Hur man är en öppensinnad perfektionist?

Applådera dig själv för att du ens försöker
Om du går ut ur din komfortzon och saker inte går som planerat, är det okej: applådera dig själv för att du ens försöker.

Perfektionister kan ofta verka obsessiva, och deras fokus på detaljer kan göra dem mindre öppna för nya sätt att göra saker. Perfektionism är naturligtvis inte alltid en dålig sak. Perfektionister uppvisar en hög grad av samvetsgrannhet och engagemang för sitt arbete, så det är ett önskvärt drag att ha. Du kan ha det bästa av två världar genom att hålla dig öppen medan du utnyttjar de positiva aspekterna av perfektionism.

Metod 1 av 3: att vara öppen för möjligheter

 1. 1
  Öva kreativitet. Att vara kreativ kräver att du låter dig prova nya saker utan att censurera dina egna idéer. Att uttrycka sig kreativt genom konst, musik eller annat medium är ett utmärkt sätt att befria ditt sinne från de gränser som perfektionismen inför. Istället för att oroa sig för att vara perfekt är målet att vara original. Prova något så enkelt som att rita din sällskapsdjurskatt eller skapa en ny låt för att sjunga i duschen för att få dina kreativa juicer att flyta.
  • Det finns ingen direkt att vara kreativ. Om du är obehindrad av att du skapar något korrekt kommer din naturliga effekt alltid att ge ett kreativt resultat.
  • Ofta är de bästa bitarna ofullkomliga. Människor är naturligtvis ofullkomliga och ofta lämnar de bästa artisterna misstag med avsikt. Genom att tvångsmässigt önska att något ska leva upp till en standard vi har i våra huvuden skrubbar vi bort det som gjorde arbetet speciellt i första hand.
 2. 2
  Fortsätt med en aktivitet du inte är bra på. Perfektioner drivs ofta av en önskan att behaga andra. När du handlar en aktivitet där du inte utmärker dig är positiv feedback inte givet. Det enda sättet att bli bättre är att släppa perfektionistiska tendenser och låta dig försöka misslyckas. Att bedriva aktiviteter du inte är så bra på hjälper dig att börja utvärdera framgång annorlunda; du lär dig att mäta framgång inte utifrån andras reaktioner utan med dina egna riktmärken.
  • Har du alltid velat åka häst, men vet att du inte är så bra på sport? Anmäl dig till lektioner, hur som helst. Att hoppa in i en ny färdighet som kräver en annan typ av tänkande kan hjälpa dig att upptäcka mer om dig själv.
  • Om du märker att du fortfarande tittar på andra för att utvärdera dina framsteg, försök att öva ensam. Du kan ställa in dina riktmärken på vilken nivå som helst.
  • Försök att välja en aktivitet som inte är konkurrenskraftig, så att du inte oroar dig så mycket för att hålla jämna steg med andra.
  Som perfektionist
  Som perfektionist, motstå uppmaningen att alltid vara "stark" i stereotyp mening.
 3. 3
  Gå utanför din komfortzon. Att bredda dina erfarenheter kan hjälpa dig att utvidga ditt värdesystem så att du börjar se framgång och misslyckande under ett annat omfång. Istället för att oroa dig för att saker är perfekta, öppnar du dig själv för att njuta av upplevelser för vad de är, utan dom. Prova något så enkelt som att ta av dig skorna för att gå över gräsmattan med bara fötter. Istället för att tänka på de bakterier du kan stöta på, fokusera på att njuta av känslan av mjukt gräs mellan tårna.
  • Att gå utanför din komfortzon öppnar dig för en ny nivå av ångest och stress, men inte all stress är dålig: hälsosam stress kan motivera oss till tillväxt.
  • Att gå utanför din komfortzon har också ytterligare hälsofördelar. Att delta i nya aktiviteter, lära dig nya färdigheter och samtidigt upprätthålla ett socialt nätverk kan hjälpa din hjärna att hålla sig mentalt skarp när du blir äldre.
  • Om du går ut ur din komfortzon och saker inte går som planerat, är det okej: applådera dig själv för att du ens försöker. Att gå ut ur din komfortzon handlar inte om att vara framgångsrik, det handlar om att bara placera dig själv där i första hand.

Metod 2 av 3: fokusera på helheten

 1. 1
  Börja se misslyckande som ett tecken på tillväxt. Istället för att se misslyckande som en isolerad händelse tenderar perfektionister att internalisera misslyckandet och se det som ett misslyckande av mig själv. Lär dig att se misslyckande som en del av tillväxtprocessen. Thomas Edison sa, "Jag misslyckades inte, jag hittade 10000 sätt som inte fungerar."
  • Titta på misslyckande i sammanhanget med vad du har lärt dig. Utvecklade du en färdighet i processen? Visade det dig ett annat sätt att göra något? Träffade du nya människor som du kanske inte har träffat annars?
  • Det finns många exempel genom historien om kända individer som använder deras misslyckande med att katapultera dem till större framgång. Walt Disney fick sparken för att hans chef sa till honom att han "saknade fantasi." Thomas Edisons lärare sa till honom att han var "för dum för att lära sig någonting." Michael Jordan sa: "" Jag har missat mer än 9000 skott under min karriär. Jag har tappat nästan 300 matcher. Vid 26 tillfällen har jag fått uppdraget att ta matchens vinnande skott, och jag missade. Jag har misslyckats om och om och om igen i mitt liv. Och det är därför jag lyckas. "
 2. 2
  Släpp styva förväntningar. Att låsa in i en mental bild av hur du vill att saker och ting ska gå kommer bara att öka din besvikelse när saker inte går bort. Att erkänna de verkliga förhållandena hjälper till att hålla perfektionism i schack.
  • Du kan till exempel ha en femårsplan, en tioårsplan eller till och med en 15-årsplan för ditt liv. Även om det är fantastiskt att ha långsiktiga mål, är det viktigt att inse att livet är fullt av överraskningar och att saker och ting ofta inte går som planerat.
  • Lusten att ha kontroll över ditt liv ger mer olycka och besvikelse än nytta. Ofta är de lyckligaste människorna de som har lärt sig att släppa omständigheterna och ta saker som de är.
  Det enda sättet att bli bättre är att släppa perfektionistiska tendenser
  Det enda sättet att bli bättre är att släppa perfektionistiska tendenser och låta dig försöka misslyckas.
 3. 3
  Vet när du ska sluta oroa dig för detaljer. Visst, ibland är detaljer viktiga, som när det gäller att bygga ett hus eller få din golfsving precis rätt. I andra fall är det dock OK att släppa de små sakerna och bara njuta av den större bilden. Om du befinner dig stressad över detaljer när alla andra verkar vara avkopplande, är det förmodligen bra att ta ett steg tillbaka och sluta oroa dig.
  • Om du till exempel anordnar ett middagsfest kommer du inte att kunna ha det bra om du är stressad över varje sista servett som viks enligt dina specifikationer. Titta på den större bilden: det viktiga är att alla tycker om varandras företag.

Metod 3 av 3: vara ärlig om dina förmågor

 1. 1
  Sätt upp mål du kan uppnå. Lär dig att må bra om vad du uppnår genom att sätta mål som du kan uppnå. Sikta inte att bli nästa olympiska stjärna eller Pulitzerprisvinnare idag. Dessa är beundransvärda mål, men arbeta upp till dem: sätt upp mätbara mål, och när du uppnår dessa, sätt ribban lite högre.
  • Perfektionister tenderar att sluta med projekt när de inte kan utföra dem perfekt. När du delar upp ett projekt i mindre, uppnåbara mål är det mindre troligt att rädsla för misslyckande får dig att sluta.
  • Med varje litet mål du uppnår kommer du att bygga självförtroende, så att du kan sträcka dig ännu mer.
 2. 2
  Håll dig optimistisk om dina förmågor. Vi har alla röster av självtvivel. Tricket är att tysta dem och fokusera på det positiva. Att vara självkritisk begränsar vad du säger eller gör; det har den effekten att din värld blir mindre. Som perfektionist är det viktigt att utveckla självförtroende och vara mindre bedömande av dig själv.
  • Om du tenderar att kritisera dig själv, ändra din mentala reaktion när saker går fel. Till exempel, istället för att säga till dig själv "det var dumt av mig", försök att säga till dig själv "Jag vet att jag försökte mitt bästa."
  • Var lika snäll mot dig själv som med en älskad vän eller familjemedlem. Om du inte skulle säga något till dem, säg inte det till dig själv.
  Om du är obehindrad av att skapa något korrekt kommer din naturliga effekt alltid att ge ett kreativt
  Om du är obehindrad av att skapa något korrekt kommer din naturliga effekt alltid att ge ett kreativt resultat.
 3. 3
  Uttryck dina osäkerheter. Det är inte lätt för en perfektionist att erkänna osäkerhet. Det gör att personen känner sig sårbar och obekväm. Men att dela din interna erfarenhet med andra är ett utmärkt sätt att vara mer öppen för att ha djupare relationer med människorna i ditt liv.
  • Att uttrycka din osäkerhet för andra kan hjälpa dig att känna igen dem själv. När du väl känner igen dina personliga misslyckanden är du ett steg närmare att acceptera dem.
  • Som perfektionist, motstå uppmaningen att alltid vara "stark" i stereotyp mening. Inse att låta dig vara sårbar är ett tecken på känslomässig styrka.

Tips

 • Kom ihåg att positivt och negativt är vad du vill att det ska vara. Kom också ihåg att den feedback som du får inte bara innehåller hur människor reagerar på hur du agerar, utan det är, i grund och botten, vad du själv får ut av det.

Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur bestäms man?
 2. Hur ska man aldrig ge upp?
 3. Hur fortsätter jag?
 4. Hur kan man hålla fast vid en aktivitet själv?
 5. Hur undviker man att låta pessimistiska människor få ner er?
 6. Hur undviker jag negativa människor?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail