Hur kan man förhindra härdning av artärerna?

Helst fungera som ett förebyggande medel mot härdning av artärerna
Så att sänka ditt intag av salt hjälper till att lindra högt blodtryck och helst fungera som ett förebyggande medel mot härdning av artärerna.

Härdningen av artärerna, eller ateroskleros, är en kardiovaskulär sjukdom där det innersta skiktet i artären tjocknar och lockar till sig fett eller plack. Med tiden sticker plack så småningom ut i artären och stör blodflödet. Ibland bryter den ut i blodomloppet och orsakar hjärtinfarkt, stroke eller allvarlig blockering i lungorna, njurarna eller benen. Gör inget misstag: ateroskleros är en livshotande sjukdom. Du kan dock vidta åtgärder för att förhindra det genom att behandla de vanligast associerade faktorerna, inklusive rökning, högt blodtryck och högt kolesterol.

Metod 1 av 4: äta en hälsosam kost

 1. 1
  Ät en balanserad diet. Åderförkalkning kan delvis orsakas av höga nivåer av kolesterol och triglycerider i kroppen, vilket skadar slemhinnan i artärväggen och utlöser plackackumulering. Läkare rekommenderar därför att äta en hälsosam och balanserad kost som en del av ett förebyggande system. En bra diet kommer att vara rik på fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter som bönor, kikärter och linser, mejeriprodukter med låg fetthalt och fisk som innehåller mycket omega-3-fettsyror som öring och lax. Det kommer också att innebära att man lämnar upp mest rött kött, sockerhaltiga livsmedel och drycker och vissa fetter som palm- och kokosolja.
 2. 2
  Akta dig för mättade och transfetter. Att äta en hälsosam kost är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förhindra härdande artärer att begränsa ditt intag av mättade och transfetter. Mättade fetter kommer från djurprodukter som smör och ister; transfetter finns ofta i hydrerade oljor som margarin eller i beredda livsmedel. Dessa två typer av fett höjer dina kolesterolnivåer i blodet mer än någon annan faktor. Om du följer en hjärt-hälsosam kost, bör inte mer än 5% av dina dagliga kalorier komma från dem. Om du till exempel äter 2000 kalorier per dag, bör du inte överstiga 13 gram mättat eller transfett.
  • Tänk på att inte alla fetter är dåliga. Olivolja, jordnötssmör, nötter och frön och avokado är alla mycket bra för din kardiovaskulära hälsa.
 3. 3
  Minska din konsumtion av salt. Den medicinska debatten om salt pågår. Medan läkare länge har varnat för att européer äter för mycket salt, tyder ny forskning på att riskerna kan vara överdrivna. Vi vet dock att salt höjer blodtrycket, vilket är en faktor i åderförkalkning. Så att sänka ditt intag av salt hjälper till att lindra högt blodtryck och helst fungera som ett förebyggande medel mot härdning av artärerna. Som en del av en hälsosam diet bör du inte konsumera mer än 2400 milligram natrium per dag. Faktum är att ju lägre desto bättre.
  • Du kanske konsumerar mer salt än du vet. Eliminera alla beredda livsmedel som konserverade soppor som ofta innehåller stora mängder salt tillsatt som konserveringsmedel eller för att förbättra smak. Kontrollera näringsetiketten under "natrium" för att hitta saltinnehållet. I Kalifornien och flera andra stater måste restauranger också visa näringsinformation eller tillhandahålla den på begäran. Fråga om du kan se natriumhalten i din beställning.
 4. 4
  Måttligt ditt intag av alkohol. Liksom natrium höjer alkohol blodtrycket när man är full till överflöd. Ny forskning verkar koppla överdrivet drickande, särskilt binge-dricka, och åderförkalkning. Det finns dock bevis för att personer som dricker måttligt upplever förbättrad kardiovaskulär hälsa och lägre risk för åderförkalkning - detta betyder inte mer än en drink per dag för en kvinna och två drinkar per dag för en man, med en "dryck" 12 oz. öl, 5 oz. vin eller 1,5 oz. av sprit. Dryckare som överskrider dessa gränser i "binges" på mer än fyra drinkar varje dag för män och mer än tre för kvinnor visar mycket sämre resultat. Forskare förstår ännu inte mekanismen, men, som Dr. John Cullen från University of Rochester konstaterar, "människor behöver inte bara överväga hur mycket alkohol de dricker utan hur de dricker det."Att hålla de alkoholenheter som du konsumerar lågt är en bra idé för optimal artärhälsa.
Att äta en hälsosam kost är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förhindra härdande artärer
Att äta en hälsosam kost är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förhindra härdande artärer att begränsa ditt intag av mättade och transfetter.

Metod 2 av 4: sluta röka

 1. 1
  Gå med i ett program för att sluta röka. Kemikalierna i cigaretter skadar dina blodkroppar. De höjer också ditt blodtryck, försämrar hjärtfunktionen och skadar artärerna, vilket ökar risken för ateroskleros. Oavsett om ditt intag av cigarettrök är primärt eller begagnat, regelbundet eller tillfälligt, skadar alla hjärtat ditt hjärta och kan leda till härdning av artärerna samt till blodproppar. Det bästa för dig att göra är att sluta helt, vilket omedelbart minskar och så småningom vänder din risk för alla typer av hjärtsjukdomar och stroke. Leta efter rökavvänjningsprogram. Ta reda på det i lokala tidningar, kyrkor, online och muntligen var det finns program och sök dem. Om du inte hittar ett bekvämt program, starta din egen grupp genom att uppmuntra rökare du vet att sluta tillsammans med dig.
 2. 2
  Känn dina triggers. Var medveten om vilka saker du brukar göra när du röker. Vissa människor röker medan de dricker kaffe eller alkohol, efter måltider eller medan de tittar på TV eller när de är tillsammans med vissa människor. När du har identifierat dina utlösare, vidta åtgärder för att ändra ditt beteende. Om du tenderar att röka under dina favoritprogram, till exempel, titta på dem på gymmet medan du tränar eller helt klippa tv-tittandet. En annan strategi är att ändra dina dricksvanor genom att byta från kaffe till varmt te och / eller för att undvika rökare.
  • Det är viktigt att be om stöd från familj och vänner, särskilt från dem som röker. Be dem att undvika att röka i din närvaro. Det är svårt att sluta om du ser och luktar det runt dig.
 3. 3
  Be din läkare att föreslå stoppmedel. Din läkare kan föreslå medicinskt testade upphörande hjälpmedel. Receptfria nikotinhjälpmedel som tandkött, plåster eller pastiller ger dig små doser nikotin och minskar begäret medan du långsamt avvänjer dig själv. Det finns också receptbelagda nässprayer, inhalationsmedel och läkemedel som Bupropion och Varenicline som används för att behandla de beroendeframkallande och abstinenseffekterna av nikotin. Fråga din läkare om vad som är bäst för dig.
Du kan dock vidta åtgärder för att förhindra det genom att behandla de vanligast associerade faktorerna
Du kan dock vidta åtgärder för att förhindra det genom att behandla de vanligast associerade faktorerna, inklusive rökning, högt blodtryck och högt kolesterol.

Metod 3 av 4: träna regelbundet

 1. 1
  Starta ett träningsprogram. Regelbunden träning kan sänka blodtrycket och också minska blodsockret, "dåliga" fetter och kolesterol, samt hjälpa dig att minska övervikt. - Allt detta är faktorer som indirekt har kopplats till härdningen av artärerna. Regelbunden träning hjälper dig också att stärka din hjärtmuskel och förbättra din allmänna hälsa. Du bör sikta på minst 2 timmar och 30 minuters måttlig aerob träning varje vecka eller 1 timme och 15 minuter intensiv träning. Ju mer aktiv du är, desto mer kommer du att dra nytta av det. Delta i aerob träning i minst tio minuter i taget fördelat på veckan.
  • Planera att göra övningar som höjer din puls och syreförbrukning men som du kan hålla på med låg eller måttlig intensitet under en längre period. Några övningar som passar denna rekommendation är att gå, springa, simma, cykla, hoppa rep eller rodd.
  • Experter rekommenderar också två till tre 20-30 minuters styrketräning varje vecka, förutom cardio. Styrketräning bygger muskelmassa och är en del av en hälsosam träningspass.
 2. 2
  Gå långsamt först. Mayo Clinic föreslår att du går i din egen takt. Om du inte tränar för närvarande, börja gradvis med att gå och utföra andra aktiviteter med låg effekt som du känner dig bekväm att göra. Ge dig själv mycket tid att värma upp och öka sedan intensiteten försiktigt. När din uthållighet ökar, förläng gradvis den tid du tränar till 30 till 60 minuter varje session. Lyssna också på din kropp och sluta om du känner smärta, illamående, yrsel eller andfåddhet.
 3. 3
  Skapa en rutin. Planera din vecka för att passa in i träningen. Om det är svårt att hitta tid, försök att träna i din dagliga rutin. Gå till jobbet eller springa ärenden, till exempel, ta trappan snarare än hissen eller titta på dina favorit-TV-program medan du är på ett löpband.
  • Träningspartners kan hålla dig ansvarig och skapa en mer social atmosfär. Genom att gå med i en grupp som aerobics, en sportliga eller ett annat strukturerat program kan du få mer njutning av träningen.

Metod 4 av 4: behandling av relaterade hälsofaktorer

 1. 1
  Se en läkare regelbundet. Rutinkontroller kan få tidiga arteriella problem. Du behöver inte nödvändigtvis en årlig kontroll. Om du är under 30 år och annars är frisk är det tillräckligt att gå till din läkare varannan till vart tredje år. En kontroll varannan år räcker för de mellan 30 och 40 som inte har några medicinska tillstånd. Årlig fysik bör börja vid 50 års ålder, tidigare om du löper särskild risk eller har andra hälsoproblem.
 2. 2
  Behandla högt blodtryck. Som sagt tidigare kan högt blodtryck öka risken för artärproblem och med tiden orsaka artärer att stelna. Det måste därför behandlas. Förutom livsstilsförändringar som kost, motion, hantering av stress och begränsning av natrium och alkohol är det också möjligt med din läkare att behandla högt blodtryck genom medicinering. Diuretika, ACE-hämmare och kalciumkanalblockerare är alla vanliga läkemedel som på olika sätt stoppar eller saktar kroppsfunktioner som ökar blodtrycket.
  • Det är inte ovanligt att någon tar mer än ett läkemedel för högt blodtryck. Du kan också få biverkningar. I så fall ska du inte sluta ta medicinen utan fråga din läkare om hon kan ändra dosen eller läkemedlet.
 3. 3
  Behandla högt kolesterol. Som sagt tidigare är högt kolesterol också en indirekt faktor i utvecklingen av åderförkalkning. Din kolesterolnivå kan vara hög från din kost och / eller från att din kropp gör för mycket kolesterol på egen hand. Bortsett från att gå ner i vikt och minska din konsumtion av mättat fett och transfetter, och tänka nog på matetiketter, kan du behöva be din läkare om medicinsk hjälp för att sänka ditt kolesterol. Statiner, till exempel, blockerar ett ämne som din lever behöver för att göra kolesterol, vilket får levern att ta bort kolesterolet från blodet. Statiner sänker inte bara kolesterolnivåerna utan hjälper kroppen att absorbera befintliga avlagringar på artärväggar, vilket möjligen kan vända kranskärlssjukdom. Andra mediciner kan också skydda artärerna genom att minska inflammationen, som tros bidra till hjärtsjukdomar.
 4. 4
  Kontrollera din diabetes. Diabetes kan orsaka härdning av artärerna genom att lämna allvarliga kalciumavlagringar. Personer med höga kalciumnivåer i blodet har större risk att utveckla härdning av artärerna, så se till att hantera sjukdomen på lämpligt sätt om du är diabetiker. Kontrollera ditt blodsocker dagligen. Håll reda på dina siffror och rapportera dessa till din läkare. Var bekant med vad normala blodsockernivåer är och försök att hålla dina avläsningar så nära det normala som möjligt. Du kan göra detta genom en insulinregim, medicin, motion och en speciell diabetisk diet som planeras i samråd med en läkare eller nutritionist.
Även om det finns vissa mediciner som kan bromsa eller ibland vända effekterna av härdning av artärerna
Även om det finns vissa mediciner som kan bromsa eller ibland vända effekterna av härdning av artärerna, finns det inga specifika läkemedel som förhindrar åderförkalkning.

Tips

 • Även om det finns vissa mediciner som kan bromsa eller ibland vända effekterna av härdning av artärerna, finns det inga specifika läkemedel som förhindrar åderförkalkning. Med detta sagt rekommenderas ibland att ta en liten dos aspirin (81 mg / dag) för att förhindra att blodplättarna hänger ihop. Låga doser av aspirin rekommenderas ofta för personer i åldern 50-59 år som inte har ökad risk för blödning och har en ökad risk för hjärtinfarkt. Fråga din läkare om du är en kandidat för en daglig aspirinregim.

Frågor och svar

 • Kan en aorta ultraljud upptäcka härdning av artärerna?
  Ja, en ultraljud i aorta kan upptäcka artärernas härdning och så mycket mer.
 • Vilka är de bästa grönsakerna för att minska plack?
  De flesta grönsaker har en naturlig tendens att minska plack. Allt lummigt och grönt är ett bra val.
 • Vilka naturliga livsmedel hjälper till att hålla artärerna friska?
  Vissa studier visar att vitlök har trombocytaktivitet vilket innebär att det förhindrar att blodplättar hänger ihop och bildar blodpropp.

Kommentarer (2)

 • nordinkerstin
  Informationen var mycket bra.
 • ben06
  Detta är oerhört användbart eftersom vi för närvarande lär oss detta i GCSE. All information finns här och jag fick också ett bra betyg!
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur får man skleroterapi för spindelvener?
 2. Hur dokumenterar jag pulser?
 3. Hur tar man ett spädbarns puls?
 4. Hur tar jag din egen puls med ett stetoskop?
 5. Hur beräknar jag din hjärtfrekvens?
 6. Hur väljer man en pulsoximeter?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail