Hur utökar du din glädjekapacitet?

Även volontärarbete några timmar i veckan kan utöka din förmåga till vänlighet
Även volontärarbete några timmar i veckan kan utöka din förmåga till vänlighet och som ett resultat din förmåga till glädje.

Känslan av glädje kan vara spännande och givande. Vi känner ofta glädje när vi omges av positivitet och har en positiv syn på livet. För att utöka din förmåga till glädje, börja med att visa vänlighet och medkänsla mot andra. Du bör också arbeta med att vara snäll och medkännande mot dig själv så att du kan känna dig upphetsad av dina mål och din dagliga rutin. Att odla relationer och upplevelser som är fulla av glädje kan också utöka din förmåga till ännu mer lycka i ditt liv.

Metod 1 av 3: visar vänlighet och medkänsla mot andra

 1. 1
  Volontär. Ett sätt att utöka din glädjekapacitet är att ge din tid till en sak du tror på. Det kan vara en lokal sak, till exempel ett lokalt hemlöst skydd eller en nationell sak, till exempel en katastrofhjälpsorganisation. Leta efter en sak som du känner brinner för och donera din tid. Även volontärarbete några timmar i veckan kan utöka din förmåga till vänlighet och som ett resultat din förmåga till glädje.
  • Du kan till exempel vara volontär två gånger i månaden på ditt lokala läskunnighetscenter och stödja vuxna som lär sig läsa. Eller så kan du vara volontär under semestern på ett nationellt callcenter för en ideell organisation.
 2. 2
  Donera till en värdig sak. Om du inte kan donera din tid till en sak, överväga att donera pengar istället. Även en liten mängd en gång per år eller en gång i månaden till en sak kan göra stor skillnad. Varje gång din donation går ut kommer du att känna en liten glädje över att du hjälper någon i nöd.
  • För att avgöra om en orsak kan vara värdig för dig, titta på aktuella händelser och saker som händer i nyheterna. Kanske finns det en organisation som tillgodoser flyktingarnas behov, som du kan vara bekymrad över på grund av aktuella händelser. Detta kan då vara en bra sak för dig att stödja.
  • Du kan ha personliga skäl för att stödja en sak du tycker är värdig, till exempel personlig erfarenhet som är relaterad till dem som får hjälp av en organisation eller grupp. Om du till exempel en gång var papirlös invandrare kanske du är intresserad av organisationer eller grupper som arbetar för att ta itu med problemet.
  • Ställ in månatliga donationer till en organisation som du tror på och vill stödja. Eller så kan du göra en större donation en gång om året som en gåva till organisationen.
 3. 3
  Fungera som en mentor eller förebild för någon i din gemenskap. Nå ut till samhällsorganisationer i ditt område som behöver förebilder och mentorer. Erbjud dig att vara mentor för någon i ditt samhälle som behöver stöd och vägledning. Att vara en förebild för någon annan kan få dig att känna dig nödvändig i ditt samhälle på ett positivt och upplyftande sätt.
  • Du kan till exempel anmäla dig till en Big Brother eller Big Sister till en ung person i ditt samhälle, där du mentor dem och tillbringar kvalitetstid med dem. Eller så kan du vara volontär på ett fritidsprogram där du lär dig ungdomar.
  Ett sätt du kan utöka din glädjekapacitet är att volontär din tid för en sak du tror på
  Ett sätt du kan utöka din glädjekapacitet är att volontär din tid för en sak du tror på.
 4. 4
  Stöd vänner och familjemedlemmar i nöd. Visa vänlighet och medkänsla med dina närmaste, till exempel dina vänner och familjemedlemmar. Stöd dem när de behöver det mest så att de känner sig mindre ensamma. Att ge din tid och energi till någon nära dig i nöd kan få dig att må bra.
  • Du kan till exempel erbjuda att laga mat till en familjemedlem som är sjuk. Du kan också stödja en vän som går igenom en hård tid, till exempel ett uppbrott eller förlust av en nära och kära.
  • Du kan också stödja vänner och familj genom att vara en bra lyssnare. Fråga vänner och familj hur de mår och lyssna på vad de har att säga.
 5. 5
  Gör en snäll handling för någon om dagen. Slumpmässiga vänliga handlingar kan också hjälpa dig att känna dig mer glad i ditt dagliga liv. Försök att göra en slags handling varje dag för människor du känner och för totalt främlingar. Handlingen kan vara liten och personen kanske inte ens vet att du gör något snällt för dem.
  • Till exempel kan du betala för den bakomliggande personens kaffe som en vänlighet eller ta upp checken för någons måltid när du äter ute. Du kan också sluta chatta med en hemlös person på gatan för att erkänna deras närvaro och låta dem veta att du bryr dig om deras välbefinnande.

Metod 2 av 3: odla självmedkänsla och vänlighet

 1. 1
  Ha lite "dig tid" på din dag. En stor del av att ha glädje i ditt liv är att göra egenvård, där du är snäll och medkännande för dina behov. Försök att schemalägga lite "du tid" på din dag, även om det bara är 10 - 15 minuter. Tillbringa den här tiden med att göra något som du tycker är avkopplande och lugnande. Att ha den här tiden för dig själv kan hjälpa dig att känna dig mindre stressad och mer centrerad.
  • Till exempel kan du tillbringa din "dig tid" med att göra en avkopplande aktivitet som stickning, måla, rita eller skriva i din dagbok. Du kan också göra egenvård som att bada, få massage eller titta på din favorit-tv-show.
 2. 2
  Fortsätt dina mål. Ett annat sätt att vara vänlig och medkännande mot dig själv är att fokusera på dina personliga mål och arbeta för att uppnå dem. Att ha mål och uppnå dem kan hjälpa dig att känna dig motiverad och upphetsad varje dag. Målen kan vara små och kortsiktiga eller stora och långsiktiga. Ha en blandning av kortsiktiga och långsiktiga mål så att du kan vara motiverad och glad över ditt liv.
  • För att uppnå dina mål kan du börja med att identifiera ett till tre kortsiktiga mål samt ett till tre långsiktiga mål. Gör sedan en tidslinje för att motivera dig att uppnå dessa mål. Markera dem från din lista när du går så att du kan känna en prestation.
 3. 3
  Använd positiva bekräftelser. Positiva bekräftelser kan hjälpa dig att hålla dig glad regelbundet, särskilt om du kämpar med låg självkänsla och lågt självförtroende. Att säga positiva bekräftelser innan du börjar dagen eller innan du går och lägger dig kan hjälpa dig att ställa in en bra avsikt och låta dig fokusera på att ge mer glädje i ditt liv.
  • Till exempel kan du använda positiva bekräftelser som "Jag kommer att utöka min kapacitet för glädje idag", "Jag kommer att ge mer glädje i mitt liv idag" och "Jag kommer att sprida glädje till andra."
  Ett annat sätt att utöka din glädjekapacitet är att spendera kvalitetstid med dem som ger glädje i ditt liv
  Ett annat sätt att utöka din glädjekapacitet är att spendera kvalitetstid med dem som ger glädje i ditt liv.
 4. 4
  Gör ditt hem till en fristad. Försök att göra ditt hem till en plats där du känner dig lugn och positiv. Det kan vara så enkelt som att ordna om dina möbler eller måla ett rum, eller så kan du behöva spendera lite tid på att rensa bort. Om du inte har kontroll över ditt hem, försök att göra minst ett rum eller till och med en del av ett rum till ditt eget. Sätt upp konstverk som får dig att må bra. En positiv miljö där du känner dig bekväm och glad kan gå långt för att öka glädjen i ditt dagliga liv.
 5. 5
  Öva självvård. Gör valet att ta hand om ditt fysiska välbefinnande, vilket i slutändan är en handling av vänlighet mot dig själv. Detta kan förbättra din mentala och fysiska hälsa och öppna dig för nya intressen.
  • Lär dig att laga näringsrik och hälsosam mat själv. Det kan vara roligt och bra att anmäla sig till en matlagningskurs för att lära sig recept och tekniker.
  • Avsätt tid att träna. Överväg att gå med i en löpgrupp, ta en danslektion eller en vandringsklubb.
  • Undersök dina vanor och försök att ta bort negativa beteenden, som att röka eller dricka för mycket.
 6. 6
  Starta en ny hobby. Kanske finns det en hobby du alltid har velat prova, men skjutit upp för att du blev för upptagen eller överväldigad. Kanske finns det en hobby som du alltid har önskat att du skulle kunna göra, men glömde bort det. Starta en hobby som du tycker är intressant, utmanande och engagerande. Avsätt lite av din fritid för att lära dig denna hobby. Att göra detta kan hjälpa dig att känna dig mer upphetsad och glad över ditt liv.
  • Till exempel, om du alltid har velat lära dig att rita, kan du ta en ritningskurs. Om du alltid har velat lära dig att koda kan du registrera dig för online-handledning om kodning som du kan göra på din fritid.
 7. 7
  Resa. Ibland kan du komma ut ur din komfortzon och din normala miljö för att upptäcka mer glädje och lycka. Res till en plats som du alltid har velat åka till. Du kan planera en resa med vänner eller din partner till ett spännande resmål. Eller så kan du försöka resa ensam, speciellt om du aldrig har gjort det tidigare och vill ha en ny upplevelse på egen hand.
  • Leta efter resor du kan ta som ligger inom din budget. Välj en billigare resa om din budget är stram och kolla in sevärdheter som är utanför allfartsvägarna.

Metod 3 av 3: skapa glada relationer och upplevelser

 1. 1
  Tillbringa tid med människor som ger dig glädje. Ett annat sätt att utöka din glädjekapacitet är att spendera kvalitetstid med dem som ger glädje i ditt liv. Det kan vara bra vänner, familjemedlemmar eller till och med studenter som du mentor eller undervisar. Tillbringa tid med individer som får dig att må bra genom deras ord och handlingar. Leta efter de människor som får dig att skratta och tillbringa mer tid med dem.
  • Nå ut till människor som ger dig glädje om du börjar känna dig nere eller sväljas av negativitet. Möt familjen som får dig att må bra och ta en kopp kaffe med vänner som får dig att skratta.
  Du kan till exempel använda positiva påståenden som "Jag kommer att utöka min förmåga till glädje idag"
  Du kan till exempel använda positiva påståenden som "Jag kommer att utöka min förmåga till glädje idag", "Jag kommer att ge mer glädje i mitt liv idag" och "Jag ska sprida glädje till andra."
 2. 2
  Upprätthålla en sund relation med din partner eller make. Om du har en partner eller make, arbeta med att kultivera en glad relation med dem. Det innebär att upprätthålla god kommunikation med dem och arbeta med att stödja varandra varje dag. Var ärlig mot din partner och stöd dem när de behöver det. Var goda lyssnare för varandra och fokusera på att vara glada tillsammans.
  • Till exempel, om du börjar känna att du inte ansluter så mycket till din partner som du vill, kan du ordna veckomiddagar där du sätter dig ner tillsammans och tillbringar tid över en måltid. Du kan också ha veckodagskvällar där du går ut bara två och gör något roligt.
 3. 3
  Bond med ditt husdjur. Att ta hand om ett djur har många hälsofördelar, som att hjälpa till att bekämpa depression, sänka blodtrycket och öka medkänsla och empati. Att bara klappa en hund eller katt kan öka serotonin och dopamin, som är signalsubstanser relaterade till känslor av lugn och njutning. Att umgås med ditt husdjur, vårda och ta hand om dem kan hjälpa till att ge mer glädje i ditt dagliga liv.
  • Om du inte har ett husdjur eller inte kan överväga att volontärarbete i ett skydd istället.
 4. 4
  Omfamna nya upplevelser och utmaningar. Använd dina nuvarande relationer för att hjälpa dig att anamma nya upplevelser och utmaningar. Anlita vänner för att prova en ny upplevelse med dig. Närma dig en ny utmaning med stöd och vägledning från familj eller vänner. Att ha glada upplevelser kan innebära att komma ut ur din komfortzon och ta risker.
  • Till exempel, om du alltid har velat prova dykning, anlita en vän att prova med dig. Om du alltid har velat ta en målningskurs, be en familjemedlem att följa med dig.
 5. 5
  Undvik negativa relationer. För att odla positivitet och glädje i ditt liv, släpp alla negativa källor. Undvik relationer med människor som ger negativitet i ditt liv. Säg nej till dessa relationer och fokusera istället på människor som ger positivitet och energi in i ditt liv.
  • Du kan till exempel ha en vän som ofta klagar och gnäller eller en kollega som är självisk och självcentrerad. Du kanske inser att det finns en familjemedlem som har hatiska övertygelser om att du tycker är skadlig. Försök att skära ut dessa människor ur ditt liv eller spendera mindre tid med dem så att du kan fokusera på att odla glädje.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur får jag ett fantastiskt skratt?
 2. Hur tar du upp dig själv när du känner dig nere?
 3. Hur slutar jag vara humörlig?
 4. Hur kan jag övertyga någon att lita på dig igen?
 5. Hur kan man eliminera oro?
 6. Hur identifierar man passivt aggressivt beteende?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail