Hur vänjer man sig vid en stomi?

Efter operationen har du lärt dig hur du byter stomipåse
Efter operationen har du lärt dig hur du byter stomipåse och spenderat cirka 3 månader på att läka.

Oavsett om du hade en kolostomi, ileostomi eller urostomi, finns det en hel del justeringar som kommer efteråt. Det är en stor förändring som det tar tid att vänja sig vid! Lyckligtvis borde du fortfarande kunna göra de flesta av dina favoritaktiviteter före din operation, som att simma, gå med hunden, träna, ha sex, leka med dina barn och arbeta. Du kan behöva planera mer än människor som inte har en stomipåse, men med tiden kommer planeringen att bli som en andra natur för dig. Se bara till att få godkännande från din läkare efter operationen och återhämtningsperioden innan du återvänder till din normala rutin.

Metod 1 av 3: återuppta normala aktiviteter

 1. 1
  Skapa ett supportnätverk att luta dig mot när du anpassar dig till din stomi. Efter operationen har du lärt dig hur du byter stomipåse och spenderat cirka 3 månader på att läka. När din läkare har rensat dig efter återhämtningsperioden kan du lindra tillbaka till ditt liv före operationen. Det kan vara en känslomässig, överväldigande tid, och att ha människor du kan prata med kommer att vara till hjälp när du navigerar i livet med din väska.
  • Det kan också vara till hjälp för dig att prata med andra som har stomipåsar. Titta på supportgrupper online eller lokala möten för att få kontakt med nya människor. De kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam när du blir van vid din väska och upplever nya situationer.
  • Kom ihåg att du får välja vem du delar din personliga information med. Om någon är nyfiken och du inte vill gå in i detalj, säg något enkelt, som "Jag hade operation i buken."
 2. 2
  Ta med dig extra förnödenheter om du behöver dem medan du är ute. Olyckor kan hända, och det är normalt för dig att känna dig orolig eller nervös för den möjligheten. Hjälp till att minska din ångest genom att vara beredd att hantera incidenter när som helst. Förvara en liten väska i din bil, väska, ryggsäck eller väska så att du enkelt kan ta den om det behövs. Förvara dessa föremål i din leveranssats:
  • Påsar
  • Förfläns
  • Rulle tejp
  • Våtservetter
  • Bomullspinnar
  • Alla andra förnödenheter du behöver för att byta eller rengöra din väska
  • Du kanske också vill ha en enkel byte av kläder i din bil, skåp eller skrivbord. Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva det, men om du gör det blir det trevligt att veta att det finns där.

  Tips: Om du flyger, ha extra tillbehör i en handväska med dig. Det skulle vara ett stort besvär om din incheckade väska skulle gå vilse och alla dina förnödenheter fanns i den.

 3. 3
  Återgå till skolan eller jobbet när du har rensats. Prata med din chef, chef eller lärare om din situation så att du kan göra de justeringar som behövs. Du kan behöva ta fler pauser i badrummet, eller kanske vill du komma tillbaka deltid när du fortsätter att anpassa dig till din stomipåse. Låt dina behov vara kända så att övergången tillbaka till jobbet eller skolan är så stressfri som möjligt.
  • Om du arbetar manuellt arbeta, prata med din läkare eller stomisjuksköterska om specialprodukter som kan ge dig extra buksupport så att du känner dig tryggare medan du arbetar.
 4. 4
  Njut av sexuell intimitet när du känner dig känslomässigt redo. En stomi stör inte sexuell funktion, men om du skadades eller krävde stomi efter operationen är det möjligt att de autonoma nerverna som styr sexuell funktion kan ha skadats. När din läkare har rensat dig kan du säkert engagera dig i sexuell intimitet igen, men känslomässigt kan det kännas lite annorlunda. Var tålmodig med dig själv och kommunicera med din partner om hur du mår.
  • Beroende på positionen för din stomipåse kanske du vill prova några olika positioner så att du är bekvämare under sex.
  • Om du är självmedveten om din väska, finns det speciella typer av underkläder och underkläder för både män och kvinnor som kan hjälpa till att dölja väskan utan att hämma dina rörelser.
  • Om du är i ett nytt förhållande kan det vara skrämmande att veta när du ska berätta för den andra personen om din väska. Om den andra personen verkligen bryr sig om dig är det troligt att de inte kommer att bry sig alls! De kan ha några frågor, men sex och intimitet med en stomipåse är något som många tycker om.
  Intimitet med en stomipåse är något som många tycker om
  De kan ha några frågor, men sex och intimitet med en stomipåse är något som många tycker om.
 5. 5
  Träna och njut av fysiska aktiviteter för att öka dina endorfiner. Förutom kontaktsporter finns det inte många aktiviteter du behöver undvika med din stomipåse. Promenader, jogging, lagsport, ridning, golf, simning, bowling, cykling - dessa och andra är fantastiska aktiviteter som du säkert kan njuta av!
  • Beroende på aktiviteten kan det finnas produkter eller försiktighetsåtgärder att ta, så var noga med att fråga din läkare innan du börjar något nytt.
 6. 6
  Använd ett speciellt bälte för att hålla stomipåsen på plats medan du tränar. Du kan hitta dessa band eller bälten i de flesta medicintekniska butiker eller online. De kan förhindra att din väska rör sig runt och irriterar din stomi, och de får dig också att känna dig mer självsäker medan du tränar.
  • Kom ihåg att dricka extra vatten medan du tränar, eftersom det ökar chansen att du kan bli uttorkad.

Metod 2 av 3: äta och hålla dig hydratiserad

 1. 1
  Få tillstånd från din läkare för att fortsätta äta dina favoriträtter. Din läkare eller stomisjuksköterska gav dig troligen en lista över livsmedel som du bör undvika efter din operation. När din kropp har återhämtat sig kanske du kan lägga till mycket av dessa livsmedel tillbaka till din kost. Se bara till att checka in med din läkare först och lyssna alltid på deras vägledning.
  • Tänk på att du kanske vill ta det långsamt när det gäller att återinföra vissa livsmedel i kroppen. Du kommer att vilja se hur de får dig att känna och hur de påverkar matsmältningssystemet.
 2. 2
  Testa gasframkallande livsmedel hemma för att se hur de påverkar din kropp. En stor oro som människor ofta har med sina stomipåsar är hur man hanterar gas eller udda dofter medan de är ute offentligt. Vissa livsmedel ökar chansen att du kommer att få gas, så om det här är ditt bekymmer, försök först äta dem i ditt eget hem innan du gör det offentligt.
  • Några av de vanligaste livsmedlen som kan orsaka gas med din stomi är sparris, bönor, öl, broccoli, brysselkål, kolsyrade drycker och ärtor.
  • Livsmedel som kan öka lukten i din stomipåse är alkohol, sparris, broccoli, ägg, fisk, vitlök och ärtor.
  • Kom ihåg att alla, stomipåse eller inte, upplever gas. Det är naturligt! Så om det händer när du är ute, lita på att det är normalt och inget att vara generad över.

  Varning: Lyssna alltid på din läkares råd och instruktioner. Varje person är olika, liksom varje operation och stomi. Det kan finnas saker som kommer att irritera ditt system mer än någon annans, och din läkare eller stomisjuksköterska är den bästa resursen för den informationen.

 3. 3
  Lägg till några saker i din diet för att minska risken för lukt i stomin. Kärnmjölk, tranbärsjuice, persilja, kefir och yoghurt har visat sig hjälpa till att neutralisera lukt som kan komma från din stomipåse. Prova att dricka tranbärsjuice på morgonen och ta lite yoghurt till lunch.
  • Persilja piller kan köpas över disk. De är bra för att minska gas och matsmältningsbesvär, plus att de hjälper till att hålla lukten i schack. Fråga alltid din läkare innan du lägger till ett nytt vitamin eller kompletterar din diet.
 4. 4
  Drick vatten hela dagen för att hålla dig hydratiserad. Korrekt hydrering med en stomipåse är verkligen viktigt. Det hjälper matsmältningssystemet att fungera bättre och kommer att hålla saker och ting i rörelse i kroppen så att du inte får blockering. Även om det inte finns rätt mängd vatten för alla att dricka, måste du dricka mer vatten än du gjorde innan du fick stomin. Till exempel, om du drack 64 fl oz (1900 ml) vatten per dag före stomin, öka ditt dagliga intag till cirka 80 fl oz (2400 ml) per dag.
  • För att börja din lediga dag, drick ett glas vatten först på morgonen efter att du vaknat.
  • Håll en vattenflaska med dig hela tiden så att du aldrig är utan vatten när du vill eller behöver det.
  Yoghurt har visat sig hjälpa till att neutralisera lukt som kan komma från din stomipåse
  Kärnmjölk, tranbärsjuice, persilja, kefir och yoghurt har visat sig hjälpa till att neutralisera lukt som kan komma från din stomipåse.
 5. 5
  Var uppmärksam på tecken på uttorkning för att undvika komplikationer. Kokosvatten, lågmjölk och rehydratiseringsdrycker är säkra att dricka för att hjälpa din kropp att återhydrera. Men om uttorkning varar mer än 1 dag, kontakta din läkare omedelbart.
  • Överdriven törst, mörk urinfärg, minskad effekt, slöhet, illamående, mörka ringar runt ögonen, lågt blodtryck, yrsel och kramper är alla tecken att se upp för.

Metod 3 av 3: dölja din stomipåse

 1. 1
  Titta på ett påsersystem i ett stycke för enkelhet. Ett stomisystem i ett stycke fästs direkt på huden runt stomin. När du behöver ändra det tar du bort hela saken. Att bara ha en bit att hantera kan förenkla processen, men du måste fästa nya påsar upprepade gånger över stomin när du byter dem. Detta kan också vara ett bra alternativ om din stomi ligger i ett område i buken med djupa veck.
 2. 2
  Välj ett 2-delat system för att underlätta bytet av väska. Om du inte vill applicera en ny stomipåse på din hud varje gång du behöver byta ut det, kan ett tvådelat system vara det bästa valet för dig. Det handlar om en bit som fäster vid huden runt stomin och en påse som knäpps fast på den första delen. När du behöver tömma påsen kan du ta bort påsen och sedan fästa den på plats igen.
 3. 3
  Töm din stomipåse ofta så att den inte bular ut under kläderna. En bra tumregel är att tömma väskan när den är 0,33 full. Var noga med att tvätta händerna före och efter hantering av väskan.
  • Detta kan kräva att du reser oftare på toaletten än vad du normalt skulle göra, men det blir en vana innan för mycket tid går.
 4. 4
  Använd påsdeodoranter eller sprayer för att dölja lukt från påsen. Det här är specialprodukter du kan köpa från en medicinsk butik, apotek eller online. Om du är orolig kan lukten från din väska märkas av andra, det kan vara ett bra sätt för dig att lindra dig.
  • Dessa produkter är väldigt enkla att använda - du lägger bara till några droppar när du byter eller tömmer väskan!
 5. 5
  Fråga din läkare om att byta till ett mindre skrymmande system i ett stycke. Detta kan vara ett alternativ för dig beroende på vilken typ av stomi du har. Tvådelade system tenderar att vara lite skrymmande, medan system i ett stycke tenderar att bli plattare. Det fantastiska är att det finns många olika typer av väskor tillgängliga, så chansen är att du kan hitta en som fungerar bra för dig.
  • Nackdelen med ett system i ett stycke är att du måste byta fläns varje gång du byter påsen, och detta kan orsaka hudirritation.
  Mönster är båda smarta alternativ som döljer din stomipåse bättre än ljusa eller icke-mönstrade alternativ
  Mörkare färger och mönster är båda smarta alternativ som döljer din stomipåse bättre än ljusa eller icke-mönstrade alternativ.
 6. 6
  Experimentera med olika klädstilar för att hitta det som känns bäst. En högre eller nedre midjeband kan vara bekvämare, beroende på var din stomi sitter. Eller ett mjukare tyg, som bomull eller linne, kan vara bekvämare än polyester eller nylon. Var tålmodig när du testar dina gamla kläder och handlar efter nya.
  • Åtsittande kläder kanske inte är det mest bekväma alternativet i början medan du fortfarande vänjer dig vid stomipåsen, men det betyder inte att du aldrig kommer att kunna bära dem. Det kan bara ta en stund innan du vänjer dig vid väskans känsla när du bär dem.
 7. 7
  Bär mönster för att göra konturen av stomipåsen mindre märkbar. Mörkare färger och mönster är båda smarta alternativ som döljer din stomipåse bättre än ljusa eller icke-mönstrade alternativ. Om din stomi är över din navel, välj mönstrade skjortor. Om det är under din navel kan mönstrade bottnar vara det bästa valet.
  • Kom ihåg att du inte behöver dölja din stomipåse - det är inget att skämmas för! Men om du föredrar att hålla det privat är det helt okej och ditt val att göra. Gör vad som helst som gör att du känner dig mest säker.

Tips

 • Beroende på din situation kan du dra nytta av att bevattna din stomi. Tala med din läkare för att se om detta är ett alternativ för dig.
 • Kom ihåg att du inte är ensam om att anpassa dig till denna förändring i ditt liv. Hitta en supportgrupp där du kan uttrycka din rädsla, oro och berättelser.

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur avgör man om fettsugning passar dig?
 2. Hur fixar man en krokig näsa?
 3. Hur får man plastikkirurgi?
 4. Hur läker man efter plastikkirurgi?
 5. Hur väljer man en kosmetisk kirurg?
 6. Hur komplimangar någon som har genomgått plastikkirurgi?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail