Hur väljer jag öronproppar?

Testa olika märken av öronproppar
Testa olika märken av öronproppar och välj de som passar din önskade komfortnivå.

Om du ständigt befinner dig i en hög miljö eller simmar ofta, bör du överväga att få ett par öronproppar för att skydda dina öron. Att utsättas för bullriga miljöer eller ha vatten i öronen kan leda till öronskador, vilket kan ha en bestående effekt på din hörsel. När du letar efter öronproppar finns det en mängd olika stilar och märken som är avsedda för olika användningsområden. Genom att begränsa dina alternativ och fatta bra köpbeslut kan du välja de bästa öronpropparna för din situation.

Metod 1 av 3: begränsa dina alternativ

 1. 1
  Bestäm om du behöver skydd mot vatten eller ljud. Medan vissa öronproppar blockerar ljud, kommer andra att skydda din hörselgång från vatten. De flesta öronproppar har inte ett duelländamål, så du bör välja vilken typ av öronpropp som passar din specifika situation. Om du befinner dig i en högljudd miljö kan det förhindra hörselnedsättning och andra öronskador om du skyddar öronen från alltför högt ljud. Å andra sidan kan vatten i örat leda till öroninfektioner, simmare och örat för surfare, vilket alla är tillstånd som kan skada öronen över tid och hota din hälsa. Bestäm vilken typ av öronproppar du behöver och börja söka efter pluggar designade speciellt för dina behov.
  • Om du simmar eller dyker bör du få öronproppar för att skydda dig mot öronskador orsakade av vatten.
  • Om du är jägare, behöver hjälp med att sova, är inom livemusikindustrin eller arbetskonstruktion kan du behöva brusreducerande öronproppar.
 2. 2
  Tänk på din budget. Ta reda på hur mycket pengar du måste spendera och hur mycket pengar du är villig att spendera på öronproppar. Billiga öronproppar för engångsbruk kan ofta bli så låga som ett par cent per par, medan dyrare, anpassade öronproppar kan kosta mer än 110€., kan spara pengar över tiden. Ta reda på din prisklass och begränsa ditt beslut.
  • Olika märken av öronproppar har olika priser.
 3. 3
  Bestäm hur många öronproppar du behöver. Öronproppar kan komma i par eller kan komma i lådor med hundratals par i sig. Ta reda på hur många öronproppar du behöver baserat på din situation. Om du köper öronproppar för en klass eller grupp människor kan du överväga att få billigare öronproppar. Om de är för personligt bruk kan du överväga att spendera lite mer på ett trevligt par öronproppar.
  Om du köper öronproppar för en klass eller grupp människor kan du överväga att få billigare öronproppar
  Om du köper öronproppar för en klass eller grupp människor kan du överväga att få billigare öronproppar.
 4. 4
  Testa olika öronproppar för att se vilka du gillar bäst. Börja med att köpa små, billiga mängder av olika typer av öronproppar. Efterlikna den aktivitet du kommer att göra när du bär öronpropparna. Observera din komfortnivå och hur säkra öronpropparna sitter i örat. Prata, gäspa och flytta käken för att testa hur bra pluggarna sitter kvar. Om du kan hitta en plats som låter dig testa pluggarna, dra fördel. När du har hittat pluggar som sitter kvar och känns bekväm kan du se hur bra de fungerar när du gör aktiviteter.
  • Om du inte kan testa öronpropparna kan du läsa kundrecensioner för att få en känsla för öronpropparnas kvalitet och passform.

Metod 2 av 3: välja simning av öronproppar

 1. 1
  Bestäm vilken typ av öronpropp du behöver. Det finns tre huvudtyper av simproppar och inkluderar anpassade simproppar, formbara simproppar och konproppar. Anpassade pluggar tillverkas genom att gå till en öronläkare och ta en form av örat. Formbara öronproppar är det näst bästa alternativet och är gjorda av ett silikon- eller vaxmaterial och kan formas till örat. Konpluggar är billiga men passar inte allas öron.
  • Skaffa formbara öronproppar för barn som växer upp, eftersom öronen kommer att växa och måste monteras om för pluggar.
  • Det formbara örat kostar vanligtvis ungefär 7,50€ för ett paket om två.
  • Ett populärt märke för öronproppar är Mack's Pillow Soft.
  • Ett populärt märke av konpluggar är Speedo Ergo öronproppar.
 2. 2
  Investera i anpassade öronproppar om du spenderar mycket tid i vattnet. Om du simmar ofta, är professionell simmare eller ofta befinner dig i grovt vatten kanske du vill investera i anpassade öronproppar. Anpassade öronproppar skapar en lufttät tätning som förhindrar att vatten kommer in i din kanal och passar perfekt eftersom det är en form av ditt öra.
  • Anpassade öronproppar kostar mer än engångsöronproppar.
  • Den genomsnittliga kostnaden för anpassade öronproppar kommer att ligga någonstans runt 110€
 3. 3
  Välj formbara öronproppar om du inte är i vattnet ofta. Om du försöker spara pengar kan formbara öronproppar användas för engångsbruk. Dessa öronproppar fungerar som ett slags kitt och förhindrar att vatten kommer in i din hörselgång. Dessa öronproppar är perfekta för dem som går sparsamt i vattnet. Formbara silikonöronproppar kan tappa sug och falla ut lätt, så gå bara med dessa om du är i lugnt vatten eller grunt vatten.
  • Återanvändning av formbara öronproppar kan vara ohygienisk eftersom du inte kan rengöra dem.
  Fatta bra köpbeslut kan du välja de bästa öronpropparna för din situation
  Genom att begränsa dina alternativ och fatta bra köpbeslut kan du välja de bästa öronpropparna för din situation.
 4. 4
  Överväg att få ett badörsband för extra skydd. Ett badörsband kan skapa ytterligare ett skydd för dina öron. Dessa band går runt ditt huvud och passar över dina öron och öronproppar och förhindrar att vatten kommer in i hörselgången. Dessa är särskilt användbara för mindre barn, som ofta rör eller justerar öronpropparna.

Metod 3 av 3: välja ljudreducerande öronproppar

 1. 1
  Tänk på brusreduceringsgraden eller NRR. Brusreduceringen är antalet decibel som dina öronproppar blockerar. Att utsättas för en miljö med över 90 decibel ljud kan vara farligt för dina öron och skada din hörsel. Ta en titt på decibelbetyget på produktens förpacknings- eller informationssida online. För att avgöra om du kan blockera tillräckligt med ljud, ta NRR-betyg, subtrahera numret med 7 och dela med två. Ta sedan detta nummer och dra det från det troliga decibelbetyget i den miljö du befinner dig i.
  • Till exempel skulle 33dB-öronproppar vid en rockkonsert med 100 decibel minska din decibel med (33-7) / 2 = 13, vilket skulle minska din exponering för buller till cirka 87 dB.
  • En rockkonsert kan utsätta dig för 150 decibel, och en jackhammer kan utsätta dig för cirka 130 decibel.
  • Saker som gräsklipparen, tunnelbanan och byggsågar kan nå 100 dB.
 2. 2
  Välj engångsproppar för engångsbruk. Engångsöronproppar är den mest prisvärda typen av öronproppar. Dessa öronproppar är ofta gjorda av skum och är en bra snabb lösning för situationer där du befinner dig omgiven av högt ljud. Om det finns ett evenemang som du behöver delta i, eller om ditt jobb kräver att du ibland befinner dig i bullriga miljöer, bör du överväga engångsproppar.
  • En låda med 200 par engångsöronproppar kostar cirka 22€
 3. 3
  Använd öronproppar som kan återanvändas om du har råd. Återanvändbara öronproppar är lite dyrare än engångsproppar och sitter inuti örat. Om du har problem med att hålla engångsproppar i örat eller vill ha en snävare passform kan återanvändbara öronproppar vara det bästa alternativet.
  • Om du inte är i bullriga miljöer hela året men deltar i livekonserter eller andra högljuka miljöer ibland, kan du överväga att investera lite extra för att få denna prisvärda öronpropp.
  • Kostnaden för återanvändbara öronproppar ligger mellan 75€-150€ för en låda på 200.
  Om du har problem med att hålla öronproppar av engångstyp i örat eller vill ha en snävare passform
  Om du har problem med att hålla öronproppar av engångstyp i örat eller vill ha en snävare passform kan återanvändbara öronproppar vara det bästa alternativet.
 4. 4
  Använd anpassade öronproppar om du spenderar tid i bullriga miljöer. Om du vet att du måste vara i en bullrig miljö regelbundet kan anpassade öronproppar vara din bästa insats, eftersom de kan avbryta allt ljud som du kanske hör. Dessa öronproppar kräver att du tar en form av örat och öronkanalen så att de kan passa tätt i öronen.
  • Specialgjutna öronproppar kostar cirka 110€
 5. 5
  Jämför olika märken av öronproppar. Olika märken av öronproppar kostar olika mängder och blir mer och mindre effektiva. Läs kundrecensioner online om de möjliga märkena av öronproppar som du vill köpa. Eliminera varumärken som får överväldigande negativa recensioner eller som inte avbryter tillräckligt med ljud.
  • Populära brusreducerande öronproppsmärken inkluderar DUBS akustiska filter, ETY-pluggar och Macks Acoustic Foam Earplugs.
 6. 6
  Ta hänsyn till komfortnivån. Öronpropparnas komfortnivå måste vara olika beroende på vad du använder dem till. Till exempel, om du använder dem för att blockera ljud medan du sover, är det viktigt att de är bekväma och stannar i dina öron även när du kastar och vänder. Andra gånger spelar det ingen roll så mycket eftersom du bara har dina öronproppar tillfälligt. Testa olika märken av öronproppar och välj de som matchar din önskade komfortnivå.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur slutar man få svindel?
 2. Hur botar du yrsel hemma?
 3. Hur lindrar du yrsel?
 4. Hur jämför jag priserna för hörapparater?
 5. Hur kan man förhindra öroninfektioner hos spädbarn?
 6. Hur bli av med öronvärk?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail