Hur bygger man upp förtroendet igen?

Om du vill återuppbygga förtroendet är det första steget att komma rent om vad du har gjort. Det kan vara svårt, men att ta ansvar och be om ursäkt för dina handlingar visar den andra personen du är villig att ändra. När du väl har erkänt dina felaktiga handlingar, försök ditt bästa för att göra ditt liv öppet fram och tillbaka. Till exempel, om otrohet har varit ett problem för dig tidigare, ge din betydande andra fullständig åtkomst till din telefon, e-post och plats, så att de kan lita på att du inte döljer någonting. Kom bara ihåg att återuppbyggnad av förtroende kan ta veckor eller till och med månader, så om den andra personen fortfarande är arg, ge dem tid att läka och lära sig att lita på dig igen. För att lära dig att uttrycka dina känslor för någon som förrådte ditt förtroende, läs mer från vår medförfattare till Relations.

Hur kan jag bygga upp förtroendet för någon efter ett mönster av dåligt beteende
Hur kan jag bygga upp förtroendet för någon efter ett mönster av dåligt beteende?

Kanske din make fuskade på dig, din bästa vän knivhuggade dig i ryggen, eller så tog din kollega æren för din idé. Å andra sidan kanske du ljög för din älskling, stal killen eller flickan som din vän hade ett öga på, eller misslyckades med att hjälpa en kollega eller klasskamrat i ett viktigt projekt. Förtroende mellan två personer innebär att de kan vara utsatta för varandra. Att upprätthålla förtroende är mycket viktigt för att ha tillfredsställande relationer. Att förlora förtroende är en tvåvägsgata, och det är också att bygga om det. Båda parter måste vilja arbeta för att återuppbygga förlorat förtroende. Här är vad du behöver göra från båda vinklarna.

Del 1 av 4: ta ansvar för dina handlingar

 1. 1
  Kom ren. Om du är den som förrådde någon annan, måste du komma ren. I interpersonella relationer är det särskilt viktigt att berätta sanningen när du skulle dra nytta av en lögn. Om du har förrådt någon berättar den andra personen om att du blir ren på egen bekostnad att deras välbefinnande är viktigare än ditt eget. Förnekelse kommer bara att göra den andra partens misstro djupare, särskilt om sanningen redan är klar.
  • Medge alla dina misstag. Även om det finns delar som du kan dölja utan att bli fast, bör du ändå avslöja dem för den andra personen. Endast genom att erkänna alla dina misstag kan du bli förlåtna för dem alla.
 2. 2
  Förvänta dig en känslomässig reaktion från den andra personen, särskilt om det du gjorde var mycket dåligt. Att erkänna att du förrådde någon kommer inte att göra det lättare omedelbart. Tvärtom kan du förvänta dig ett känslomässigt utbrott, gråt och så vidare från den andra personen när de hör dig erkänna ditt svek. Kom ihåg att det bästa sättet att gå vidare är att sätta allt öppet.
  • Istället för att försöka hantera deras reaktion, försök bara stanna hos dem medan de släpper ut den.
 3. 3
  Gör inte det värre genom att försöka undvika konsekvenser. Försök att bagatellisera eller täcka över situationen kommer sannolikt att uppröra den andra personen ännu mer. Kom ihåg att du inte kan kontrollera den andras reaktion, men du kan styra hur rak och empatisk du är.
  • Att vänta för länge: Att vänta länge för att bli ren kan göra dem upprörda, förutom att göra något fel valde du att dölja det för dem. Berätta sanningen så snart du kan.
  • Minimera: Att säga saker som "det är inte en stor sak" eller "du missförstod bara" kommer bara att störa den andra personen mer, för de tror att du inte bryr dig om deras känslor.
  • Ursäkter: Att säga saker som "Jag borde inte ha gjort det, men du måste förstå..." får det att se ut som om du inte tar ditt brott på allvar. Du kan ge en förklaring, men använd inte den för att låtsas att det inte var ditt fel. Försök inte att rättfärdiga dina handlingar.

  Tips: Använd ordet "och" istället för "men" om du vill ge en förklaring. Till exempel, istället för att säga "det var fel, men jag var bara så arg på dig", kan du säga "det var fel, och jag var så arg att jag inte tänkte klart."

 4. 4
  Be om ursäkt. Den här bör vara uppenbar, men tyvärr blir det ibland förbises. Hur du närmar dig att säga din ursäkt kommer att påverka huruvida ursäkt accepteras eller inte och ni kan båda gå vidare.
  • Det bästa sättet att ta ansvar är att känna igen den andras skada, säga vad du borde ha gjort istället och göra det beteendet i framtiden.
  • Låt personen du förrådde veta varför du ber om ursäkt. Om de vet att du ber om ursäkt av skuld och skam, är de mer benägna att förlåta dig. Om de tror att du ber om ursäkt av synd, är de mindre benägna att förlåta dig. Synd, till skillnad från skuld och skam, visar inte en del av personens ansvar för gärningsmannen. Synd innebär också att gärningsmannen är överlägsen de kränkta.
 5. 5
  Förlåt dig själv. När du bryter mot någons förtroende kan du känna dig så beklaglig att du har svårt att förlåta dig själv för överträdelsen. Även om ett ångerfullt hjärta är en väsentlig del av att kompensera med personen du förrådde, måste du också acceptera och lära dig att förlåta dig själv efter att du har ansträngt dig för att gottgöra.
  • Kom ihåg att ingen är perfekt. Oavsett om ditt bedömningsfel var mindre eller större, visar det att du bara är mänsklig. Acceptera ditt misslyckande och försök att driva framåt i framtiden.
  • Genom att hålla fast vid tankar om tidigare misslyckande riskerar du att devalvera dig själv. När du väl har börjat tänka så kan det ge dig din motivation för självförbättring.
Hur kan jag återuppbygga förtroendet för henne
Hur kan jag återuppbygga förtroendet för henne?

Del 2 av 4: gå framåt om du förrådde någon

 1. 1
  Gör ditt liv öppet för den andra personen. Alla vill kontrollera personlig information. Men för en liten stund kan du behöva förlora en del av din integritet för den person som försöker lita på dig igen. Genom att göra ditt liv öppet kommer den andra personen att kunna bekräfta med sina egna ögon att du inte befinner dig mitt i ett annat svek.
  • Detta är särskilt viktigt i romantiska förhållanden splittrade av otrohet. Ge din betydande andra fullständiga, ocensurerad tillgång till dina texter, telefonloggar, e-postmeddelanden och mötebok i några veckor till månader efter ditt svek. Låt dem veta var du är och vem du är med när det är möjligt.
 2. 2
  Låt den andra ventilen. Hårda känslor är naturliga efter alla svek. Den person som känner sig förrådad måste ventilera sina känslor och tankar för att läka. Det kan vara obehagligt för dig, men det är viktigt för den andra personen.
  • Istället för att försöka kontrollera sina känslor, fokusera på att validera sina känslor och stanna hos dem medan de är upprörda.
  • Låt den andra personen ventilera i sin egen takt. Alla handlar om saker på ett annat sätt och i en annan tidsperiod. Att rusa mot den andra personen visar brist på omtanke.
 3. 3
  Håll ditt ord framåt. Handlingar säger mer än ord. Förtroende mellan två personer innebär att du måste vara pålitlig och konsekvent under lång tid. Du bör ge ett löfte om att göra bättre, men ett löfte eller ursäkt ensam med bara återställa förtroende på kort sikt. Om du inte kan vara ärlig i framtiden eller inte kan göra allt du lovar att göra, kommer personen du förrådde inte att acceptera att du har förändrats eller att du är värd att lita på igen.
  • Du bör undvika att göra samma misstag till varje pris.
 4. 4
  Håll tålamod. Förstå att återuppbyggnad av förtroende tar tid. Var tålmodig med den andra personen, men var ihärdig i dina egna ansträngningar.
  • Beroende på hur svårt ditt svek är, kan förtroendet ta veckor, månader eller år.
  • Tryck aldrig på den andra personen för att visa dig mer förtroende.
  • Förstå att saker och ting kanske aldrig blir helt samma efter ditt svek, men om du visar att du är en pålitlig person kan en viss grad av förtroende återupplivas.
Hur bygger jag upp förtroendet efter att jag ljög för min betydande annan
Hur bygger jag upp förtroendet efter att jag ljög för min betydande annan?

Del 3 av 4: Gör dig redo att lita på någon igen

 1. 1
  Bedöm situationen. Innan du kan återuppbygga förtroendet för någon efter att de förrådt dig, bör du först fråga dig själv om förhållandet är ett som du vill rädda. Fråga dig själv:
  • Är det första gången den här personen förrådde mig?
  • Kommer jag verkligen att kunna lita på den här personen igen, även om de gör allt perfekt från och med nu?
  • Kan jag förlåta?
  • Är förhållandet jag har med den här personen tillräckligt viktigt för att kämpa för?
  • Är detta ett engångsfel eller ett beteendemönster?
 2. 2
  Tänk på personens reaktion på situationen. Verkar de verkligen ledsna för att skada dig, eller ledsen att de fastnade? Är de villiga att lyssna på dig och försöka göra det bättre nästa gång? Är de villiga att ta skulden?
  • Om de inte verkar ångra att de skadar dig, eller inte är intresserade av att göra saker bättre, är det här förhållandet förmodligen inte värt din tid.
 3. 3
  Håll utkik efter fortsatt bedrägeri. Fortsätt att utvärdera situationen när du går vidare. Efter några veckor till månader bör du kunna märka tecken på pålitlighet hos den person som förrådde dig. Att försöka avgöra om någon ljuger är knepigt, men följande ledtrådar kan signalera bedrägeri:
  • Människor som ljuger tar längre tid att svara och säger mindre när de gör det.
  • En lögnare berättar mer långsökta historier och använder färre detaljer. De är också mindre direkta, har fler pauser och använder färre gester.
  • Det är mindre troligt att lögnare korrigerar sig själva än de som säger sanningen.
  • Människor som ljuger är mer spända. Detta gör att deras röster låter högre, och de är mer benägna att fidla.
 4. 4
  Uttryck dina känslor. Låt personen som förrådde dig veta hur djupt du skadades av deras handlingar. Viktigast, berätta för din förräder exakt vad det var som skadade dig. Berätta för dem vad du behöver så att du börjar lita på den personen igen.
 5. 5
  Lägg märke till om personen ändrar sitt beteende. Människor kan förändras om de vill. Om personen börjar handla annorlunda än tidigare, kan det vara ett tecken på att de lärde sig av sitt misstag. Om personen visar konsekventa tecken på att de har förändrats till det bättre kan det vara så att de är pålitliga nu.
Om du vill återuppbygga förtroendet är det första steget att komma rent om vad du har gjort
Om du vill återuppbygga förtroendet är det första steget att komma rent om vad du har gjort.

Del 4 av 4: gå framåt om någon förrådde dig

 1. 1
  Försök att släppa din ilska. När du väl släppt din ilska, låt den gå. När du har diskuterat sveket måste du låta det stanna kvar i det förflutna. Även om du känner dig ledsen eller arg nu, kommer du inte att känna så här för alltid. Ta inte upp det i framtida argument, särskilt om den andra personen har visat ett försök att gottgöra åtgärden.
  • Om du fortfarande märker att du håller fast vid dina negativa känslor, tänk på varför du har problem med att släppa taget. Beror det på att din partner fortfarande beter sig på ett sätt som förråder ditt förtroende? Eller beror det på dina personliga problem relaterade till din egen historia?
 2. 2
  Släpp ett giftigt förhållande. Om personen vägrar att ta dina känslor på allvar eller ändra sitt beteende kan det vara ett tecken på att förhållandet inte är hälsosamt. Om personen visar ett mönster av fortsatt bortse från dina känslor, även efter att du har försökt be dem sluta skada dig, kan det vara bäst att begränsa eller avbryta kontakten med dem.
  • Ursäkter är bara meningsfulla om personen försöker ändra sitt beteende. Till exempel, om din mamma skriker till dig och kallar dig namn, ber om ursäkt och gör det igen nästa vecka, då var hennes ursäkt inte värt någonting.
  • Ta övergrepp på allvar. Verbal, fysisk och sexuell övergrepp är alla tecken på att en person inte ska lita på (oavsett om du är ett offer eller en åskådare). Det är sällsynt att missbrukare förändras.
 3. 3
  Justera dina förväntningar. Även om någon aldrig vill skada dig, kommer ingen att kunna ge dig exakt vad du behöver, 100 procent av tiden. När du förstår att du inte ska förvänta dig perfektion kan du få en bättre uppfattning om hur mycket förtroende du faktiskt kan sätta på den andra personen.
  • Målet är att vara realistisk, inte låta dig gå överallt. Acceptera att alla kan glida upp hit och dit. Låt dock aldrig någon komma undan med att skada dig medvetet eller med avsiktlig försummelse.
 4. 4
  Ge och ta emot kärlek. Du måste vara villig att acceptera och älska personen som förrådde dig, och du måste också acceptera den kärlek som personen ger dig i gengäld. När din förrådare försöker uttrycka tillgivenhet, acceptera att tillgivenhet är den verkliga saken. Försök att acceptera en handling som verkar ärlig.

Frågor och svar

 • Jag bröt löften och ljög för min flickvän. Hur kan jag återuppbygga förtroendet för henne?
  Ge henne tid, be om ursäkt för dina handlingar och vara på ditt bästa för att bevisa för henne att du har förändrats.
 • Hur erkänner jag för min bästa vän att jag ljög?
  Sitt ner med henne och säg att du behöver prata. Det är bäst att göra detta personligen. Berätta för henne att du ljög och vad du ljög om. Var noga med att förklara allt och lämna inget ut. Var redo för en känslomässig uppblossning. Oavsett vilken känsla de visar, behandla det med respekt. Slutligen ha tålamod. Om hon inte vill prata med dig, ge henne lite tid att bearbeta sina känslor och förlåta dig.
 • Hur bygger jag upp förtroendet efter att jag ljög för min betydande annan?
  Det tar mycket tid. Du måste vara tålmodig och förstå att personen känner sig sårad. Se till att du har lagt ut allt i det fria, och om du inte har gjort det, lägg dig ner så och prata igenom allt. Ber om ursäkt och erkänn att du har fel. Låt din partner uttrycka känslor och ställa frågor. Framför allt, se till att vara helt ärlig framöver.
 • Hur kan jag förlåta mig själv för den skada jag gjorde?
  Försök att sluta skylla på dig själv och inse att alla gör misstag. Berätta för dig själv att du förstår vad du gjorde fel och att du har lärt dig en värdefull läxa av det.
 • Hur kan jag bygga upp förtroendet för någon efter ett mönster av dåligt beteende?
  Det kan vara svårt att lita på någon som fortsätter att göra samma misstag. Prata med en rådgivare tillsammans för att arbeta med dina frågor.
 • Jag har förrådt min fru genom att inte lyssna på hennes behov. Jag accepterar denna skuld och försöker ändra mitt beteende. Finns det något jag kan göra för att hjälpa henne att se att jag gör allt för att förändra och återuppbygga hennes förtroende för mig?
  Låt henne veta att du kommer att göra allt i din makt för att se till att hon är lycklig, troligtvis vill hon bara spendera tid med dig så att hon vet att hon kan lita på dig. Om du är på jobbet hela tiden, försök be din chef om lediga dagar så att du kan åka på semester med henne och ha kvalitetstid med henne. När du är hemma försök att diska och ta ut skräp än att du kan sova lite och hon litar på dig. Kom ihåg att handlingar talar högre än ord när du söker förlåtelse.
 • Jag är 6 månader gravid och min partner har lurat mig med ett ex. Han har gjort saker med exer tidigare, men har aldrig gått så långt. Ska jag försöka bygga upp relationen igen?
  Det är ganska tydligt att han inte är engagerad i dig. Du måste bestämma om du vill bo hos någon som inte prioriterar dig.
 • Jag sa till min man att jag gick för ett infektionstest på ett sjukhus, vilket kräver att jag tar ett prov av min sperma, vilket innebär att jag går naken. Han är på en avlägsen plats och han är väldigt arg för att det var en man. Vad gör jag?
  Det är ett test. I ett sjukhus. Om du kunde detta via e-post, då bra, men du kan inte. Det är inte som om du ska fuska med alla i sikte bara för att du är naken för ett test. Vissa svartsjuka kan vara positiva som en katalysator, men detta är överst. Dessutom är sjukhuspersonalen yrkesverksamma, de letar inte efter snabba flingar - de gör sina jobb. Slutligen är det inte bara vanligt utan ofta bara ett lagligt krav att intima förfaranden utförs av personal av samma kön.
 • Min partner ljög för mig och raderade bevisen. Det har bara gått två veckor och de är arg på mig eftersom jag inte är "över det". Hur försöker jag börja bygga upp förtroendet när de beter sig så?
  Du kan inte. Om din partner inte kan förstå att du behöver tid att läka, skulle jag tvivla på om de är uppriktiga om att förstå vad de gjorde för att skada dig och ändra så att de inte skadar dig igen. Det är den tiden de bör ta för att fokusera på dina behov och behov och inte sina egna.
 • Vad händer när du fortsätter att skada samma person om och om igen utan att tänka göra det?
  Om du fortsätter att orsaka skada och besvikelse för någon du bryr dig om, ligger orsaken inom dig. Bara du kan göra något åt vad det än är som ständigt släpper ner den andra personen och slår bort deras förtroende för dig. Om du verkligen inte kan räkna ut vad du gör för att förstöra förtroendet, kan du överväga att fråga personen vad det är du gör eller säger som gör ont för dem. Du kan också be den här personen om förslag som kan hjälpa dig, och följ sedan upp att svara positivt på detta. Om du till exempel fortsätter att dyka upp sent efter att de har sagt att det släpper dem varje gång, börja arbeta med att förbättra din punktlighet genom att ställa in larm, använda en planerare och lämna ditt arbete tidigare än normalt, för att säkerställa att du kommer dit på tid. I sista hand,du kanske inte tänker skada den andra personen, men om dina handlingar konsekvent gör det, kommer de att se det som sådant. Som sådan ligger makten hos dig att göra nödvändiga förändringar.

Kommentarer (14)

 • aino29
  Jag tycker att det är jättebra, men använd mer enkla ord för engelska som inte är modersmål och försök förklara mer.
 • laruegaylord
  Jag förstår hur illa jag behandlar min man.
 • krolfson
  Mycket bra artikel. Om den tillämpas i sin helhet kommer alla brutna förhållanden att återställas och berikas.
 • mschroeder
  Fantastiska råd. Detta är den bästa informationen om relationer jag har hittat. Tack så mycket, guide.
 • johnsonquentin
  Det hjälpte mig genom att validera vad jag kände och vad jag behöver av honom.
 • wernerolofsson
  Hjälpte mig att förstå mer.
 • tremaynefritsch
  Det hjälpte mig genom att lita på igen och inte ljuga för någon längre. Jag vill bara bygga förtroendet igen så att jag kan få en ny start.
 • cordeliaoreilly
  Jag har haft svårt att lita på min pojkvän nyligen. Han har aldrig fuskat direkt mot mig, men det har funnits tillfällen då jag hittade honom skicka meddelanden till andra tjejer. Sedan gick vi igenom en grov del av honom som lekte med mina känslor och avslutade förhållandet några gånger. Sedan jag läste den här artikeln har jag lärt mig att människor ibland gör misstag och jag bör börja tro att hans handlingar är verkliga snarare än att ifrågasätta dem. Vi har nu ett lyckligt, ärligt förhållande!
 • vcorkery
  Det hjälpte till att trösta och vägleda mig i det jag gick igenom, och det fick mig att inse att jag måste börja göra vissa saker rätt.
 • franciscosmitha
  Välskriven i ett format som passar alla läsare. Ett användbart verktyg för min grupp.
 • solvighellstrom
  Det hjälper mig att korrigera min del i förhållandet och att ge det jag har till min älskade. Jag vet när hon är sårad på grund av mig. Jag gillar verkligen artikeln.
 • vkelly
  Jag övergav mina pastorer / vänner när de behövde mig mest i sina liv. Jag var inte tillgänglig när de behövde mig.
 • joshuaphillips
  Jag är 61 år och den här artikeln hjälpte mig. Oavsett ålder kan alla nya negativa känslor / svek dra nytta av att granska "reglerna" för att komma över skadan. Tack så mycket.
 • scottmillie
  Två av mina tonårssöner ljög för mig om att röka potten den senaste veckan. Jag slog dem kalla. Lögnen bröt mitt hjärta, nu börjar ombyggnaden.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail