Hur tar man hand om en stukad handled?

Du kan ta hand om en stukad handled genom att linda den med ett elastiskt bandage för att stödja leden och låta den vila så att den kan läka. Du kan också minska svullnaden genom att isa den i 10-15 minuter varannan timme. Efter några dagar kan du försöka göra några lätta hand- och armsträckningar för att lindra spänningar och öka blodflödet till området. Dessutom, för att lindra smärta, försök ta ett antiinflammatoriskt medel som Ibuprofen eller Aspirin. Se till att kontakta din läkare om din vrickning inte förbättras efter några dagar. För att lära dig att bygga styrka i handleden efter en vrickning, läs mer från vår doktor medförfattare.

/ eller styrka i handleden är vanliga symtom på förstegringar i handledsnivå
Tålig smärta, mild inflammation eller svullnad och viss förlust av rörelse och / eller styrka i handleden är vanliga symtom på förstegringar i handledsnivå.

En stukad handled är en skada på ligamenten som förbinder de små benen i handleden (kallas karpala ben) tillsammans. Det vanligaste ligamentet som skadas i handleden är scapho-lunate ligament, som förbinder scaphoidbenet med lunatbenet. Handledsforstuvningar har ett stort antal svårighetsgrader beroende på graden av sträckning eller rivning av ligamentet. Svårigheten i din handledsförstoring kommer att diktera hur du tar hand om det hemma eller om du behöver träffa en vårdpersonal.

Del 1 av 3: sköter om en lätt förstuvad handled

 1. 1
  Vila handleden och ha tålamod. Mindre handledsförstöringar orsakas ofta av upprepade uppgifter eller hyperextenserar leden genom att falla på en utsträckt hand. Ta en paus från repetitiva uppgifter om det är vad du tror ledde till din handledsskada. Prata med din chef om att byta till en annan aktivitet i en vecka eller så. Om vrickningen är träningsrelaterad kan du träna för aggressivt eller med dålig form - rådfråga en personlig tränare.
  • En mild handledsstam kategoriseras ofta som en grad I-vrickning, vilket innebär att ledband sträcks lite för långt, men inte signifikant.
  • Tålig smärta, mild inflammation eller svullnad och viss förlust av rörelse och / eller styrka i handleden är vanliga symtom på förstegringar i handledsnivå.
 2. 2
  Isa din stukade handled. Användningen av is är en effektiv behandling för i huvudsak alla mindre muskuloskeletala skador, inklusive handleder. Applicera isen på den mest ömma delen av handleden för att minska svullnad och smärta. Is bör appliceras i 10-15 minuter var 2-3: e timme under ett par dagar och minska sedan frekvensen när smärtan och svullnaden avtar.
  • Att komprimera isen mot handleden med ett elastiskt omslag hjälper också till att kontrollera inflammationen, men bind inte den för hårt eftersom fullständig begränsning av blodflödet kan orsaka mer skada på din hand och handled.
  • Förpacka alltid is eller frysta gelpaket i en tunn handduk för att förhindra frostskador på huden.
 3. 3
  Använd ett grundläggande handledsstöd. Förpackning av handleden i ett ess- eller tensorbandage, kirurgiskt tejp eller ett enkelt neoprenhandledsstöd ger en liten grad av ledstöd och gör att du lättare kan komprimera is till din handled, men den största fördelen är sannolikt psykologisk - i huvudsak är det en visuell påminnelse om att ta det lugnt med handleden under en kort tidsperiod.
  • Vik handleden från knogarna hela vägen upp till mitten av underarmen och överlapp den elastiska omslaget när du går.
  • Den handleden wrap, band eller neopren handledsstöd bör vara tätt, men inte skära av cirkulationen - se till att din hand inte blir blå, få kallt eller börjar pirra.
 4. 4
  Gör några lätta handledssträckor. Efter att smärtan och inflammationen har avtagit, gör några ljussträckor om din handled känns stel. Milda stammar och stukningar reagerar bra på viss ljussträckning eftersom det lindrar spänningar, främjar blodflödet och ökar flexibiliteten. Generellt, håll sträckor i cirka 30 sekunder och gör dem 3-5 gånger dagligen tills rörligheten återvänder till din handled.
  • Du kan sträcka ut båda handlederna samtidigt genom att bilda "böneställningen" med händerna (handflatorna i båda händerna tillsammans framför ansiktet med böjda armbågar). Tryck på händerna genom att höja armbågens nivå tills du känner en fin sträcka i din skadade handled. Kontrollera med din läkare, tränare eller sjukgymnast om det finns fler handledssträckor om det behövs.
  • Överväg att applicera lite fuktig värme på din handled innan du sträcker den - det kommer att göra senor och ligament mer smidiga.
Hur kan jag se om min handled är stukad eller bruten
Hur kan jag se om min handled är stukad eller bruten?

Del 2 av 3: ta hand om en måttligt stukad handled

 1. 1
  Ta ett receptfritt läkemedel. Icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID) som ibuprofen, naproxen eller aspirin kan vara kortvariga lösningar som hjälper dig att hantera betydande smärta eller inflammation i handleden. Tänk på att dessa läkemedel kan vara svåra för magen, njurarna och levern, så det är bäst att du inte använder dem i mer än 2 veckor i sträck. Ge inte aspirin till barn under 18 år
  • Tala med din läkare innan du börjar nya läkemedel om du har medicinska problem, tar mediciner eller har allergier mot mediciner.
  • Alternativt kan du gnugga en smärtlindrande kräm eller gel direkt i din ömma handled.
  • Att hålla handleden upphöjd kan också bidra till att minska svullnaden.
  • Måttliga handledsförstuvningar, vanligtvis kallade grad II-stukningar, medför betydande smärta, inflammation och ofta blåmärken på grund av rivning av ligament.
  • Handleder i grad II kan kännas mer instabila och leda till mer svaghet i handleden än graden i handlederna.
 2. 2
  Var mer flitig med glasyr. En måttlig eller grad II handledsförstoring innebär större svullnad eftersom ligamentfibrer slits, även om den inte är helt avskuren. Som sådan måste du vara mer flitig med din glasyrrutin förutom att ta några antiinflammatoriska läkemedel. Ju tidigare du kan applicera kallterapi på en grad II-vrickning desto bättre, eftersom blodkärlen kommer att krympa i diameter och begränsa blodflödet och efterföljande svullnad. För en mer allvarlig vrickning bör is appliceras i 10-15 minuter varje timme under den första dagen eller två, och minska sedan frekvensen när smärtan och svullnaden avtar.
  • Om du inte har några is- eller gelpaket, använd sedan en frusen påse grönsaker från frysen - ärtor eller majs fungerar bra.
 3. 3
  Bär en handledsskena eller stöd. Eftersom instabilitet och svaghet är mer bekymmer med en grad II handledsförstoring, bör en mer stödjande handledsskena eller stöd användas. En splint eller stag är inte främst psykologisk, eftersom det kommer att begränsa rörelse (immobilisera) och erbjuda stort stöd om du behöver använda din hand för något.
  • Kontrollera med din läkare vilken typ av skena eller stag som rekommenderas.
  • Se till att du placerar din handled i ett neutralt läge när du drar åt handleden eller stödet.
  • Grad II-stukningar kan behöva immobiliseras med ett stag eller en skena i 1-2 veckor, vilket kan leda till stelhet och minskat rörelseomfång när du tar av det.
 4. 4
  Planera lite rehabilitering. När din handledsrörelse i grad II börjar läka efter några veckor kan du behöva lite rehabilitering för att få tillbaka din styrka och rörlighet. Du kan göra detta hemma eller så kan du träffa en fysioterapeut som visar dig specifika och skräddarsydda förstärkningsövningar för handleden och handen.
  • För att bygga styrka när handleden känns bättre, försök att pressa en boll: med armen utsträckt och handflatan uppåt, kläm en gummikula (en racketboll fungerar bra) med fingrarna i 30 sekunder åt gången och upprepa 10-20x per dag.
  • Andra aktiviteter som hjälper till att bygga styrka i din handled är att lyfta lätta vikter, bowla, spela racketsporter och arbeta i din trädgård (dra ogräs etc.). Starta inte dessa typer av aktiviteter förrän din läkare eller terapeut säger till dig att göra det.
Leda till mer svaghet i handleden än graden i handlederna
Handleder i grad II kan kännas mer instabila och leda till mer svaghet i handleden än graden i handlederna.

Del 3 av 3: söka läkarvård

 1. 1
  Se din läkare. I fall av betydande handledsskada som leder till svår smärta, svullnad, blåmärken och / eller förlust av handfunktion, är det bäst att se din husläkare eller akutavdelning omedelbart så att rätt diagnos kan ställas. Handledssteg i grad III involverar helt avskurna ledband, som kommer att behöva operation för att reparera. Andra allvarliga handledsförhållanden som din läkare bör överväga är frakturer, dislokationer, inflammatorisk artrit (såsom reumatoid artrit eller gikt), karpaltunnelsyndrom, infektion och svår tendinit.
  • Röntgenstrålning, skanning av ben, MR-studier och nervkonduktivitetsstudier är metoder som din läkare kan använda för att diagnostisera din handledsproblem. Din läkare kan också skicka dig till ett blodprov för att utesluta reumatoid artrit eller gikt.
  • Du bör också träffa din läkare om du fortfarande har symtom efter att ha behandlat en vrickning hemma i mer än 2 veckor eller om symtomen förvärras.
  • Andra symtom som många är tecken på en fraktur inkluderar betydande svullnad, blåmärken, ömhet, deformitet och orsaker till skadan som att falla på din handled och idrottsskador.
  • Barn tenderar att ha fler frakturer än stukningar i handleden.
 2. 2
  Se en kiropraktor eller osteopat. Kiropraktorer och osteopater är gemensamma specialister som fokuserar på att upprätta normal rörelse och funktion i ryggraden och perifera leder, inklusive handleden. Om din handledsförstoring främst innefattar ett fastnat eller något förskjutet karpalt ben, kommer kiropraktorn / osteopaten att använda manuell ledmanipulation, även kallad en justering, för att lossa eller flytta den drabbade leden. Du kan ofta höra ett "poppande" eller "sprickande" ljud med en justering.
  • Även om en enda justering ibland kan lindra din smärta i handleden och återställa hela rörelseområdet, kommer det mer än troligt att det tar några behandlingar för att märka signifikanta resultat.
  • Handledsjusteringar är inte lämpliga för handledsfrakturer, infektioner eller inflammatorisk artrit.
 3. 3
  Tala med din läkare om en handledsinjektion. En injektion av steroidmedicin nära eller i ett ligament, sena eller led kan snabbt minska inflammation och tillåta normal, smärtfri rörelse i din handled igen. Kortisoninjektioner är endast indicerade för allvarliga eller kroniska stukningar i handleden. De vanligaste preparaten som används är prednisolon, dexametason och triamcinolon.
  • Potentiella komplikationer av kortikosteroidinjektioner inkluderar infektion, blödning, senförsvagning, lokal muskelatrofi och nervirritation / skada.
  • Om kortikosteroidinjektioner inte ger tillräcklig upplösning för din handled, bör operation övervägas.
 4. 4
  Tala med din läkare om handleden. Kirurgi för kronisk smärta i handleden är den sista utvägen och bör endast övervägas efter att alla andra icke-invasiva behandlingar har visat sig vara ineffektiva, men om du upplever en traumatisk grad III-vrickning är kirurgi ditt första alternativ för att reparera de avskurna ligamenten. Handledskirurgi innebär att det avskurna ligamentet återansluts till det associerade karpaltbenet, ibland med stift eller plattor för stabilisering.
  • Handlederbandsoperation tar 6-8 veckor att läka, även om flera månader av rehabilitering kan behövas för att återfå normal styrka och rörelseomfång
  • Möjliga komplikationer från handledsoperationer inkluderar lokal infektion, allergisk reaktion mot anestesi, nervskador, förlamning och kronisk svullnad / smärta.
En stukad handled är en skada på ligamenten som förbinder de små benen i handleden (kallas karpalben)
En stukad handled är en skada på ligamenten som förbinder de små benen i handleden (kallas karpalben) tillsammans.

Tips

 • Om du har en ny skada eller symtom som är mer än milda, är det bäst att kontrollera en läkare innan du påbörjar behandlingen.
 • Kroniska återkommande handledsförstoringar från otillräckligt behandlade ligamentskador i det förflutna kan så småningom leda till artrit.
 • Handledsförstöringar beror vanligtvis på fall, så var försiktig när du går på våt eller hal terräng.
 • Skateboardåkning är en högriskaktivitet för handleder, så använd alltid handledsskydd.

Varning

 • Se omedelbart din läkare om du upplever något av följande tecken eller symtom: snabbt eskalerande svår smärta i handleden, förlamning eller domningar i händer eller armar, handledsled i en konstig vinkel, hög feber, plötslig oförklarlig viktminskning.

Frågor och svar

 • Kommer mina fingrar att bli svullna om jag har en stukad handled?
  Nej, om ditt finger är svullet, är ditt finger troligt vrickat, inte din handled.
 • Vad ska jag göra om det gör ont att sätta press på min handled?
  Detta är normalt för stukade handleder, men om överdriven svullnad, missfärgning eller domningar uppstår, sök omedelbart läkare.
 • Vad händer om smärtan finns på vänster och höger sida av min handled?
  Lägg is i mitten för att täcka båda sidor. Detta hjälper till att minska svullnad.
 • Hur länge ska jag ha ett esspaket på min stukade handled?
  Så länge du behöver - det är annorlunda för alla. Om det är dåligt, använd det i 3-4 veckor, om det är milt, vänta sedan 2-3 veckor. Men du borde veta när det blir bättre.
 • Vad kan jag göra med smärta på baksidan av handleden?
  Använd samma metoder. Använd en kall förpackning, se till att den är ordentligt splintad och ta ibuprofen för att minska smärta och svullnad. Om överdriven svullnad, missfärgning eller domningar uppstår, sök omedelbart läkare.
 • Hur vet jag om min handled är stukad?
  Du kommer att känna lite smärta beroende på hur svår förstuvning är. Du kan också se blåmärken och svullnad också. Isa din handled och att använda en komprimeringsplast hjälper också. Kom också ihåg att höja handleden och inte göra något ansträngande.
 • Ska jag massera min stukade handled?
  Ja, du kan försiktigt massera din stukade handled, men du bör sluta om du märker att smärta blir värre.
 • Min handled gör ont och jag har lagt en värmedyna på den. Är det okej?
  Lägg is eller kalla förpackningar först på handleden i 10 till 20 minuter åt gången. Detta minskar svullnaden. Efter 2 eller 3 dagar, om din svullnad är borta, applicera en värmepanna på låg eller en varm trasa i handleden. Detta hjälper till att hålla din handled flexibel och minskar smärta.
 • Hur länge ska jag hålla min förstuvade handled inpackad?
  Cirka 2-3 veckor, eller tills du tror att det är läkt. Det är bäst att rådgöra med din läkare.
 • Hur kan jag se om min handled är stukad eller bruten?
  Konsult Berätta skillnaden mellan en handledsförstoring och en handledsfraktur.

Kommentarer (3)

 • zjonsson
  Jag hjälpte min vän och hon återhämtade sig snabbt.
 • alan33
  Jag läste artiklarna och jag fick reda på hur jag kan hjälpa mig att bota min handledsförstoring eller töjning.
 • nleffler
  Detta hjälpte mig genom att följa steg 1-3. Tackguide.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur vet jag om tån är trasig?
 2. Hur håller jag knäna från att poppa och spricka?
 3. Hur fixar man knackar?
 4. Hur behandlar man syndesmos?
 5. Hur behandlar man pagets sjukdom i benet?
 6. Hur diagnostiseras Pagets sjukdom?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail