Hur vet jag om dina tandfyllningar behöver bytas ut?

Om dina tänder gör ont eller är särskilt känsliga för temperatur, godis eller tryck kan du behöva byta ut några av dina tandfyllningar. Använd en spegel för att kontrollera tänderna för hål eller mörka fläckar. Du kanske också vill tandtråd och kontrollera tandtråd för tårar eller matpartiklar, vilket kan indikera sprickor i tänderna. Känn dessutom ytan på dina tänder för grovhet och notera om det finns några tänder som aldrig känns släta, inte ens efter borstning och tandtråd. Om du märker något av dessa symtom, boka ett möte med din tandläkare, som kommer att göra en grundlig undersökning och röntgen för att avgöra vilka fyllningar som behöver bytas ut. För mer råd från vår medförfattare till Dental, som att bestämma vilket ersättningsalternativ som är bäst för dig, läs vidare!

Du kan veta om dina tandfyllningar behöver ersättas genom att leta efter tecken
Du kan veta om dina tandfyllningar behöver ersättas genom att leta efter tecken och symtom hemma och få lämplig tandvård.

Tandläkare använder fyllningar för att ersätta tandstrukturen som går förlorad till förfall. Fyllningar skyddar dina tänder och den omgivande munstrukturen i upp till 15 år, men de måste bytas ut om de går sönder, marginalerna inte är förseglade eller om det återkommer sönderfall under fyllningen. Att inte ersätta tandfyllningar kan leda till flisad eller sprickad tand, infektion eller abscesser och kan skada tandens långvariga hälsa. Du kan veta om dina tandfyllningar behöver ersättas genom att leta efter tecken och symtom hemma och få lämplig tandvård.

Metod 1 av 3: känner av en dålig fyllning

 1. 1
  Se upp för tandkänslighet. Om du har fyllningar som behöver bytas kommer du troligen att känna det först. Att vara uppmärksam på de fysiska symtomen på gamla eller förfallna fyllningar kan meddela dig om det är dags att få din tandläkare att byta ut dem. Ett tecken på att dina fyllningar kan behöva bytas ut är om du har känslighet i tänderna för temperatur, godis eller tryck.
  • Var uppmärksam när du biter i kall, varm eller söt mat. Du kan känna tillfällig känslighet eller smärta efter att de har kommit i kontakt med din tand, vilket kan vara ett tecken på att en fyllning behöver bytas ut.
  • Var medveten om att din tand också kan vara känslig för beröring antingen med fingret, tandborsten eller annat tandverktyg.
  • Om du har känslighet, använd en fluortandkräm avsedd för känsliga tänder, som Sensodyne eller Pronamel.
 2. 2
  Lägg märke till tryck när du äter. I vissa fall kan du känna press när du biter på maten. Denna känsla kan pågå i några sekunder eller längre. Detta kan signalera en skadad fyllning eller skada din tandmassa.
  • Tugga långsamt om du upptäcker något tryck när du biter på maten. Detta kan hjälpa dig att lättare identifiera vilken fyllning som är potentiellt problematisk.
 3. 3
  Upptäck skarp eller dunkande smärta. Förutom tryck du kan känna i en tand kan det också finnas en skarp och dunkande smärta. Det kan komma när du äter eller dricker eller till och med när du inte gör någonting. Liksom tryck kan smärtan försvinna snabbt eller dröja kvar i några minuter. Att märka om du har någon skarp eller dunkande smärta i en specifik tand eller tänder kan hjälpa dig att räkna ut om en fyllning behöver bytas ut, särskilt om det händer med andra symtom.
  • Vinter och kall luft kan också göra din tand känsligare än vanligt, vilket indikerar behovet av en ny fyllning.
  Hur vet jag om mina tandfyllningar måste bytas ut
  Hur vet jag om mina tandfyllningar måste bytas ut?
 4. 4
  Bekräfta en konstant tandvärk. Vissa människor som har fyllningar som behöver bytas ut kan få tandvärk. Smärtan kan komma och gå eller vara konstant. Tandvärk orsakas ofta av inflammation i tandmassan, vilket kan hända som ett resultat av en fyllning som behöver bytas ut. Om din tandvärk varar längre än två dagar, kontakta din tandläkare för att förhindra en komplikation med din tandhälsa.
  • Om smärtan varar för länge kan massa utveckla en irreversibel pulpit, som så småningom leder till en nekros där inget pus är inblandat eller en abscess.

Metod 2 av 3: känna igen visuella indikatorer

 1. 1
  Observera hål eller mörka fläckar. Förutom eventuella fysiska förnimmelser du kan känna kan du kanske se tecken på att dina fyllningar behöver bytas ut. Ett tecken på att dina fyllningar kan behöva bytas ut är att se hål eller mörka fläckar. Du kanske märker dessa när du borstar eller tandtrådar varje dag. Att vara uppmärksam på dessa tecken kan säkerställa att du får snabb behandling och kan minimera risken för infektion i munhålan.
 2. 2
  Inspektera tandtråd för tårar och matpartiklar. Om du tandtrådar tänderna dagligen, titta på tandtråd mellan varje tand. Du kan märka tårar i tandtråd eller matbitar som den kan ha tagit bort. Dessa kan vara tecken på spruckna tänder och / eller en fyllning som behöver bytas ut.
  • Observera vilken tand som antingen strimlar tandtråden eller alltid verkar ha mat fast i den. Detta kan hjälpa din tandläkare att bättre identifiera vilken fyllning som behöver bytas ut, men i sådana fall är en röntgen nästan alltid ett måste.
 3. 3
  Känn tandytan för grovhet. De flesta älskar känslan av rena och släta tänder. Du kanske märker att du har en tand som aldrig känns slät även efter borstning och tandtråd. Detta kan vara ett tecken på att en fyllning måste bytas ut.
  • Håll ett öga på tanden och märk om något gör ojämnheten värre eller bättre. Låt din tandläkare veta om det inte blir mjukare.
 4. 4
  Leta efter en trasig, sprucken eller förlorad fyllning. I vissa fall kanske du kan se när en fyllning behöver bytas ut. Om du märker några fysiska symtom, kontrollera inuti munnen om du har några fyllningar som är synligt trasiga, spruckna eller saknas. Kontakta din tandläkare för en tid för att bekräfta att du behöver byta fyllning.
  • Tvätta händerna noga med varmt vatten och tvål innan du lägger dem i eller nära munnen. Detta kan minimera risken för att införa skadliga bakterier i munnen.
  Ett tecken på att dina fyllningar kan behöva bytas ut är om du har känslighet i tänderna för temperatur
  Ett tecken på att dina fyllningar kan behöva bytas ut är om du har känslighet i tänderna för temperatur, godis eller tryck.
 5. 5
  Identifiera flisade eller spruckna tänder. Även om du inte kan se en problematisk fyllning kan en flisad eller sprickad tand också indikera att du behöver byta ut en fyllning. Om du har fysiska symtom men inte kan se några spruckna, trasiga eller saknade fyllningar, kontrollera de omgivande tänderna. De kan ha flis eller frakturer som behöver din tandläkares uppmärksamhet.
  • Använd tungan för att identifiera vassa kanter eller saknade strukturer. Mat som fastnar dagligen är också ett tecken på att din gamla fyllning behöver bytas ut
  • Var medveten om att sprickor och chips kan vara så små att du inte kan upptäcka dem med ensam öga.
  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du letar efter flisade eller spruckna tänder. Detta kan förhindra en infektion.
 6. 6
  Bestäm vilken typ av tandfyllning du har. Det finns olika typer av tandfyllningsmaterial. Var och en har olika livslängd. Att veta vilken typ av fyllning du kan hjälpa dig att veta om det är dags att byta ut det. Inse att fyllningens hållbarhet också beror på hur väl du tar hand om din munhälsa. Om du tar hand om dina tänder och tandkött, kan dina fyllningar vara längre. Följande är olika typer av fyllningar och deras genomsnittliga livslängd:
  • Guldfyllningar, som kan hålla i upp till 15 år.
  • Amalgamfyllningar, som är silverfärgade, kan också hålla i upp till 15 år.
  • Kompositfyllningar, gjorda av ett material som matchar din egen tandfärg, kan behöva bytas ut efter fem år.
  • Keramiska fyllningar kan ta cirka 7 år.

Metod 3 av 3: träffa din tandläkare

 1. 1
  Planera ett möte med din tandläkare. Det enda sättet att veta säkert om en fyllning behöver bytas ut är att se din tandläkare. En tandläkare är också den enda person som är kvalificerad att ersätta fyllningar. Om du märker några tecken eller symtom på en fyllning som kan behöva bytas, boka ett möte med din tandläkare så snart som möjligt. Detta kan säkerställa att du får snabb behandling och kan minimera risken för att utveckla abscesser.
  • Låt schemaläggningspersonalen veta varför du behöver träffa tandläkaren. De kan kanske få dig ett möte förr snarare än senare.
 2. 2
  Gå igenom en undersökning. Din tandläkare kommer att genomföra en grundlig undersökning av dina fyllningar för att se om det behövs någon ersättning. Låt din tandläkare känna till några tecken eller symtom du har observerat, som han kommer att överväga tillsammans med din medicinska journaler och resultaten av hans undersökning.
  • Var noggrann när du förklarar dina symtomsymtom för tandläkaren. Detta kan hjälpa din tandläkare att bättre avgöra om fyllningen behöver bytas ut. Till exempel "Jag får en skarp smärta som gör ont i hela min tand."
  • Låt din tandläkare undersöka munnen med ett verktyg som kallas en utforskare. Detta sondar försiktigt tanden och fyllningen för att upptäcka eventuella slitna fläckar.
 3. 3
  Få ytterligare test. I vissa fall kan en fyllning vara intakt men ändå behöver bytas ut. Det beror på att den har en liten spricka eller läcker. Båda dessa kan leda till tandförfall. Din läkare kanske också vill kontrollera om det finns problem mellan tänderna som inte syns med blotta ögat. Din tandläkare misstänker eller bestämmer att dina fyllningar måste bytas ut, de kommer sannolikt att få dig att genomgå ytterligare tester som röntgenstrålar eller ombelysning. Dessa kan hjälpa din tandläkare att bättre formulera en behandlings- och ersättningsplan för dig.
  • En röntgen är nödvändig för att se om det finns återkommande förfall under en fyllning, eller för att se om marginalerna öppnas på fyllningar mellan tänderna.
  • Inse att din tandläkare också kan beställa en periapisk röntgen, en annan typ av oral röntgen, för att kontrollera att tandens rot inte är skadad.
  Godis eller tryck kan du behöva byta ut några av dina tandfyllningar
  Om tänderna gör ont eller är särskilt känsliga för temperatur, godis eller tryck kan du behöva byta ut några av dina tandfyllningar.
 4. 4
  Diskutera dina ersättningsalternativ. Din tandläkare kan bestämma att du har en eller flera fyllningar som behöver bytas ut. Om så är fallet, utforska dina olika alternativ med tandläkaren. Det kan vara möjligt att reparera den gamla påfyllningen eller så måste du byta ut den helt. Att prata med din tandläkare om dina olika alternativ kan garantera att du får ordentlig vård utan kostnad eller att du behöver oroa dig för att byta ut en fyllning inom en snar framtid.
  • Fråga din tandläkare om ett annat fyllnadsmaterial kan passa dig bättre om en hel fyllning behöver bytas ut.
 5. 5
  Få regelbundna kontroller. Förebyggande är ett av de bästa sätten att hålla tänderna och fyllningarna friska. Att schemalägga regelbundna möten med din tandläkare kan hjälpa till att upptäcka fyllningar som behöver bytas ut innan de orsakar komplikationer som tand- eller massaförfall.

Tips

 • Besök din tandläkare regelbundet för att bibehålla din munhälsa.

Frågor och svar

 • Hur vet jag om mina tandfyllningar måste bytas ut?
  Tandfyllningar måste bytas ut om de går sönder, marginalerna inte är förseglade eller om det finns återkommande förfall under fyllningen. Du kanske kan se om de är trasiga, men du behöver en röntgen av en tandläkare för att veta om marginalerna öppnas eller om det finns återkommande förfall.
 • Om en bit av en fyllning faller ut men jag känner ingen smärta, är det dåligt? Eller en bra sak eftersom nerven inte har påverkats?
  Trasiga fyllningar bör fixas om de går sönder, eftersom det förhindrar ytterligare skador och håller bakterier och mat fast i sprickan. Det är bättre att fixa det tidigare snarare än senare för att förhindra ytterligare förfall.
Obesvarade frågor
 • Sidan av min mun är bedövad på en plats där jag fick ett hålrum för ett år sedan. Hur kan jag se om det behöver åtgärdas?
 • Jag har sammansatta fyllningar som kan vara tio år gamla. Varför har de en silverring runt sig?

Kommentarer (1)

 • graham63
  Det var fantastiskt och mycket grundligt!
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur minskar jag surheten i munnen?
 2. Hur tar man hand om en tandfyllning?
 3. Hur cementerar man en krona?
 4. Hur ger jag någon fyllning?
 5. Hur ska jag vara tandfe?
 6. Hur man odlar din masseter muskler?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail