Hur bli av med fotsvamp hemma?

Hur kan jag se skillnaden mellan fotsvamp
Hur kan jag se skillnaden mellan fotsvamp och tåsvamp?

Fotsvamp kan göra dig riktigt obekväm, så du vill troligen lindra direkt. Du utvecklar vanligtvis fotsvamp eftersom dina fötter är fuktiga eller om du har gått barfota på en allmän plats. Medan fotsvamp är lätt att behandla kan det vara svårt att bota helt. Du kanske kan använda huskurer, eteriska oljor och livsstilsförändringar för att behandla din fotsvamp. Men se din läkare om din infektion kvarstår, om du utvecklar en sekundär infektion eller om du har diabetes.

Metod 1 av 4: använda OTC och hemmet

 1. 1
  Använd ett svampdödande läkemedel för att rensa en ihållande infektion. Leta efter en receptfri svampdödande salva, grädde, pulver eller spray. Applicera sedan produkten enligt anvisningarna på etiketten. Vanligtvis måste du använda din svampdödande produkt två gånger om dagen tills foten läker.
  • OTC-svampdödande krämer är mycket effektiva vid behandling av fotsvamp, ofta känd som fotsvamp.
 2. 2
  Applicera en mentolerad lokal kräm två gånger om dagen. Mentholerade aktuella krämer, som Vicks VapoRub, är ett bra hemmedel för fotsvamp. Dessa krämer innehåller eukalyptusolja, mentol och kamfer. Dessa aktiva medel har alla svampdödande åtgärder som hjälper dig att bekämpa fotsvamp.
  • Använd kremen på dina fötter eller de drabbade tånaglarna för att använda detta hemmedel. Lämna den på fötterna och torka inte av den. Upprepa två gånger om dagen.
 3. 3
  Blötlägg fötterna i bakpulver för att lindra klåda och sveda. För att blöta, rör om två till tre matskedar bakpulver per liter varmt vatten i badkaret. Blötlägg fötterna i det varma vattnet i minst 30 minuter en gång om dagen.
  • Om du har tid, försök använda blötläggningen två gånger om dagen för att förbättra dina resultat.
  • Du kan också göra en bakpulverpasta. Använd en matsked vatten i två matskedar bakpulver. Rör om för att göra en pasta. Applicera den på nageln med en bomullspinne och låt den sitta i 10 till 15 minuter. Skölj sedan med varmt vatten.
 4. 4
  Gör ett 30-minuters fotbad med äppelcidervinäger för att döda svampen. Äppelcidervinäger suger har stora svampdödande egenskaper. För att göra blötläggningen, tillsätt 0,5 kopp äppelcidervinäger i två liter varmt vatten och rör om. Blötlägg fötterna i minst 30 minuter en gång om dagen, även två gånger om dagen om du klarar det.
  • Om du gör detta innan bakpulverbadet ger kombinationen av de två olika blötläggningarna ett fantastiskt svampdödande team som hjälper dina fötter ännu mer.
 5. 5
  Applicera lökpasta på dina fötter i 20-30 minuter två gånger om dagen. Förutom blötläggningar kan du använda juice av en lök för att hjälpa till med din svamp. Saften har svampdödande egenskaper som hjälper till att bekämpa din infektion. Köp lökjuice eller klistra in i affären. Applicera den direkt på tårna med en bomullstuss eller vattpinne. Låt den ligga på tårna i 20 till 30 minuter och skölj sedan av med varmt vatten. Upprepa två gånger om dagen.
  • Du kan också använda vitlöksjuice eller pasta, som har liknande egenskaper.
OTC-svampdödande krämer är mycket effektiva vid behandling av fotsvamp
OTC-svampdödande krämer är mycket effektiva vid behandling av fotsvamp, ofta känd som fotsvamp.

Metod 2 av 4: Använd eteriska oljor

 1. 1
  Välj oljor som har svampdödande egenskaper för att bekämpa fotsvamp. Det finns ett antal örter som har potenta svampdödande egenskaper. Ett bra sätt att applicera dessa på är genom örtinfunderade eteriska oljor. Se till att du köper 100% rena eteriska oljor för att säkerställa att du får en kvalitetsprodukt. Det finns många olika typer av oljor som har svampdödande egenskaper, så du kan välja vilken du gillar bäst. Dessa inkluderar:
 2. 2
  Gör en salva genom att blanda eterisk olja i en bärarolja. När du har valt den eteriska oljan du gillar bäst, blanda lika mängder eterisk olja med antingen olivolja, druvkärnolja eller aloe vera-gel. Oljorna och aloe vera gel har ytterligare svampdödande egenskaper för att hjälpa till med svampen. Massera sedan blandningen på det drabbade fotområdet eller tånaglarna. När du har applicerat den, ta på bomullsstrumpor och tvätta händerna mycket bra. Upprepa denna applikation två gånger om dagen.
  • Du kan också använda en infuserad fotblötläggning med eterisk olja. Tillsätt fyra till fem droppar eteriska oljor till två liter vatten. Låt dina fötter suga i 15 till 20 minuter. Upprepa två gånger om dagen.
 3. 3
  Applicera salven en eller två gånger om dagen i 6 månader. Eteriska oljor, som andra läkemedel, kommer inte att fungera över natten. Svampinfektioner i naglarna kräver att du använder eterisk oljesalva i ungefär sex månader. Naglarna växer långsamt, vilket innebär att du måste behandla den tills hela den drabbade nageln är borta för att säkerställa att infektionen inte återkommer.
  • Du vet att det fungerar när en tydlig och normal utseende spik börjar visa sig vid spikens botten.
Du utvecklar vanligtvis fotsvamp eftersom dina fötter är fuktiga eller om du har gått barfota på en allmän
Du utvecklar vanligtvis fotsvamp eftersom dina fötter är fuktiga eller om du har gått barfota på en allmän plats.

Metod 3 av 4: ta hand om dina fötter

 1. 1
  Använd skor som andas och bomullsstrumpor för att undvika fotsvamp. För att hjälpa till att behandla och till och med förhindra ytterligare fotsvamp måste du ta hand om dina skor. Försök att bära skor som är gjorda av andningsbart tyg. Du kan också prova att ha 100% bomullsstrumpor. Andra material tillåter inte att dina fötter andas.
  • Försök också köpa mer öppna skor. Detta hjälper dina fötter att röra sig och ge dem tillgång till utomhus.
 2. 2
  Öva skounderhållet för att undvika att bakterier ansamlas. Undvik att ha samma skor två dagar i rad. Dina skor behöver tid för att lufta ut. Kasta slitna skor som kan vara grogrund för bakterier och svampar. Kasta eller desinficera även skor du hade utan strumpor medan du hade fotsvamp. Du vill inte dra ihop svampen igen.
  • Du kan också spraya dem med Lysol eller andra desinfektionsmedel för att minska risken för att svamp eller bakterier växer i dina skor.
  • Om dina skor inte andas, försök att ta av dig skorna så ofta du kan och utsätta dina fötter för luften.
 3. 3
  Håll fötterna torra och rena. För att hjälpa din svamp att inte bli värre, håll fötterna torra. När du kommer ut ur duschen, använd en bomullshandduk för att torka dina fötter försiktigt. Detta gäller särskilt om du befinner dig i ett omklädningsrum eller en offentlig dusch. Om du redan har duschat men fötterna blir våta, tvätta dem separat så att de förblir rena och torra.
  • Glöm inte områdena mellan tårna. Att hålla dessa torra hjälper till med fotsvamp.
  • Försök applicera pulver på fötterna för att absorbera svett och torka upp svampen.
  • Se också till att byta strumpor varje dag.
 4. 4
  Använd sandaler på offentliga platser istället för att gå barfota. Omklädningsrum, pooler, duschar och andra liknande, fuktiga områden är grogrund för svamp. Se till att du aldrig går barfota på dessa platser - bära sandaler, flip-flops eller duschskor.

Metod 4 av 4: när ska jag söka läkarvård

 1. 1
  Se din läkare om din fotsvamp inte förbättras efter två veckor. Dina symtom bör börja förbättras efter att du har börjat behandla svampinfektionen. Om de inte gör det kan du behöva medicinsk behandling. Tala med din läkare om dina symtom och hur länge du har haft dem. Diskutera sedan dina behandlingsalternativ så att du kan må bättre.
  • Vanligtvis börjar fotsvamp växa mellan tårna och kan spridas till resten av foten. Det drabbade området blir sannolikt rött och kan känna sig kliande, torrt eller fjälligt. Du kan också känna en brännande känsla.
  • Tånagelsvamp är också en typ av fotsvamp. Detta orsakar gulaktiga eller brunaktiga naglar som tjocknar och smuler lätt. Dessutom kan din nagel skilja sig från nagelsängen och lossna.
  • Om din infektion är allvarlig eller inte kommer att försvinna, kan din läkare ge dig en receptstyrka. De kan till och med erbjuda dig en oral svampdödande medicin för att hjälpa dig att läka snabbare, särskilt om svampen är under tånaglarna. De kan också använda laserterapi för att döda svampen.
  • Låt din läkare veta om någon form av medicinska problem du har haft tidigare, särskilt om du har haft leverproblem eller haft någon form av leversjukdom i din familj, eftersom det kanske inte är säkert att ta ett oralt svampdödande läkemedel i det här fallet.
 2. 2
  Få medicinsk behandling om du utvecklar en sekundär infektion. Du behöver troligen inte oroa dig, men en svampinfektion kan leda till en mer allvarlig infektion. Om detta händer behöver du verkligen medicinsk behandling för att lindra båda infektionerna. Se din läkare om du har följande symtom på en infektion:
  • Feber
  • Överdriven rodnad
  • Svullnad
  • Dränering
 3. 3
  Rådfråga din läkare om du har diabetes och utvecklar fotsvamp. När du har diabetes kan infektioner på fötterna snabbt bli allvarliga och orsaka komplikationer. Du behöver antagligen inte oroa dig, men det är bäst att få behandling så snart du märker symtom. Detta hjälper dig att skydda dina fötter och undvika potentiella komplikationer.
  • Eftersom diabetes kan påverka dina nerver är det möjligt att din svampinfektion kan bli allvarligare innan du märker symptomen. Det betyder att det är väldigt viktigt att bli kontrollerad av din läkare.
Men svamp på huden är vanligtvis lättare att behandla än svamp under tånaglarna
De orsakas av samma svamp, men svamp på huden är vanligtvis lättare att behandla än svamp under tånaglarna.

Tips

 • Sänk risken för att få fotsvamp genom att hålla fötterna svala och torra. Undvik dessutom att gå barfota runt i gym, pooler och duschar.
 • Se till att hålla ditt hem rent för att undvika att återinfektera dig själv eller sprida svampen till andra familjemedlemmar. Se till att regelbundet bleka dina duschgolv, eftersom svampen gillar en varm, fuktig miljö.
 • Det är lättare att behandla en svampinfektion på din hud än på dina naglar, så om du märker torr, flagnande hud på fötterna, behandla den snabbt för att undvika att ge chansen att svampen smittar under tånaglarna.

Frågor och svar

 • Hur länge håller fotsvamp?
  Fotsvampen håller tills du behandlar den ordentligt. Köp en fungicidspray och följ anvisningarna. Håll fötterna torra.
 • Hur kan jag se skillnaden mellan fotsvamp och tåsvamp?
  De orsakas av samma svamp, men svamp på huden är vanligtvis lättare att behandla än svamp under tånaglarna.
 • Har du några huskurer för att hantera fotsvamp?
  Håll fötterna torra, särskilt området mellan tårna. Det kan hjälpa att sätta pulver på fötterna för att absorbera fukt.
 • Kan fotsvamp spridas till ögonen?
  Det är osannolikt att det sprids till ögonen om du inte är nedsatt immunförsvar på något sätt.

Kommentarer (1)

 • pouroschadrick
  Hur man identifierar och hur lång tid det ska ta hjälpte.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail