Hur kan man förhindra ledvärk på vintern?

Det bästa sättet att lugna vinterledsmärtor är att applicera en värmedyna i upp till 20 minuter åt gången. Om smärtan kvarstår, kontakta en läkare och ta receptfria smärtstillande medel som ibuprofen. För att förhindra smärta innan den börjar, gör träning med låg effekt inomhus, som att simma eller cykla på en stillastående cykel. När du går ut, se till att du buntar upp värkande områden genom att glida på benen långa johns eller varma handskar. För tips om glasyr ömma fläckar och stretching för att förhindra ytterligare smärta, läs vidare!

Om du ofta upplever ledvärk i ett visst område kan en värmedyna hjälpa till att uppmuntra blodflödet
Om du ofta upplever ledvärk i ett visst område kan en värmedyna hjälpa till att uppmuntra blodflödet och läkning.

Har du någonsin känt att dina leder blir värkade när temperaturen sjunker? Det är inte bara ditt sinne att spela trick på dig! När barometertrycket sjunker under vintern kan inflammerade delar av kroppen svälla och irritera dina nerver smärtsamt. Oavsett om du lider av artrit eller kronisk ledvärk från en skada, kan lugnande av dessa styva leder få vintertid att gå förbi.

Metod 1 av 3: förbli aktiv och äta rätt

 1. 1
  Träna inomhus för att lossa lederna. Träning är ett av de bästa sätten att hålla lederna smidiga och smärtfria vid kallt väder - och du behöver inte ens lämna huset! Prova inomhusövningar, som att jogga på ett löpband eller på en elliptisk träning eller träna lätt.
  • Om du redan har ledvärk, välj aktiviteter med låg effekt, som att cykla på en stillastående cykel eller simma i en uppvärmd inomhuspool. Dessa träningspass är lättare för lederna och kan öka ditt blodflöde, vilket kan hjälpa till att lindra smärtan.
  • Många personer med ledvärk har svårt eller smärtsamt att träna ute när det är kallt, men det beror vanligtvis på personen. Om du vill prova en jogging eller snabb promenad i kylan, kom ihåg att bunta, särskilt runt lederna som vanligtvis blir smärtsamma.
 2. 2
  Prova yoga, tai chi och andra sträckor för att lossa lederna. Stretchrörelser kan hålla dina leder aktiva och kan förhindra att musklerna runt leden stramar upp. De är också lätta att göra i ditt eget hem under vintern. Fokusera på att sträcka ut musklerna och lederna som tenderar att bli täta när du tränar eller går ut i kylan.
  • Titta online för att hitta sträckor som riktar sig mot specifika delar av din kropp.
  • Försök att få lite ljussträckning en gång om dagen.
  • Gör inte statisk stretching, vilket innebär att du antar en stretchposition och håller medan du är kall. Du bör sträcka efter att dina muskler har värmts upp för att ge mer flexibilitet i aktiviteten.
 3. 3
  Bär varma lager när du går ut. Det här kan tyckas vara oklart när det är kallt ute. Om du funderar på att undvika ledvärk är det dock viktigt att du särskilt buntar upp de delar av kroppen som tenderar att bli styva, till exempel dina knän, händer eller fötter. Använd tjocka handskar och strumpor, långa strumpor eller till och med benvärmare för att skydda värkiga delar av kroppen.
  • Kom ihåg att hålla kärnan varm också med varma jackor och tröjor, halsdukar och långbyxor.
  Det bästa sättet att lugna vinterledsmärtor är att applicera en värmedyna i upp till 20 minuter åt gången
  Det bästa sättet att lugna vinterledsmärtor är att applicera en värmedyna i upp till 20 minuter åt gången.
 4. 4
  Ät hälsosamt för att undvika att gå upp i vikt och lägga stress på lederna. Koka upp magert kött som fisk och kyckling och ersätt ditt vita bröd med helvete. Om du är känslig för gluten, byt till glutenfritt bröd. Vintern är vanligtvis en tid för att njuta av söta godisar, men kom ihåg att öva måtta. Undvik att äta mättat fett och bearbetade livsmedel. Inkludera istället färska, hälsosamma frukter och grönsaker som når sin topp på vintern, till exempel:
  • Granatäpplen
  • Citrusfrukter som apelsiner, kumquats och klementiner
  • Squash
  • brysselkål
  • Rödbetor
  • Morötter
  • Mörka lövgrönsaker som grönkål
 5. 5
  Drick 11-15 koppar vatten om dagen för att hålla dig hydratiserad. Försök att dricka cirka 15,5 koppar (3,7 liter) per dag om du är man eller 11,5 koppar (2,7 liter) om du är kvinna. Hydrering hjälper dig att hålla dig flexibel, vilket minskar risken för stelhet eller skada.

Metod 2 av 3: lugna dina leder med is och värme

 1. 1
  Placera en värmepanna över ömma fläckar för kronisk smärta. Om du ofta upplever ledvärk i ett visst område kan en värmedyna hjälpa till att uppmuntra blodflödet och läkning. Värm upp värmedynan och lägg den på den smärtsamma leden med en handduk eller klädesplagg mellan dynan och huden för att förhindra brännskador. Applicera värmedynan i upp till 20 minuter åt gången.
  • Om ledvärken finns i axlarna eller ryggen, lägg dig platt på ryggen med värmepåsen direkt på det smärtsamma området.
  • Om smärtan befinner sig i ett mer tillgängligt område, till exempel dina knän eller händer, ska du bara sitta i en stol med dynan över det drabbade området.
  • Om du har skadade nerver eller dålig cirkulation i dina händer eller fötter, använd inte värmekuddar i mer än 10 minuter åt gången. Kontrollera var 3-5: e minut för att se till att din hud inte reagerar dåligt.
  • Använd inte en värmedyna på svullen eller trasig hud eller på områden där du har applicerat Icy Hot eller Biofreeze.
 2. 2
  Applicera ett ispaket på lederna om smärtan precis började. Om din ledvärk precis började i ett nytt område, kan glasyr ofta erbjuda lindring. Använd en vanlig ispack eller en påse frysta ärtor och lägg den på skarven några gånger om dagen i 15-20 minuter åt gången.
  • Is är mest effektivt på nya fläckar av ömhet och smärtor.
  • Använd inte en ispack på områden där du har dålig cirkulation eller skadade nerver.
  Oavsett om du lider av artrit eller kronisk ledvärk från en skada
  Oavsett om du lider av artrit eller kronisk ledvärk från en skada, kan lugnande av dessa styva leder få vintertid att gå förbi.
 3. 3
  Ta ett varmt bad eller dusch om du inte har någon värmedyna. Ett varmt bad eller dusch kan slappna av dina muskler och underlätta cirkulationen, vilket också kan lugna din ledvärk. Det är också det perfekta sättet att värma upp och koppla av på en kall eller snöig dag!

Metod 3 av 3: tar mediciner för att behandla ledvärk

 1. 1
  Låt din läkare veta innan du börjar ta mediciner. Även om du tar ett välbekant receptfritt läkemedel mot smärta, bör du ändå berätta för din läkare om det för att se till att det inte kommer att interagera dåligt med andra mediciner eller kosttillskott du tar. Detta är särskilt om du har njurproblem eller magsår eller använder receptbelagda blodförtunnande medel.
 2. 2
  Ta vitamin D- tillskott för att undvika ledvärk. Människor ser inte solen lika mycket på vintern, om alls, vilket innebär att du naturligtvis får mindre D-vitamin. Brist på detta vitamin kan göra att dina leder skadas mer, så plocka upp receptfria recept i en apotek.
  • Följ doseringsanvisningarna på din D-vitaminflaska.
  • Om du använder andra läkemedel, fråga din läkare innan du tar kosttillskott. De kan reagera dåligt om du använder vissa läkemedel för blodtryck, hjärtproblem och kolesterol.
  • Du kan också få D-vitamin från berikad mjölk och spannmål, samt från fet fisk som lax och makrill.
 3. 3
  Ta fiskolja för att minska inflammation i lederna. Fiskolja är full av omega-3-fettsyror, som kan lindra smärta och ledstyvhet, särskilt hos personer med artrit. Du kan köpa fiskolja i de flesta butiker, men fråga din läkare innan du börjar ta den.
  • Följ din läkares dosinstruktioner noggrant.
  • Biverkningar kan inkludera matsmältningsbesvär, illamående och utslag. Tala med din läkare om du upplever dessa biverkningar.
  • Se till att din läkare vet om du använder preventivmedel eller på mediciner för blodproppar eller blodtryck. Dessa har varit kända för att interagera med fiskolja och kombinationer kan behöva undvikas.
  Om du redan har ledvärk
  Om du redan har ledvärk, välj aktiviteter med låg effekt, som att cykla på en stillastående cykel eller simma i en uppvärmd inomhuspool.
 4. 4
  Prova en receptfri smärtstillande medel för att lindra ömhet. Prova icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen, naproxennatrium och aspirin. Versioner av varje läkemedel finns i alla apotek.
  • Läs doseringsinformation noggrant och ta inte mer än rekommenderat.
  • Aktuella NSAID är också tillgängliga, vanligtvis på recept, som har en lägre risk att irritera magen. Du kan applicera dessa aktuella NSAID direkt på huden i det drabbade området.
 5. 5
  Gnugga aktuella smärtstillande läkemedel på händer och knän. Dessa receptfria läkemedel kan komma som krämer, geler, sprayer eller plåster som håller fast vid din hud. Eftersom läkemedlet absorberas genom din hud fungerar det bäst på leder som ligger nära ytan på din hud, som dina knän eller händer. Tvätta händerna väl efter applicering och undvik att vidröra dina ögon, mun och näsa.
  • Aktuella smärtstillande medel inkluderar capsaicin, vilket hindrar dina cellers förmåga att skicka smärtmeddelanden; salicylater, som använder samma smärtstillande substans som aspirin; och motirritanter, som Icy Hot och Biofreeze, som ger en varm eller kall känsla som förhindrar att du känner din ledvärk tillfälligt.
  • Följ förpackningsanvisningarna för hjälp med att applicera din medicin, och kom bara ihåg att använda så mycket som rekommenderas.
  • Om du tar blodförtunnande medel eller är allergisk mot aspirin, tala med en läkare innan du använder salicylater.
 6. 6
  Tala med din läkare om din ledvärk fortsätter. Din läkare kan ordinera specialmedicin eller hänvisa dig till en specialist, till exempel en reumatolog eller ortopedspecialist, om receptfria läkemedel och andra lösningar hemma inte fungerar för dig.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur tränar man med kronisk ryggsmärta?
 2. Hur rehabar du din knä efter ACL-kirurgi?
 3. Hur minskar svullnad efter operation?
 4. Hur tar man hand om (Jackson Pratt) JP-avlopp?
 5. Hur sover jag efter en livmoderhalsoperation?
 6. Hur tar jag en dusch efter operationen?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail