Hur kan man minska inflammation i Crohns sjukdom?

Du kan minska inflammation för din Crohns sjukdom genom att ta mediciner
Du kan minska inflammation för din Crohns sjukdom genom att ta mediciner och genom att justera din kost.

Crohns sjukdom är ett medicinskt tillstånd där din tarm eller mag-tarmkanalen är inflammerad. Individer med Crohns sjukdom kan uppleva symtom som diarré, buksmärta och vanligtvis mår dåligt. Det finns för närvarande inget botemedel mot Crohns sjukdom och de flesta medicinska behandlingar fokuserar på att minska inflammation i tarmen för att minska symtomen på sjukdomen. Du kan minska inflammation för din Crohns sjukdom genom att ta mediciner och genom att justera din kost. Om dessa alternativ inte fungerar kan din läkare rekommendera kirurgiska ingrepp.

Metod 1 av 3: ta medicin

 1. 1
  Tala med din läkare om antiinflammatoriska läkemedel. Antiinflammatoriska läkemedel kan vara ett bra första steg i din behandling. Din läkare kan rekommendera att du tar andra mediciner samtidigt för att minska dina symtom. Du kan ordineras följande antiinflammatoriska läkemedel:
  • Orala 5-aminosalicylater: Dessa antiinflammatoriska läkemedel, som ofta säljs under varumärkena Delzicol, Pentasa, Salofalk, Dipentum, Colazal, Apriso och Lialda, ordineras ofta om Crohns sjukdom påverkar din kolon; men de kanske inte är effektiva om sjukdomen är i tunntarmen. Fördelarna med dessa läkemedel är begränsade och inte så effektiva som en gång hoppats. Biverkningar inkluderar illamående, diarré, kräkningar, halsbränna och huvudvärk.
  • Kortikosteroider: Dessa läkemedel, ofta kallade steroider, kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen men de fungerar inte för alla med Crohns sjukdom. Din läkare kan ordinera kortikosteroider om din kropp inte svarar på andra mediciner. Biverkningar inkluderar ett svullet ansikte, överdrivet ansiktshår, nattliga svettningar, sömnlöshet och hyperaktivitet. Dessa läkemedel rekommenderas inte heller för långvarig användning och bör tas tre till fyra månader i taget. Dessa läkemedel används vanligtvis bara när patienter inte svarar på andra behandlingar.
 2. 2
  Testa immunsystemets dämpare. Dessa läkemedel hjälper till att minska inflammation genom att rikta in sig på ditt immunsystem. Ditt immunsystem producerar de ämnen som orsakar inflammation, så att undertrycka dessa ämnen kan minska dina symtom. Din läkare kan rekommendera att du har en kombination av flera immunsuppressorer, inklusive:
  • Azatioprin och merkaptopurin: Dessa läkemedel, kända under varumärkena Imuran och Purinethol, är de vanligaste immunsuppressiva medlen för Crohns sjukdom. Du måste planera uppföljningar med din läkare medan du tar dessa läkemedel och få ditt blod kontrollerat regelbundet för att kontrollera om det finns några biverkningar. Biverkningar för kortvarig användning inkluderar leverinflammation och benmärgsundertryckning. Långvariga biverkningar inkluderar lymfom, hudcancer och andra typer av cancer.
  • Tumörnekrosfaktor (TNF) -hämmare: Dessa läkemedel hjälper till att neutralisera ett immunsystemprotein som kallas tumörnekrosfaktor (TNF) och kan hjälpa till att moderera allvarliga symptom och tecken på Crohns sjukdom. Dessa läkemedel är kända som infliximab, adalimumab och certolizumab pegol. Din läkare kan rekommendera att du kombinerar TNF med andra läkemedel för att förbättra dina symtom.
  • Metotrexat: Detta är ett läkemedel som används för att behandla cancer, psoriasis och reumatoid artrit, men det kan också ordineras för Crohns sjukdom. Biverkningar av kortvarig användning av detta läkemedel inkluderar illamående, trötthet och diarré. Din läkare bör övervaka dig noga när du använder detta immunsuppressiva medel.
  Även om din diet inte kan bota Crohns sjukdom kan det hjälpa till att minska dina symtom
  Även om din diet inte kan bota Crohns sjukdom kan det hjälpa till att minska dina symtom och göra återkommande sjukdomar mindre vanliga.
 3. 3
  Få antibiotika för infektioner. Din läkare kan också ordinera antibiotika förutom andra mediciner eller om du utvecklar en infektion på grund av Crohns sjukdom. Du kan också gå på antibiotika om du utvecklar en fistel eller en abscess på grund av din sjukdom. Din läkare kan ordinera följande antibiotika:
  • Metronidazol: Detta är ett vanligt förskrivet antibiotikum för Crohns sjukdom; det kan dock ha allvarliga biverkningar, såsom domningar och stickningar i händer och fötter. Du kan också ha muskelsvaghet eller smärta. Du bör sluta ta detta antibiotikum om du har något av dessa symtom.
  • Ciprofloxacin: Detta antibiotikum kan hjälpa till att förbättra dina symtom, inklusive inflammation i tarmen. Det har sällsynta biverkningar, inklusive en senbristning. Du löper större risk för senbrist om du också tar kortikosteroider.
 4. 4
  Diskutera andra läkemedel med din läkare. Din läkare kan också föreslå att du försöker ta andra mediciner som diarrémedel och receptfria smärtstillande medel för att minska inflammation. Du kan ta flera av dessa andra mediciner förutom din förskrivna medicin. Du kan prova följande andra mediciner:
  • Anti-diarré: Detta kan vara ett fibertillskott som du kan köpa i ditt lokala apotek eller en diarrémedicin om du upplever svår diarré. Även om vissa personer med Crohns sjukdom undviker fiber, kan din läkare föreslå ett fibertillskott baserat på kroppens reaktion på sjukdomen.
  • Smärtstillande medel: Din läkare kan föreslå att du köper paracetamol utan recept. Men du bör undvika andra vanliga smärtstillande medel som ibuprofen och naproxennatrium, eftersom dessa läkemedel kan göra dina symtom värre.
  • Kosttillskott och vitaminer: Din läkare kan också rekommendera att du tar järntillskott om du har kronisk tarmblödning för att säkerställa att din kropp har tillräckligt med järn. Du kan ta vitamin B-12-skott för att säkerställa att du har tillräckligt med vitamin B-12 i kroppen, eftersom Crohns kan orsaka vitaminbrist som b-12 på grund av malabsorption och kirurgiskt avlägsnande av delar av mag-tarmkanalen. Kalciumtillskott hjälper till att bibehålla benstyrkan som kan gå förlorad på grund av biverkningarna av förskrivna läkemedel och malabsorption i samband med Crohns.

Metod 2 av 3: justera din kost

 1. 1
  Prova en diet med låg fiber. Även om din diet inte kan bota Crohns sjukdom kan det hjälpa till att minska dina symtom och göra återkommande sjukdomar mindre vanliga. Du kan försöka göra en diet med låg fiber så att din kropp kan smälta din mat ordentligt.
  • Du kan välja att baka eller ånga frukt och grönsaker istället för att äta dem råa. Detta kan göra dem lättare att smälta. Du bör också undvika fiber med hög fiber som äpplen.
  • Du bör undvika att äta mat med högt bearbetat socker, eftersom sockerarterna kan irritera dina symtom.
  • Du kan också ha mat med höga antioxidanter, såsom blåbär, körsbär och tomater samt squash och paprika.
  • Du bör äta mat med mycket B-vitaminer, kalcium och magnesium. Om du ska gå för en diet med låg fiber bör du undvika fullkorn och ha mörka bladgrönsaker som spenat eller grönkål.
  Även om vissa personer med Crohns sjukdom undviker fiber
  Även om vissa personer med Crohns sjukdom undviker fiber, kan din läkare föreslå ett fibertillskott baserat på kroppens reaktion på sjukdomen.
 2. 2
  Ha fem till sex små måltider om dagen. Du kan också justera din kost så att du äter mindre portioner hela dagen. Detta kan hjälpa dig att undvika överväldigande tarmar och göra det lättare för matsmältningssystemet att fungera korrekt. Du kan försöka bryta upp dina måltider så att du har fem till sex små måltider om dagen snarare än tre stora måltider om dagen.
  • Du kan skapa ett dagligt matschema och planera dina måltider. Du kan försöka göra en fiber med låg fiber där du äter mindre måltider hela dagen för att se om denna diet förbättrar dina symtom, inklusive inflammation.
 3. 3
  Undvik mat som kan utlösa. Du kan också försöka undvika mat som kan utlösa eller förvärra dina symtom. Du kan försöka skära ut mejeriprodukter, kryddig mat och mat med högt fettinnehåll i din kost för att undvika att utlösa dina symtom. Vissa personer med Crohns sjukdom undviker också att äta mat som innehåller gluten.
  • Du kan arbeta med en dietist för att hjälpa dig att identifiera dina egna triggermatar och skapa måltider tillsammans för att undvika dem samtidigt som du ser till att du får alla näringsämnen du behöver för att hålla dig frisk.
 4. 4
  Drick inte alkohol eller rök tobak. Du bör undvika att dricka alkohol, eftersom det kan irritera eller utlösa symtomen på Crohns sjukdom. Du bör också hålla dig borta från koffein.
  • Undvik att röka tobaksprodukter, eftersom det kan förvärra dina symtom. Om du röker bör du försöka sluta.
Kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen men de fungerar inte för alla med Crohns sjukdom
Kortikosteroider: Dessa läkemedel, ofta kallade steroider, kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen men de fungerar inte för alla med Crohns sjukdom.

Metod 3 av 3: Använd kirurgiskt ingrepp

 1. 1
  Diskutera dina kirurgiska alternativ med din läkare. Om du har försökt justera din kost och använda mediciner till ingen nytta, kan din läkare rekommendera operation för att minska dina symtom. Många individer med Crohns sjukdom kommer att behöva minst en operation, men kirurgiskt ingripande botar inte sjukdomen.
  • Tänk på att fördelarna med operation för Crohns sjukdom ofta är tillfälliga och sjukdomen kan återkomma. Din läkare bör se till att du behåller din medicin efter operationen så att du har en lägre risk för återfall.
  • Din läkare bör beskriva riskerna med din operation innan du går under kniven. Beroende på vilken typ av operation som utförs kan riskerna innefatta infektion såväl som malabsorption, vilket är när din kropp inte kan absorbera näringsämnen på grund av en felaktig tunntarm efter operation. Du kan också riskera att utveckla magsår, strängningar och pouchit på grund av operationen.
 2. 2
  Förstå vad som kommer att hända under operationen. Din läkare kan rekommendera att du gör en resektionskirurgi, där det inflammerade området i tarmen avlägsnas och gapet fästs till de friska delarna av tarmen. Du kommer att få narkos för operationen.
  • Din läkare kan också rekommendera en ileostomi, ett förfarande där matsmältningsavfallet avleds från din inflammerade tjocktarm så att det har tid att läka. Under proceduren kommer änden av tunntarmen att kopplas bort från tjocktarmen och dirigeras igenom ett hål i buken, så kallad stomi. Kirurgen fäster en påse i öppningen för att samla in avfallsprodukter under en tillfällig tid.
  • Beroende på dina symtom kan du också behöva operation för att stänga fistlar eller för att tömma abscesser på grund av din sjukdom. Din läkare kan också rekommendera att du får en strikturplastik, ett förfarande som utvidgar en del av tarmen som har blivit för smal.
 3. 3
  Vidta åtgärder för att återhämta dig efter operationen. Du kan behöva en anpassningsperiod på ett år efter operationen. Du kan också ha många tarmrörelser under dagen först. När du återhämtar dig bör dina tarmrörelser minska.
  • Du kan också behöva tugga maten väl och undvika mat som kan irritera magen. Din läkare kommer sannolikt att rekommendera att du dricker mycket vatten varje dag efter operationen.
  • Även om du kan återhämta dig framgångsrikt efter operationen kan dina symtom fortfarande komma tillbaka senare. Din läkare bör ta dig mediciner för att minska risken för att dina symtom återkommer.
  • Om du har problem med att anpassa dig till de livsstilsförändringar som inträffar efter operationen kan du dra nytta av att gå med i en supportgrupp. Du kan diskutera dina egna källor till ångest och problem med andra som har eller åt att ha liknande upplevelser. Fråga din läkare om stödgrupper i området eller besök Crohns & Colitis Foundations of Europe på http://ccfa.org/ och United Ostomy Associations of Europe på http://ostomy.org/Home.html
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur man lever med en allergi mot skaldjur?
 2. Hur applicerar jag Voltaren Gel?
 3. Hur man är Atkins diet och giktvänlig?
 4. Hur kan man förhindra giktåterfall?
 5. Hur kontrollerar man urinsyra utan medicin?
 6. Hur tar man CBD-olja för gikt?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail