Hur testar jag för bly?

Använd 3 m blykontrollpinnor för att snabbt testa fasta ytor för bly
Använd 3 m blykontrollpinnor för att snabbt testa fasta ytor för bly.

De potentiella hälsoriskerna med bly är ett stort problem för många husägare. Lyckligtvis är det lika enkelt att få sinnesro som att använda ett av flera EPA-godkända blytestningssatser för att kontrollera om det finns giftig metall. För att analysera målade väggar, möbler och inventarier är din bästa satsning ett Klean-Strip D-Lead Paint Test Kit. För att se om det kan finnas bly i ditt hems vattenförsörjning, plocka upp ett testvattensats för blyvatten från en järnaffär eller kontakta ditt lokala verktygsstyrelse för att fråga om gratis hemtestning. Du kan också använda en 3M Lead Check Swab för att omedelbart upptäcka bly i fasta material som metall, plast och keramik.

Metod 1 av 3: analysera målade ytor med testlåda för blyfärg

 1. 1
  Köp ett klean-strip d-lead-testkit. För närvarande är detta en av endast två typer av blytestningssatser som är försedda med EPA: s godkännande, den andra är 3M Lead Check Swabs, som är mest användbara för snabba test av fasta ytor. Du kan köpa ett testset för D-blyfärg online för cirka 15€-40€. På grund av sin noggrannhet och nyanserade resultat anses de vara det bästa valet för användning på färg.
  • D-blyfärgstestsatser levereras med allt du behöver för att utvärdera målade ytor i ditt hem, inklusive desinficeringsservetter, målnings- och skrapverktyg, en flisfångarbricka, två typer av testlösningar och en avfallspåse för säker bortskaffande.
  • Du kanske också kan spåra ett EPA-certifierat blytestutrustning hos din lokala hårdvaruaffär eller hemförbättringscenter.
 2. 2
  Ta på dig gummihandskar och en ansiktsmask innan du börjar testa. När du hanterar material som kan innehålla bly är det viktigt att du ser till att den nakna huden på dina händer är helt täckt. Samma regel gäller för känsliga öppningar som näsa och mun.
  • Du kan också överväga att bära långärmade kläder och labglasögon eller annan form av ögonskydd för att minimera din exponering så mycket som möjligt.

  Varning: Förtäring eller inandning av spår av bly kan leda till blyförgiftning, vilket ger symtom som huvudvärk, högt blodtryck, ledvärk och kronisk illamående hos vuxna, samt för tidig födsel och allvarliga utvecklingsförseningar hos barn.

 3. 3
  Rengör testytan och verktygen med de medföljande desinficeringspinnarna. Riv upp en pinne och gnugga den över ytan du testar för bly i en cirkelrörelse. Torka sedan av ditt poängverktyg och skrapverktyg med en separat pinne för att sterilisera dem.
  • D-blyfärgstestpaket kan användas på både hårda ytor, som lövträ och trim, och mjuka, som gips.
  • Standardpaket innehåller tillräckligt med desinficeringspinnor (och andra testmaterial) för cirka 6 individuella användningar.
 4. 4
  Ta bort ett färgchip från en out-of-the-way del av testytan. Gräva spetsen av poängverktyget i en obetydlig del av färgen. När du har lossat det cirkulära chipet använder du kanten på skrapverktyget för att försiktigt bända det fritt från väggen och in i det vikta spånuppsamlingsfacket.
  • Områden som inre hörn, garderober och baseboardgränser gör bra testplatser, eftersom de inte är omedelbart synliga. Det finns också mindre risk för ytterligare flisning eller skalning än i ofta använda områden.
  • Var noga med att göra din första klippning ganska djup för att skrapa bort flera lager färg - det är möjligt att ett gammalt lager blyfärg kunde ha målats över med en icke-blyvariant.
 5. 5
  Överför ditt färska färgprov till en förfylld injektionsflaska med lösning 1. Använd flisfångarbrickan som en tratt för att säkerställa att färgchipet inte kommer i kontakt med andra ytor innan det går in i lösningen. Lägg till hela provet i injektionsflaskan, även om det råkar gå sönder i mindre bitar.
  • Försök inte plocka upp ditt färgprov för hand eller använd några andra föremål för att borsta bort det från chipfångarbrickan. Om du gör det kan det förorena provet och därmed kasta bort dina resultat.
 6. 6
  Stäng injektionsflaskan med lösning 1 och skaka den i 10 sekunder. Se till att du fäster skruven på rätt sätt innan du börjar skaka. Ställ flaskan åt sidan efter 10 sekunder och låt den sitta i minst 2 minuter. Detta kommer att ge lösningen tid att fullständigt genomsyra färgprovet.
  • Om du fortsätter med testet innan du väntar i hela två minuter kan dina slutresultat vara felaktiga.
 7. 7
  Tillsätt 5 droppar lösning 2 i injektionsflaskan och skaka den igen. Pressa droppflaskan långsamt och försiktigt så att du har tillsatt rätt mängd reagenslösning. Vispa lösningen fram och tillbaka i 10 sekunder som du gjorde första gången. Om ditt färgprov innehåller spår av bly kommer du att märka att lösningen börjar ändra färger när du skakar.
  • Glöm inte att bekräfta att locket sitter fast ordentligt innan du skakar.
  • Lösning 2 innehåller den aktiva blyindikatorn som berättar om det finns bly i det färgprov du samlade.
 8. 8
  Jämför färgens lösning med teststandarden på injektionsflaskan. För att avgöra om ditt prov innehåller en osäker blykoncentration, titta genom det gulfärgade visningsfönstret tryckt högst upp på flaskan. Om lösningen har en mörkare färg än teststandarden, betyder det att den är positiv för bly.
  • När de två testlösningarna blandas kommer blyfärgad färg att få dem en matt gul färg.
  • Om du upptäcker osäkra nivåer av bly i ditt hem blir ditt nästa steg att kontakta en EPA-certifierad riskbedömare för ytterligare inspektion eller eventuell borttagning.
 9. 9
  Skaka lösningen en andra gång om den är lättare än teststandarden. Om lösningen blir blekgul kan det betyda att lösningen inte har fått tillräckligt med tid för att bryta ner färgprovet. Ge flaskan ytterligare en kraftig skakning och ställ in en timer i exakt 10 minuter och följ sedan färgen en gång till.
  • Förutsatt att lösningen fortfarande är ljusgul i slutet av 10-minutersintervallet betyder det att ditt prov är negativt för bly eller innehåller en mängd som anses vara icke-farlig.
  • Det är nödvändigt att testa ljusfärgade lösningar på nytt, eftersom tillsats av lösning 2 till testlösningen ibland kan ge en liten gul nyans.
 10. 10
  Kasta alla använda testmaterial med den medföljande avfallspåsen. Samla ihop din använda desinficeringspinne, flisfångarbricka och injektionsflaskan med testlösningen och placera dem i plastavfallspåsen som medföljer testpaketet. Rengör sedan testområdet med en ny desinficeringspinne och släpp in den tillsammans med dina gummihandskar. Försegla påsen och kasta den i en täckt papperskorg.
  • Om du har små barn eller husdjur som kan hitta sig till papperskorgen, placera dina testmaterial i ett utomhusbehållare på säkert avstånd från ditt hem.
Plocka upp ett omedelbart testvatten för blyvatten för att göra ett test själv
Plocka upp ett omedelbart testvatten för blyvatten för att göra ett test själv.

Metod 2 av 3: Kontrollera andra fasta material med blytestpinnar

 1. 1
  Använd 3 m blykontrollpinnor för att snabbt testa fasta ytor för bly. 3M Lead Check Swabs är den enda andra blytestprodukten som officiellt är certifierad av EPA. Precis som D-Lead Paint Test Kits kan de upptäcka bly i färg, men kan också användas på saker som verktyg och barnleksaker som du kanske inte förväntar dig att innehålla bly.
  • Du kan köpa 3M Lead Check Swabs online och i vissa hårdvaruaffärer och hemförbättringscentra. Ett enda paket innehåller tillräckligt med svabbar för engångsbruk för flera tester. De säljs i uppsättningar om 2, 8 eller 48.
  • Testpinnor anses i allmänhet vara det snabbaste och mest tillförlitliga sättet att bekräfta att en viss yta innehåller bly.
 2. 2
  Krossa de angivna punkterna på testpinnen för att aktivera den. Leta reda på punkterna märkta "A" och "B" på pinnens yttre rör och pressa dem kraftigt en i taget. Detta aktiverar de föreningar som används för att detektera bly på testytan.
  • Du kommer att höra ett skrynkligt ljud när du framgångsrikt har krossat aktiveringspunkterna.
 3. 3
  Skaka testpinnen tills testvätskan blir synlig. Håll pinnen i ena handen med spetsen nedåt och skaka den kraftigt. Detta kommer att börja blanda kemikalierna inuti. Efter några sekunder ska du kunna se den blekgula testvätskan sippra genom materialet vid spetsens spets.
  • Huvudingrediensen i 3M Lead Check Swabs är rodizonat, en känslig blyindikator som kan detektera bly i spår så små som 600 delar per miljon.

  Varning: Krossa inte och skaka pinnen tills du är beredd att börja testa. När den är aktiverad kommer kemikalierna i den att vara effektiva i cirka 90 sekunder.

 4. 4
  Applicera spetsen på pinnen på en slät, icke-porös testyta. Pressa in hela spetsen ordentligt i 90 graders vinkel. Du kan använda 3M Lead Check Swabs på alla målade väggar, inventarier och möbler, såväl som plast, metaller, keramik och kompositmaterial.
  • Blytestpinnar kanske inte fungerar lika bra på porösa eller oregelbundna ytor, som råsten, metallgaller eller målad korg.
  • Om du testar en målad yta, ta bort en tunn del av ytterskiktet för att exponera de underliggande skikten innan du applicerar pinnen. På det sättet kommer du att kunna identifiera förorenad färg som sedan dess har täckts.
 5. 5
  Gnugga spetsen på pinnen över testytan i 30 sekunder. Pressa in pinnen ordentligt i ytan och rör den runt med en långsam cirkelrörelse. Pressa röret lätt medan du arbetar och se till att spetsen förblir i kontakt med testytan hela tiden.
 6. 6
  Leta efter spetsen på testpinnen för att bli rosa eller röd. Generellt gäller att ju högre blyinnehållet i testytan är, desto mörkare blir slutfärgen. Om pinnen inte ändrar färg betyder det att ingen bly har upptäckts och du kan kontrollera ytan eller materialet från din lista.
  • Använd alltid en separat vattpinne för varje enskild yta eller material som du testar för att undvika korskontaminering och säkerställa tydliga, pålitliga resultat.
  • Tänk på att det är möjligt för rodizonat i 3M blykontrollpinnar att ge falskt positiva resultat när det används på röda eller rosa ytor.
Generellt gäller att ju högre blyinnehållet i testytan är
Generellt gäller att ju högre blyinnehållet i testytan är, desto mörkare blir slutfärgen.

Metod 3 av 3: testa ditt hems vatten

 1. 1
  Överväg att planera en hemvatteninspektion för maximal tillförlitlighet. Om du inte har någon särskilt bråttom för att ta reda på vad som finns i ditt hems vatten, ring din lokala vattenleverantör eller verktygsstyrelse och se om de erbjuder gratis hemtestning. Om svaret är ja, skickar de någon hem till dig för att hämta prover för test utan kostnad.
  • Hemanalys är den mest effektiva formen av blytestning, eftersom den utförs av kvalificerade specialister i en kontrollerad laboratoriemiljö.

  Tips: Du kan hitta en lista över laboratorier i hela USA som har godkänts av EPA att testa för bly i dricksvatten genom att besöka EPA: s webbplats.

 2. 2
  Skicka ett vattenprov till ett testföretag själv för snabbare resultat. Ett annat alternativ är att ta ett prov på egen hand och sedan skicka det till din lokala vattenleverantör eller sanitetsavdelning för professionell testning. Det här kan vara enklare för dig om du inte har tid att boka ett besök från en extern byrå eller helt enkelt inte vill vänta på att de ska göra resan.
  • Använd ett rent, sterilt glas- eller plastbehållare för att samla ditt prov. Olämpliga behållare kan redan innehålla kemiska eller biologiska föroreningar som kan göra analysen svår.
  • För att garantera snabba, exakta resultat, var noga med att prova över natten eller leverera det själv till testanläggningen.
  • När testningen är klar skickas du en detaljerad kopia av din vattenanalysrapport per post. Det kan ta upp till 2-3 veckor innan du får resultaten.
 3. 3
  Plocka upp ett omedelbart testvatten för blyvatten för att göra ett test själv. Dessa kit finns i de flesta större hårdvaruaffärer och hemförbättringscentra. Blyvattentestningssatser innehåller vanligtvis två enkla komponenter - en liten behållare för att samla prover och en testremsa som är utformad för att reagera på spår av bly som upptäcks i förorenat vatten.
  • Istället kostar testvattensatser för blyvatten i genomsnitt cirka 11€-30€.
  • Om du bor i en stor stad där vattenkvaliteten är ett problem, kan det också vara möjligt att beställa ett hemtestutrustning gratis från din lokala vattenleverantör eller kommun.
 4. 4
  Ta ett nytt prov från en av dina kranar först på morgonen. För att garantera tydliga och korrekta resultat är det viktigt att du samlar in vatten som har stagnerat i ditt hems rör i minst 6 timmar (12 är att föredra). Fyll provbehållaren till den angivna påfyllningsraden och låt den vara övertäckt.
  • Prover som samlades först på morgonen kallas "första drag" -vatten. Eftersom detta vatten har satt i dina rör så länge kommer det att innehålla de högsta koncentrationerna av bly och andra toxiner.
 5. 5
  Sätt i den medföljande testremsan i ditt vattenprov. Släpp remsan i provbehållaren och se till att den är helt nedsänkt. Täck behållaren om testpaketet du använder leder dig till det. Annars är det okej att lämna vattnet frilagt.
  • Vissa vattentestningssatser innehåller testremsor för en mängd olika ämnen. Om ditt kit innehåller mer än 1 typ av testremsa, se till att du använder den som motsvarar bly.
 6. 6
  Vänta den angivna tiden för dina resultat. Testremsan börjar sakta byta färg om bly upptäcks i det omgivande vattnet. Många av de ledande testpaketen på marknaden hävdar att de ger tydliga, lättolkade resultat inom 5-10 minuter.
 7. 7
  Jämför testremsans färg med det medföljande färgschemat. När tiden är över tar du bort testremsan och håller den uppe bredvid det färgschema som ingår i produkten du använder för att avgöra om den resulterande nyansen indikerar en osäker mängd bly. Med de flesta tester representeras ett positivt resultat av en gul färg. Ju mörkare nyansen är, desto högre koncentration.
  • En nackdel med omedelbara testvatten för blyvatten är att de bara ger positiva eller negativa resultat snarare än en mer exakt delning per miljon. Det betyder att det är möjligt att vattnet i ditt hem kan innehålla en viss koncentration av bly som inte dyker upp i testet.
Lösning 2 innehåller den aktiva blyindikatorn som berättar om det finns bly i det färgprov du samlade
Lösning 2 innehåller den aktiva blyindikatorn som berättar om det finns bly i det färgprov du samlade.

Tips

 • Säkerhetsmyndigheter i USA började inte reglera användningen av bly i färger, plast och andra material förrän 1978. Om du testar för bly i ett hem eller annan byggnad som inte har renoverats sedan dess, var noga med att testa varje rum separat för att säkerställa att inga föroreningar missas.
 • Det är en bra idé att testa vattnet i ditt hem för bly när du märker några ovanliga förändringar i dess färg, lukt eller smak.

Varningar

 • De flesta testkit hemma-test är utformade för att ändra färger när bly upptäcks. Om du är färgblind kan det göra det svårt att verifiera resultaten. Ditt bästa alternativ är att ringa en kvalificerad professionell för att komma ut och inspektera ditt hem.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur rengör jag en luftkanal inomhus?
 2. Hur man lättar symptom på IBS naturligt?
 3. Hur diagnostiseras IBS?
 4. Hur man reser med IBS-symtom?
 5. Hur man tar pepparmyntaolja för IBS?
 6. Hur kan jag förhindra IBS-attacker?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail