Hur man behandlar pyogent granulom?

För att behandla pyogent granulom, prata med din läkare så att de kan ordinera ett aktuellt läkemedel som hjälper till att rensa din hud. Alternativt kan din läkare rekommendera operation för att avlägsna granulom. Du kan också fråga om kryoterapi, där granulom är fryst, eller laseroperation, där en läkare använder lasrar för att krympa granulom. Om granulom är litet kan din läkare rekommendera att låta det läka på egen hand. Hur som helst, undvik att plocka på granulom eftersom det kan få bakterierna att spridas. För tips från vår medicinska medförfattare, som att ta hand om din hud efter att ha genomgått operation för att ta bort pyogent granulom, läs vidare.

För att behandla pyogent granulom
För att behandla pyogent granulom, prata med din läkare så att de kan ordinera ett aktuellt läkemedel som hjälper till att rensa din hud.

Pyogent granulom, även känt som lobulär kapillär hemangiom, är ett vanligt hudsjukdom för individer i alla åldrar, men det är vanligast hos barn och unga vuxna. Den växer snabbt och kännetecknas av små röda klumpar som kan sippra ut och se ut som rå hamburgarkött. De vanligaste platserna för pyogena granulom är huvud, nacke, övre stammen, händer och fötter. De flesta tillväxter är godartade och finns ofta på platsen för en nyligen skada. Du kan behandla pyogent granulom genom att ta bort det kirurgiskt eller applicera mediciner på lesionen, eftersom det sällan läker av sig själv.

Metod 1 av 3: applicera aktuella läkemedel på pyogent granulom

 1. 1
  Skaffa ett recept från din läkare. I vissa fall kan din läkare föreslå att du lämnar ett mindre pyogent granulom för att läka på egen hand. Du kan också få ett recept på ett aktuellt läkemedel för att applicera på granulom. De två aktuella läkemedlen som du kan få recept på är:
  • Timolol, en gel som ofta används på barn och för granulom
  • Imiquimod, som stimulerar immunsystemet att frigöra cytokiner
  • Silvernitrat, som din läkare kan tillämpa
 2. 2
  Tvätta det drabbade området. Rengör det område som du planerar att behandla för att ta bort bakterier på platsen eller på din omgivande hud. Tvätta försiktigt med en mild, oparfymerad tvål och varmt vatten. Det är vanligt att pyogent granulom blöder lätt och du ska inte vara rädd för detta; men om du behandlar någon annan, se till att du bär handskar för att skydda dig mot exponering för deras blod.
  • Överväg att använda en antiseptisk lösning för att rengöra området om du vill, även om tvål och vatten desinficerar lika bra.
  • Torka av huden runt granulom genom att klappa den. Detta kan förhindra överdriven blödning.
 3. 3
  Doppa den aktuella behandlingen på granulom. Om din läkare har ordinerat dig imiquimod eller timolol, applicera behandlingen försiktigt på det drabbade området. Upprepa så många gånger per dag som din läkare föreskriver.
  • Var noga med att använda så lite tryck som möjligt när du tappar medicinen på ditt granulom. Detta kan minimera blödningar som kan uppstå.
  • Följ instruktionerna för applicering av din läkare, som kommer att bestämma rätt dosering. Låt din läkare veta om du upplever några reaktioner på medicinen.
  Hur kan jag bevara ett pyogent granulom
  Hur kan jag bevara ett pyogent granulom och bevara det för en biopsi?
 4. 4
  Täck granulom med en icke-självhäftande gasbind. Eftersom hud som drabbas av granulom tenderar att blöda lätt är det viktigt att hålla den ren, torr och skyddad. Du kan göra detta genom att hålla det täckt med ett icke-självhäftande sterilt bandage tills blödningen slutar, vilket kan vara en till två dagar eller längre.
  • Håll bandaget på plats med medicinsk tejp. Applicera det på bandaget på ett hudområde som inte påverkas av granulom.
  • Fråga din läkare hur länge du ska hålla granulom täckt.
  • Byt ut ditt förband minst varannan dag eller när det är smutsigt. Det är viktigt att göra detta eftersom ett smutsigt bandage kan leda till en sekundär infektion.
 5. 5
  Undvik plockning vid granulom. Det kan vara frestande att välja en granulom eller skorpa som kan bildas över den. Du bör undvika att göra detta eftersom det kan sprida bakterier eller skada läkning av huden. Låt granulom att slutföra den aktuella behandlingen och kontakta din läkare om du märker några potentiella problem.
 6. 6
  Få en silvernitratbehandling. Din läkare kan välja att applicera ett silvernitrat på ditt granulom. Detta kommer att kauterisera eller bränna av ditt granulom kemiskt. Denna antiseptiska lösning kan hjälpa till med blödning och kan effektivt minska ditt pyogena granulom.
  • Se upp för allvarliga reaktioner på silvernitratbehandlingar såsom svarta sårskorpor och hud sår. Se din läkare så snart som möjligt för att förhindra infektion eller ytterligare skada.

Metod 2 av 3: söka kirurgisk behandling

 1. 1
  Ta bort och förhindra granulom med curettage. Kirurgisk avlägsnande är den vanligaste behandlingen för granulom, eftersom det finns en lägre återfall med kirurgi. Många läkare tar bort granulom med curettage och kauterization. Det handlar om att skrapa av granulom med ett verktyg som kallas curette och sedan kauterisera de omgivande blodkärlen för att minimera risken för återväxt. Det kan också hjälpa till att stoppa blödning. Efter proceduren bör du:
  • Håll såret torrt i 48 timmar
  • Byt klädsel dagligen
  • Applicera tryck genom att säkra ett bandage och tejp på platsen, vilket kan förhindra blödning
  • Se efter tecken på infektion inklusive svår rodnad, svullnad, svår smärta, feber och urladdning från såret
 2. 2
  Överväg kryoterapi. Din läkare kan också föreslå kryoterapi, särskilt för mindre lesioner. Denna behandling innefattar frysning av granulom med flytande kväve. Behandlingens låga temperatur kan minska celltillväxt och inflammation genom vasokonstriktion, vilket är minskningen av blodkärlen.
  • Observera ditt sår efter behandlingen och följ alla instruktioner från din läkare. Ett granulomsår orsakat av kryoterapi läker vanligtvis inom sju till 14 dagar. Smärta varar i allmänhet i tre dagar.
  Som att ta hand om din hud efter att ha genomgått operation för att ta bort pyogent granulom
  För tips från vår medicinska medförfattare, som att ta hand om din hud efter att ha genomgått operation för att ta bort pyogent granulom, läs vidare.
 3. 3
  Genomgå kirurgisk excision. Om du har stort eller återkommande granulom kan din läkare föreslå att du skär ut dem. Denna behandling har de högsta härdningshastigheterna. Denna procedur innebär att granulom och dess blodkärl tas bort för att minska risken för att det växer tillbaka. Din läkare kan också skicka ett litet prov till ett laboratorium för att undersöka eventuell malignitet.
  • Låt din läkare markera excisionsstället med en kirurgisk markör. Detta kommer inte att fläcka din hud. De bedövar sedan platsen för att minimera eventuella obehag. Efter detta kommer läkaren att ta bort granulom med en skalpell och / eller vass sax. Du kan känna en del brännande om läkaren använder kauteri för att stoppa blödningen, men detta kommer inte att skada dig. Om det behövs kan du få stygn på snittplatsen för snittet.
 4. 4
  Överväg laserkirurgi. Vissa läkare kan föreslå laserkirurgi för att avlägsna lesionen och bränna dess bas eller krympa mindre granulom. Överväg detta förfarande innan du får det, eftersom det inte nödvändigtvis är bättre att ta bort eller förhindra pyogena granulom som kirurgisk excision.
  • Tala med din läkare om fördelarna med laseroperationer jämfört med kirurgisk excision för ditt granulom. Ställ eventuella frågor om proceduren inklusive läkning, vård och återfall.

Metod 3 av 3: vård av operationsområdet

 1. 1
  Förband operationsområdet. Kirurgen eller läkaren kan låta dig täcka området där granulom avlägsnades. Detta hjälper till att skydda såret från infektion och kan absorbera blod- eller vätskeläckage.
  • Sätt på ett nytt skydd med lätt tryck om du får någon blödning. Kontakta din läkare om du har mycket blödning.
  • Bär bandaget i minst en dag efter att din läkare har tagit bort granulom. Håll såret så torrt som möjligt, vilket hjälper det att läka och håller bakterier borta från platsen. Undvik att duscha i minst en dag efter ingreppet, såvida inte din läkare rekommenderar att det är säkert.
 2. 2
  Byt bandagen regelbundet. Byt bandaget en dag efter ingreppet, eller tidigare vid behov. Bandaget håller platsen ren och torr. Det kan också minimera risken för infektion eller allvarlig ärrbildning.
  • Använd bandage som låter huden andas. Luftflöde kan främja läkning. Du kan få andningsförband i de flesta apotek och i många livsmedelsbutiker. Din läkare kan också förse dig med sårförband.
  • Byt bandaget tills du inte ser några öppna sår eller enligt din läkare. Du kan bara behöva hålla området bandagerat i en dag.
 3. 3
  Tvätta dina händer. Att tvätta händerna är viktigt när du rör på webbplatsen eller byter bandage. Detta minskar risken för infektion eller ärrbildning.
  • Tvätta med varmt vatten och en tvål efter eget val. Skumma dina händer i minst tjugo sekunder.
  Du kan behandla pyogent granulom genom att ta bort det kirurgiskt eller applicera mediciner på lesionen
  Du kan behandla pyogent granulom genom att ta bort det kirurgiskt eller applicera mediciner på lesionen, eftersom det sällan läker av sig själv.
 4. 4
  Rengör såret. Det är viktigt för att läka och förhindra infektion för att hålla operationsområdet rent. Tvätta området dagligen med ett milt rengöringsmedel eller tvål, som kan bli av med alla bakterier på huden.
  • Använd samma tvål och vatten för att rengöra platsen som du skulle ha på dina händer. Håll dig borta från doftande rengöringsmedel för att undvika irritation. Skölj platsen noggrant med varmt vatten.
  • Doppa på lite väteperoxid om din läkare instruerar dig eller om du ser någon rodnad som kan vara en infektion.
  • Klappa såret torrt innan du sätter på överdraget.
 5. 5
  Använd smärtstillande medel. Varje typ av kirurgisk avlägsnande kan orsaka mild smärta eller ömhet på borttagningsstället. Ta en receptfri smärtstillande medel för att lindra obehag och minska eventuell svullnad. Ibuprofen, naproxennatrium eller paracetamol kan minska eventuella obehag. Ibuprofen kan också minimera svullnad. Få ett recept på smärtstillande medel om du har svår smärta.

Tips

 • Pyogent granulom finns oftare hos kvinnor än hos män.

Frågor och svar

 • Hur snabbt ska granulom läka efter operation?
  Tiden det tar för ditt granulom att läka beror på hur stort det var och vilken typ av borttagning du har. Större granulom som kräver mer invasiva ingrepp tar längre tid att läka än ett mindre granulom som kräver topisk medicinering.
 • Under vilka omständigheter kommer en läkare att överväga att använda Timolol?
  Timolol är en betablockerare. Denna klass av läkemedel används ofta för att behandla högt blodtryck, snabb hjärtfrekvens och ibland hjärtsvikt (men bara i kombination med andra läkemedel). Timolol används också i topisk form för att behandla högt tryck i ögonen (okulär hypertoni eller glaukom).
 • Hur behandlas pyogena granulom på läppen?
  I vissa fall kan din läkare lämna ett granulom på läppen. Annars kan din läkare överväga ett mindre invasivt förfarande som curettage och kauterization.
 • Vad gör jag om mitt pyogena granulom kommer tillbaka efter operationen?
  Tyvärr är detta inte ovanligt. Om det pyogena granulom kommer tillbaka kan du behöva en ny operation. Tala med din läkare om du har några problem med att pyogent granulom återkommer.
 • Hur hanterar jag pyogent granulom på mina läppar?
  För känsliga områden som läpparna kommer medicinsk hantering att prövas före operationen.
Obesvarade frågor
 • Varför luktar mitt granulom?
 • Granulom på mitt finger mörknade och föll av. Jag hade haft det flera veckor. Kommer det sannolikt att komma tillbaka? Ska jag fortfarande söka behandling, eller bara om jag återvänder?
 • Hur kan jag bevara ett pyogent granulom och bevara det för en biopsi?
 • Min läkare säger att han tror att jag har ett granulom i ögonlocket. Vad är det bästa sättet att behandla det ordentligt och effektivt?
 • Hjälper det till att minska isen på granulom alls?

Kommentarer (1)

 • uandersson
  Hur du håller webbplatsen ren och torr är till hjälp.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur applicerar man mikroporband?
 2. Hur bli av med munblåsor?
 3. Hur man behandlar råa blåsor i handflatan?
 4. Hur tar man bort en äggstockscysta?
 5. Hur kliar du på ryggen?
 6. Hur bli av med mullvad i ansiktet?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail