Hur kan jag vara nöjd med vem du är?

För att vara nöjd med vem du är, tänk på dina unika egenskaper, som stora fötter eller din längd, som positiva attribut som gör dig till den du är. Du bör också undvika att jämföra dig själv med andra, eftersom du alltid kommer att hitta någon som verkar ha mer än du. På det sättet kan du fokusera på att vara nöjd med de egenskaper och funktioner som ingår i dig. Om du tycker det är svårt, använd positiv bekräftelse för att öka ditt självförtroende genom att tänka positivt på dig själv. Du kan till exempel säga till dig själv att du är en bra student, även om du gjorde det dåligt på ett test. När du identifierar saker om dig själv som du inte gillar, försök att ställa in mål som hjälper dig att ändra dem, till exempel planera hur du går ner i vikt eller umgås mer. Fortsätt läsa för tips från vår medförfattare till rådgivning, inklusive hur du accepterar dig själv genom att engagera dig mer med andra!

Hur kan jag vara nöjd med mig själv om jag fortsätter att ifrågasätta vem jag är
Hur kan jag vara nöjd med mig själv om jag fortsätter att ifrågasätta vem jag är?

Att vara nöjd med vem du är eller ha en positiv identitet innebär att du mår bra med ditt personliga, professionella och sociala jag. De flesta människor i världen, stora som små, spansktalande, afroeuropeiska, asiatiska eller kaukasiska, kan ibland känna sig negativt om sin identitet. Denna negativitet kan bero på brist på personlig, yrkesmässig eller social uppfyllelse. För att återfå en positiv identitet kan du dra nytta av: acceptera dina unika egenskaper, älska vem du är, sträva efter dina mål (personlig, professionell och social) och öka den sociala kontakten.

Metod 1 av 3: acceptera dig själv

 1. 1
  Uppskatta mångfald. Att acceptera dig själv är avgörande för att ha en positiv identitet. Det är viktigt att komma ihåg att varje människa i denna värld är annorlunda, och inga två ansikten eller kroppar är desamma. Om det inte finns någon norm bland människor, hur kan det vara någon form av underlägsenhet? Om du uppskattar mångfald i världen kan du börja uppskatta och acceptera dig själv mer.
  • Gör en lista över alla de olika aspekter som du uppskattar i världen. Några exempel kan vara olika: religioner, kulturer, miljöer, hudfärger, talanger, personligheter. Dessa variabler är det som gör människor, inklusive dig själv, intressanta och unika.
 2. 2
  Omfamna dina unika egenskaper. Det finns ingen 'normal' människa och ingen 'normal' ram för en människa.
  • Acceptera dina skillnader på ett positivt sätt. Till exempel "Ja, jag har stora fötter, men det är det som gör mig unik!"
  • Titta på dina personliga brister eller misstag som möjligheter att lära dig eller att förbättra dig själv.
  • Tänk inte på dina oföränderliga skillnader (hudfärg, höjd osv.) Som brister, klassificera dem som unika egenskaper som gör dig till den du är. Din 'underlägsenhet' eller defekt kan också ses som en unik eller individuell kvalitet. Om det inte var för dessa saker kan vi alla vara generiska kloner utan unika egenskaper.
 3. 3
  Undvik att jämföra dig själv med andra. Ingen är perfekt. De säger att gräset alltid är grönare på andra sidan. Om du fokuserar på tanken att det alltid kommer att finnas någon där ute med mer pengar än du, eller snyggare än du, kan du kämpa med att känna dig nöjd.
  • Det kan tyckas att andra är perfekta, men egentligen har de sina egna skillnader.
  • När du jämför dig med andra, sluta och omdirigera ditt tänkande. Tänk på dina unika egenskaper som är lika intressanta. Berätta för dig själv att det är okej att ha dessa egenskaper.
  • Förstå att de flesta inte är där ute för att döma dig. De flesta vet inte hur dåligt du gjorde på ditt senaste matteprov eller hur du har fått lite vikt sedan förra sommaren.
  Jag vill verkligen vara nöjd med mig själv
  Jag vill verkligen vara nöjd med mig själv, även om jag ärligt talat förvirrad över vem jag är till att börja med.
 4. 4
  Förlåt dig själv. Människor som har självaccept kan förlåta tidigare misstag och inte låta dessa situationer färga vem de är. Din historia eller dina misstag definierar inte dig. Vad du väljer att göra idag och vem du är i detta ögonblick definierar dig.
  • Medge medvetet dina misstag eller ångrar. Gå igenom var och en som sticker ut och förlåt dig själv för det. Säg eller tänk för dig själv, "Jag gjorde det här misstaget. Jag förlåter mig själv för att jag gjorde det här. Detta gör mig inte till en dålig person. Jag kommer att välja att inte göra detta misstag igen."
  • Identifiera positiva saker som du har gjort eller åstadkommit tidigare. Några exempel kan vara: examen, klara ett test, upprätthålla en relation, uppnå ett mål eller hjälpa en annan person. Dessa positiva händelser kommer sannolikt att uppväga dina misstag och kan hjälpa dig att fokusera på de goda aspekterna av din historia.

Metod 2 av 3: älska vem du är

 1. 1
  Identifiera dina värden. Dina personliga värden kan ha en enorm inverkan på övertygelser, mål och identitet. Det är de saker du tycker är viktiga i ditt liv och kan inkludera saker som familj, kunskap, vänlighet etc. Att identifiera dina värderingar kan hjälpa dig att förstå vem du är och vad som är viktigast för dig.
  • Gör en lista över de gånger du var lyckligast i ditt liv. Vad gjorde du? Vem var du med?
  • Ange sedan när du kände dig mest stolt. Vad orsakar denna känsla? Var andra stolta också? Vem?
  • Lista när du kände dig mest uppfylld och nöjd. Kände du att upplevelsen gav ditt liv mening? Hur? Varför? Uppfylltes ett särskilt behov eller önskan? Vilken?
  • Titta igenom din lista och försök att identifiera vilka värden dessa erfarenheter representerar. Exempel är: tillväxt, service, tro, beslutsamhet, passion, kärlek, lojalitet, patriotism, ära, intellektuell status, osjälviskhet etc. Du kan använda följande lista för att hjälpa dig: https://mindtools.com/pages/article/ newTED_85.htm eller sök online för exempel på personliga värden.
  • Slutligen gå igenom de värden du har identifierat och försök att bestämma de tre bästa som är viktigast för dig.
 2. 2
  Definiera din identitet. Du måste först veta vem du är för att älska dig själv. Idrottare som utövar självkärlek tenderar att ha mer positiva känslor om sig själva och tänker bättre på sitt eget beteende. En del av att älska dig själv är att verkligen veta vem du är, eller skapa en personlig identitet. Dessa delar av din identitet utgör vem du är.
  • Gör en lista över alla viktiga komponenter i din identitet. Några identiteter inkluderar: idrottsman, mor, barn, barnbarn, passionerad person, dansare eller författare. Det här är de viktiga identiteterna som du kan lära dig att älska och uppskatta.
 3. 3
  Tänk positivt på dig själv. Hur du tänker på dig själv påverkar dina känslor och beteenden. Att utvärdera din identitet som positiv kan hjälpa dig att känna dig lyckligare med dig själv som helhet.
  • Spendera tid på att tänka på dina styrkor (alla har dem) och du kommer att bli mer glad och också mer självsäker!
  • Titta på den ljusa sidan av saker!
  • Föreställ dig positivitet. Användning av bilder hjälper till att förbättra självförtroendet. Föreställ dig själv som självsäker och helt nöjd med vem du är. Hur känns det? Vad händer? Hur inträffade det?
 4. 4
  Använd positivt självprat. Positiva bekräftelser eller positivt självprat hjälper till att förbättra förtroendet och minska negativa känslor som ångest.
  • Om du mår dåligt om dig själv, försök att säga något positivt som "Det är okej att jag inte fick betyget jag ville ha på det testet. Det gör mig inte till en dålig student. Jag vet att jag är en bra student, Jag behöver bara lära mig att göra bättre nästa gång så blir allt okej. " Nyckeln här är att inte låta små misstag bli en del av din övergripande identitet. Låt dig inte tro att det är svårt att ha problem med något.
  Att vara nöjd med vem du är eller ha en positiv identitet innebär att du mår bra med ditt personliga
  Att vara nöjd med vem du är eller ha en positiv identitet innebär att du mår bra med ditt personliga, professionella och sociala jag.
 5. 5
  Respektera dig själv. Självrespekt handlar om att behandla dig själv bra och inte låta någon annan behandla dig dåligt.
  • Ta hand om dig själv fysiskt och mentalt. Dålig hälsa kan leda till brist på välbefinnande.
  • Sätt gränser med andra. Till exempel, skämt inte med andra om saker som verkligen påverkar din självkänsla. Om du är särskilt känslig för din vikt, undvik att skämta med vänner, eftersom det kan få dem att tro att de också kan göra det.
 6. 6
  Bygg din karaktär. Att ha dygdiga egenskaper som: visdom, mod, mänsklighet, rättvisa, uthållighet och transcendens kan hjälpa dig att skapa en positiv identitet.
  • Om du vill bli mer fokuserad på att hjälpa andra kan du donera dina pengar eller tid (volontär) till en välgörenhetsorganisation som du väljer. Detta kan hjälpa dig att känna att du ger tillbaka till din gemenskap eller världen som helhet.
 7. 7
  Skapa positiva och uppnåbara mål. Fokusera på att fixa vad du kan ändra. Att ha mål och arbeta mot dem kan öka din lycka med vem du är. På detta sätt går du framåt mot ditt idealjag.
  • Få anställning. Att inte ha ett jobb är kopplat till brist på välbefinnande.
  • Släpp det du inte kan ändra. Det finns några saker du kan arbeta mot (få anställning, gå ner i vikt osv.) Medan andra inte kan. Saker som din längd, etnicitet och familjeuppfostran är mycket svåra att förändra på ett hälsosamt sätt. Acceptera istället dessa som de är och arbeta för att hantera dem.
 8. 8
  Delta i självuttryckande aktiviteter. Detta kan hjälpa till att öka inneboende motivation och övergripande lycka. Det är viktigt att du är inneboende motiverad eftersom det betyder att du kan motivera dig själv och du litar mindre på belöningar utanför (beröm från andra eller ekonomisk vinst) för att uppnå dina mål.
  • Sådana uttrycksfulla aktiviteter kan inkludera sådana som får dig att känna dig: levande, komplett, involverad, att det är vad du är tänkt att göra, att det passar dig och att du verkligen är dig själv.
  • Definiera ditt syfte. Vad vill du bli ihågkommen för? Att vara en bra förälder, vän, hjälpa andra?
  • Var ihärdig. Ge aldrig upp. Undvik inte att ta chanser eftersom du är rädd att du kommer att göra ett misstag.

Metod 3 av 3: öka den sociala anslutningen

 1. 1
  Var social. Brist på social kontakt kan leda till brist på välbefinnande. Koncentrera dig inte för mycket på dig själv; Bli intresserad av andra.
  • Balansera din personliga och sociala identitet. Du kan göra detta genom att vara äkta och ärlig. Var dig själv och sätt inte på en falsk identitet.
  • Fira dina prestationer med andra. Detta kan skapa en gemensam känsla av lycka. Fira prestationer som: jobb, kampanjer, testresultat, nya hem, förlovningar, äktenskap etc.
  Hur kan jag vara säker på den person jag är
  Hur kan jag vara säker på den person jag är?
 2. 2
  Omge dig med positiva och stödjande människor. Att få support är en viktig del av att vara nöjd med vem du är. Vi behöver människor runt omkring oss för att bygga upp oss och tro på oss.
  • Om du är kring negativa människor som sätter dig ner eller behandlar dig dåligt, kan du behöva bestämma om dessa relationer eller värt att fortsätta.
 3. 3
  Få hjälp av en vän. Bra vänner hjälper dig att uppnå dina mål, oavsett vad de kan vara. Bra vänner kommer att berätta sanningen, och du kan arbeta tillsammans på sätt att få dig att må bättre med dig själv.
  • Prata med din vän om vilka aspekter du är missnöjd med.
  • Om du har svårt att prata med vänner, fråga dem om de ibland känner sig underlägsna eller missnöjda med sig själva, och du kan bli förvånad.
 4. 4
  Inspirera och hjälpa andra. Var inspirerande för någon annan; detta kan vara en god kvalitet som kan öka din positiva identitet. Om du utstrålar positivitet och lycka till andra kan du internalisera denna positivitet.
  • Vänd på det när du befinner dig på fiske efter komplimanger! Berätta för henne när du märker hur vacker någons hår ser ut idag, eller hur söt hennes skjorta är! Detta kan inte bara få henne att må bra om sig själv, utan kan också hjälpa dig att känna dig lyckligare.
 5. 5
  Se en rådgivare. Om du känner dig missnöjd med vem du är och inte verkar flytta passerade den, kan du dra nytta av professionell hjälp. Psykologer och terapeuter kan ofta hjälpa dig att ställa in specifika mål; de har en mängd psykologiska ingrepp att använda som kan hjälpa dig att arbeta för självkärlek och lycka.
  • Kontakta din läkare för en lista över godkända terapeuter.
  • Om du inte har en medicinsk försäkring kan du kontakta din lokala regering eller socialtjänst för lågkostnadsförsäkring. Eller så kan du söka efter billiga psykiska hälsocenter i ditt område.

Frågor och svar

 • Jag har aldrig gillat namnet jag fick vid födseln. Jag är generad över att ge ut den till nya människor. Hur klarar jag det här bäst?
  Skapa ett smeknamn för människor att ringa dig. När du är 18 kan du lagligt ändra ditt namn om du vill utan ditt förälders godkännande. Du måste betala lite, och varje stat är olika i sina krav, men ingen är svåra att uppnå.
 • Hur kan jag sluta känna mig dålig om det faktum att min vän träffar min förälskelse?
  Påminn dig själv om att du är perfekt oavsett din relationsstatus, och att bara för att någon verkar perfekt för dig betyder det inte att de är det. Om din förälskelse är nöjd med din vän, betyder det att du förmodligen inte hade varit rätt person för dem på något sätt.
 • Vad gör jag i ensamhet?
  Läs, skriv, måla, träna, lära dig ett musikinstrument, titta på program eller filmer du gillar, eller delta i någon annan hobby eller aktivitet som intresserar dig. Det här är en fantastisk tid att utforska några nya intressen i din strävan efter självupptäckt.
 • Hur förbättrar jag min självkänsla om jag inte har några vänner?
  Acceptera dig själv. Älska dig själv. Förbättra dig själv. Le mer. Dela dina passioner med människor som liknar dig. Men viktigast av allt, låt aldrig andra bestämma ditt värde.
 • Efter ett test gillar mina vänner att jämföra betyg. Detta gör mig avundsjuk och arg. Hur kan jag stoppa detta?
  Låt din vän veta att du inte längre vill jämföra betyg. Du behöver inte förklara varför - var bara fast.
 • Vad ska jag göra för att lätt bli avundsjuk på andra?
  Undvik att jämföra dig själv och ditt liv med andras. Alla är på sin egen väg och har sina egna fördelar och nackdelar i livet. Fokusera istället på att vara den bästa versionen av dig själv som du kan vara.
 • Vad är nyckeln till att aldrig ha negativa tankar?
  Nyckeln är att börja säga till dig själv motsatsen. Även om du inte tror det, säg det tills du gör det. Till exempel, om du börjar tänka "Jag är fet", säg dig själv motsatsen. Din hjärna är utformad för att svara med lycka mot positiva tankar, även om de inte är sanna.
 • Vad kan jag göra för låg självkänsla i samband med mitt utseende?
  Berätta för dig själv att du bara är annorlunda. Ser inte ut.
 • Vad händer om jag inte gillar mitt utseende och har svårt att acceptera det?
  Påminn dig själv om att du är vacker på ditt eget unika sätt. Alla är vackra på sitt sätt. Omfamna din skönhet; det finns någon där ute som skulle döda för att se ut som du. Du är vacker och unik och DU.
 • Jag vill verkligen vara nöjd med mig själv, även om jag ärligt talat förvirrad över vem jag är till att börja med. Hur vet jag vem jag är?
  Jag tror att artikelns tips för att göra en lista över dina intressen och substantiv som beskriver dig (författare, barn, student, idrottsman etc.) kan hjälpa till med det. Dessutom försöker du bara tänka mer på dig själv. Det låter konstigt, men det hjälper. Lägg märke till dig själv. Lägg märke till dina tankar, lägg märke till dina handlingar och sätt. Erkänna dig själv.
Obesvarade frågor
 • Hur kan jag vara nöjd med mig själv om jag fortsätter att ifrågasätta vem jag är? Hur kan jag vara säker på den person jag är?
 • Jag är ofta avundsjuk på min pojkväns lycka. Hur slutar jag jämföra mig med honom?

Kommentarer (11)

 • nglover
  Alla artiklar är till punkten och vackra. Tack för att du hjälper mig.
 • tanya48
  Den här artikeln hjälpte mig mycket.
 • ngriffiths
  Detta hjälpte mig, för nu i denna sekund älskar jag mig mer än någonting annat.
 • reubengibson
  Att vara dig är det mest användbara tipset. Acceptera dig själv hela tiden, i alla situationer.
 • pernillanyberg
  Tack så mycket.
 • kunzeminerva
  Jag tror att detta verkligen hjälpte mig eftersom den här typen av relaterar till mig. Nu kan jag bygga min självkänsla och bygga vidare på detta.
 • kroberts
  Artikeln är verkligen underbar och logisk, den hjälper till att ge självmotivation och lycka.
 • mya74
  Respektera dig själv och jämför inte med andra, behärska en ny färdighet.
 • malachi17
  När jag läste den här artikeln kände jag mig väldigt bra och nu älskar jag mig själv. Jag kommer att fortsätta säga till mig själv att jag är väldigt vacker.
 • lindholmteodor
  Steg tre, för innan jag läste detta jämförde jag mig med någon annan.
 • marielouiseholm
  Jag är en vacker person.
Ansvarsfriskrivning Innehållet i denna artikel är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, undersökning, diagnos eller behandling. Du bör alltid kontakta din läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal innan du börjar, byter eller avbryter någon form av hälsobehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail