Hur kan du förbättra din luktsans?

För att förbättra din luktsans, börja med att ställa in dina sinnen och ägna mer uppmärksamhet åt vardagliga dofter. Du kan också träna näsan genom att ta dig tid varje dag att lukta och föreställa dig några välbekanta dofter. För att förbättra din luktsans fysiskt, få mycket motion, vilket kan öka dina sinnen genom att stimulera hjärnans funktion. Om dessa metoder inte fungerar, prata med din läkare om du kan ha näspolyper eller någon annan fysisk försämring av din luktsans. Fortsätt läsa för mer råd från vår medförfattare, inklusive hur du undviker saker som minskar din luktsans!

Om du regelbundet luktar saker innan du konsumerar dem kan du hjälpa till att förbättra din luktsans
Om du regelbundet luktar saker innan du konsumerar dem kan du hjälpa till att förbättra din luktsans över tiden.

Det finns många anledningar till att du vill förbättra din luktsans. För det första är det nära kopplat till din smakkänsla. Försök att smaka på maten med nosen ihop! Det är också en nödvändig färdighet att beskriva dofter i vin, kaffe, öl, till och med te. Vår luktsans tenderar att minska med åldern, och det finns ett antal allvarligare luktstörningar som kräver medicinsk behandling, men du kan vidta åtgärder för att förbättra och bibehålla din luktsans.

Metod 1 av 3: vidta åtgärder för att förbättra din luktsans

 1. 1
  Var mer uppmärksam på vad du redan luktar. Människor säger ofta "använd det eller förlora det" om muskler, men detsamma kan tillämpas på sinnena. Ju mer du använder dina sinnen, desto bättre blir du! Lär dig hur du beskriver lukt. Du kanske vill hålla ett lukt journal! För extra träning, låt någon hålla olika saker i näsan medan du har ögonbindel och se om du kan identifiera dofterna.
  • Nästa gång du dricker en kopp kaffe, ta dig tid att verkligen andas in lukten innan du dricker den. När du ska bita i lite stark ost, var noga med att lukta den innan du äter den.
  • Om du regelbundet luktar saker innan du konsumerar dem, kan du förbättra din luktsans över tiden.
 2. 2
  Träna näsan. Förutom att vara mer uppmärksam på lukten du möter i vardagen, kan du gå längre och anta ett träningsregime för din luktsans. Börja med att helt enkelt välja fyra dofter som du gillar, till exempel färskt kaffe, banan, tvål eller schampo och blåost. Sedan tar det varje dag en minut att gå igenom och luktar var och en för sig för att stimulera receptorerna i näsan. Försök att upprepa detta fyra till sex gånger varje dag.
  • Det finns bevis för att visualisering av lukt kan hjälpa till att förbättra din luktsans. Ta en minut att föreställa dig dina favoritluktar.
  • När du försöker identifiera en viss lukt kan det vara användbart att lukta med ett grunt sniff snarare än en lång djup inandning.
 3. 3
  Få massor av motion. Studier tyder på att vår luktsans är skarpare efter träning. Den orsakande länken är osäker, men det har rapporterats att luktsinne verkar vara bättre efter träning. Att träna tillräckligt för att svettas åtminstone en gång i veckan har kopplats till en lägre risk för att luktsinne minskar när du blir äldre.
  • Detta kan bero på att träning förbättrar hjärnans funktioner eller för att den bidrar till bättre allmän hälsa.
 4. 4
  Tala med din läkare om nässprayer. Om din luktsinne försämras av obstruktiva störningar som trängsel eller hösnuva, allergier, bihåleinflammation eller näspolyper, kommer det att bli nödvändigt att behandla det underliggande problemet för att förbättra din luktsans. Tala med din läkare om nasala steroider, som kan hjälpa till att rensa näsborrarna och hjälpa dig att andas och lukta bättre.
 5. 5
  Få mer zink och vitamin b12 i din kost. Hyposmi (den medicinska termen för nedsatt luktsinne) är ibland kopplad till brist på mineral zink och brist på vitamin B12 hos vegetarianer. För att öka din luktsans, försök att äta zinkrika livsmedel, såsom ostron, linser, solrosfrön, pekannötter och överväga att ta ett multivitamintillskott som innehåller minst 7 mg zink varje dag.
 6. 6
  Lägg märke till hur vissa dofter får dig att känna. Nerverna som känner lukt är direkt kopplade till den emotionella delen av din hjärna och lämnar din rationalitet utanför ekvationen. Studier visade till exempel att lukten av snabbmatförpackningar, färskt bröd eller bakverk ökar sannolikheten för vägraseri; pepparmynta och kanel förbättrar koncentrationen och minskar irritabiliteten hos förare; och citron och kaffe främjar tydligt tänkande och höga koncentrationsnivåer i allmänhet.
Hur förbättrar jag min luktsinne när jag lider av en TBI-komplikation
Hur förbättrar jag min luktsinne när jag lider av en TBI-komplikation?

Metod 2 av 3: Att veta vad man ska undvika

 1. 1
  Undvik mat som orsakar överdriven slemproduktion. Har du någonsin märkt att din luktsinne bleknar eller kanske helt försvinner när du är förkyld? Trängsel i näsan som innehåller de luktkänsliga nervändarna kan dämpa din förmåga att lukta, och att undvika mat som främjar täppa (vanligtvis mjölkprodukter som mjölk, ost, yoghurt och glass) kan hjälpa till. Att gradvis introducera dessa livsmedel en efter en hjälper dig att identifiera vilka som har störst inverkan.
  • Det finns en kanal från baksidan av halsen till sensoriska celler i näsan. Om denna kanal blockeras av någon form av trängsel påverkas din förmåga att smaka på mat.
 2. 2
  Undvik ämnen som kan försämra din luktsans. Olika föroreningar som kemiska rök kan störa din luktsans. Rökning är ett vanligt exempel på ett ämne som kan äventyra din luktförmåga. Att sluta kan hjälpa dig att få en bättre luktsans. Din lukt kommer att minskas mest under de trettio minuter efter att du har rökt en cigarett.
  • Olika droger kan hämma din förmåga att lukta. Dessa inkluderar stimulantia, depressiva medel, antibiotika och andra läkemedel. Om du tror att du tar något som kan försämra din luktsans, kontakta din läkare.
  • Vissa förkylningsmedel kan få dig att tappa luktsinne.
  • Se till att du inte slutar ta en ordinerad läkemedelsbehandling utan att först prata med din läkare.
 3. 3
  Håll dig borta från stink. Det finns ett förslag om att långvarig exponering för dåliga dofter tenderar att bedöva din luktförmåga. Till exempel kan någon som arbetar med kompost varje dag med tiden bli mindre känslig för lukten. Försök att undvika långvarig exponering för starka dofter, och om du måste vara runt dem, överväga att bära en mask över näsan och munnen. Att bära en mask kan hjälpa till att filtrera bort några av dofterna.
Det finns bevis för att visualisering av lukt kan hjälpa till att förbättra din luktsans
Det finns bevis för att visualisering av lukt kan hjälpa till att förbättra din luktsans.

Metod 3 av 3: analysera din luktsans

 1. 1
  Förstå orsakerna till en minskad luktsans. Det finns många potentiella orsaker till förlust av luktsinne. Dessa inkluderar skador på slemhinnorna på insidan av näsan och hinder i näspassagen. Skador på slemhinnor kan uppstå när du har förkylning, influensa eller lider av hösnuva eller bihåleinflammation. Dessa är de vanligaste orsakerna till luktförlust och är i allmänhet tillfälliga.
  • Hinder, såsom näspolyper, kan orsaka problem med lukt och kan i vissa fall kräva operation.
  • Skador på hjärnan eller nerverna kan också påverka din luktsans. Huvudskada kan leda till förlust av luktsinne.
 2. 2
  Utvärdera din luktsans. Innan du överväger att gå till läkare kan du ställa dig själv några frågor för att påbörja processen att utvärdera försämringen av din luktsans. Svaren på dessa frågor hjälper diagnosen om du går till en läkare. Börja med att fråga när du först blev medveten om luktförlusten och fråga dig själv om förhållandena under vilka detta inträffade.
  • Var detta en engångsupplevelse eller återkommer det? Om så är fallet, vad kopplar tiderna när det återkommer? Lider du av hösnuva vid den tiden?
  • Fick du förkylning eller influensa då?
  • Hade du fått en huvudskada?
  • Utsattes du för föroreningar eller ämnen som damm som du kan ha haft en allergisk reaktion på?
 3. 3
  Vet när du ska besöka en läkare. Kortsiktiga förändringar i din luktsans är relativt vanliga, om du till exempel är förkyld, men om problemen kvarstår och din lukt inte återkommer bör du boka en tid med din läkare. Om det behövs kommer din läkare att hänvisa dig till en specialist som kommer att testa dig och ge dig en diagnos. Du kan bli ombedd att lukta specifika lukter i ett pappershäfte, och specialisten kan utföra en endoskopisk undersökning av näsan.
  • Det kanske inte verkar vara det allvarligaste hälsoproblemet, men din luktsans är viktig och du bör besöka läkaren om du är orolig.
  • Om du inte kan lukta, var särskilt försiktig med några gasapparater och var noga med att inte äta mat som har passerat är det bäst före datumet.
  • Problem med dina kemiska sinnen kan vara ett tidigt tecken på allvarligare tillstånd inklusive Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och multipel skleros.
  • Luktstörningar kan också relateras till högt blodtryck, fetma, undernäring och diabetes.
Vår luktsans tenderar att minska med åldern
Vår luktsans tenderar att minska med åldern, och det finns ett antal allvarligare luktstörningar som kräver medicinsk behandling, men du kan vidta åtgärder för att förbättra och behålla din luktsans.

Varningar

 • Inte alla dofter som påträffas är trevliga. Om din luktsans förbättras kan du märka mer dålig lukt.
 • Plötslig förlust av luktsinne beror oftast på infektion i övre luftvägarna, såsom bihåleinflammation och förkylning.
 • Mindre vanligt kan luktförmågan bero på sjukdom, såsom skada på kranialnerv I (luktnerven), cystisk fibros som orsakar näspolyper, hypotyreos, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, Kallmans syndrom. Kontakta läkare om du har oförklarlig förlust av luktsinne.

Frågor och svar

 • Varför tappade jag luktsinnet?
  Endast en läkare kan avgöra varför du tappade luktsinnet. Du borde boka tid.
 • Jag har förkylts i tre dagar och min luktsinne har varit borta i tre dagar. Hur kan jag få tillbaka det snart?
  Du kommer att vilja ta avsvällande medel som pseudoefedrin eller mucolytika som Mucinex för att bli av med förkylningen och låta dig lukta igen.
 • Jag kände doften av doften men inte tvålen. Varför är det så?
  Parfym har en starkare doft. När din luktsans är svag gör det det svårare att lukta svagare dofter som tvål.
Obesvarade frågor
 • Hur förbättrar jag min luktsinne när jag lider av en TBI-komplikation?
 • Hur får jag tillbaka min luktsinne om jag tappade den på grund av en huvudskada?

Kommentarer (6)

 • alycia18
  Mycket informativ och lätt att förstå.
 • jhenriksson
  Lärde mig hur jag får tillbaka min lukt.
 • gwalker
  De olika föremål som du kan lukta och hur länge du ska lukta dem med korta dofter.
 • deon89
  Jag visste att min luktsinne inte var bra men visste inte att den kunde förbättras. Jag fick inte bara reda på att det kunde, utan hur man gör det med den här artikeln.
 • cstrosin
  Det berättade för mig allt jag behövde veta. Tack!!
 • sstehr
  Jag tyckte att luktövningen var den mest fördelaktiga och börjar nu.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
Relaterade artiklar
 1. Hur diagnostiserar man karpaltunnelsyndrom?
 2. Hur man behandlar sömnlöshet med kognitiv beteendeterapi?
 3. Hur man behandlar sömnlöshet?
 4. Hur vet jag om du har sömnlöshet?
 5. Hur man botar sömnlöshet?
 6. Hur hanterar du sömnlöshet?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail