Hur bota en bagares cysta?

För att bota en Baker-cysta, vila ditt drabbade knä och håll det upphöjt så mycket som möjligt. Isa området runt cysten och ta ett receptfritt smärtstillande medel som ibuprofen, paracetamol eller naproxen för att minska svullnad och smärta. Det är också en bra idé att låta en läkare utvärdera skadan eller den bakomliggande orsaken till cysten. Beroende på svårighetsgraden kanske din läkare vill behandla cysten genom att tömma den och ge dig en steroidinjektion. För tips om hur man känner igen symtomen på en bruten cysta, läs vidare!

En Baker-cysta (även känd som en popliteal cysta) är en vätskefylld säck (cysta) bakom knäet som orsakar
En Baker-cysta (även känd som en popliteal cysta) är en vätskefylld säck (cysta) bakom knäet som orsakar täthet, smärta eller knästelhet som kan förvärras när du rör dig runt benet eller under fysiska aktiviteter.

En Baker's cyste (även känd som en popliteal cysta) är en vätskefylld säck (cysta) bakom knäet som orsakar täthet, smärta eller knästelhet som kan förvärras när du rör dig runt benet eller under fysiska aktiviteter. En ansamling av synovialvätska (som smörjer knäleden) orsakar svullnad och utbuktningar bildar en cysta på baksidan av knäet när det är under tryck. De viktiga stegen för att behandla en Baker-cysta kommer att vila det drabbade benet och behandla eventuell underliggande orsak, såsom artrit. Om du tror att du har en Baker-cysta är det viktigt att du besöker din läkare för att utesluta allvarligare lidanden, såsom blodpropp eller arteriell obstruktion.

Metod 1 av 3: behandla din cysta hemma

 1. 1
  Lär känna skillnaden mellan en bagares cysta och något mer allvarligt. Även om du kanske kan behandla din Baker's cyste hemma, vill du se till att det i själva verket är en Baker's cyste och inte något som kräver läkarvård, såsom djup ventrombos eller arteriell obstruktion. Om du upplever svullnad eller purpurfärgade märken i tårna och fötterna, bör du omedelbart kontakta läkare.
 2. 2
  Vila ditt drabbade knä. Du bör vila knäet tills det inte längre gör ont för att sätta press på det. Observera smärta du specifikt känner runt eller bakom knäet medan du böjer och förlänger benet. Du bör vila knäet så ofta som möjligt i minst en dag eller två.
 3. 3
  Isa knäet runt cysten. Du bör isa din knäskada så snart som möjligt. Isbildning hjälper till att minska svullnad och inflammation runt skadan, vilket också hjälper till att lindra en del av smärtan. Lämna bara isen på knäet i femton till tjugo minuter åt gången. Låt området värmas till rumstemperatur (ytterligare femton till tjugo minuter) innan du applicerar isen igen. Detta kan bidra till att minska svullnad och smärta under den första dagen eller två efter den första skadan, och du kan isa knäet så ofta du vill under denna period.
  • Förpacka en ispåse (eller något fryst, som en pås med ärter) med en handduk (aldrig direkt på huden) innan du applicerar den.
 4. 4
  Använd en komprimering. En kompress hjälper till att minska svullnad till det skadade området, och det hjälper också till att stabilisera ditt knä. Knyt ett elastiskt bandage (esspaket), tränarens tejp, ett stag eller till och med en klädsel runt skadan.
  • Knyt fast det nog för att stabilisera knäet men inte så hårt att du avbryter cirkulationen.
  Är lymfvätska huvudvätskan i en bagares cysta
  Är lymfvätska huvudvätskan i en bagares cysta?
 5. 5
  Lyft ditt ben. Att höja benet hjälper också till att minska svullnad och det återför blod till hjärtat. När du lägger dig ska du höja benet över ditt hjärta (eller så högt du kan utan att orsaka smärta). Om du inte kan höja det skadade benet, försök att hålla det åtminstone parallellt med marken.
  • Försök också placera kuddar under benen när du sover för att hålla dem upphöjda.
 6. 6
  Ta en OTC-smärtstillande medicin. Du kan ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen, paracetamol, aspirin och naproxen för att minska smärta och svullnad. Följ doseringen på etiketten och håll dig inom det rekommenderade dagliga intaget. Ta mediciner med måltider och vatten.
  • Aspirin ska inte ges till barn eller ungdomar under 19 år på grund av risken för Reye-syndrom (hjärna- och leverskador), särskilt om barnet har vattkoppor eller influensa. Tala med din läkare innan du ger ditt barn aspirin.
  • Läkare rekommenderar att du konsulterar din läkare innan du tar NSAID om du har problem med lever, njure eller mag.

Metod 2 av 3: träffa din läkare

 1. 1
  Låt din läkare utvärdera skadan. Du bör låta din läkare undersöka och behandla den bakomliggande orsaken till cysten. Orsaker kan inkludera knäskada, reumatoid artrit, artros och brosk eller senatrauma för att nämna några. Låt din läkare undersöka dig så att de kan ställa en korrekt diagnos.
 2. 2
  Gå tillbaka för en kontroll om din cysta blir större. En förstorad cysta kan orsaka svullnad i underbenet eftersom den kan komprimera de närliggande venerna. På grund av detta är det viktigt att se din läkare om din cysta växer. Låt din läkare undersöka dig och följ sedan deras behandlingsråd.
  • När du ringer för att boka tid, berätta för läkarmottagningen att du är orolig för att din cysta växer.
 3. 3
  Rådfråga din läkare om cysten spricker. Även om du redan har rådfrågat din läkare för en behandlingsplan, bör du återvända om du misstänker att cysten har brustit eller stött på andra komplikationer. Om din Baker's cyste spricker kommer vätskan att läcka in i kalvområdet i ditt ben, vilket kan leda till:
  • Känslan av att vatten rinner nerför din kalv
  • Rodnad och svullnad
  • Blåmärken som sprider sig från baksidan av knäet till din fotled
  • Skarp smärta på grund av läckt vätska och efterföljande inflammation, vilket kan leda till blodproppar.
  • Eftersom dessa symtom kan likna på blodpropp är det viktigt att du omedelbart kontaktar läkare om du behöver behandlas för blodpropp. Lösta blodproppar kan leda till livshotande tillstånd. Om din läkare fastställer att du inte riskerar komplikationer på grund av bristningen, kommer ditt ben att absorbera vätskan på nytt var som helst från en till fyra veckor, och din läkare kommer att rekommendera eller ordinera ett smärtstillande läkemedel.
 4. 4
  Fråga din läkare om steroidinjektioner. En klinisk studie har visat att svullnad, smärta och rörelseomfång förbättras efter direkt injektion av kortikosteroider i cysten för patienter som lider av artrosinducerad Baker-cystor. Din läkare kommer att injicera en nål med kortikosteroider direkt i cysthålan. Steroiderna hjälper till att minska inflammation och svullnad på platsen.
  • Din läkare kan också använda en ultraljudsmaskin för att visualisera cysten och hjälpa till att styra nålen.
  Försök inte trycka dig själv genom att gå på knäet när du har en bakares cysta
  Försök inte trycka dig själv genom att gå på knäet när du har en bakares cysta.
 5. 5
  Fråga din läkare om att tömma cysten. Din läkare kan också ta bort vätskan i själva cysten. Om du har sekundära cystor (vätskeansamling framifrån och bak i knäet) kan din läkare också ta bort vätska från framsidan eller sidan av knäet. Detta möjliggör större komfort genom att minska smärta och svullnad och låta dig röra knäet mer fritt. Din läkare kommer att använda ett ultraljud för att korrekt injicera en nål i vätskan och drar tillbaka kolven för att suga ut den.
  • Din läkare kommer att använda en 18- eller 20-gauge nål på grund av den tjocka vätskan i cysten / cysterna.
  • Din läkare kan också behöva utföra proceduren mer än en gång beroende på mängden vätska som finns eller för att vätskan har ackumulerats som flera platser.
  • Det är vanligt att din läkare utför både en aspiration (dränering) följt av en steroidinjektion. Flera studier har visat minskning av symtom och bättre funktion av knäet efter båda förfarandena.
 6. 6
  Diskutera kirurgisk excision av cysten. Detta är en sista utväg om symtomen kvarstår, andra behandlingar har misslyckats eller cysten har blivit mycket stor. Medan du bedöms kommer din kirurg att göra små (tre till fyra millimeter) snitt runt cysten för att tömma vätskan. Kirurgen kanske inte tar bort hela cysten eftersom den vanligtvis kan lösa sig själv. Kirurgen syr snitten när cysten har tömts.
  • Förfarandet tar vanligtvis en timme (eller kanske mindre baserat på storleken på cysten). En större cysta tar längre tid eftersom svullnaden kan ha lindat den runt nerver och blodkärl.
  • Du kan förvänta dig att få smärtstillande medel efter behov.
  • När du är hemma följer du RICE-terapimetoden (vila, is, kompression och höjd).
  • Din kirurg kan föreslå kryckor eller en sockerrör för att hålla vikten utanför området i flera dagar.

Metod 3 av 3: upprätthålla led- och muskelstyrka med en bagares cysta

 1. 1
  Se en fysioterapeut. Inflammation i området för en Baker-cysta kan orsaka muskeltäthet och ledstyvhet. Du bör utföra smärtfri flexibilitet och förstärkningsövningar för att hjälpa till att rehabilitera området och hålla leder och muskler aktiva. Detta hjälper till att förhindra framtida svaghet och / eller förstyvning av de omgivande musklerna och lederna.
  • Du bör fokusera på dina quadriceps, hamstrings, skinkor och vadmuskler.
 2. 2
  Utför stående hamstringssträckor. Hitta en pall eller ett föremål som är cirka 1,5 meter (50 cm) högt. Vila foten på ditt oskadade ben på pallen med knäet något böjt. Luta dig framåt och håll ner ryggen rakt tills du känner en sträcka i låret. Håll positionen i trettio sekunder.
  • Utför tre repetitioner två gånger dagligen, liksom före och efter annan träning.
  • Om du inte känner för mycket av en sträcka, försök luta dig lite åt sidan av benet du sträcker såväl som framåt.
 3. 3
  Prova en liggande hamstringssträcka. Ligga platt på ryggen. Böj ditt knä på det ben du vill sträcka. Placera en hand på baksidan av låret och den andra på baksidan av din kalv. Dra benet mot dig med händerna och håll knäet böjt runt 20°. Du ska känna en sträcka på baksidan av låret. Håll positionen i trettio sekunder.
  • Upprepa tre gånger per session två gånger dagligen förutom före och efter träning.
  • Om du inte når ditt ben för att dra i det, försök att placera en handduk runt benet. Du kan sedan uppnå samma sträcka genom att dra i handduken istället.
 4. 4
  Utför sittande sträckor i hamstringen. Sätt dig ner på kanten av en stol för den här övningen. Böj ditt bra ben i normalt sittande läge och placera det skadade benet framför dig med bara knä böjda. Luta dig framåt från denna position (håll ryggen rak och huvudet uppåt) tills du känner sträckan runt baksidan av låret. Stanna kvar i denna position i trettio sekunder.
  • Gör tre repetitioner per session två gånger dagligen eller före och efter träning.
  För att bota en Baker-cysta
  För att bota en Baker-cysta, vila ditt drabbade knä och håll det upphöjt så mycket som möjligt.
 5. 5
  Använd knäböjningar. När du sitter, växla mellan att böja och räta ut knäet så långt du kan utan att orsaka ytterligare smärta. Denna övning hjälper dig att behålla ditt normala rörelseomfång.
  • Utför en gång om dagen med upp till tjugo repetitioner om du inte känner smärta.
 6. 6
  Prova statiska quadriceps-sammandragningar. Lägg en rullad handduk under knäet med benet rakt ut. Tryck ner knäet mot handduken för att dra åt lårmusklerna (quadriceps). Placera fingrarna på quadriceps för att känna att musklerna dras åt när du kontraherar.
  • Håll varje upprepning i fem sekunder och upprepa tio gånger så hårt som möjligt utan att producera smärta.

Tips

 • Om du är överviktig rekommenderas att du går ner i vikt efter att din cysta läker eftersom övervikt kan sätta mycket på knäet och orsaka ytterligare skador.

Varningar

 • Även om den här artikeln innehåller information om en Baker's cysta, bör du inte överväga denna artikel medicinsk rådgivning. Rådfråga också din läkare innan du utvecklar en behandlingsplan.
 • Försök inte trycka dig själv genom att gå på knäet när du har en bakares cysta.

Frågor och svar

 • Kan jag flyga med en brast cyste?
  Du borde nog få checka ut det innan du flyger och få din läkares klarsignal. Förändringen av lufttrycket kan påverka det.
 • Vilken typ av läkare ska jag se för en Baker-cysta?
  Börja med att träffa din primärvårdspersonal. De kommer att utföra initiala behandlingar för att ta itu med din Baker's cyste. Om cysten inte förbättras kommer din PCP sannolikt att hänvisa dig till en ortopedkirurg för ytterligare behandling.
 • Vad hjälper smärta från en Baker-cysta?
  Smärta från en Baker-cysta utvecklas vanligtvis till följd av att den spricker, vilket får synovialvätska att strömma in i kalven under knäet. För att lindra smärtan, placera en kall förpackning på det smärtsamma området. En kompressionsfolie kan hjälpa till, och det är en bra idé att ta ett antiinflammatoriskt medel, såsom ibuprofen, om du kan. Att vila benet är extremt viktigt och om du behöver gå, försök att luta dig på en krycka eller en käpp för att förhindra att du pressar på ditt smärtsamma ben. Boka en tid för att träffa din läkare så snart som möjligt, eftersom du kan behöva ytterligare medicinsk intervention.
 • Jag har försökt att behandla min brista Baker's cyste med dränering, kortisoninjektioner och RICE, men jag har fortfarande mycket ont. Vad kan jag göra?
  Om du har behandlat det utan effekt, gå till en läkare. De kommer att berätta om det är en Baker-cysta eller något mer allvarligt.
 • Är lymfvätska huvudvätskan i en bagares cysta?
  Nej, det är överflödigt synovialvätska (ledvätska) som finns i cysten.
 • Kommer det att läka värme på en bagares cysta?
  Att applicera värme kan lindra din smärta och hjälpa till med andra symtom, men det gör inte att din cysta försvinner.
 • Är det säkert att flyga med en bagares cysta?
  Jag har gjort det. Det är obekvämt men inte osäkert.
 • Kan en Baker's cyste läka av sig själv?
  En Baker-cysta kan läka eller "försvinna" på egen hand men detta kan vara en långsam process, ibland tar månader eller till och med år. Om cysten inte stör dig kan det vara ett alternativ att vänta men om du upplever smärta, rörelseproblem eller andra problem relaterade till det, prova den hemma-behandling som föreslås ovan eller se din läkare om tillståndet inte förbättras.
 • Vad är en Baker's cyste hur botas den?
  Först namnet av en kirurg vid namn William Morrant Baker på 1800-talet, blev denna säck eller cysta känd som en Baker's cyste. En Baker's cysta är en liten säck fylld med vätska som växer på baksidan av knäleden, i den del som kallas "popliteal space". (Dess andra namn är "popliteal cyste".) Metoden för att "bota" cysten inkluderar att identifiera vad som har fått den att utvecklas; om den bakomliggande orsaken inte utarbetas och behandlas kan cysten mycket väl återvända. Det föreslås att du läser ovanstående artikel för hur man kan bota en Baker-cysta.
Obesvarade frågor
 • Kan jag gå kraftigt med en bagares cysta utan smärta?
 • Kan jag tömma en bakares cysta och inte ta en kortisoninjektion?
 • Jag fick en gång diagnosen ett sönderrivet ligament i mitt högra ben och gick aldrig tillbaka till läkaren. Kan det orsaka en bagares cysta?
 • Min bakares cysta sprängdes för 5 dagar sedan, men varför är min kalv så tät?
 • Kommer bagarens cysta att påverka tillväxten hos barn?

Kommentarer (19)

 • wbergman
  Jag hade väldigt lite info från doktorn i denna fråga och / eller till och med behandlingar för att hjälpa till att behandla cystorna, nu kan jag försöka applicera is på rätt sätt och se själv.
 • henry64
  Gav mig hopp om att detta så småningom kommer att lösa.
 • rodrigokeeling
  DIY är till hjälp.
 • vwolf
  1 & 2 var användbara; inte riktigt in i övningarna ännu.
 • rileywalker
  Som sjuksköterskestudent älskar jag att läsa en artikel med en bild.
 • bernhardfransso
  Det som hjälpte mig var att inte för mycket kyckling, socker och gluten, som finns i de flesta livsmedelsprodukter i butiken.
 • leolawuckert
  Tack för de fantastiska tipsen. Jag tyckte att träningstipsen var mycket hjälpsamma och lätta att följa.
 • jamie87
  Jag hade en tidigare bakares cysta och var tvungen att få en injektion, så jag ville inte gå den vägen om det inte var nödvändigt. Delen om vila och isbildning var till hjälp och sträckningen gör stor skillnad. Tack.
 • teresa11
  Tack så mycket för informationen. Det har gått över ett år jag har haft denna knäsmärta och nyligen har det stört mig. Jag behövde kontrollera det, för jag är också cancerpatient. Det har varit så smärtsamt att jag har börjat gå på tårna, så tack så mycket.
 • brittmansson
  Naturläkemedel som jag ska försöka.
 • modestamohr
  Övningarna hjälper verkligen.
 • devyn65
  Allt hjälpte mig.
 • olssoningemar
  Behandlingen var tydlig och fungerade.
 • wildermanrosali
  Denna artikel gav mig specifika övningar för att stärka mitt knä.
 • jonathan17
  Steg för steg-illustrationerna är riktigt trevliga.
 • scott45
  Det var trevligt att ha mer information om detta problem. Det ger mig alternativ att överväga.
 • archie90
  Detta hjälpte mig att bli mer informerad innan jag gick till läkarmottagningen. Det är lugnande för mig att ha fakta framför mig. Tack.
 • edwardrose
  Träning i vatten är bra för alla leder. Det är utmärkt för dem som lider av ledvärk eller baka cystor.
 • bwaelchi
  Från den här artikeln har jag verifierat symptomen.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail