Hur får jag barnen att sova?

För att hjälpa ditt barn somna, försök att sätta på en fläkt eller spela vitt brus genom en app på din telefon för att drunkna i distraktioner som kan hålla dem vaken. Om detta inte fungerar, leta efter lugnande, långsam musik på en CD eller spellista och sätt på den med låg volym för att koppla av ditt barn. Undvik dessutom att omedelbart rusa in i rummet om ditt barn ropar eftersom de kan glida tillbaka till sig själva. Om du känner att du behöver gå tillbaka, håll ditt besök kort genom att ge dem en snabb kram och berätta för dem att det är dags att sova. Läs om hur du skapar ett belöningssystem eller justerar ditt barns kost för att hjälpa till med sömnen!

Att dricka varm mjölk före sängen kan hjälpa barnen att sova eftersom mjölk innehåller tryptofan
Ja, att dricka varm mjölk före sängen kan hjälpa barnen att sova eftersom mjölk innehåller tryptofan, en aminosyra som hjälper till att inducera sömn.

Läggdags bör vara ett avkopplande och fridfullt slut på dagen där du hjälper dina barn att driva iväg till drömland där de kan få den återställande sömnen de behöver. Istället är många föräldrar övertygade om att de riktiga "monster" vid sänggåendet är deras barn, och inte de som förmodligen gömmer sig i garderoben! Om du kämpar för att få dina barn att sova - och att sova - läs vidare för några användbara råd om hur du hanterar detta ibland stressande problem med tålamod och framgång. Snart kommer du att kunna fastna i din Netflix-kö när barnen är i sängen och dina barn vaknar väl utvilade och glada.

Metod 1 av 5: skapa en bra rutin för sänggåendet

 1. 1
  Bestäm hur mycket sömn ditt barn behöver. Medan varje barn är annorlunda och medan varje barn kommer att gå igenom tillfälliga perioder där de behöver mer eller mindre sömn, finns det allmänna riktlinjer för hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på hans / hennes ålder. När du har räknat ut hur många timmar du ska sikta på, arbeta bakåt från den tidpunkt de måste vakna så att du kan hitta deras perfekta läggdags.
  • Småbarn (1-3) behöver vanligtvis 12-14 timmars sömn under en 24-timmarsperiod, varav några kan tas upp med tupplurar.
  • Förskolebarn (3-5) kan avveckla tupplurar, men behöver vanligtvis fortfarande goda 11 till 13 timmars sömn varje natt.
  • Grundskolebarn (5-12) fungerar bäst med 10 till 11 timmars sömn.
  • Tonåringar (13 år och uppåt) behöver fortfarande ganska mycket sömn och bör försöka få minst 9 till 9,5 timmars sömn varje natt.
 2. 2
  Skapa ett schema för läggdags. Konsistens och förutsägbarhet är nyckeln för barn i alla åldrar, så du vill vara säker på att skapa en tydlig tidtabell som ditt barn vet att du kommer att hålla fast vid på kvällen.
  • Bestäm när läxorna ska slutföras, när ditt barn kommer att bada, vid vilken tid de behöver vara pyjamas och när din sänggåendet (berättelser, låtar etc.) börjar.
 3. 3
  Arbeta med ditt barn för att skapa kvällsschemat. Ditt barn kan anpassa sig bättre och vara mer villig att lägga sig om han / hon känner att det finns någon kontroll över kvällens aktiviteter.
  • Sitt ner med honom / henne för att skapa kalendern tillsammans och ha kul med att skapa en affisch eller ett diagram som beskriver schemat. Se till att placera affischen på en framträdande plats (helst nära en klocka) där du tillsammans kan konsultera den hela kvällen.
 4. 4
  Var villig att justera schemat när ditt barn växer. Om ditt äldre barn eller tonåring har sömnproblem kan det bero på att hans / hennes interna klockor skiftar. han / hon kanske vill stanna uppe senare och kanske till och med inte kunna somna tidigt. Ändå, om han / hon måste vara uppe tidigt för skolan, behöver han / hon sin sömn för att kunna fungera och lära sig.
  • Kontrollera regelbundet med ditt äldre barn så att du tillsammans kan justera hans / hennes schema så mycket som möjligt så att hans / hennes sömn prioriteras.
 5. 5
  Schemalägga ogiltiga aktiviteter så tidigt som möjligt. Om det finns en nödvändig del av din kvällsrutin som ditt barn hatar, överväga att få det över så tidigt som möjligt så att det inte blir negativt förknippat med läggdags.
  • När du till exempel tar ett varmt bad är en avkopplande del av många barns nattliga rutiner, kan ditt barn hata bad (eller duschar) med en passion. Om så är fallet, överväga att planera badtiden direkt efter middagen och före tyst lektid, så att ditt barn inte behöver uthärda det strax före sängen.
 6. 6
  Ge ditt barn en heads-up när sänggåendet närmar sig. Ditt barn kommer troligen att vara mindre benägna att kasta ett raserianfall över sänggåendet om du ger dem tillräcklig varning. På så sätt kan de förbereda sig för att växla växlar från en aktivitet till en annan.
  • Till exempel, ge ditt barn en varning på fem minuter före badtiden och sedan ytterligare en fem minuters varning innan du behöver gå till sovrummet för historia.
 7. 7
  Ge ditt barn val. Valet av utseende kan vara viktigt för barn i alla åldrar, så även om ditt schema är fast kan du fortfarande hitta sätt att låta ditt barn utöva viss självständighet.
  • Till exempel, efter att ditt barn har badat och bytt till pyjamas kan du fråga: "Vad vill du nu göra? Vill du välja din berättelse eller dina kompisar vid sänggåendet?"
 8. 8
  Inkludera ritualer i din rutin för sänggåendet. Tillsammans med ditt barn, kom med en nattlig ritual som du kan se fram emot och som när du går igenom den kommer att signalera till ditt barn att sömntiden är runt hörnet.
  • Till exempel, kanske du kommer att börja med att läsa två berättelser medan du är kramad, sedan sjunga din favoritvaggvisa eller säga dina böner, säga din "jag-älskar-dig", få din godnattkyss och tänds sedan.
 9. 9
  Förbered ditt barns rum för sömn. Som en del av din nattliga rutin kanske du vill överväga att "fixa" ditt barns rum för sömn. Du kan till exempel hjälpa till med att ordna alla hans / hennes uppstoppade djur runt sängen eller strö "gott drömdamm" runt rummet.
  • Använd din fantasi och försök hitta ett sätt att få ditt barns rum och säng att kännas som en varm, inbjudande, magisk plats för sömn.
 10. 10
  Jagar bort monster. Om ditt barn är mörkrädd eller fruktar att det kan finnas monster som gömmer sig under hans / hennes säng, kan du kanske lindra hans / hennes bekymmer genom att lägga ihop en speciell "monster spray" som du rituellt kan spruta runt hans / hennes sovrum innan det tänds.
  • Lite kommer han / hon att veta att denna magiska formel bara är vatten i en sprayflaska!
 11. 11
  Planera ditt barns drömmar. Du kanske kan hjälpa ditt barn att bli upphetsad för sömn om du pratar tillsammans och "planerar" vad han / hon kommer att drömma om: Vilka äventyr kommer han / hon att gå på ikväll? Kommer han / hon att resa med sina uppstoppade djur eller vänner till Neverland, precis som Peter Pan i berättelsen du just läste?
  • Var noga med att fråga ditt barn om deras drömmar när han / hon vaknar. Du kanske till och med vill hjälpa honom / henne att föra en drömdagbok som du kan skriva och illustrera tillsammans. Han / hon kan vara mer angelägen om att somna på natten om han / hon vet att han / hon kommer att kunna göra ett inlägg i sin dagbok på morgonen.
 12. 12
  Undvik att stanna hos ditt barn medan han / hon lägger sig. Medan ditt barn kanske vill att du ska stanna hos honom / henne tills han / hon kör iväg, och även om du kan bli frestad att ta några tystare gosar mer, kan du sätta dig själv för problem om ditt barn blir beroende av dig för att att kunna somna.
  • Om ditt barn behöver att du gosar, rockar eller sjunger honom / henne för att sova, kommer han / hon inte att kunna somna på egen hand under natten bör då vakna. Detta är vad som ibland kallas "sömnstörning".
 13. 13
  Ge ditt barn övergångsobjekt. Att ge ditt barn ett favoritfylld djur eller filt kan vara en effektiv ersättning för din närvaro.
  • Stoppa både ditt barn och hans kompis, leksak eller filt i sängen och försäkra honom / henne om att leksaken hjälper honom / henne att somna.
 14. 14
  Designa en speciell sömnkudde för ditt barn. Ditt barn kan se fram emot att sova om du tillsammans utformar en speciell sömnkudde (eller filt): dekorera den med glada, säkra tankar, bilder eller dikter.
  • Du kan sedan placera en magisk "trollformel" på kudden som garanterar att ditt barn får goda, roliga drömmar och vilsam sömn.
 15. 15
  Håll dig (mestadels) konsekvent på helgerna. Sammantaget är det viktigt att försöka hålla sig så nära ett vanligt sovschema som möjligt. Som familj kan du bli frestad att flytta från ditt vanliga schema för sänggåendet och sova på helgerna.
  • Medan ditt barn kan behöva en extra timmes sömn på helgen, att låta dem sova mycket längre än det kan göra söndagskvällen (varför kommer han / hon inte somna?!) och måndag morgon (varför inte / hon vaknar?!) outhärdligt.
Vilket får mig att inte sova
Vad händer om jag behöver min telefon eller surfplatta för att sova, vilket får mig att inte sova?

Metod 2 av 5: förbättra ditt barns sovmiljö

 1. 1
  Skapa vitt brus. Vissa föräldrar rapporterar att de är förvånade över den till synes omedelbara förbättringen de ser i sitt barns sömn efter att ha lagt till en vit källa i rummet. Detta kan dränka alla distraktioner från resten av hushållet eller dölja alla slumpmässiga "läskiga" ljud som ditt barn kan fokusera på när de försöker somna, till exempel att huset slår sig ner eller rör som klirrar.
  • Du kan köpa maskiner med vitt brus, ladda ner gratis eller billiga appar för vitt brus till en surfplatta eller till och med bara koppla in en enkel fläkt.
 2. 2
  Spela lugnande musik för ditt barn. Om ditt barn inte är avslappnad av buller från en fläkt eller havsvågor från en vit brusmaskin kan han / hon ändå svara bra på att ha mjuk musik. Sök efter cd-skivor eller musikappar som spelar lugnande, långsam musik eller vaggvisa.
  • Klassisk instrumental musik är ett bra val, men tänk på att vissa längre bitar har högre, mer "stressande" rörelser som kan väcka ditt barn.
 3. 3
  Spraya lavendel på ditt barns kudde. Lavendelolja har en lugnande effekt och är känd för att hjälpa vissa som lider av sömnlöshet. Om ditt barn gillar doften kan du överväga att spruta sin kudde i en lavendimma.
  • Du kan också överväga att lägga droppar lavendelolja i ditt barns "monster spray" om du också använder det tricket.
 4. 4
  Håll rummet mörkt. I allmänhet är det bäst för våra rum att vara mörka när vi sover, och det är särskilt viktigt att minska "blått ljus" från elektroniska enheter som väckarklockor, datorer och telefoner, vilket kan störa naturliga dygnsrytmer.
  • Ändå kan ditt barn vara obekvämt att sova i ett helt mörkt rum. I så fall kanske du vill välja nattlampa tillsammans.
  • Du kan också söka efter nattlampor som släcks efter en kort period (vanligtvis 30-60 minuter). Dessa projicerar ofta scener på taket (stjärnor eller favoritkaraktärer). Du kan placera den bredvid ditt barns säng så att om han / hon vaknar på natten kan han / hon enkelt sätta på den igen.
 5. 5
  Hitta den perfekta temperaturen. Kvaliteten på vår sömn påverkas direkt av temperaturen vid vilken vi sover. Om vi är för varma eller för kalla kan vår REM-sömn (den period vi drömmer) avbrytas.
  • Det finns ingen idealisk temperatur för alla människor: vissa människor vilar lättare med temperaturen låg, medan andra föredrar att den är lite toastier.
  • Experimentera med att höja eller sänka temperaturen beroende på hur ditt barn rapporterar att det känns och se till att ditt barns pyjamas också är bekväma.
 6. 6
  Håll koll på fido. Ditt barn kan ha lättare att somna om du låter familjens husdjur krypa i (eller nära) ditt barns säng. Så länge du inte tror att Fidos närvaro stör ditt barns sömn, borde detta inte vara ett problem.
  • Du kan dock behöva bli fast och ta bort husdjuret om det ser ut som om det håller på eller väcker ditt barn. Byt ut det riktiga husdjuret för en fluffig fylld djurersättning, och du borde ha det bra.
 7. 7
  Kontrollera ljudet i resten av huset. Om ditt barn är en lätt sovhytt eller inte tål att gå och lägga sig före äldre syskon, kan han / hon vara på vakt för ljud som kommer utanför hans / hennes sovrum. Gör ditt bästa för att sänka volymen på tv-apparater, radioapparater och spelsystem, och om möjligt, se till att de inte ställs in direkt utanför ditt barns sovrumsdörr.
  • Om du har hundar som är benägna att skälla, försök att hålla dem så långt från ditt barns sovrum som möjligt, eller ge dem en tuggleksak eller godis för att distrahera dem åtminstone tills ditt barn sover djupare.
  • Att ha en källa till vitt brus eller mjuk musik i ditt barns sovrum kan också hjälpa till att blockera ljud utanför hans / hennes rum.
Behöver han / hon sin sömn för att kunna fungera
Ändå, om han / hon måste vara uppe tidigt för skolan, behöver han / hon sin sömn för att kunna fungera och lära sig.

Metod 3 av 5: hantering av sömnstörningar

 1. 1
  Hjälp ditt barn att utveckla självreddande färdigheter. I olika stadier i ditt barns liv kan han / hon behöva dig mer, särskilt om han / hon kämpar med ångest eller mardrömmar. Ändå kommer han / hon att behöva lära sig att lugna sig och lugna sig själv när man inte kan vara där, till exempel på sömn.
  • Arbeta med ditt barn för att öva meditation, bön, andningsövningar eller till och med sjunga för sig själv så att han / hon kan lära sig att slappna av på egen hand och förhoppningsvis somna själv.
  • Även om det är en bra idé att träna dessa lugnande tekniker regelbundet (och under dagtid), öva med hans / henne före sänggåendet och påminna honom / henne om att prova dem om han / hon vaknar under natten.
 2. 2
  Vänta innan du svarar på ditt barns samtal. Om ditt barn vaknar under natten - eller ropar till dig strax efter att du har lagt ner honom / henne - undvik att springa in i rummet omedelbart.
  • Det är möjligt att om du väntar några ögonblick, kommer ditt barn att sova tillbaka själv.
 3. 3
  Håll dina återbesök korta. Om ditt barn inte somnar, behöver du inte känna att du måste ignorera hans / hennes uppmaningar till dig. Återgå till hans / hennes rum, stoppa tillbaka honom / henne medan du påminner honom om att det är dags för sömn, ge honom / henne en snabb kram och kyss och lämna sedan.
 4. 4
  Erbjud dig att checka in på ditt barn. Ditt barn kan bli lugn om du lovar att checka in efter några minuter - kanske fem eller tio. Det är bara en kort tid han / hon måste vara ensam, och om han / hon kan lita på att du kommer tillbaka kan han / hon slappna av nog för att somna igen.
  • Se till att du faktiskt följer igenom och checkar in. Om han / hon sover-bra! Var noga med att meddela honom / henne på morgonen att du kom tillbaka för att ge honom / henne ännu en god nattkyss, men att han / hon redan sov.
 5. 5
  Guida ditt barn försiktigt tillbaka till sängen om han / hon kommer ut ur sitt rum. Om ditt barn plötsligt uppträder efter att ha lagt sig i sängen ska du försiktigt men bestämt styra honom / henne tillbaka till sängen och upprepa instoppningen och säga god nattrutin.
  • Håll dig fast (men kärleksfull) och konsekvent. Du kan behöva upprepa detta flera gånger, men ditt barn kommer snart att lära sig att han / hon inte kan köpa extra vaken tid genom att smyga sig ur sängen.
 6. 6
  Skapa ett belöningssystem. Ditt barn kan svara bra på ett belöningssystem där du erbjuder honom / henne stjärnor eller klistermärken för nätter som han / hon somnade på egen hand, stannade i sängen eller gick och lade sig utan krångel. Efter att han / hon har vunnit ett visst antal stjärnor eller klistermärken (till exempel tre) vinner han / hon ett pris som en ny bok.
  • Om detta är ett nytt belöningssystem, var noga med att erbjuda priser efter bara ganska kort tid. Om du gör hans / hennes arbete i en månad innan han / hon kommer att vinna sin behandling kan han / hon tappa fokus och motivation.
 7. 7
  Förbli flexibel. Även om det är viktigt att vara konsekvent, förstå att det inte finns någon strategi som fungerar för alla eller som ska användas av alla. Du måste känna ditt barn och veta när du ska bryta mot reglerna:
  • När är han / hon tydligt orolig? När är hans / hennes sömnproblem ett symptom på ett större problem? När skulle han / hon dra nytta av en längre kram eller till och med en natt i sängen med dig?
 8. 8
  Kontakta din barnläkare. Se till att en del av ditt vanliga samtal med din barnläkare under ditt barns kontroller ägnas åt att diskutera ditt barns sömnvanor. Det är möjligt att eventuella nya problem kan bero på utvecklings- eller hormonella förändringar eller till och med en sjukdom.
Även om ingen av dessa livsmedel på ett magiskt sätt får ditt barn att sova
Även om ingen av dessa livsmedel på ett magiskt sätt får ditt barn att sova, är de alla friska alternativ som kan främja bättre sömn.

Metod 4 av 5: Anpassa ditt barns diet för bättre sömn

 1. 1
  Ge ditt barn ett hälsosamt mellanmål innan sängen. Små barn kan ibland inte sova eftersom deras mage mullrar eller vaknar för tidigt och behöver frukost. Du kanske kan se en stor skillnad i ditt barns sömnmönster om du förbereder ett kolhydratrikt mellanmål en halvtimme före sänggåendet.
  • Bra alternativ är bananer, flingor eller en liten jordnötssmörsmörgås på vetebröd, vilket har den extra fördelen med protein, vilket också kan hålla ditt barns mage full längre.
 2. 2
  Prova den beprövade "potionen" med varm mjölk. Många föräldrar svär vid de nästan magiska effekterna av en lugnande kopp varm mjölk för att hjälpa sitt barn att slappna av och glömma.
  • Mjölken är en trevlig kombination av kolhydrater och protein, vilket kan hjälpa till att lösa ditt barns mage och squash eventuella hungerproblem. Att servera den varma drycken i en favoritmugg är också tröstande och lugnande, vilket också kan hjälpa till att förklara varför så många barn svarar bra på detta botemedel.
  • För att göra drycken mer tilltalande kanske du vill lägga till en tesked honung i den uppvärmda mjölken eller försöka lägga till några droppar vaniljextrakt.
 3. 3
  Klipp ut koffeinet. Det borde förstås självklart att ditt barn inte borde dricka läsk (eller kaffe!) På kvällen. Men om ditt barn kämpar för att somna och somna, kan en av de bakomliggande orsakerna vara att han / hon stimuleras av koffein som han / hon har konsumerat tidigare på dagen.
  • För att främja ett hälsosammare sömnschema, undersök ditt barns diet noga och klipp ut eventuella koffeinkällor. Var uppmärksam på etiketterna på alla deras drycker och snacks: koffein finns ibland i överraskande föremål, till exempel vad du trodde var "icke-koffeinhaltiga" rotöl, juice eller energivatten.
  • Koffein finns också i godis, glass och kakaodrycker, så du vill begränsa dessa godisar.
 4. 4
  Kontrollera ditt barns sockerintag. Även om ditt barn inte hoppas på koffein, kan deras energinivåer pumpas upp på grund av för mycket socker. Var noga med att kontrollera ditt barns sockerintag, särskilt efter middagen.
 5. 5
  Ge ditt barn en komplett, balanserad kost. Oavsett om du letar efter mellanmålidéer för ditt barn eller letar efter sätt att förbättra ditt barns övergripande kost, kan de matval du erbjuder ha en inverkan på hans / hennes sömn.
  • Se till att ditt barn har en väl avrundad diet, och se till att du checkar in hos ditt barns barnläkare innan du gör några större förändringar.
 6. 6
  Överväg att lägga till hälsosamma sömnfrämjande livsmedel i ditt barns kost. Även om ingen av dessa livsmedel på ett magiskt sätt får ditt barn att sova, är de alla hälsosamma alternativ som kan främja bättre sömn. Prova att lägga till något av dessa på ditt barns tallrik:
  • Körsbär: dessa är en bra källa till melatonin, vilket är den kemikalie som hjälper oss att reglera våra sömnmönster.
  • Jasminris: detta värderas högt på det glykemiska indexet (hur lång tid det tar din kropp att smälta glukos (socker) i maten. En högre poäng är bättre, vilket innebär att glukosen släpps långsamt ut i blodomloppet, vilket gör oss mindre sårbara för blod socker kraschar.
  • Berikade spannmål gjorda med fullkorn: sök efter spannmål och spannmål som är en bra källa till komplexa kolhydrater. Quinoa, havregryn och korn är också bra alternativ. (bra komplexa kolhydrater)
  • Bananer och sötpotatis: förutom att det är en bra källa till friska kolhydrater, innehåller båda dessa bra nivåer av magnesium och kalium, vilket kan hjälpa till att slappna av musklerna.
 7. 7
  Begränsa drycker före sänggåendet. Du kan börja se en förbättring av sömnmönstret om du begränsar mängden som ditt barn dricker innan du går till sängs. Se till att ditt barn inte dricker hela kvällen efter middagen.
  • Om ditt barn måste gå upp för att använda badrummet strax efter att ha lagt sig i sängen måste han / hon börja somna igen. Om han / hon hade lyckats få några sömnvinkar innan han vaknade, kan det vara desto svårare för hans / henne att somna igen efter denna "power nap".
 8. 8
  Håll drycker små. Medan du dricker en mugg varm mjölk kan vara en del av en bra rutin för sänggåendet, och även om du inte vill att ditt barn ska bli uttorkat, vill du inte överfylla urinblåsan. Annars kommer han / hon att vakna under natten eller gå upp för tidigt.
  • Erbjud ditt barn bara en liten 2 till 4 gram mugg mjölk, till exempel, eller ge honom / henne små slurkar vatten.
 9. 9
  Besök badrummet innan sängen. Du bör också vara säker på att ditt barn går på toaletten som ett av de sista stegen i hans / hennes läggdagsrutin.
  • Detta hjälper till att minska olyckor och förhoppningsvis låter ditt barn sova längre utan en fullblåsan.
Läs om hur du skapar ett belöningssystem eller justerar ditt barns kost för att hjälpa till med sömnen
Läs om hur du skapar ett belöningssystem eller justerar ditt barns kost för att hjälpa till med sömnen!

Metod 5 av 5: Anpassa ditt barns kvällsaktiviteter för bättre sömn

 1. 1
  Träna tidigare på dagen. Att se till att ditt barn får tillräckligt med motion är viktigt för hans / hennes övergripande hälsa, och det kommer också att hjälpa honom / henne att sova bättre att ha bränt av energi hela dagen. Ändå kan du upptäcka att det att låta ditt barn hoppa och springa runt timmarna före sänggåendet kan få honom / henne för att avvecklas för sömn.
  • Viss forskning har visat att träning med en måttlig intensitet i minst trettio minuter tidigt på dagen (helst på morgonen) kan påverka personens längd och kvalitet positivt.
 2. 2
  Undvik grovhölje före sänggåendet. På samma sätt, även om det är jättekul att låta dina barn brottas tillsammans - eller att gå med dem själv - vill du undvika att uppmuntra till något beteende som får dem att bli alltför glada när sänggåendet närmar sig.
 3. 3
  Överväg att göra en familjesession med yoga innan sängen. Yoga är inte en övning bara för unga, smala 20-talare! Medan du vill undvika ansträngande träning på kvällen kan ditt barn dra nytta av de lugnande effekterna av en yogarutin. Detta kan hjälpa honom / henne att slappna av både hans / hennes sinne och hans / hennes kropp när han / hon varva ner från en hektisk dag.
  • Nya studier har visat att yogaträning kan leda till förbättrad sömn.
 4. 4
  Avsluta läxorna långt innan du lägger dig. En anledning till att ett äldre barn kan ha problem med att falla eller somna är om han / hon är orolig för att slutföra allt hans / hennes skolarbete. Om hans / hennes projekt inte är färdiga innan han / hon går till sängs kan han / hon vara orolig för att behöva avsluta det vid frukost eller på bussen, och denna gnagande oro kan störa hans / hennes förmåga att "stänga av "hans / hennes sinne och sova.
  • Hjälp ditt barn att upprätta ett tydligt schema för läxor och skapa ett organiseringssystem som hjälper honom / henne att hålla reda på sina läxor och förfallodatum. Om han / hon har en bestämd tid och plats för att göra honom / hennes läxor på eftermiddagen eller kvällen, är det mindre troligt att han / hon lägger sig oavslutad.
 5. 5
  Begränsa elektroniken i timmar före sänggåendet. Forskning visar genomgående att det är mycket svårare för oss att somna omedelbart efter "skärmtid".
  • Blå-ljusemitterande enheter, som spelkonsoler, dataskärmar, surfplattor och smartphones är alla "blå-ljusemitterande enheter", och exponering för dem antas störa våra naturliga dygnsrytmer (våra naturliga sömncykler). Tonåringar verkar vara särskilt känsliga för de sömnstörande effekterna av dessa enheter.
  • Se till att ditt barn "kopplar ur" minst en timme före sänggåendet.
 6. 6
  Ta itu med alla ångestutlösare. Ditt barn kan också drabbas av dålig sömn på grund av problem med ångest eller stress. Speciellt om denna sömnfråga är ny, ta dig tid att prata med ditt barn om vad som händer i hans / hennes liv: är han / hon orolig, nervös eller rädd för något? Har han / hon problem med sina lärare eller vänner?
  • När du har identifierat några bakomliggande problem, var noga med att arbeta med ditt barn för att komma fram till hanteringsstrategier, träffa sina lärare om det behövs, och om problemet är svårt, se till att träffa barnets barnläkare för att få en remiss för rådgivare.
 7. 7
  Planera favoritfamiljens aktiviteter för tidigare på dagen. Ibland har yngre barn svårt att lägga sig när de känner att de går miste om roliga aktiviteter med äldre familjemedlemmar efter sänggåendet. För att minska denna rädsla för att missa, överväga att planera aktiviteter som ditt yngre barn gillar tidigare på dagen så att de kan delta.
  • Om äldre familjemedlemmar deltar i aktiviteter som ett yngre barn tycker om efter sänggåendet, bör de undvika att prata om det och låta det yngre barnet känna sig uteslutet.
  • Om ditt barn övertalar dig att låta honom / henne stanna uppe senare än vanligt en natt, och du gör aktiviteter som han / hon tycker är tråkiga, kommer han / hon inte att vara lika frestad att stanna uppe sent en natt.

Frågor och svar

 • Finns det några sprayer som kan hjälpa mitt barn att somna?
  Lavendel, sötapelsin, cederträ, kamomill- och sandelträoljor kan sprutas nära ditt barns kudde för att framkalla sömn, men du bör vara noga med att undvika att få oljorna på ditt barn.
 • Vad händer om de oroar sig för något och det påverkar deras sömn?
  Prata med dem om vad som oroar dem. Hjälp dem att förstå att antingen deras bekymmer är ogrundade (något de inte behöver oroa sig för) eller förklara hur du hjälper dem att hantera vad de än oroar sig för.
 • Vad händer om de är sjuka och inte kan sova på natten?
  Försök med något av följande: sjung dem en vaggvisa, gosa med dem tills de somnar, läs dem en godnatthistoria, låt dem dricka varm mjölk innan de lägger sig, ge dem ett varmt bad, gnugga ryggen eller magen, ge dem medicin.
 • Hur somnar jag om jag är upphetsad?
  Berätta för dig själv att det finns en stor dag framför dig, varför du ska gå och sova.
 • Vad händer om jag stänger ögonen men fortfarande inte kan sova?
  Du behöver antagligen en avvecklande rutin eller en aktivitet som får dig att somna. Ett exempel kan vara att lyssna på en ljudbok som är lite tråkig eller att läsa en bok.
 • Kan jag ge mitt barn mjölk som är kall från kylen?
  Du kan, men varm mjölk är mer avslappnande och lugnande.
 • Vad händer om jag behöver min telefon eller surfplatta för att sova, vilket får mig att inte sova?
  Om det är sant att du behöver det för att sova, men det gör att du håller dig vaken, är det omöjligt för dig att sova. Om du vill sova, försök få någon att hålla dina enheter borta från dig på natten.
 • Vad händer om jag inte kan sova och fortfarande är uppe klockan 2 på morgonen?
  Försök att blinka 75 gånger utan att stanna och stäng sedan ögonen. Om det inte fungerar, titta på en plats i ditt rum och stirra där ett tag. Ha en stirrande tävling med taket eller ett uppstoppat djur.
 • Kommer en kopp varm mjölk att få barn att sova?
  Ja, att dricka varm mjölk före sängen kan hjälpa barnen att sova eftersom mjölk innehåller tryptofan, en aminosyra som hjälper till att inducera sömn.
 • Kan jag sova med en nattlampa i mitt sovrum?
  Ja, du kan sova med en nattlampa.

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail