Hur försenar jag tillfredsställelse?

Om det är viktigt för dig att utveckla din förmåga att fördröja tillfredsställelse
Om det är viktigt för dig att utveckla din förmåga att fördröja tillfredsställelse, be vänner och familj att vara stödjande.

Att fördröja tillfredsställelse är ett kraftfullt emotionellt verktyg som kan hjälpa dig att uppnå personliga mål och leva ett hälsosammare och lyckligare liv. Du kan använda det här verktyget för att hjälpa dig att kontrollera dina utgifter, hantera din vikt och sluta med ohälsosamma vanor. Att fördröja tillfredsställelse är inte något som du i sig vet hur du gör, men det är något du kan lära dig att göra.

Metod 1 av 3: fastställa din motivation

 1. 1
  Identifiera dina värden. Att veta vad som är viktigt för dig kan vara ett kraftfullt verktyg för att fördröja tillfredsställelse. Genom att ta dig tid att identifiera dina värderingar kan det vara lättare att sätta upp användbara mål för dig själv och undvika frestelser. Gör en lista över dina värden och rangordna dessa värden efter vikt.
  • Du kan till exempel värdesätta din familj, hälsa, karriär och hobbyer. Du kan till och med rangordna dessa värden i den här ordningen.
 2. 2
  Sätt mål. Att ha några tydliga mål i åtanke kan också hjälpa dig att fördröja tillfredsställelsen. Tänk på vad du vill åstadkomma som ett resultat av försenad tillfredsställelse och skriv ner dessa mål.
  • Du kanske till exempel vill undvika att äta snabbmat som ett sätt att gå ner i vikt. Eller kanske du vill undvika att spendera pengar på onödiga föremål för att spara för en semester.
 3. 3
  Utveckla en plan för att nå dina mål. Ange vad du behöver göra för att uppnå vart och ett av dina mål. Detta kommer också att göra det lättare att fördröja tillfredsställelsen. Gör en lista över små saker du kan göra för att arbeta mot vart och ett av dina mål.
  • Om du till exempel vill undvika snabbmat för att gå ner i vikt kan du packa lunch för att ta till jobbet varje dag, ta en annan väg till och från jobbet för att undvika att köra förbi snabbmatställen och leta upp hälsosamma alternativ till din favorit snabbmat som du kan göra hemma.
 4. 4
  Använd en app som hjälper dig att hålla reda på dina mål eller förbättra dig själv. Appar kan hjälpa dig att spåra dina framsteg, få motivation eller stärka dina färdigheter genom spel eller lektioner. Välj en som fungerar bäst med dina mål.
  • Prova en app som hjälper dig att vara den person du vill vara, till exempel en app för språkinlärning, meditationsapp eller ritapp. Du kan prova Duolingo, Calm eller Sketchpad.
  • Du kan också prova en app som hjälper dig att hantera din ekonomi, till exempel Mint.
  • Ett annat alternativ är en app som SuperBetter, som använder spel för självförbättring.
  Detta kommer också att göra det lättare att fördröja tillfredsställelsen
  Detta kommer också att göra det lättare att fördröja tillfredsställelsen.
 5. 5
  Be vänner och familj vara stödjande. Om det är viktigt för dig att utveckla din förmåga att fördröja tillfredsställelse, be då vänner och familj att vara stödjande. Låt dem veta vad du arbetar med och ge dem några konkreta sätt som de kan stödja dig på.
  • Om du till exempel vill bli bättre på att fördröja tillfredsställelse för att gå ner i vikt, be dem att stödja dig genom att inte försöka locka dig att äta mer eller att äta vissa livsmedel, som godis eller snabbmat.

Metod 2 av 3: övervinna frestelser

 1. 1
  Distrahera dig själv. Lusten att ge efter för frestelsen kan bara pågå en kort stund, så att distrahera dig själv kan vara allt du behöver göra ibland. När frestelsen börjar, hitta ett sätt att distrahera dig själv tills önskan att ge efter för frestelsen går över.
  • Till exempel, om du längtar efter en cigarett, kan du istället göra dig en kopp te eller kaffe, gå en promenad eller spela ett videospel.
 2. 2
  Använd en timer för att öva försenad tillfredsställelse. När du känner ett begär eller en önskan att ge efter i din frestelse, ställ in en timer som börjar på 20 minuter. När timern har gått av, kolla in dig själv för att se om du fortfarande känner frestelsen.
  • Öka långsamt timern över tiden. Efter de första veckorna ökar tidsgränsen till 30 minuter. Fortsätt öka tiden med 5 minuters intervall tills du når 1 timme. Målet är att komma till den punkt där du kan hantera dina frestelser utan att använda timern.
 3. 3
  Utmana dig själv att göra en hälsosam aktivitet innan du njuter. Det är okej att ge efter för frestelser ibland. Att göra något hälsosamt först hjälper dig att hålla balansen i ditt liv.
  • Gör 30 minuter läxor, hushållsarbete eller arbeta mot dina personliga mål innan du tittar på ditt favorit-tv-program.
  • Träna i 30 minuter innan du äter en kaka eller godisbar.
 4. 4
  Dölj frestelsen. Att få frestelsen ur sikte kan också hjälpa dig att undvika att ge efter för den. Om frestelsen ofta är synlig för dig, till exempel en favoritmat, kan du också försöka täcka eller dölja den.
  • Om du till exempel vill ha några kakor, lägg kakorna i skåpet eller någon annanstans utom synhåll.
 5. 5
  Tänk frestelsen abstrakt. Om du måste titta på frestelsen kan det också hjälpa att tänka på det abstrakt. Försök att föreställa dig att maten du tycker är så frestande är ett annat objekt.
  • Du kan till exempel föreställa dig att marshmallowen du vill äta är en bomullstuss eller ett moln.
  Att ha några tydliga mål i åtanke kan också hjälpa dig att fördröja tillfredsställelsen
  Att ha några tydliga mål i åtanke kan också hjälpa dig att fördröja tillfredsställelsen.
 6. 6
  Dagdröm. Att låta ditt sinne vandra kan också hjälpa dig att undvika att frestas. Nästa gång frestelsen slår, börja tänka på vad som kommer att tänka på dig och omdirigera dig inte på ett tag. Att ge dig själv denna frihet kan vara tillräckligt för att få frestelsen från ditt sinne.
 7. 7
  Öva tacksamhet. Att hålla en löpande lista över de saker du känner dig tacksam för kan också hjälpa dig att försena tillfredsställelsen. Genom att fokusera på alla saker du redan har och uppskattar snarare än att dröja på de saker du vill, kan du omdirigera dina tankar till nutiden istället för att fundera på vad du vill i framtiden.
  • Objekten på din tacksamhetslista kan vara små eller stora. Du kan till exempel känna dig tacksam för en god kopp kaffe, en varm dusch och en vacker solnedgång. Du kan också känna dig tacksam för din goda hälsa, din stödjande familj eller ditt hem.
 8. 8
  Fokusera på de negativa effekterna av omedelbar tillfredsställelse. Denna taktik kan vara ett annat kraftfullt verktyg för att fördröja tillfredsställelse. Nästa gång du blir frestad, tänk på de negativa aspekterna av att ge efter.
  • Om du till exempel vill ha en cigarett, tänk på hur många kemikalier som finns i cigaretten, hur dessa kemikalier kommer att påverka din kropp och vilka sjukdomar dessa kemikalier kan leda till över tiden.
 9. 9
  Be vänner och familj hålla dig ansvarig. Ibland kan du kämpa för att motstå frestelser även om du gör ditt bästa. Att ha vänner och familjemedlemmar som kommer att hålla dig ansvarig om du ger efter för frestelser hjälper dig att hålla dig på rätt spår. Låt vänner och familj veta att du skulle uppskatta det om de uppmanar dig att göra några misstag. Se till att de vet att detta kommer att vara till hjälp för dig när du arbetar mot dina mål.
  • Om du till exempel försöker kontrollera dina utgiftsvanor genom försenad tillfredsställelse, kan dina vänner och familj påpeka tillfällen när du spenderar pengar i onödan. Detta bör hjälpa dig att göra dig mer medveten om vad du gör.

Metod 3 av 3: belöna dig själv

 1. 1
  Identifiera alternativa belöningar. Medan du kanske vill undvika en specifik belöning kan du fortfarande belöna dig själv med andra saker. Välj några alternativ till den frestelse du vill motstå för att hålla dig motiverad när du lyckas motstå den.
  • Du kan till exempel belöna dig själv för att motstå godis hela dagen med ett avkopplande bubbelbad. Eller så kan du belöna dig själv för att du inte spenderar pengar på oseriösa föremål med ett litet oseriöst objekt som passar din budget, till exempel ett nytt rör med läppstift eller ett videospel.
  Att hålla en löpande lista över de saker du känner dig tacksam för kan också hjälpa dig att försena
  Att hålla en löpande lista över de saker du känner dig tacksam för kan också hjälpa dig att försena tillfredsställelsen.
 2. 2
  Gör motståndet själv till din belöning. Att fokusera på belöningen och hur underbar det är kommer bara att öka din önskan att ge dig i frestelse. För att göra det lättare att motstå belöningen, försök att inte fokusera på belöningen. Försök istället att fokusera på hur bra det kommer att kännas att motstå belöningen och dina skäl för det.
  • Till exempel, om du försöker motstå snabbmat som ett sätt att gå ner i vikt, ska du inte dröja på maten du vill äta. Fokusera istället på hur bra du kommer att känna dig när du äntligen går ner i vikt.
 3. 3
  Använd positivt självprat. Att uppmuntra dig själv är också ett bra sätt att belöna dig själv för ditt hårda arbete. Försök att säga några positiva saker till dig själv varje dag när du arbetar mot ditt mål.
  • Du kan till exempel säga till dig själv: "Jag gör ett så bra jobb med att undvika snabbmat!" eller "Jag har inte spenderat en krona på oseriösa föremål hela dagen! Vägen att gå, jag!"
 4. 4
  Berätta för vänner och familj om belöningarna du arbetar mot. Om dina vänner och familj vet vad ditt belöningssystem är, kan de påminna dig om det då och då. Dessa tillfälliga påminnelser kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och arbeta mot dina mål.
  • Till exempel, om du planerar att unna dig en pedikyr för att inte äta snabbmat under en viss tid, låt dina vänner och familj veta detta. Sedan kan de ge dig små påminnelser när du blir frestad, till exempel "Gå inte till McDonalds efter jobbet! Fokusera på hur bra den pedikyren kommer att kännas istället!"
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur har man en stark personlighet?
 2. Hur ska jag vara någon annan?
 3. Hur bygger man karaktär?
 4. Hur definierar du din personlighet?
 5. Hur ändrar jag oönskade personlighetsdrag?
 6. Hur man är självisk?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail