Hur man analyserar ett barns hälsa med bajs- eller avföringsfärger?

Vit eller grå pall eller pall fläckad med slimmig grön kan indikera sjukdom
Svart pall, röd pall, vit eller grå pall eller pall fläckad med slimmig grön kan indikera sjukdom.

Att kontrollera en babys bajs kan hjälpa dig att bestämma barnets hälsa. Även om det kan tyckas grovt, kan man undersöka de många nyanser av baby bajs kik på dig om din baby är sjuk. Svart pall, röd pall, vit eller grå pall eller pall fläckad med slimmig grön kan indikera sjukdom. Förutom färgen bör du också kontrollera strukturen på ditt barns poo.

Metod 1 av 3: Använd färg och struktur för att analysera ditt barns hälsa

 1. 1
  Registrera hur ditt barns bajs ser ut. Håll en löpande logg med anteckningar om ditt barns dagliga kost och texturen, färgen och frekvensen av hans eller hennes tarmrörelser. Beväpnad med den här loggen kommer du bättre att kunna upptäcka onormal avföring i ditt barn. Leta efter samband mellan vad barnet äter och hur det gör avföring. Minska intaget av problematisk mat.
  • Till exempel, om ditt barns poo normalt är brungrönt med en jordnötssmörliknande konsistens, men då blir det plötsligt mörkgult och blir hårt och litet, tänk på kostförändringar (inklusive drycker) som du kanske har infört som kan vara orsaken.
  • Var uppmärksam på tarmrörelsernas konsistens och färg.
  • Om ditt barns poo förändras dramatiskt, bör du prata med ditt barns läkare. Dela den information du har förvarat på barnets avföring med barnläkaren. Ju mer information du ger, desto bättre kan läkaren hjälpa dig att avgöra vad som är normalt för ditt barn och när behandling kan vara nödvändig.
 2. 2
  Håll utkik efter hårda, små poops. Om ditt barns poo är som hårda stenar är han / hon troligen förstoppad. Förstoppning - oförmågan att passera avföring som normalt - kan uppstå när ditt barn först introduceras till fast mat. Det kan också betyda att ditt barn har soja eller mjölkintolerans och kan behöva en annan typ av mjölk eller formel.
  • Presentera fast mat och mer vätska i kosten långsamt och övervaka ditt barns förmåga att bearbeta dem. Om han eller hon visar tecken på förstoppning, minska fast matintag och tillsätt mjukare mat och mer vätska i kosten.
 3. 3
  Oroa dig inte om du ibland ser bitar av osmält mat i bajs. Ibland går maten så snabbt genom tarmen att den inte bryts ner helt. Detta tyder dock inte på att barnet är dåligt. Dessutom är vissa livsmedel som majs svårare för tarmen att bryta ner. Om du ser små eller tillfälliga bitar av mat i ditt barns bajs, var inte orolig.
 4. 4
  Kontakta din läkare när du ser diarré i någon färg. Om ditt barn passerar mjuka eller relativt fasta avföring som är gröna, gula eller bruna har du inget att oroa dig för. Men om avföringen är en av de tre normala färgerna men är alltför rinnande kan det betyda att ditt barn har en infektion eller allergi. Diarré i en annan färg, som röd eller svart, kan indikera att blod finns i avföringen.
  • Håll din baby hydratiserad. Ge dem mycket vätska medan de upplever diarré.
  • En stor mängd gul diarré kan indikera närvaron av giardia, en parasit.
Att kontrollera en babys bajs kan hjälpa dig att bestämma barnets hälsa
Att kontrollera en babys bajs kan hjälpa dig att bestämma barnets hälsa.

Metod 2 av 3: analysera bajsfärger enligt diet

 1. 1
  Känna igen ammande baby bajs. Åsen av ammade barn kan komma i många nyanser. Din babys bajs kan vara grön, brun eller gul. Strukturen kan vara luddig eller klibbig och kan vara lika rinnande som diarré. Det kommer också, jämfört med normal bajs, att lukta lite sött.
  • Gulaktig till gulgrön, kornig bajs är också normal från cirka fem dagar efter födseln för ammande barn. Din babys avföring kommer att vara lös.
  • Grönbruna, gulbruna, gulgröna nyanser är alla också normala för ammande spädbarn.
 2. 2
  Identifiera bajs som produceras av formelmatade barn. Spädbarn som inte ammar har en hälsosam bajs av antingen en senapsgul eller en brun färg. Deras avföring är sannolikt större och mindre frekvent än hos ammande barn. Strukturen ska likna jordnötssmör.
  • Medium brun bajs är helt normal. Formelmatade spädbarn kan producera ljusbrun och pastig avföring.
  • Ljusbrun eller gulbrun bajs är också normal. Detta tenderar att hända mer i formelmatade barn.
 3. 3
  Tänk på vad som kan orsaka några andra färger. Om ditt barns bajs har en normal konsistens - som, beroende på barnet, kan sträcka sig från fasthet av hummus till jordnötssmör - behöver bara andra färger inte oroa dig för ditt barns hälsa. Det finns dock ett brett utbud av andra färger kopplade till olika livsmedel.
  • Om barnet har ätit bär som har osmält, kan bajs ha en randig mörkblå färg.
  • Pumpa eller morot kan orsaka att ditt barns bajs blir orange på grund av betakaroten (en antioxidant) i grönsakerna. Orange bajs kan också bero på en slumpmässig blandning av andra livsmedel.
  • Spenat, broccoli och andra gröna livsmedel kan färga ditt barns avföring grönt.
  • Mat eller dryck med matfärg eller färgämnen kan också ändra färgen på bajs.
  • Dessutom kan vissa läkemedel ibland ändra färg på bajs och leda till viss diarré eller förstoppning. Till exempel kan ett antibiotikum som kallas cefdinir orsaka orange bajs och järntillskott kan leda till mörkgrön bajs.
Kontakta din läkare om du inte kan länka ditt barns röda bajs till något det åt
Kontakta din läkare om du inte kan länka ditt barns röda bajs till något det åt, eller om du ser uppenbart blod i bajs eller blöja.

Metod 3 av 3: Att veta när man ska oroa sig

 1. 1
  Var försiktig med svart bajs. Tartig svart eller svartgrön bajs är normalt de första dagarna efter att ett barn har fötts och kallas mekonium. Om svart avföring kvarstår flera dagar efter födelsedagen eller uppträder efter nyfödda bör du dock kontakta en barnläkare. Det kan bero på blod i avföringen från intussusception (tarmblockering) eller inre blödningar. Fläckar av svart kan också finnas i avföringen på grund av intag av blod under amning.
 2. 2
  Sök läkare när du ser vit eller ljusgrå bajs. Kalkvit eller ljusgrå avföring kan indikera gallgång, gallblåsan, bukspottkörteln eller leverproblem. Dessa färger tyder sannolikt på att din bebis inte producerar tillräckligt med galla, har en blockering av gallgången eller har någon annan matsmältningsproblem som antagligen involverar otillräcklig gall.
 3. 3
  Se upp för limegrön poo. Limegrön poo kan indikera att ditt barn har mjölkallergi. Det kan också betyda att ditt barn inte får tillräckligt med bakmjölk. Hindmjölk är den rikare, näringsrikare bröstmjölken som endast kan nås genom förlängd amning. Slutligen kan limegrön poo betyda att ditt barn har ett virus.
  • Slimmiga gröna ränder eller fläckar i bajs kan indikera närvaron av slem. Detta kan bero på en virusinfektion, särskilt om barnet är sjuk eller har feber, eller det kan också helt enkelt bero på att ditt barn sväljer för mycket saliv / dregla. Om ditt barn upplever andra tecken på sjukdom - kräkningar, slöhet, feber, dålig aptit eller hosta - kontakta en läkare när du ser grönfläckad bajs. Annars, oroa dig inte om du observerar lite slem i ditt barns bajs.
  • Kontakta din barnläkare för mer information om du ser limegrön poo.
 4. 4
  Håll utkik efter röd bajs. En tillfällig ändring till röd eller rosig rosa bajs är ofta ett resultat av att ha ätit något rött och är inte en anledning till oro. Rödbetor, tomater, röda flingor, röda popsicles eller rött gelatin kan orsaka att ditt barn producerar röd eller rosa avföring. Det kan dock indikera blod i tarmarna. Kontakta din läkare om du inte kan länka ditt barns röda bajs till något det åt eller om du ser uppenbart blod i bajs eller blöja.
  • Röd bajs kan föreslå att ditt barn har mjölkallergi, inre blödningar eller en bakteriell infektion.
 5. 5
  Ta försiktighetsåtgärder när du märker onormal bajs. Kontakta ditt barns läkare om hans eller hennes bajs är en av varningsfärgerna (vit, svart eller röd som inte kan kopplas till en mat). På samma sätt ska du kontakta läkaren när din babys bajs är tunn, vattnig eller liten och hård. Slutligen, om ditt barn inte poppar så regelbundet som de brukar göra, kan de vara förstoppade.
  • Om dina spädbarn går i daghem eller vårdas av någon annan under dagen, fråga dem om frekvensen, kvaliteten och färgen på ditt barns poo.
Kan sträcka sig från fasthet av hummus till jordnötssmör - behöver bara andra färger inte oroa
Om ditt barns bajs har en normal konsistens - som, beroende på barnet, kan sträcka sig från fasthet av hummus till jordnötssmör - behöver bara andra färger inte oroa dig för ditt barns hälsa.

Tips

 • Ammande barn har oftare lösa, vattniga avföring, men det kan vara diarré, om det är för vattent, för ofta.
 • Mörkare medelbrun poo kan börja när ditt barn börjar äta fast mat. Detta är en annan normal färg.
 • Var inte panik om ditt barn har en eller två ovanliga poops, såvida det inte finns blod eller ett annat symptom. Ring ditt barns läkare om de ovanliga pooparna fortsätter eller förvärras eller är förknippade med andra symtom.

Varningar

 • Se upp för hälsoproblem relaterade till dagvård: förkylning, influensa, diarré, blodig diarré.

Frågor och svar

 • Vad ska jag göra om min pojke har diarré och smutsar in en blöja var tionde minut?
  Detta kan bero på åldern. Om ditt barn är mindre än 12 månader gammalt bör du gå till en läkare för att kolla in det, de kan ge dig grundläggande antibiotika.
 • Min dotter är ungefär en månad gammal och har inte poopat på ungefär två dagar. Vad ska jag göra? Behöver jag konsultera en läkare?
  Ja, kontakta läkare omedelbart. Spädbarn gör normalt två till fem gånger om dagen tills de är ungefär sex veckor gamla.
 • Vad gör jag om mitt barns bajs är sandfärgat och hårt?
  Det beror på barnets ålder. Prata med ditt barns läkare för råd. Om det är en liten bebis kan du behöva byta till en annan formel. En äldre baby (nästan ett år eller så) kan behöva mer vätska i kosten.
 • Kan jag skada min bebis om jag dricker alkohol medan jag ammar?
  Ja. Alkoholen kommer att finnas i din mjölkförsörjning och kommer att påverka ditt barn.
 • Min bebis har haft mörkgrå bajs i ett par dagar, och han är 4 månader gammal. Vi har bytt mjölk så många gånger, vad mer kan jag göra?
  Du kanske vill be hans barnläkare eller läkare att se vad som kan orsaka den mörka gråheten. Mekonium är en mörk svart bajs som nyfödda spädbarn släpper ut, men det här är förmodligen inte mekonium. Återigen, fråga din läkare och se vad han eller hon kan diagnostisera.
 • Varför har min 7 månader gamla baby mörkgrön och kornig bajs?
  Om du redan matar ditt barn fast mat kan deras bajs helt enkelt återspegla vad de konsumerar. Om inte, gå till en läkare.
 • Min son är ungefär 9 månader gammal, och han hade en mörkgrå avföring, är det normalt?
  Det beror till stor del på hans diet och hur mycket av hans mat som är formel eller de första stegen i den unga barndieten. Till exempel, om du matar ditt barn eller om ditt barn har en ovanlig önskan om mestadels gröna barnmat, såsom homogeniserade ärtor eller gröna bönor, kommer du ibland att se en klar ökning av mörkare avföring. Brist på färg i avföringen indikerar en näringsbalans. Om ditt barn mestadels har blid, mycket ljus färgad avföring, kanske du helt enkelt har hängit dem lite för mycket sötpotatis från burken. Kom ihåg detta ordspråk, "avföring inte svart, du är på rätt spår."

Kommentarer (1)

 • deliapowlowski
  När man började oroa sig och gå till läkare var det mest hjälpsamma.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur bli av med matsmältningsbesvär?
 2. Hur man matar ett barn med Crohns sjukdom?
 3. Hur kan man förhindra diarré hos spädbarn?
 4. Hur behandlar man barn med ulcerös kolit?
 5. Hur bota morgondiarré?
 6. Hur undviker man uppblåsthet efter att ha ätit?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail