Hur man behandlar blåsor med tungbrännskador?

Om du har en brännskada på tungan, drick lite kallt vatten eller mjölk för att svalna området samt ta bort mat eller vätska som fortfarande är het i munnen. Efter att ha druckit ditt vatten eller mjölk, sug på en isbit i 5 till 10 minuter för att hålla munnen kall och förhindra ytterligare bränning. När munnen är sval, desinficera brännskadorna genom att blanda 0,5 tesked salt med varmt vatten och skölja munnen med lösningen. Medan bränningen läker, fortsätt att skölja med saltvatten en eller två gånger om dagen. Du kommer också att vilja undvika att spränga några blåsor, vilket kan sakta läkningsprocessen och leda till infektion. Fortsätt läsa för fler tips från vår medicinska medförfattare, inklusive de bästa livsmedel att äta medan du återhämtar dig från tungbrännblåsan!

Kommer att äta vattenmelon att behandla tungblåsor
Kommer att äta vattenmelon att behandla tungblåsor?

De flesta har förmodligen upplevt en tungbrännskada någon gång i livet. Dessa kan sträcka sig från en mild singe till en allvarlig brännskada komplett med blåsor och svår smärta. Om du har fått en brännskada på tungan finns det flera saker du kan göra för att lindra smärtan och påskynda läkningsprocessen.

Del 1 av 3: vidta omedelbara åtgärder

 1. 1
  Spotta ut det som brände dig. Du kommer förmodligen med en gång att inse att maten eller drycken du bara lade i munnen var alldeles för varm. Du bör ta bort maten eller drycken som brände dig omedelbart, annars skållar du munnen. Det är inte alltid möjligt att spotta ut maten, men du bör försöka göra det istället för att svälja maten så att du inte fortsätter att bränna halsen och matstrupen.
 2. 2
  Drick omedelbart kallt vatten. Detta hjälper på två sätt. Först kommer det att svalna det brända området. För det andra tar den bort mat eller vätska som fortfarande är varm. Fet mat kan särskilt lämna het vätska i munnen som kommer att fortsätta att bränna dig om du inte spolar bort den snabbt.
  • Kall mjölk täcker insidan av munnen noggrannare än vatten. Du kan hitta extra lättnad från att dricka lite kall mjölk.
 3. 3
  Placera en isbit på tungan. Efter sköljning med kallt vatten, sug på en isbit i 5 till 10 minuter. Detta kommer att hålla munnen kall och förhindra ytterligare bränning, vilket sparar så mycket av munnen som möjligt. Detta kommer också att bedöva området, vilket är användbart eftersom tungbrännskador kan vara mycket smärtsamma.
 4. 4
  Skölj munnen med saltvatten. När du har svalnat din mun vill du desinficera din brännskada. Din mun är full av bakterier och brännskador kan smittas om de inte behandlas ordentligt. En saltvattenlösning hjälper till att desinficera området och hålla det smittfritt.
  • Blanda 0,5 tsk salt i ett glas varmt vatten. Rör om så att saltet löses upp.
  • Skölj och gurgla med blandningen. Var noga med att inte svälja något av saltvattnet.
Om du har fått en allvarligare brännskada kan blåsor bildas
Om du har fått en allvarligare brännskada kan blåsor bildas och du kan uppleva mycket smärta.

Del 2 av 3: behandla brännskador medan det läker

 1. 1
  Fortsätt att skölja munnen med saltvatten dagligen. Du vill fortfarande hålla din brännskada ren medan den läker. Du bör fortsätta skölja munnen en eller två gånger dagligen tills brännskaden läker.
 2. 2
  Håll blåsor intakta. Om du har fått en allvarligare brännskada kan blåsor bildas och du kan uppleva mycket smärta. Om det bildas blåsor på tungan, tappa inte eller töm dem inte. De kanske dyker upp på egen hand, men du borde inte göra det medvetet. Blåsor skyddar nya celler när de bildas och håller bakterier borta från sår. Popping dem kan sakta läkningsprocessen och kan leda till en infektion.
 3. 3
  Drick mycket vatten. Detta hjälper till att hålla området fuktigt, vilket hjälper till med smärta. Det hjälper också till att läka genom att balansera munnen pH och förhindra att syror skadar nya celler. Dessutom kan blåsor dyka lättare när de är torra.
 4. 4
  Ät glass, djupfryst yoghurt, is och andra kalla, mjuka livsmedel. Även om du kan förlora en del av din känsla av smak när din brännskada läker, kommer dessa godisar definitivt att göra din läkningsprocess roligare. De är inte bara lätta att äta, men förkylningen håller din tunga dom och dödar smärtan.
  • Att stänka lite socker på tungan kan hjälpa till med smärta.
 5. 5
  Förvara kall mat eller dryck i munnen så länge du kan. När du tar en drink med kallt vatten eller en bit glass, håll den över dina brännblåsor så länge du kan. Detta kommer att bedöva området och bekämpa smärtan.
 6. 6
  Drick en mjölk- och honungslösning. Denna blandning är både lugnande och hjälper till att öka cirkulationen till munnen. Ökad cirkulation ger näringsämnen till såret, vilket hjälper det att läka snabbare och mer effektivt.
  • Alternativt kan du bara applicera en bit honung på blåsorna. Detta lugnar såret och stimulerar cirkulationen. Honung har också naturliga antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att förhindra infektion.
  • Ge inte honung till spädbarn under 1. Det kan orsaka spädbarns botulism, ett allvarligt tillstånd.
  När du tar en drink med kallt vatten eller en bit glass
  När du tar en drink med kallt vatten eller en bit glass, håll den över dina brännblåsor så länge du kan.
 7. 7
  Applicera en oral bedövning på blåsor och smärtsamma fläckar. Om glass och kalla drycker inte behandlar smärtan tillräckligt bra, kan du använda en oralbedövning. Varumärken som Orajel och Anbesol finns tillgängliga på apotek och stormarknader. Dessa hjälper till att hålla området bedövat medan det läker. Var noga med att använda dessa produkter som etiketter eller apotekare ger dig.
 8. 8
  Ta ett smärtstillande medel om du är obekväm. Om smärtan från brännskador orsakar obehag kan du behandla den med en smärtstillande medel som paracetamol.
 9. 9
  Borsta tänderna försiktigt. Rörelsen att borsta och kemikalierna i tandkräm kan vara både smärtsamma och skadliga för din brännskada. Du måste vara försiktig när du borstar för att undvika att knäppa blåsor och hindra läkningsprocessen.
  • Borsta inte tungan. Du kommer att skada nybildade celler och sakta läkningsprocessen. Du kan också spränga blåsor, vilket kan leda till infektioner.
  • Få inte tandkräm på brända områden. Tandkräm kan irritera brännskador och orsaka smärta.
  • Använd munvatten sparsamt, om alls. Liksom tandkräm kommer munvatten att irritera brännskadorna. Det är bättre att bara skölja ut munnen med saltvatten medan du väntar på att din brännskada läker.
 10. 10
  Besök läkaren om du inte ser någon förbättring eller om smärtan är för mycket att hantera. Cellerna i munnen regenereras snabbt, så de flesta brännskador på tungan rensas upp på två eller tre dagar. Om din brännskada var allvarligare kan det dock ta längre tid för din mun att läka. Om det har gått mer än 3-4 dagar och du inte ser någon förbättring, kontakta din läkare för att se till att du inte har en infektion. Du bör också träffa din läkare när som helst om smärtan är mer än du kan hantera, eller om brännskadorna verkar stora eller djupa, eller om brännskadorna gör det svårt att andas eller svälja.

Del 3 av 3: Undvik irriterande medan munnen läker

 1. 1
  Undvik varm mat och dryck medan munnen läker. Du kan fortfarande ta ditt kaffe och te, men se bara till att låta det svalna helt innan du dricker. Du kanske till och med vill överväga att byta till isvarianter i några dagar. De nya cellerna i munnen kommer att vara mycket känsliga - om du utsätter dem för varm mat innan bränningen är helt läkt kan de lätt brinna igen. Det kommer också att vara mycket smärtsamt.
  • Blås på mat och dryck för att kyla ner dem snabbare. För drycker bör du överväga att lägga till en isbit för att säkerställa att de har en säker temperatur.
  • Testa allt innan du lägger det i munnen. Rör vid den med tungans spets för att säkerställa att den har en säker temperatur.
 2. 2
  Undvik krispig mat. Mat som smällare, chips och krispigt bröd bör vara utanför menyn tills din brännskada läker. Dessa kan repa mot din brännskada, vilket kommer att vara mycket smärtsamt. De kan också spränga blåsor, vilket kommer att sakta läkningsprocessen och öka risken för infektion.
  Inklusive de bästa livsmedel att äta medan du återhämtar dig från tungbrännblåsan
  Fortsätt läsa för fler tips från vår medicinska medförfattare, inklusive de bästa livsmedel att äta medan du återhämtar dig från tungbrännblåsan!
 3. 3
  Avstå från kryddor. Kryddig mat kommer att orsaka mycket smärta för din läkande mun. Irritationen från kryddor kan också sakta läkningsprocessen. Om du är en fan av kryddig mat, skulle det vara bäst att avstå i några dagar medan din brännskada läker. Undvik också att lägga till kryddor som peppar i maten.
 4. 4
  Sluta äta sur mat. Dessa är mestadels citrusfrukter som citroner, apelsiner och ananas. Citronsyra kommer att skada och sakta läkningsprocessen. Vänta minst tre dagar innan du tar tillbaka dessa livsmedel i din kost.

Varningar

 • Besök läkaren om brännskador finns på andra delar av munnen, särskilt på baksidan av halsen, eller om brännskador orsakades av en kemikalie.
 • Se upp för tecken på infektion. Om du märker rodnad, svullnad, ökad smärta eller pus runt brännskadorna, besök genast läkare.

Frågor och svar

 • Kommer att äta vattenmelon att behandla tungblåsor?
  Kyld vattenmelon kan ha en svalande effekt, men den läker inte.
 • Vad händer om jag bränner tungan?
  Lägg kallt vatten på det så fort du kan. Använd vatten, glass, glass, popsicles eller annat kallt för att lindra smärtan.
 • Kan en varm dryck bränna bort delar av min tunga?
  Nej, men i extrema fall kan det bränna bort vissa ytceller, vilket är inget att vara orolig för. Att dricka otroliga varma drycker skulle dock inte vara klokt.
 • Kommer det att hjälpa att slicka saker?
  När du slickar saker som klubbor kan du irritera tungan eller munnen.
 • Skulle poppande tunga bränna blåsor vara effektiva?
  Gör inte det här. Lämna dem vara. De kan dyka upp på egen hand, men gör det inte medvetet, eftersom du riskerar att utsätta dig för infektion.
 • Kommer en lösning av bakpulver och vatten att hjälpa?
  Nej, det är inte troligt att det hjälper.
 • Hur kan jag se om en blåsor på tungan smittades, och om den är, hur kan jag hjälpa den att läka?
  Om du märker rodnad, svullnad, ökad smärta eller pus runt brännskadorna, besök genast läkare.
 • Kommer kall och kryddig mat fortfarande att irritera min tunga?
  Kall, mjuk mat hjälper och lugnar den, men kryddig mat bränner den ännu mer.
 • Kan jag lägga en citron på blåsan för att läka den?
  Detta skulle inte vara en bra idé. Inte bara kommer citronen att sticka utan den kan irritera blåsan och resultera i en längre läkningstid.
 • Kommer det inte att hjälpa om jag bara dricker kallt vatten och låter det sitta i munnen i några minuter?
  Ja, men det blir varmt efter lite. När det börjar sluta vara lugnande och det inte är kallt, svälj vattnet och drick en annan kall mun. Upprepa processen för att få bästa resultat.
Obesvarade frågor
 • Hur behandlar jag en vit blåsor på tungan?

Kommentarer (6)

 • stehrchance
  Varje steg var till hjälp, särskilt hemmet.
 • kristyking
  Detta hjälpte verkligen. Jag har ätit mycket sur mat eftersom de var kalla och de skadade verkligen tungan, men jag trodde att det var vad som skulle hända. Nu har jag slutat och tungan har läkt så mycket snabbare!
 • stevenstoby
  Att borsta tänderna och dricka vatten innan du lägger dig är verkligen till hjälp, särskilt under läkningsprocessen. Det sänker pH-nivån och håller munnen lugn hela natten.:)
 • lauryn09
  Detta var till stor hjälp. De flesta sökningar tar inte riktigt upp problemet, medan den här artikeln var väldigt lätt att läsa och förstå. Det gav enkla, användbara förslag som du har i ditt hem. Ingen spring runt - till punkten, enkel och enkel. Tack så mycket.
 • annettecorkery
  Jag lider av dessa blåsor och jag vet hur smärtsamt det är. Den här artikeln har varit mycket användbar för mig. Min smärta har minskat mycket, och förslaget om saker att äta hjälpte till.
 • mcdermottferne
  Tack så mycket för det fantastiska rådet.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail