller mot väggen. Jag vill verkligen sluta men jag kan inte, några råd?
  Tänk inte för mycket på utomjordingar på natten innan du går och lägger dig. Gör dig upptagen med andra saker som att spela ett spel tills du somnar.
 • Vad gör jag om jag får slumpmässiga visioner av att jag plötsligt dör?
  Alla har ibland sådana tankar ibland, men om det händer mycket och / eller det verkligen upprör dig, prata med en terapeut, rådgivare etc.
 • Vad händer om jag när jag är i mörkret börjar tänka på läskiga saker och jag inte kan kontrollera det?
  Stäng ögonen och andas djupt. Försäkra dig själv om att det inte finns något läskigt där. Distrahera dig själv med trevliga tankar. Tänk på dina vänner och familj, dina favoritprogram eller filmer, etc. Det kan också hjälpa dig att lämna nattljus på.

Kommentarer (1)

 • jacobsonsandrin
  Jag lär en lektion om "Hope" och detta hjälpte mig att ge mig några praktiska tillämpningar för barnen!
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail