Hur får man ett bandhjälpmedel att vara kvar medan det är blött

Men det finns säkert tillfällen då du vill att bandaget på fingret eller knäet ska vara kvar när det är vått
Men det finns säkert tillfällen då du vill att bandaget på fingret eller knäet ska vara kvar när det är vått.

Om du har haft olyckan att stöta på någons använda bandage vid stranden, i poolen eller i duschen på gymmet, är du alltför medveten om att självhäftande bandage ofta tappar klibbighet när de är våta. I verkligheten är detta inte den värsta egenskapen, eftersom bandage bör bytas ut regelbundet för att hjälpa till att läka. Men det finns säkert tillfällen då du vill att bandaget på fingret eller knäet ska vara kvar när det är vått. Lyckligtvis finns det flera alternativ som är värda att prova.

Del 1 av 2: få bästa vidhäftning

 1. 1
  Förbered huden. Om du i första hand kan få bandaget att klistra fast bättre på din hud förbättras chanserna att det stannar på plats när det är vått. Detta kan göra det svårare att ta bort bandaget smärtfritt, men det finns riktlinjer som är godkända för att hantera det problemet.
  • Försök att applicera en liten mängd tinktur av bensin (som finns i de flesta apotek) på huden och låt den torka till en lätt klibbighet innan du applicerar ditt bandage. Detta används ofta i medicinska miljöer för att säkerställa vidhäftning av hjärtmonitorkuddar och liknande.
  • Gnugga alkohol kan vara något mindre effektiv men hjälper till att ta bort oljor från huden och förbereda den för god vidhäftning. Använd bara lite och låt huden torka efter, eftersom spritalkohol också kan lösa upp bindelim.
 2. 2
  Maximera överlappningen när det är möjligt. Oavsett hur bra du förbereder din hud, sitter ett bandage alltid bättre på sig själv än det kommer att göra på ditt kött. Dina odds för att hålla ett vått bandage på plats kommer att förbättras när du kan överlappa limremsorna.
  • Den mest troliga platsen för ett överlappande bandage är naturligtvis ett finger. Men ett bandage som sitter fast vid sig själv kan fortfarande lätt glida av ett finger. För att minska denna möjlighet, se till att linda in bandaget tätt, men inte så mycket att det begränsar blodflödet (om fingertoppen blir lila eller börjar skada är den för stram).
  • Ett annat knep för att hålla ett bandage på fingret på plats innebär att du skär i limremsorna på vardera sidan av dynan och sedan skapar ett korsmönster med de fyra självhäftande remsorna du nu har.
  Dina odds för att hålla ett vått bandage på plats kommer att förbättras när du kan överlappa limremsorna
  Dina odds för att hålla ett vått bandage på plats kommer att förbättras när du kan överlappa limremsorna.
 3. 3
  Prova vattentäta bandage. Få om några av de många märkena av så kallade vattentäta bandage faktiskt kan göra bra på det påståendet, så deras effektivitet för att hålla vattenburna smuts och bakterier ur ett sår är i bästa fall tveksamt. Men de brukar hålla sig lite bättre än vanliga bandage.
  • Vattentäta bandager tenderar att ha ett starkare lim, vilket kan hjälpa till att hålla dem på plats längre när de utsätts för fukt. I själva verket tenderar vissa märken att lämna en del limrester på huden när de tas bort.
  • Tänk dock på att ett bandages huvuduppgift är att hålla bakterier ute, och vanliga vattentäta självhäftande bandage tenderar att misslyckas med att hålla potentiellt bakteriefyllda vätskor från att nå ett täckt sår. De måste bytas ut regelbundet, precis som ett normalt självhäftande bandage, även om de sitter fast bättre.
 4. 4
  Förstärka ditt bandage. Om du verkligen vill hålla ett bandage på plats och inte är intresserad av att dölja dess existens kan du förstärka dess positionering med antingen lim eller icke-självhäftande omslag.
  • För ett större bandage på ett knä kan du till exempel prova ett rullbandage av stretchigt tyg. Vik den ordentligt runt självhäftande bandage (men inte så tätt att det hindrar blodflödet) och håll det sedan på plats med medicinsk tejp (eller liknande tejp).
  • För mindre bandage kan du använda tyget självhäftande tejp för att hålla bandaget på plats. Detta kan dock göra borttagningen obekväm, så kom ihåg tipsen för att ta bort bandage med mindre smärta.
  • Återigen ska du dock inte använda denna förstärkning som en ursäkt för att inte byta ut ditt bandage ofta, särskilt när det blir väldigt vått.
Om du i första hand kan få bandaget att klistra fast bättre på din hud förbättras chanserna att det stannar
Om du i första hand kan få bandaget att klistra fast bättre på din hud förbättras chanserna att det stannar på plats när det är vått.

Del 2 av 2: öva ordentlig sårvård

 1. 1
  Håll såret fuktigt, men bandaget är torrt. Vissa människor tror fortfarande att det är bättre att låta en mindre klippning eller skrapa torka ut och skura över, men det har visat sig vara falskt. Ett fuktigt, skyddat sår läker bättre, så bandaget har till uppgift att förhindra att såret torkar ut och yttre fukt (som kan bära bakterier) kommer in.
  • När du har en mindre skära eller skrapa, rengör området endast med tvål och vatten, klappa det sedan torrt med en ren trasa och applicera ett bandage som täcker hela såret (med lite utrymme att spara) och passar tätt över det.
  • Effektiviteten hos ditt bandage när det gäller att täta ut bakterier minskar avsevärt när det blir vått, eftersom fukt kan sippra genom eller under bandaget. Försök att hålla bandaget torrt när det är möjligt.
 2. 2
  Byt ut bandage regelbundet. Även om du ryser vid tanken på att riva bort det här bandaget från underarmen (tillsammans med en tugg armhår), bör du byta ut något bandage minst en gång om dagen. Bara för att ett bandage fortfarande sitter fast efter 24 timmar betyder det inte att det är klokt att låta det hålla kvar längre.
  • Byt ut ett bandage så snart det är praktiskt när det blir smutsigt eller blöt. De flesta tipsen här för att hålla ett vått bandage på plats bör bara användas som tillfälliga åtgärder tills du har möjlighet att byta ut bandaget.
  • Att byta ut bandage ofta hjälper inte bara till att minska bakterieinfiltration, det låter dig hålla reda på läkningsprocessen. På det sättet kommer du inte att hålla ett bandage längre än nödvändigt.
  Om du inte kan undvika att få det bandagerade området vått
  Om du inte kan undvika att få det bandagerade området vått och du inte kan få dina vanliga eller vattentäta bandage att vara på plats, finns det andra alternativ att överväga.
 3. 3
  Täck över dina bandage. När det är praktiskt att göra det är det bästa sättet att hålla ett bandage (och såret under) torrt att placera en barriär mellan det och yttre fukt. Om du ska vara ute i våta förhållanden kan även klädesplagg som långbyxor eller hattar med breda kanter erbjuda lite hjälp.
  • Till exempel för ett sår på din hand kan du ta på dig en engångshandske medan du förbereder mat. Du kan också prova det medan du duschar, eller till och med tillgripa en plastpåse som hakas upp vid handleden.
  • Du kan också prova plastpåsen i duschen för ett bandage för fot eller underben. Det kommer inte att hålla allt vattnet ute, men det kommer att avleda mycket av det.
 4. 4
  Utforska bandageringsalternativ. Om du inte kan undvika att få det bandagerade området vått och du inte kan få dina vanliga eller vattentäta bandage att förbli på plats, finns det andra alternativ att överväga. Att använda dem kan ge dig lite extra tid mellan ombandageringsapplikationer.
  • Hydrokolloidförband skapar en vattentät försegling runt såret, vilket håller fler bakterier ute och tenderar att hålla dem på plats längre. De används ofta i sjukhusinställningar för att hålla IV-linjer på plats och för postkirurgisk vård, men kan också köpas för hemmabruk.
  • Flytande bandage (som cyanoakrylat) fungerar nästan som ett vattentätt lim placerat över såret. Denna behandling kanske inte är praktisk för alla sår, men kommer att hålla sig och göra sitt jobb bra för de flesta mindre skärsår och skrapor.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur tejper man en hög fotledsförstoring?
 2. Hur bestämmer jag mig för att använda en turné (hemmet)?
 3. Hur tar man bort ett bandhjälpmedel?
 4. Hur applicerar jag Dermabond?
 5. Hur tejpar man en fotled?
 6. Hur man behandlar en skärfinger?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail