Hur kontrollerar du ditt spermierantal?

För att kontrollera ditt spermierantal kan du använda ett testkit hemma som finns på de flesta apotek. Vet dock att hemtest inte mäter alla fertilitetsfaktorer som procenten av dina spermier som lever och hur bra de rör sig. För mer grundliga resultat kan du testa medicinskt för att kontrollera ditt spermierantal. Besök bara en läkare och förklara att du är orolig för din fertilitet och att du vill testa dina spermier. Din läkare kommer att ge dig specifika detaljer om hur man samlar in ett exakt prov, som att undvika rökning, dricka och droger i 10 dagar före testet. För att lära dig vanliga fallgropar som du bör undvika när du samlar in ett spermieprov, läs nedan!

Och din läkare kommer att behöva en exakt representation av ditt spermierantal över tiden
Detta beror på att spermierna varierar något, och din läkare kommer att behöva en exakt representation av ditt spermierantal över tiden.

Många par kämpar för att bli barn. Eftersom många frågor kan orsaka svårigheter att bli gravid måste båda parter utvärderas för fertilitetsproblem. Om du har problem med att bli gravid kan du testa ditt spermier. Du kan använda hemtest för att mäta antalet spermier i vätskan som ejakuleras under en orgasm. Du kommer dock att få en mer fullständig utvärdering om du träffar din läkare.

Metod 1 av 3: utför ett hemtest

 1. 1
  Slutför testet hemma. Hemma spermietester har visat sig vara korrekta cirka 95% av tiden. Onanera i koppen som satsen ger dig och slutför testet exakt enligt anvisningarna. Läs instruktionerna noga i förväg så att du vet vad du ska göra och vad du inte ska göra.
  • I allmänhet samlar du ditt prov i en kopp, överför provet till testpaketet efter en viss tid och läser resultaten. Du kan också behöva lägga till en annan lösning i provet, men det beror på testet.
  • Test som dessa finns i många apotek och apotek.
 2. 2
  Utvärdera resultaten. Resultaten ska vara tillgängliga på cirka 10 minuter, men detta varierar beroende på test. En normal spermiekoncentration anses vara över 20 miljoner per milliliter. Om dina resultat är lägre än så, kontakta din läkare för en fullständig infertilitetsupparbetning.
  • Vissa tester berättar helt enkelt om ditt antal är normalt eller lågt. Andra kan vara mer exakta. Detta varierar beroende på test, så läs instruktionerna noggrant.
 3. 3
  Kontakta en specialist för att kontrollera din sperma. Hemmatest mäter inte andra faktorer som påverkar fertiliteten. Om du har svårt att bli gravid, överväga att se en fertilitetsspecialist även om ditt hemtest visar normala resultat. Hemmatest kontrollerar inte:
  • Hur mycket sperma du utlöser åt gången (spermavolym)
  • Procenten av dina spermier som lever (vitalitet)
  • Hur bra din sperma rör sig (rörlighet)
  • Formen på din sperma (morfologi)
Du behöver inte ha sex för att kontrollera ditt spermierantal
Nej, du behöver inte ha sex för att kontrollera ditt spermierantal.

Metod 2 av 3: bli medicinskt testad

 1. 1
  Besök din läkare för en historia och fysisk undersökning. Berätta för din läkare att du är orolig för din fertilitet och undersök. De kommer att fråga dig om din medicinska och familjehistoria och utföra en fysisk undersökning. De kommer att undersöka dina könsorgan och kan fråga dig om din sexuella historia och sexuella utveckling.
 2. 2
  Schemalägg ett semenanalystest. Sædanalys tittar på ett urval av din sperma under ett mikroskop. En labtekniker, läkare eller dator räknar hur många spermier som visas i rutorna i ett rutmönster. Detta är det vanligaste spermierestetestet, så be din läkare att boka en tid hos en fertilitetsspecialist.
 3. 3
  Upprepa testet. Sædanalystest upprepas vanligtvis minst två gånger under en tidsperiod. Detta beror på att spermierna varierar något, och din läkare behöver en exakt representation av ditt spermierantal över tiden.
  • Ett andra prov samlas vanligtvis en till två veckor efter det första.
För att kontrollera ditt spermierantal kan du använda ett testkit hemma som finns på de flesta apotek
För att kontrollera ditt spermierantal kan du använda ett testkit hemma som finns på de flesta apotek.

Metod 3 av 3: samla provet

 1. 1
  Onanera i en behållare som din läkare ger dig. När det är dags att göra ditt spermietest kommer din läkare att ge dig en speciell kopp eller behållare. Onanera och fånga ditt utlösning i behållaren. Se till att sätta på locket för att undvika spill.
  • Om möjligt, gör detta på kliniken. Om du behöver kan du ta med dig containern hem. Be din läkare ge dig specifika instruktioner om hur du förvarar behållaren och när du ska ta tillbaka den till kontoret.
 2. 2
  Använd en speciell kondom för att fånga sperma för testning. Vissa kliniker kan förse dig med en speciell kondom att ha på dig under samlag. Denna kondom samlar din sperma för undersökning. Vissa män har lättare att få utlösning på det här sättet, och det kan hjälpa dig om du känner dig nervös på läkarmottagningen. Dessa kanske inte alltid är tillgängliga, dock - fråga din läkare om dina alternativ.
 3. 3
  Undvik vanliga fallgropar. Att samla in ett spermieprov kan gå fel på flera sätt. Be din läkare om specifik information om hur man samlar in ett exakt prov. Följ dessa riktlinjer efter bästa förmåga:
  • Dusch och tvätta händerna innan du tar provet.
  • Använd inte smörjmedel, vilket kan störa hur dina spermier rör sig. Dessutom innehåller vissa smörjmedel spermicid som kan förstöra ditt prov.
  • Ejakulera i minst två dagar innan du samlar in provet; å andra sidan, avstå högst tio dagar innan du samlar in ditt prov.
  • Undvik att röka, dricka och droger i 10 dagar innan du tar provet.
  • Se till att allt ditt utlösning går in i behållaren. Om du saknar, vänta en dag och försök igen.

Tips

 • Om du ändrar din livsstil för att förbättra ditt spermierantal kommer du att se resultat om cirka tre månader. Det tar 10-11 veckor för din kropp att göra spermier.
 • Det finns andra tester du kan göra om spermier inte visar varför du har låg fertilitet. Fråga din läkare om hormontest, urinanalys, biopsi, antikroppstest eller ultraljud.

Frågor och svar

 • Måste jag ha sex för att kontrollera mina spermier?
  Nej, du behöver inte ha sex för att kontrollera ditt spermierantal. Du kan också onanera.
 • Kan jag vara spermadonator med låg sperma?
  Nej. Om ditt spermier är lågt under din första testning, kommer du att bli diskvalificerad.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur identifierar man en penisfraktur?
 2. Hur ökar du spermier?
 3. Hur kan man öka antalet spermier naturligt?
 4. Hur ökar spermierörligheten?
 5. Hur maximerar man spermier?
 6. Hur kan man förbättra spermiemorfologin?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail