Hur täcker man en sårskorpa i ansiktet?

Medan en sårskorpa i ansiktet kan tyckas omöjligt att täcka över, kan du dölja det från resten av världen med lite smink. Innan du börjar sminka tvättar du händerna och tappar en liten mängd fuktkräm på sårskorpan. Detta kommer att mjuka skorpan så att den inte ser fjällande ut senare. När fuktkrämen har satt i några minuter, torka av den med en bomullspinne och täck sedan över skorpan med en foundation som matchar din hudton. När du har täckt sårskorpan med foundation applicerar du en tjock concealer. Blanda sedan smink försiktigt med en liten svamp och blanda runt kanterna så att det verkar naturligt. För att hålla din makeup på plats, dammar du området med en liten mängd genomskinligt härdningspulver. Läs mer om du vill ha mer hjälp med vår medförfattare, som hur du minskar din skabs inflammation.

Medan en sårskorpa i ansiktet kan tyckas omöjligt att täcka över
Medan en sårskorpa i ansiktet kan tyckas omöjligt att täcka över, kan du dölja det från resten av världen med lite smink.

Oavsett hur mycket du tror att en sårskorpa skadar ditt utseende, kan det täckas med smink. Först fukta sårskorpan så att den ser så normal ut som möjligt. När det har lagt sig, sprid lite foundation och concealer över området så att sårskorpan försvinner. Var dock försiktig, eftersom en öm plats är svårare att täcka än en vanlig sårskorpa. Med lite behandling kommer ingen ens att märka att du gömmer en sårskorpa.

Del 1 av 2: täcker en sårskorpa med smink

 1. 1
  Tvätta händerna innan du rör vid sårskorpan. Smutsiga händer betyder bakterier som kan orsaka infektion. Tvätta händerna med tvål och vatten först. Därefter tvätta dem igen för att förhindra spridning av bakterier i din smink.
 2. 2
  Tappa en liten mängd fuktkräm på sårskorpan. Bryt ut din vanliga hudfuktighetskräm och använd fingret för att torka lite över sårskorpan. Låt den sitta på sårskorpan i några minuter när du gör resten av din smink redo att användas. Att göra detta först mjukar skorpan så att den inte ser torr och fjällig ut senare.
 3. 3
  Torka av överflödig fuktighetskräm med en bomullstuss. Ta bort återstående fuktighetskräm när du är redo att täcka över sårskorpan. En bomullstuss är tillräckligt mjuk för att den inte kommer att störa sårskorpan. Tappa det på området tills det känns rent. Många fuktighetsgivare innehåller olja som kan förstöra smink, så det är viktigt att se till att skorpan är torr.
  Hur blir jag av med en skabb under näsan utan smink
  Hur blir jag av med en skabb under näsan utan smink?
 4. 4
  Täck sårskorpan med foundation. En bra grund är en som matchar din hudton. Ladda upp en liten mängd av fundamentet på fingret och tappa det på sårskorpan. Var försiktig, eftersom skador på sårskorpan ger dig ett ont utseende som är svårare att täcka.
  EXPERTTIPS

  Undvik att göra detta om du vill att sårskorpan läker snabbt. Daniel Vann, en licensierad estetiker, säger: "Att sätta smink över en sårskorpa är riskabelt, och oavsett hur mycket smink du sätter på kommer det fortfarande att vara synligt. Skönhetsmakeup gör bättre med färg och färgning, inte konsistens. Scabs behöver läka., och ingredienserna i smink kan hämma läkningsprocessen eller förvärra området mer. Du bör undvika att sätta smink på sårskorpor såvida du inte går till en viktig händelse, vid vilken tidpunkt du bör se en professionell.

 5. 5
  Fyll på sårskorpan med en tjock concealer. En tunnare concealer håller inte din smink på plats, så välj en tjock och krämig. Sätt igen en liten mängd på fingret och tappa det ovanpå fundamentet. Om concealern är färgen på din hudton, bör den göra ett bra jobb med att dölja sårskorpan.
  • För stora skorper kan du prova två nyanser av concealer. Applicera först en vit concealer. När det torkar täcker du det med din vanliga concealer.
 6. 6
  Blanda din smink med en liten svamp eller borste. Fundament- och concealerborstar är i allmänhet för stora för sårskorpor. Välj istället en liten sminksvamp, läppborste eller eyelinerborste. Doppa den runt kanterna på sårskorpan för att blanda sminken tills den ser naturlig ut.
 7. 7
  Damma skorpan med genomskinligt härdningspulver. Doppa en liten borste eller ett finger i pulvret och tappa det över sårskorpan. Applicera endast ett tunt lager så att det inte kakas. När du är klar kommer det genomskinliga pulvret inte att vara synligt, men det kommer att hålla din makeup på plats hela dagen.
Om sårskorpan är på en plats där du kan täcka den med håret
Om sårskorpan är på en plats där du kan täcka den med håret, borsta håret över det.

Del 2 av 2: minskning av ett upphöjt eller inflammerat område

 1. 1
  Sluta plocka på sårskorpan. Scabbing är en hälsosam återhämtningsmekanism för huden, så låt den vara i fred! Plockning gör situationen värre. Istället för en sårskorpa kommer du att få en otäck röd öm eller en infektion. Dessa är svårare att underkasta sig med smink, så låt inte situationen komma så långt.
 2. 2
  Applicera en hydrokortisonkräm för att minska klåda. För att förhindra plockning, plocka upp ett rör klädskyddsmedel från ett apotek eller liknande. Gnid försiktigt lite av grädden ovanpå det skadade området. Det kommer att förhindra den galna lusten att klia, så du känner dig inte frestad att störa sårskorpan och sminken som täcker den.
 3. 3
  Minska svullnaden med is. Vik in en isbit i en fuktig ansiktsduk eller ispack och håll den i området tills svullnaden avtar. Håll isen på plats i tio minuter. För att minska svullnaden helt, gör detta tre gånger i timmen.
  • Se till att du desinficerar trasan eller ispaketet så att de inte infekterar öppna sår.
  Eftersom skador på sårskorpan ger dig ett ont utseende som är svårare att täcka
  Var försiktig, eftersom skador på sårskorpan ger dig ett ont utseende som är svårare att täcka.
 4. 4
  Behandla ett öppet öm med ett aktuellt antibiotikum. För svullnad som vägrar att försvinna, använd ett antibiotikum som Neosporin. Tvätta först ansiktet och applicera sedan en liten mängd antibiotikum på din ömma plats. Det tar minst en dag, men det kommer att döda bakterierna och göra det lättare att täcka över skorsten.
 5. 5
  Applicera ögondroppar för att minska rodnad. Nu när svullnaden är borta minskar du rodnaden så att du kan täcka fläcken med din vanliga foundation. Kontrollera förpackningen på ögondropparna för att se till att de är utformade för att behandla ögonrödhet. De kommer också att fungera på inflammerad hud, så lägg till en droppe i en bomullspinne och håll den över området. Efter en minut ska det se mycket bättre ut och kan lätt täckas med smink.

Tips

 • Minska alltid ett rött eller svullet område så mycket som möjligt innan du sminkar. Det gör skrubben mycket mindre märkbar.
 • Försök att matcha sminken till din hudton så att sårskorpan smälter in.

Varningar

 • Poppande akne orsakar rörigt skur och bör undvikas. Minska istället svullnaden först och täck sedan över området med smink.

Saker du behöver

Täcker en sårskorpa

 • Fuktighetskräm
 • fundament
 • Krämig concealer
 • Genomskinligt pulver
 • Bomullsboll
 • Liten sminksvamp eller borste

Minska rodnad eller inflammation

 • Hydrokortison grädde
 • Is
 • Ispaket eller tyg
 • Aktuellt antibiotikum
 • Ögondroppar

Frågor och svar

 • Jag har en finn under näsan. Jag är en 8-årig tjej. Jag kan be min mamma att sätta smink på min skabb och göra processen, men hon säger att det inte kommer att läka med smink som täcker min skabb. Vad ska jag göra?
  Det kommer att läka med smink, men mycket långsammare. Det är mer tillrådligt att låta det "lufta ut". Det är 100% okej att ha en finne, speciellt under näsan, eftersom inte många uppmärksammar det området mycket.
 • Jag kan inte sluta välja den, den är så dålig men jag kan inte sluta. Det hjälper till med min stress, vad gör jag?
  Täck över sårskorpan med något så att du inte förvärrar den. När du väljer det kommer bakterier in i sårskorpan och kan orsaka infektion. Överväg också att träffa en rådgivare eller terapeut eftersom det kan finnas ett bakomliggande problem som ångest, stress eller ett tillstånd som gör att du ständigt vill välja din hud.
 • Finns det ett sätt att dölja scabs utan foundation och concealer?
  Välj inte dem. Ingen kommer att märka om du inte påpekar det. Om sårskorpan är på en plats där du kan täcka den med håret, borsta håret över det.
 • Jag har dermatillomani och tenderar att välja mina skorper och ärr. Jag har också massor av fräknar överallt (vilket gör grunden hård) och mina skorper är ofta för grova / djupa för att dölja. Några förslag?
  Försök att bära tunna handskar runt huset, eller håll naglarna korta för att göra det svårare att plocka.
 • Hur blir jag av med en skabb under näsan utan smink?
  Det beror på hur länge skorsten har hållit. Om det har gått mer än en månad eller så, försök att besöka en hudläkare för att ta reda på lite om din hud. De kommer att berätta vilken typ av hud du har och vilka produkter du ska använda för den. En produkt som kan hjälpa dig är tea tree olja. Men se till att du inte använder för mycket eftersom det kan irritera huden. Jag gör ibland även denna pasta med bakpulver och vatten. Jag blandar dem i grunden och det stoppar rodnad och gör att det torkar så att det läker snabbare. Men du bör gå och se en hudläkare.
 • Är det okej att använda ögondroppar om det är ett öppet sår?
  Om det öppna såret är i ögat kanske du inte vill använda ögondroppar om inte din läkare har rekommenderat det. Se till att du går till läkare.
 • Hur blir jag av med munsår?
  Det finns bra råd i läka munsår.

Kommentarer (2)

 • eking
  Min läkare diagnostiserade flera skador i ansiktet som precancerösa. Hon sprutade en frysande lotion på dem för att stoppa tillväxten. Jag har skorper som läker bra, men jag börjar också ett helt nytt jobb på måndag. Jag vill inte "skrämma" människor på min nya arbetsplats. Den här guiden var underbar för att lindra mig. Jag var rädd att försöka täcka sårskorporna. Nu vet jag hur man gör det säkert. Tack!
 • schmelermatilda
  Jag försökte detta och det fungerade. Tack, guide!
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur minimerar man celluliter naturligt?
 2. Hur bli av med löss med vaniljsåspasta?
 3. Hur kontrollerar jag om det finns löss och nät?
 4. Hur kontrollerar jag ett barns hår för löss?
 5. Hur får man löss av kläder?
 6. Hur tar jag bort lössägg?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail