Hur hjälper jag anorektiska vänner eller familj?

En lovande metod för behandling av anorexi är familjeterapi
En lovande metod för behandling av anorexi är familjeterapi, där andra familjemedlemmar genomgår behandling med dem.

Ätstörningen anorexia nervosa är ett allvarligt mentalt och fysiskt tillstånd som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i tonåren. Sjukdomen har en högre dödlighet än alla andra dödsorsaker för kvinnor 15-24 år. Dessutom, även om majoriteten av människor som lider av anorexi är kvinnor, är 10-15% män. Om du är orolig för att någon du känner har anorexi, agera snabbt för att hjälpa dem att undvika allvarliga konsekvenser som hjärt- och njurproblem eller till och med döden. Det finns många olika behandlingsalternativ som de kan utforska för att förbättra sina chanser att återhämta sig.

Del 1 av 3: Hjälp dem att ta steg för att återhämta sig

 1. 1
  Låt dem träffa en läkare om diagnos och behandling. Obehandlad anorexia nervosa kan bli ett allvarligt hälsoproblem, vilket kan orsaka njurproblem, hjärtproblem och till och med dödsfall, men att upptäcka tecken tidigt kan bidra till att minska risken för att sådana problem utvecklas. Om de uppvisar följande symtom, be dem att träffa sin primärvårdsläkare så snart som möjligt. Om du är deras förälder, ta dem till läkaren.
  • Att äta väldigt lite och undvika fet mat.
  • Allvarlig viktminskning och farligt låg vikt.
  • Rädsla för att gå upp i vikt.
  • Hos kvinnor, periodförlust.
  • Tunnning av hår.
  • Hos män, kroppsnöjdhet och besatthet med att bygga en muskulös kroppsbyggnad.
  • Kroppsbildförvrängning, där kroppen ses som större eller mindre än den faktiskt är.
  • Att väga sig för mycket, även känd som kontroll.
 2. 2
  Var medveten om skillnaden mellan friska och ohälsosamma kroppstyper. Uppenbarligen är det inget fel med att vara i god form. Regelbunden motion och hälsosam kost kan leda till att du är i form. Det finns dock skillnader mellan friska, vältränade kroppar och ohälsosamma kroppar.
  • Hos män kan ohälsosamma kroppar ha 15% lägre kroppsfett än vad som är normalt för hans ålder, längd och aktivitetsnivå. Han kan lyfta vikter tvångsmässigt och vara besatt av att tona sina muskler. Han kan också ta anabola steroider för att få muskelmassa.
  • Hos kvinnor kan ohälsosamma kroppar ha en konstant låg vikt, till exempel 17,5 eller mindre på Body Mass Index, som hon kan beräkna genom att klicka här. Hon kan dieta för mycket och spendera mycket tid på skalor och framför spegeln.
 3. 3
  Prata med dem om triggers. En utlösare är en person, plats eller sak som får dem att vända sig mot anorektiska beteenden för att hantera. De kan få kontroll över hur de reagerar i dessa situationer genom att lära sig att identifiera vad som utlöser dem, till exempel:
  • Interagerar med någon som är dömande för sin kropp.
  • Specifika livsmedel som är svåra för dem att äta eller tänka på.
 4. 4
  Hjälp dem att ställa upp rimliga mål. Mål som är rimliga och realistiska hjälper dem att göra framsteg i deras återhämtning. Detta är mål som kan uppnås inom en viss tidsram utan att orsaka problem i andra delar av deras liv.
  • Om de har problem med att äta en vanlig mängd mat tre gånger om dagen, be dem försöka en gång om dagen. När de har behärskat detta mindre steg kan de fortsätta till det större målet. Detta kommer att hjälpa dem att känna sig färdiga och arbeta i en realistisk takt, så att de inte överväldigar sig själva.
 5. 5
  Rekommendera att de håller en återställningsdagbok Journalföring om deras kamp med anorexi kan hjälpa dem att uttrycka sig på ett positivt sätt. Även om att skriva en dagbok inte ersätter en stödjande gemenskap eller professionell hjälp kan det vara ett kraftfullt verktyg för dem att dela sina känslor och reflektera över vad som händer i deras liv.
  • Låt dem prova Five-Minute Sprint-tillvägagångssättet av Kathleen Adams, grundare av The Center for Journal Therapy. Ge dem följande instruktioner: ställ in en timer i fem minuter, välj ett ämne som du har tänkt på och skriv. Du behöver inte tänka mycket på denna skrivövning; försök att låta dina tankar flöda till sidan. Läs nu detta utkast för dig själv, och när något sticker ut för dig, skriv: "Läser, jag märker eller känner mig _____." Detta hjälper dem att börja bearbeta sina känslor kring dessa frågor. Det är en bra idé att göra denna övning med dem för att visa solidaritet.
 6. 6
  Lär dig om intuitiv mat tillsammans. Intuitivt ätande är ett näringssystem designat av dietist Evelyn Tribole och näringsterapeut Elyse Resch. Det kan hjälpa dem att lära sig att lyssna på kroppens behov och utveckla en hälsosammare relation med mat. Visa dem att du bryr dig genom att lära dig mer om detta system tillsammans. Intuitivt ätande kan hjälpa dem:
  • Lyssna på när deras kropp är hungrig eller full.
  • Hitta sätt att lösa deras känslomässiga svårigheter utan att använda mat.
  • Lär dig att njuta av att äta.
Denna typ av terapi anlitar sina familjemedlemmar som allierade för att hjälpa dem att återhämta
Denna typ av terapi anlitar sina familjemedlemmar som allierade för att hjälpa dem att återhämta sig från tillståndet.

Del 2 av 3: prata med dem om professionell hjälp

 1. 1
  Diskutera vårdbehandling. Anorexi är ett tillstånd som kan hota både deras emotionella och fysiska hälsa. Eftersom tillståndet innefattar olika områden, diskutera behandlingsalternativ för patienter med dem, till exempel en särskild ätstörningsanläggning. Dessa webbplatser kommer att kunna ta itu med alla problem som anorexi ger upp, så att deras kropp och själ tas om hand.
  • Detta är särskilt viktigt om de är allvarligt underviktiga eller undernärda. Läkare vid dessa anläggningar kan hjälpa dem att upprätthålla kroppens hälsa, medan psykologer kan ta itu med den mentala delen av tillståndet.
 2. 2
  Hjälp dem att hitta en bra terapeut. Terapi kan hjälpa dem att hantera de känslomässiga svårigheterna bakom anorexi. En bra terapeut hjälper dem att förändra hur de känner för sin kropp och mat.
  • Kognitiv beteendeterapi. CBT är den mest undersökta behandlingsmetoden för ätstörningar. Det kan hjälpa dem att ändra sina tankar och beteenden så att de inte faller in i samma gamla irrationella tro på deras vikt och mat.
  • Interpersonell terapi. IPT fokuserar på att förbättra relationerna i deras liv så att symtomen på anorexi försvinner på egen hand, eftersom deras sociala sfär blir friskare och mer stödjande.
  • Sök efter en terapeut genom att klicka här.
 3. 3
  Rekommenderar att få hjälp för ytterligare problem som depression och ångest. Forskning visar att människor som har ätstörningar är mer benägna att ha depression och ångest också. Dessa komplexa problem kan göra återhämtningen svårare, så det är en bra idé för dem att söka hjälp för andra stora svårigheter de också har, såsom tvångssyndrom eller depression.
  • Tvångssyndrom är den vanligaste ångestsyndrom som dyker upp samtidigt som ätstörningar. Om de nämner att ha upprepade tankar om saker de inte kan kontrollera, som bakterier eller inkräktare i sitt hem, kanske de vill fråga sin läkare om OCD.
  • Depression kan leda till ätstörningar och också orsakas av dem. Om de verkar ha ihållande sorgliga stämningar, konstant trötthet eller svårigheter att känna något nöje, be dem fråga sin läkare om allvarlig depression.
 4. 4
  Föreslå en registrerad dietist. Människor med anorexi har ofta brister i näring. Att kontakta en registrerad dietist hjälper dem att få tillbaka kroppen i balans. En dietist kan hjälpa till med att gå upp i vikt såväl som att fylla på vad deras kropp kanske saknar, till exempel elektrolyter. Forskning tyder på att det faktiskt kan vara nödvändigt att ta itu med mat- och viktproblem innan återhämtningen kan ske.
  • Leta efter en dietist som är specialiserad på ätstörningar. Du kan hitta en lokal till dem genom att klicka här.
 5. 5
  Fråga sin läkare om medicinering. Det finns inga mediciner specifikt för ätstörningar, men saker som antidepressiva medel eller medicin för ångest kan vara till hjälp vid behandling av de psykologiska symtomen på anorexi, vilket ofta är ett nödvändigt steg för att återhämta sig från sjukdomen. Om du är deras förälder kan du fråga läkaren direkt. Om du är en vän eller ett syskon kanske du vill prata med dem om det först.
Prata med dem om att släppa in sina vänner
Prata med dem om att släppa in sina vänner och familj i sitt liv så att de kan vara där för dem.

Del 3 av 3: tillhandahålla en stödjande miljö

 1. 1
  Utbilda dig själv och andra vänner eller familj om anorexi. Det första steget är att odla medvetenheten kring deras störningar så att du och andra människor förstår vad de går igenom. Du kan fråga en läkare eller se en resurs som National Eating Disorders Association 's verktygslåda för föräldrar.
  • Klicka här för verktygssatsen.
 2. 2
  Uppmuntra dem att be om stöd. Det finns troligtvis saker du och andra kan göra, eller inte göra, för att hjälpa dem att återhämta sig från anorexi. Låt dem veta att du är där för dem när de behöver hjälp. Forskning visar att återhämtning från en ätstörning har mycket att göra med hur ansluten personen känner till andra människor. Den typ av stödjande vård de får från vänner och familj är avgörande för deras välbefinnande, så gör ditt bästa för att låta dem veta att du bryr dig och är villiga att hjälpa till på alla möjliga sätt.
  • Till exempel, om deras läkare eller dietist sätter dem på en specifik diet, fråga om de vill ha hjälp med att hantera den här nya rutinen.
 3. 3
  Delta i terapi med dem. En lovande behandlingsmetod för anorexi är familjeterapi, där andra familjemedlemmar genomgår behandling med dem. Denna typ av terapi värvar sina familjemedlemmar som allierade för att hjälpa dem att återhämta sig från tillståndet. Viss forskning tyder faktiskt på att familjeterapi är mer effektiv än individuell terapi.
  • Terapeuten kommer att lära dig och andra familjemedlemmar hur man kan stödja och öka sina chanser att återhämta sig. Han kan till och med observera din familj äta tillsammans för att komma med förslag på hälsosamma sätt att uppmuntra till en bättre relation med mat.
 4. 4
  Ät tillsammans som en familj. Om de fortfarande bor hos föräldrar är det en bra idé att ha minst tre måltider med dem varje vecka. Forskning visar att personer som äter regelbundna måltider med familjen är mindre benägna att ha ätstörningar. Den här tiden tillsammans kan vara ett hälsosamt sätt att få dem tillbaka på rätt spår, särskilt om de kombineras med familjeterapi, så att deras familjemedlemmar vet hur de bäst stöder dem medan de kämpar med matproblem.
 5. 5
  Hjälp dem att undvika att isolera sig. Isolering är en av de värsta saker de kan uppleva om de redan kämpar med anorexi. Det kan verka som en bra idé att gömma sig från världen medan de försöker hantera sin vikt, men att isolera sig kommer bara att förvärra situationen. Prata med dem om att släppa in sina vänner och familj i sitt liv så att de kan vara där för dem. Att förlita sig på de människor som bryr sig om dem och vill se dem återhämta sig är en nyckel till framgång.
Forskning visar att personer som äter regelbundna måltider med familjen är mindre benägna
Forskning visar att personer som äter regelbundna måltider med familjen är mindre benägna att ha ätstörningar.

Tips

 • När du pratar med dem, fokusera på deras känslor och relationer. Detta hjälper dig att undvika att få upp skamkänslor om deras förhållande till mat eller deras vikt.
 • Främja deras självkänsla. Håll dig positiv när du interagerar. Fokusera på vad du uppskattar med dem.

Varningar

 • Skyll inte på dig själv om du är förälder. Ätstörningar är komplexa. Du orsakade ingenting. Om du känner att du gjorde misstag som bidrog till deras tillstånd, försök att be om ursäkt och agera annorlunda.
 • Respektera deras gränser. Var tillgänglig, men bänd dig inte eller agera på ett ansträngande sätt. Gränsöverträdelser som matpolicy kan bidra till en ätstörning.

Frågor och svar

 • Vad kan jag göra för att hjälpa någon som mobbas för att vara fet?
  Låt henne kolla in böckerna Health at Every Size and Body Respect av Linda Bacon. Ditt bibliotek ska kunna hämta dem, eller de är tillgängliga från Amazon.
 • Min bästa vän är anorektisk och det har en enorm inverkan på hennes liv och mitt. Jag har ångest och det är verkligen svårt att titta på henne i så mycket obehag. Kan du ge mig några råd?
  Se till att hon vet att du älskar henne och låt henne veta hur svårt det är för dig att se henne lida. Uppmuntra henne att gå till behandling så att hon kan bli bättre. Du kan behöva sluta umgås med henne om hon inte får hjälp.
 • Hur får jag någon att erkänna att de har problem?
  Du kan förmodligen inte. Det bästa tillvägagångssättet är helt enkelt att säga: "Jag märker det och det, är du okej?" Ställ öppna frågor och låt personen svara. Om du försöker tvinga en person att förstå något kommer det vanligtvis att gå på motsatt väg och personen kommer att stänga av dig och dölja problem.
 • Hur hanterar jag en vän med anorexi som inte uppfyller sina mål?
  Att bli frisk är en lång resa och det kommer att bli bakslag. Håll dig bara stödjande. Det är svårt för en sjuk person att prata med någon frisk, eftersom en frisk person aldrig riktigt kan förstå kampen. Ställ bara frågor om hur hon mår. Öva aktivt att lyssna utan bedömning eller ge oönskade råd om vad hon "borde" göra. Om hon vill nå sina mål kan du fråga hur du kan hjälpa henne.
Obesvarade frågor
 • Vad ska jag göra för att göra min syster lycklig?

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur krymper du magen?
 2. Hur man äter mer E-vitamin?
 3. Hur tar man folsyra?
 4. Hur får man vitamin B12 om du är vegan?
 5. Hur undviker man B12-brist?
 6. Hur förvaras vitamin C-serum?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail