Hur hanterar duftkänslighet?

Om du lider av doftkänslighet finns det steg du kan ta för att klara av det
Om du lider av doftkänslighet finns det steg du kan ta för att klara av det.

Om du är känslig för dofter är du inte ensam. Många människor har doftkänslighet, vilket kan göra vissa dofter irriterande. Dofter från parfymer, tvättmedel och hushållsrengöringsmedel kan ge oönskade symtom som liknar en allergisk reaktion. Om du lider av doftkänslighet finns det steg du kan ta för att klara av det. Hantera oönskade dofter i din egen livssituation med enheter som luftrenare. Prata med kollegor, familjemedlemmar och vänner om dina frågor och begär artigt att de minimerar användningen av doftprodukter runt omkring dig. Se till att du väljer doftfria produkter för ditt hem och vet vilken typ av kemikalier du ska undvika.

Del 1 av 3: hantera oönskade dofter

 1. 1
  Spåra dina triggers. Det kan vara till hjälp att veta vilken typ av dofter som stör dig. Om ett särskilt parfym- eller tvättmedel orsakar en negativ reaktion, bör du veta så att du kan undvika det märket i framtiden. Förvara en journal som beskriver när och var du har en dålig reaktion på en lukt.
  • Det kan vara svårt att identifiera den exakta utlösaren varje gång, men försök att märka när symtom uppstår. Anteckna eventuell orsak, från dofter utomhus till hushållsprodukter.
  • Ta din dagbok med dig till jobbet eller sociala evenemang. Sådana platser kan ibland vara mogna med oönskade dofter som kan utlösa en reaktion.
  • Att hålla din dagbok i en "anteckningsdel" på din smartphone kan göra det enkelt att komma åt den.
 2. 2
  Var beredd på evenemang med många dofter. Det finns vissa händelser där du kan utsättas för många oönskade dofter. Under formella fester kan till exempel många ha på sig parfymer eller parfymer. Förbered så mycket du kan innan dessa händelser. Om du tycker att sådana händelser är särskilt hårda på din känslighet, kan du överväga att sätta dem ut.
  • Om du använder några mediciner som hjälper till med din känslighet, ta med dem till fester.
  • Du kanske vill stänga alla öppna fönster under den här typen av evenemang.
  • Försök ibland att gå ut om en lukt stör dig.
 3. 3
  Försök att minimera din exponering så mycket du kan. Ett av de bästa sätten att minimera reaktioner är att hålla din exponering låg. Detta är särskilt viktigt om dina reaktioner är intensiva. Försök att hålla dig borta från dofter som stör dig.
  • Undvik butiker där det luktar kraftigt, till exempel varuhus som använder mycket kemiska rengöringsmedel.
  • Om du märker en produkt du använder hemma, som en rengöringsmedel, stör din känslighet, sluta använda omedelbart.
  • Be dina hushållsmedlemmar minimera sin egen användning av doftprodukter.
  Det finns många olika sätt att ett flexibelt schema kan hjälpa dig att hantera doftkänslighet
  Det finns många olika sätt att ett flexibelt schema kan hjälpa dig att hantera doftkänslighet.
 4. 4
  Få en influensa skott. Doftkänslighet orsakas ibland av en allergisk reaktion. Om din kropp är i ett försvagat tillstånd på grund av sjukdom kommer dina allergier att bli mer akuta. Det är en bra idé att få en influensa skott under kalla och influensasäsongen.
  • Tala med din läkare innan du får ett influensaval för att se till att det är säkert för dig med tanke på din medicinska historia och eventuella befintliga medicinska tillstånd.
 5. 5
  Investera i en luftrenare eller en fläkt. En fläkt eller en luftrenare kan hjälpa till att befria ditt hem från oönskade dofter. Du kan köpa sådana artiklar online eller i ett lokalt varuhus. Se om symtomen förbättras genom att placera några fläktar och luftrenare i ditt hem.
 6. 6
  Sök en läkares inmatning. Om du lider av doftkänslighet är det en bra idé att prata med en läkare. Doftkänslighet är inte bara ett besvär. Det är ett legitimt medicinskt tillstånd. Det är väldokumenterat att många reagerar med allergiska reaktioner som utslag som svar på viss doft. Medan de flesta måste ha direkt fysisk kontakt med en doftinnehållande substans, är vissa människors doftkänslighet så svår att de kan bryta ut i utslag bara genom att andas in en lukt.
  • En del av din medicinska utvärdering kan inkludera blodarbete, urinanalys, lungfunktionstest och utvärdering av humörsjukdomar (såsom depression och / eller ångest).
  • Ett enkelt lapptest kan användas för att diagnostisera en allergi mot en specifik doft. Plåster som innehåller potentiellt irriterande kommer att placeras på din hud. Efter 48 timmar tar din läkare bort sådana fläckar och undersöker din hud för reaktion.
  • Om du har en allergi kan din läkare hjälpa dig att komma med en handlingsplan för behandling. De kan rekommendera mediciner eller livsstilsförändringar som hjälper dig att hantera känslan av doft.

Del 2 av 3: hantera andra

 1. 1
  Utbilda andra om doftkänslighet. Parfymer, doftande lotioner och doftande tvättmedel är populära hos många. Människor som använder sådana produkter kanske dock inte inser vilken effekt vissa dofter har på andra. Arbeta för att utbilda vänner, familjemedlemmar och medarbetare om doftkänslighet. Låt dem veta vad de kan göra för att hjälpa dig att hantera.
  • Var artig när du pratar med andra om din känslighet. Många har inte hört talas om doftkänslighet och kan vara förvirrade över vad det är. Ha tålamod och förklara dig långsamt.
  • Om du har en officiell läkardiagnos kan det vara till hjälp att låta folk veta vilket exakt tillstånd som orsakar din känslighet. Till exempel kan du ha en allergi mot en viss kemikalie som vanligtvis används i doftprodukter.
  • Du kan också hänvisa människor till externa resurser. Om du känner till en webbplats som diskuterar doftkänslighet, råda folk att kolla in den webbplatsen.
 2. 2
  Be folk artigt att minimera användningen av vissa produkter. Doftkänslighet kan vara ett verkligt problem på jobbet, skolan eller någon annanstans. Om du bor eller arbetar med andra som använder många doftprodukter, prata artigt med dem om dina problem. Du kan respektfullt begära att de minimerar användningen av vissa produkter nära dig.
  • Försök att närma dig människor på ett vänligt sätt. Människor vill inte känna att de skäls ut. Du kan till exempel kontakta en medarbetare och säga något som "Clara, jag ville fråga dig om något. Som du vet har jag en doftkänslighet. Om du kunde lämna din doftande kräm hemma skulle jag verkligen uppskatta att eftersom lukten kan utlösa astmaattacker. Jag vill inte att du ska må dåligt, och jag är ledsen om det är ett besvär, men jag vill bara kunna arbeta effektivt. "
  • Om oönskade dofter är en viktig fråga på jobbet, prata med din chef. Det kan finnas en policy på ditt kontor angående användningen av potentiella allergener.
  Om du känner till en webbplats som diskuterar doftkänslighet
  Om du känner till en webbplats som diskuterar doftkänslighet, råda folk att kolla in den webbplatsen.
 3. 3
  Förklara att det inte är personligt. Många kommer att ta din begäran om att skära ner på doftprodukter som en personlig bedömning. En betydande annan kan till exempel tro att du ogillar lukten av deras parfym och försöker vara artig. Förklara lugnt att frågan inte är personlig, men det är ett medicinskt problem.
  • Se till att den andra personen vet att det handlar om doftens effekt på dig. Du kan säga något som: "Det har ingenting med dig att göra. Jag får allergiattacker som går förbi Bath och Body Works i köpcentret ibland."
  • Försäkra den andra personen att det inte finns några hårda känslor. Du vill helt enkelt inte utsättas rutinmässigt för ett allergen.
 4. 4
  Fråga din chef om att ändra din arbetsmiljö. Om din doftkänslighet orsakar problem på jobbet, prata med din chef. Du kanske kan få dem att tillgodose dina behov med en bättre arbetsmiljö. Du kan till exempel begära en luftrenare på ditt kontor eller ett skåp nära ett fönster.
 5. 5
  Se om du kan ha viss flexibilitet i ditt arbetsschema. Ett mer flexibelt schema kan också hjälpa dig att hantera doftkänslighet. Planera ett möte med din chef och förklara problemet du har. Fråga honom eller henne om ett flexibelt schema skulle vara möjligt för att tillgodose dina behov.
  • Det finns många olika sätt att ett flexibelt schema kan hjälpa dig att hantera doftkänslighet. Du kan arbeta hemifrån vissa dagar eller Skype i möten.
  • Du kan också komma i arbete tidigare eller senare några dagar, vilket minimerar tiden du spenderar med andra kollegor som kan använda produkter som utlöser din känslighet.

Del 3 av 3: Undvik vissa produkter

 1. 1
  Lär dig att känna igen produkter som verkligen är doftfria. Om du har en doftkänslighet är det en bra idé att använda lotioner, tvättmedel och andra produkter som är doftfria; var dock försiktig när du väljer produkter. Du vill se till att du får en produkt som verkligen saknar kemikalier som kan utlösa allergiska reaktioner för personer med doftkänslighet.
  • Om en produkt är märkt "doftfri" betyder det att den inte innehåller några kemikalier eller föreningar som är kända för att utlösa allergiska reaktioner.
  • Om en produkt är märkt "oparfymerad" kan den innehålla föreningar och kemikalier som innehåller potentiella allergener även om produkten i sig saknar lukt.
 2. 2
  Skanna etiketter för vissa kemikalier. Vissa kemikalier påverkar sannolikt doftkänsligheten. När du köper en produkt, skanna etiketten efter följande kemikalier:
  • Aceton
  • Alpha-Pinene
  • Alpha-Terpineol
  • Bensylacetat
  • Bensylalkohol
  • Bensaldehyd
  • Kamfer
  • Etanol
  • Etylacetat
  • g-terpinin
  • Limonen
  • Linalool
  De kan rekommendera mediciner eller livsstilsförändringar som hjälper dig att hantera känslan av doft
  De kan rekommendera mediciner eller livsstilsförändringar som hjälper dig att hantera känslan av doft.
 3. 3
  Undvik produkter som doftljus. Doftljus undviks bäst om du har en doftkänslighet. De innehåller ofta kemikalier som kan utlösa en allergisk reaktion. Använd inte doftljus i ditt hem eller luftfräschare som innehåller liknande kemikalier. Om du vill fräscha upp lukten från ditt hus, försök ta med blommor utomhus. Naturliga dofter kan vara mindre benägna att störa din känslighet.
 4. 4
  Var försiktig runt semestern. Lukt kan vara ett stort problem runt semestern. Konstgjorda dofter och naturliga dofter förekommer under denna tid på året. Arbeta med att minimera din exponering för att hantera.
  • Det kan vara bättre att använda ett konstgjort träd, eftersom pollen från naturliga träd kan orsaka allergiska reaktioner. Gå efter ett träd som är doftfritt.
  • Om du är inbjuden till fester, låt värdarna veta artigt att du har en doftkänslighet. Informera dem om vad de kan göra för att hjälpa till, till exempel att undvika att tända doftljus.
  • Ta försiktighetsåtgärder när du handlar runt jul, eftersom butiker kan använda mycket konstgjorda dofter under julperioden. Du kanske vill ta med dig läkemedel som en läkare har ordinerat för din känslighet när du handlar.

Varningar

 • Doftkänslighet kan förvärras med tiden, speciellt efter att du upprepas med samma doft upprepade gånger. Symtom och deras svårighetsgrad varierar för varje person men kan inkludera utslag, yrsel, rinnande näsa, andningssvårigheter och hosta. Symptomens uppkomst kan ta några minuter eller flera dagar.

Frågor och svar

 • Hur ber jag en grupp att inte bära några doftprodukter på grund av någon med allvarliga allergier på ett ordentligt sätt?
  Var direkt och kom till saken och se till att du får dem att veta att det inte är en personlig förolämpning utan ett medicinskt behov.
 • Vad gör jag om jag inte kan sluta hosta?
  För det första, och ganska uppenbart, komma bort från doften. Ta upp det med en läkare - dina symtom kan vara kopplade till astma. Om du har astmamedicin, ta den. Gå inte in i området kring doften igen förrän du vet att den är borta.
 • Kan någon föreslå en doftfri kemikalie som kan användas för en bärbar toalett under en campingresa?
  Vi har använt Nature's Miracle oparfymerad 3-i-1 luktförstörare för att avlägsna husdjursurin och kräkas från mattor. Det fungerar och har ingen lukt alls (och jag är extremt känslig för dofter). Jag skulle prova det för användning på en bärbar toalett.
 • Jag måste gå på möten ofta och parfymen i rummet får mina ögon att brinna och mitt ansikte blir rött. Vilken medicin kan jag ta för att stoppa detta?
  Jag deltar rutinmässigt i stora möten för mitt jobb också, och jag har upptäckt att tugga mintgummi verkar hjälpa till att rensa mina bihålor och dölja några av effekterna av tung köln och parfymer. Jag skulle ge det en chans och se om det hjälper dig.
Obesvarade frågor
 • Jag har allvarliga doftallergier som kräver att jag bär en epi-pen, och jag försöker hitta ett säkert sätt att flyga. Skulle en föroreningsfiltermask av militär kvalitet vara ett potentiellt svar?
 • Vad ska jag göra om jag ber någon artigt att inte spruta parfym och de sprutar det ändå?

Kommentarer (2)

 • carrielee
  Jag ska använda den här artikeln för att informera mina arbetskollegor om doftkänslighet. I det avseendet var del 2: Att hantera andra, det mest hjälpsamma. Tack.
 • fholm
  Listan över kemikalier att leta efter var riktigt bra, jag letade efter en sådan lista.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur tar man CBD-olja för karpaltunnel?
 2. Hur man behandlar sömnlöshet?
 3. Hur vet jag om du har sömnlöshet?
 4. Hur man botar sömnlöshet?
 5. Hur hanterar du sömnlöshet?
 6. Hur blir man mindre rädd på natten?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail