Hur man behandlar en hiatal bråck?

För att behandla en hiatal bråck, undvik att äta mat som orsakar magirritation och ökad syraproduktion, som choklad, lök, vitlök, mejeriprodukter, kolsyrade drycker, citrusfrukter, kryddig mat och fet mat. Du bör också undvika att lyfta tunga föremål eller anstränga dig själv när du går på toaletten så att du inte trycker på magen. Försök också gå i 30 minuter efter varje måltid för att hjälpa dig att smälta och gå ner i vikt. För mer råd från vår medicinska medförfattare, som hur man behandlar en hiatal bråck med kirurgi, bläddra ner!

Snarare kommer de att behandla GERD-symtom som orsakas av din bråck
Var medveten om att dessa läkemedel inte kommer att behandla bråck i sig; snarare kommer de att behandla GERD-symtom som orsakas av din bråck.

När du sväljer mat passerar den genom matstrupen och kommer in i magen. Din matstrupe passerar genom en öppning i membranet som kallas hiatus på väg till magen. Normalt finns det en tät tätning mellan membranet som omger matstrupen, men ibland är det möjligt för den övre delen av magen passerar genom denna paus bredvid matstrupen - detta kallas en hiatal bråck. Små bråck orsakar oftast inte problem och du kanske inte ens märker några problem; dock kan en större bråck orsaka mat och magsyra tillbaka till matstrupen, vilket leder till halsbränna, rapningar, sväljsvårigheter eller bröstsmärtor. Om du diagnostiseras med en hiatal bråck finns det många sätt att behandla det.

Metod 1 av 3: diagnos av en hiatal bråck

 1. 1
  Fråga din läkare om en esophagram. Om du upplever halsbränna, buk, sväljsvårigheter eller bröstsmärtor som du tror kan orsakas av en hiatal bråck, be din läkare att göra några tester. För att bekräfta att dessa symtom kommer från en hiatal bråck och inte bara från surt återflöde (GERD) måste din läkare se din mage. Han eller hon kan utföra ett esophagram, vilket är ett förfarande där du dricker en krita vätska som innehåller barium som täcker din övre matsmältningskanalen. Du får då en röntgen som på grund av barium ger en tydlig översikt över matstrupen och magen.
  • Om en hiatal bråck är närvarande kan utbuktning ses runt matstrupen i matstrupen.
 2. 2
  Ta en endoskopi. Din läkare kan också beställa en endoskopi. Under denna undersökning skjuts ett tunt flexibelt rör med en ljus- och videokamera, kallat endoskop, ner i halsen och in i matstrupen och magen. Detta verktyg söker efter uppenbara strukturella förändringar eller synliga tecken på vävnadsinflammation som kan ge bevis för en befintlig hiatal bråck.
 3. 3
  Ta ett blodprov. För att testa för komplikationer som uppstår från en hiatal bråck kan din läkare göra ett blodprov. Syraåterflöde och symtomatisk hiatalbråck kan leda till blödning om vävnaden är inflammerad eller irriterad samt kan leda till blodkärlsbrott. För mycket blödning kan leda till anemi och låga röda blodkroppar. Din läkare kan ta en liten mängd av ditt blod och skicka ut det till ett laboratorium för att upptäcka om du har låga röda blodkroppar.
Om en hiatal bråck är närvarande kan utbuktning ses runt matstrupen i matstrupen
Om en hiatal bråck är närvarande kan utbuktning ses runt matstrupen i matstrupen.

Metod 2 av 3: ändra din livsstil för att minska GERD-symtom

 1. 1
  Sluta röka. Eftersom hiatal brok orsakar symtom på återflöde, är den första behandlingsmetoden att förhindra återflöde, minska syraproduktionen och öka matstrupen. Detta kan göras genom att minska riskfaktorer och genomföra livsstilsförändringar. Rökning kan förvärra symtomen på din hiatal bråck. Studier har visat att rökning av tobak slappnar av denna sfinkter, ett muskelband runt där matstrupen möter magen. Sphincter klämmer för att förhindra att maginnehållet kommer upp igen.
  • Att sluta röka kan vara utmanande. Tala med familj, vänner och din läkare om du på allvar överväger det. De kan motivera och vägleda dig till behandlingsalternativ som läkemedel, nikotinplåster, nikotintuggummi och andra hälsosamma val.
 2. 2
  Undvik vissa livsmedel. Vissa typer av livsmedel kan leda till magirritation och ökad syraproduktion. För att förhindra och kontrollera dina symtom, undvik eller begränsa livsmedel som:
  • Choklad
  • Lök och vitlök
  • Kryddig mat
  • Feta livsmedel som stekt mat
  • Citrusmat som apelsiner
  • Tomatbaserade livsmedel
  • Alkohol
  • Pepparmynta eller mynta
  • Kolsyrade drycker som läsk
  • Mejeriprodukter som mjölk och glass
  • Kaffe
 3. 3
  Ät hälsosammare mat. Förutom att undvika vissa livsmedel finns det livsmedel du kan äta som kan hjälpa dig att förhindra ytterligare symtom från din hiatal bråck. Försök att inkludera hälsosammare alternativ för din mage att hantera, som magert kött som skinnfri kyckling, rött kött med lite synligt fett, malet kalkon istället för köttfärs och fisk. Magert nötkött inkluderar runda, chuck, ländstyck eller ländrygg. Lean fläskklipp inkluderar indrefilet eller ryggkotlett. Du kan också förbättra din kost genom att:
  • Att baka eller steka mat istället för att steka.
  • Skumma bort fett från kött under tillagningen.
  • Försöker att inte använda för mycket kryddig kryddor.
  • Att äta mejeriprodukter med låg fetthalt, som yoghurt med låg fetthalt istället för glass.
  • Ånga dina grönsaker med vatten istället för buljong.
  • Begränsning av smör, oljor och gräddsåser. Använd matlagningsspray istället för matolja när du sauterar.
  • Att välja ingredienser med låg fetthalt eller fettfrihet över produkter med full fett.
 4. 4
  Överväg andra kostproblem. Det finns andra livsmedelsrelaterade problem som måste övervägas när du har att göra med en hiatal bråck. Kontrollera alltid innehålls- eller ingredienslistorna när du köper matvaror. Om du är osäker på om andra livsmedelsprodukter kan utlösa symtom bör du notera innan du äter dem och jämföra det med hur du känner efter att ha ätit dem. Försök också att äta mindre måltider hela dagen snarare än stora måltider. Detta ger magen en lättare tid att smälta och producerar mindre syra än större måltider.
  • Ät inte för snabbt heller eftersom detta kan ge en liknande effekt.
  Som hur man behandlar en hiatal bråck med kirurgi
  För mer råd från vår medicinska medförfattare, som hur man behandlar en hiatal bråck med kirurgi, bläddra ner!
 5. 5
  Minska trycket i magen. Ökat buktryck kan sätta mer tryck på sphincter, vilket leder till surt återflöde eller bråck. För att minska trycket på magen, försök att inte anstränga dig vid avföring. Om du tänker eller känner dig mer förstoppad, lägg till mer fiberbaserade livsmedel i din kost som frukt och korn. Försök att inte lyfta tunga föremål eftersom detta sätter på magen och kan förvärra symtomen eller orsaka bråck.
  • Undvik att ligga på ryggen eller sidan när du har ätit. Tänk på det som att tippa över ett glas vatten - om du är platt och sfinktern inte fungerar kommer mageinnehållet lätt att komma in i matstrupen och orsaka symtom. Att vara upprätt hjälper till att minimera risken.
 6. 6
  Gå ner i vikt. Om du är överviktig eller överviktig kan detta orsaka problem relaterade till din hiatal bråck. Studier har visat att överdriven kroppsvikt är en riskfaktor för hiatal brok. Försök att gå i cirka 30 minuter efter måltiderna för att hjälpa dig att smälta och eventuellt gå ner i vikt. En studie har visat att promenader i 30 minuter efter att ha ätit minskade vikten över en månad jämfört med att gå efter att ha väntat en timme efter måltiderna
  • När du går framåt ökar du träningen gradvis. Utför mer konditionsträning som löpning, jogging, hoppjack och cykling för att hjälpa dig att bränna mer fett och kalorier.
  • Om du gör detta förutom att ändra din kost för att hjälpa din bråck, är det mer troligt att du går ner i vikt.

Metod 3 av 3: prova medicinska alternativ

 1. 1
  Fråga din läkare om medicinering. Du bör inte börja medicinera, du har bedömts och diagnostiserats korrekt av en läkare. När din läkare har bekräftat din diagnos kan hon föreslå några olika mediciner som du kan ta för att hjälpa till med symtomen på en hiatal bråck. Var medveten om att dessa läkemedel inte kommer att behandla bråck i sig; snarare kommer de att behandla GERD-symtom som orsakas av din bråck. Antacida som rolaider, tumörer, Mylanta och Maalox kan användas före, under eller efter måltider för att neutralisera magsyra. De finns i många former som tabletter, tuggbitar och vätskor. Du kan också ta H-2-blockerare som Zantac och Pepcid, som blockerar receptorer i magen för att minska syraproduktionen. Det tar 30 till 90 minuter för medicinerna att träda i kraft och det rekommenderas att tas innan dagens första måltid. Dessa kan ta upp till 24 timmar.
  • Protonpumpshämmare som Nexium och Prilosec fungerar på samma sätt som H2-blockerare genom att blockera körtlar som producerar syra i magen. Ta 30 minuter före din första måltid på dagen.
  • Alla dessa läkemedel kan köpas utan recept utan recept. Oavsett medicinering, följ alltid anvisningarna enligt märkningen.
  • Det finns några ganska signifikanta sjukdomar på listan med differentiell diagnos som har mycket liknande symtom som en hiatal bråck, såsom esofagit, en esophageal motilitetsstörning och kranskärlssjukdom. Du måste träffa din läkare för att utesluta dessa innan du försöker behandla, även med receptfria produkter.
 2. 2
  Förstå behovet av operation. 95% av hiatial brok är typ 1 eller glider och dessa kräver inte operation. 5% är andra typer av bråck som kallas "paraesofageal". Patienter med paresofagusbråck som är symtomatiska rekommenderas att opereras.
  • En paraesofageal bråck kan leda till allvarliga symtom som kräver uppmärksamhet, såsom en blockering av matens passage, strypning (blodtillförsel avbryts till hernierad vävnad), perforering och andningsskada.
  För att bekräfta att dessa symtom kommer från en hiatal bråck
  För att bekräfta att dessa symtom kommer från en hiatal bråck och inte bara från surt återflöde (GERD) måste din läkare se din mage.
 3. 3
  Fråga din läkare vad som händer under operationen. När allt annat misslyckas presenteras kirurgi som ett alternativ. Kirurgen kommer att försöka minska innehållet i bråck, mobilisera matstrupen, stänga hiataldefekten, minska matstrupen och fixera magen. För att behandla en hiatal bråck finns det tre typer av operationer som du kan behöva. En typ är en Nissen fundoplication, ett förfarande som involverar en 360 graders lindning av magens matstrupe. Pausen där matstrupen passerar genom repareras också. Du kan också ha en Belsey fundoplication, som är en operation som innebär en 270 graders wrap i ett försök att minska förekomsten av gas uppblåsthet och problem med att svälja.
  • Du kan också göra en Hill-reparation, vilket är ett förfarande där den övre delen av magen, innan den blir matstrupen, är förankrad på baksidan av buken, vilket stärker anti-reflux-mekanismen. Vissa kirurger tar sedan magen ner i buken för att förhindra att den migrerar uppåt igen.
  • Valet beror på kirurgens förtrogenhet och komfort med varje ingrepp.
 4. 4
  Var bekant med operationen. Den vanligaste typen av kirurgiskt tillvägagångssätt är laparoskopisk. Kirurgen använder en insatt kamerasond för att visualisera området och en annan sond för att utföra operationen. Detta tillvägagångssätt, i motsats till kirurgi med öppen mage, leder till mindre ärrbildning, bättre resultat och snabbare återhämtning. Din kirurg kommer att göra tre till fem små snitt i magen. Ett tunt rör med en liten kamera, kallad laparoskop, i änden sätts in genom en av dessa skärningar, medan andra kirurgiska verktyg sätts in i de andra.
  • Laparoskopet är anslutet till en videomonitor i operationssalen. Din kirurg gör reparationen medan du tittar på insidan av magen på monitorn.
  • Operationen görs medan du är i narkos, så du sover och är smärtfri. Kirurgi tar vanligtvis två till tre timmar.

Frågor och svar

 • Är öl ett bättre alternativ än vin eller en sprit?
  Alkohol är dåligt. Jag föreslår vatten.

Kommentarer (5)

 • buckridgeskye
  Att ha flera olika bilder, samtidigt som man beskriver varje typ av bråck, liksom vem som är mer benägna att få vilken typ som var perfekt! Jag rusar till läkaren ASAP!
 • fweber
  Jag har lärt mig att kontrollera det.
 • christina56
  Bekräftade att livsstilsförändringar gör skillnad!
 • ophelia97
  Mycket detaljerad förklaring! Tack så mycket.
 • herzogcarolina
  Letade efter specifika botemedel mot vissa symtom när jag hittade den här artikeln. Det var till stor hjälp att lära ut vilka symtom operationen skulle lindra.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail