Hur väljer jag en endodontist?

Du kan välja en endodontist genom att identifiera lokala
Du kan välja en endodontist genom att identifiera lokala och sedan träffa potentiella kandidater.

En endodontist är en tandläkare med ytterligare utbildning som specialiserat sig på att rädda tänder. Din vanliga tandläkare kan föreslå att du får en endodontist för problem som tandvärk, abscess eller spruckna tänder eller massaförfall. En endodontist utför ofta rotkanaler eller andra ingrepp eller tandimplantat för att rädda dina tänder. Du kan välja en endodontist genom att identifiera lokala och sedan träffa potentiella kandidater.

Del 1 av 2: identifiera lokala endodontister

 1. 1
  Be om remisser. Vissa tandläkares kontor har en endodontist på plats, medan andra arbetar med en som besöker vissa dagar. Be din tandläkare, vänner eller familj rekommendera en lokal endodontist. Detta kan hjälpa dig att hitta någon du gillar och litar på snabbare.
 2. 2
  Sök online för en endodontist i närheten. Du kan också enkelt hitta endodontister via webbplatser som European Association of Endodontists och online-recensioner.
  • Tänk på faktorer som kontorstid och plats. Du kanske föredrar någon som har förlängt eller helgdagar eller är nära ditt hem.
  Från detta kan du välja den endodontist som du vill arbeta med
  Från detta kan du välja den endodontist som du vill arbeta med.
 3. 3
  Fråga om utbildningsnivå och erfarenhet. Att vara endodontist kräver specialutbildning utöver tandläkarskolan. Antalet endodontiprocedurer som de utför kan också vara en bra indikator på deras skicklighetsnivå. Några saker du kanske vill överväga är:
  • Utbildning och träning
  • Board certifiering
  • Erfarenhet av att utföra rotkanaler och andra muntliga operationer
  • Hur länge endodontisten har utövat yrket
  • Kirurgisk teknik och smärtlindringsalternativ som de erbjuder
 4. 4
  Kontrollera din försäkringsskydd. Om din tandläkare föreslår endodontisk vård för dina tänder, se till att ditt försäkringsbolag täcker det. Endodontisk vård kan vara dyr och att ha åtminstone viss täckning kan medföra kostnad. Din försäkring kan betala för hela eller delar av endodontisk vård, beroende på vilken typ av försäkring du har.
  • Fråga om din policy kräver endodontisk vård från en läkare i nätverket eller om du kan betala extra för att se någon utanför nätverket. Om dina potentiella endodontister inte täcks av din försäkring, be en representant att ge dig en lista över läkare i nätverket.
 5. 5
  Kontakta endodontists kontor. När du har sammanställt en lista över potentiella endodontister, ring deras kontor och fråga om de tar emot nya patienter. Låt receptionisten veta viktig information som din typ av försäkring och varför du söker endodontisk vård. Nämn om din tandläkare har rekommenderat läkaren till dig.
  • Fråga om det finns en väntetid för nya patienter. Om kontoret inte tar emot nya patienter eller väntetiden är för lång, fråga om kontoret kan föreslå en annan endodontist.
  Din vanliga tandläkare kan föreslå att du får en endodontist för problem som tandvärk
  Din vanliga tandläkare kan föreslå att du får en endodontist för problem som tandvärk, abscess eller spruckna tänder eller massaförfall.
 6. 6
  Planera ett kontorbesök. De flesta endodontister kommer att träffas med en patient innan de behandlas. Detta ger dem en chans att diagnostisera dig och diskutera behandlingsalternativ. Detta samråd ger dig också en chans att träffa läkaren och ta reda på om de passar dina behov.
  • Fråga schemaläggaren vilket pappersarbete och vilken information du behöver för ditt preliminära endodontistbesök.

Del 2 av 2: möta potentiella endodontister

 1. 1
  Anländer till din tid tidigt. Bekräfta ditt möte en dag eller två i förväg. De flesta endodontisters kontor kräver att du tar bort pappersarbete före ditt möte. Att anlända tidigt eller i tid ger dig tid att fylla i pappersarbete, tillhandahålla register från din tandläkare och förtydliga försäkrings- och betalningsinformation.
  • Ta med en lista över alla mediciner du tar eller har tagit den senaste månaden.
  • Kontakta kontoret så snart som möjligt om du behöver planera om eller kommer sent.
  • Observera om läkaren och deras personal behandlar dig bra och får dig att känna dig bekväm
 2. 2
  Granska ditt ärende med endodontisten. En assistent kan ställa frågor om din historia och symtom innan du träffar läkaren. De kan till och med ta en första uppsättning röntgenstrålar. Du kommer sedan att träffa endodontisten, som kommer att granska all information du har gett, inklusive från din tandläkare eller någon diagnostisk testning. Detta ger dig en chans att lära känna läkaren och se om de kan ge den typ av vård du vill ha och behöver.
  • Låt endodontisten veta om frågor eller funderingar du har. Svara på alla frågor de har så ärligt som möjligt. Detta kan säkerställa att du får rätt behandlingar.
  • Titta runt på kontoret och examensrummet med övergripande renlighet. Om kontoret inte verkar vara rent eller sanitärt kanske du vill överväga en annan läkare.
  Positiva effekter för varje endodontist
  Räkna upp eventuella negativa och positiva effekter för varje endodontist, deras kontor och föreslagna behandlingar för att hjälpa dig att ytterligare begränsa din lista.
 3. 3
  Diskutera diagnos och behandling. Endodontisten kommer att diskutera sin diagnos med dig efter att ha utvärderat ditt fall och pratat med dig. De kommer sedan att prata om behandlingsplaner och tillhörande kostnader. Endodontisten bör diskutera fördelarna, alternativen och riskerna med alla behandlingar så att du kan förstå hur de kommer att hjälpa dig. De kan också granska möjliga beslut efter behandlingen inklusive kronor eller broar.
  • Ställ frågor om du är osäker på något eller vill veta om potentiella alternativa behandlingar.
  • Var medveten om att vissa endodontister kan fråga om du vill fortsätta med behandlingen vid ditt besök. Känn dig inte pressad att komma överens om du inte är redo. Berätta för läkaren att du vill tänka på dina alternativ innan du går in i behandlingen.
 4. 4
  Gör ditt slutliga val. Granska anteckningarna från dina preliminära besök. Räkna upp eventuella negativa och positiva effekter för varje endodontist, deras kontor och föreslagna behandlingar för att hjälpa dig att ytterligare begränsa din lista. Från detta kan du välja den endodontist som du vill arbeta med.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur blir jag brandman?
 2. Hur blir jag ER-läkare?
 3. Hur blir jag sjukvårdare i Australien?
 4. Hur blir jag EMT-certifierad?
 5. Hur man blir EMT?
 6. Hur tränar jag för att bli ambulansvakt?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail